Jump to content
BulForum.com

Тема за кратки въпроси


tankis

Recommended Posts

Първия локдаун, когато наистина беше страшно за заведенията, като собственик на такова, се обърнах към food panda и take away…. След тридневни разговори им теглих майните и си организирах собствен кетъринг.  
Те не могат да гарантират за качеството и вида на храната, която ще пристигне при клиента, не изискват етикети съдържащи алергени, час на производство, срок на годност, колите не са регистрирани в БАБХ и т.н. 
Как се случва и извършва цялата тази дейност и до сега ми е непонятно….

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 45.3k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

  • RaptoR

    3760

  • w00x

    2906

  • djadomraz

    1772

  • Midex

    1497

Top Posters In This Topic

Posted Images

Мда. И могат да ти се изплюят в храната без да разбереш. По улиците виждам разни младежи с колелета или тротинетки дето разнасят храната, с техните лога, та явно не са само "коли", камо ли регистрирани в БАБХ!

Link to comment
Share on other sites

49 minutes ago, XMD said:

Първия локдаун, когато наистина беше страшно за заведенията, като собственик на такова, се обърнах към food panda и take away…. След тридневни разговори им теглих майните и си организирах собствен кетъринг.  
Те не могат да гарантират за качеството и вида на храната, която ще пристигне при клиента, не изискват етикети съдържащи алергени, час на производство, срок на годност, колите не са регистрирани в БАБХ и т.н. 
Как се случва и извършва цялата тази дейност и до сега ми е непонятно….

Така, такаа....  Сега ако и от твоята страна се стремиш да спазваш добрите практики, ще те призная! Ама иначе тука са едни дебели черва, дето изобщо не им пука какво влиза в храносмилателният им тракт, стига да е на далаверка, повечко и с безплатна доставка (било корпоративна или щото са много убави и куриерите си падат по тях, заради което).

 

П.п. И пак да питам средно статистическият и ниско интелигентен (по отношение на храната) консуматор - Що ядете лайна, бе!?

Link to comment
Share on other sites

10 minutes ago, gado said:

 

П.п. И пак да питам средно статистическият и ниско интелигентен (по отношение на храната) консуматор - Що ядете лайна, бе!?

 

Щото ме наяждат и не ми вредят.
Храненето лично за мен е като чистенето на прах. Правя го по задължение, а не защото ми е приятно.

Link to comment
Share on other sites

2 hours ago, earache said:

Тъй тъй, ама в такъв случай искам в сайта да виждам кой ресторант доставя със своите куриери. ;)


С огромен банер е обозначено, когато случаят е такъв.
 

1 hour ago, XMD said:

Първия локдаун, когато наистина беше страшно за заведенията, като собственик на такова, се обърнах към food panda и take away…. След тридневни разговори им теглих майните и си организирах собствен кетъринг.  
Те не могат да гарантират за качеството и вида на храната, която ще пристигне при клиента, не изискват етикети съдържащи алергени, час на производство, срок на годност, колите не са регистрирани в БАБХ и т.н. 
Как се случва и извършва цялата тази дейност и до сега ми е непонятно….


Че те пренасят, не готвят. Какви етикети, какви 5 лева? Това е твое задължение - всичко, което си описал. И даже не е нужно да ми го пращаш тоя етикет. Трябва да го има в менюто ти, което е публикувано в сайта им. Оттам нататък от тях зависи като ми направиш яйца на очи да не дойде омлет. Щом го има в менюто и аз съм си го избрал, а ти си описал всичко според изискванията в това меню, то дали ще седна на масата или ще ми го донесе Кънчо с куллото не е твой проблем. 
 

1 hour ago, tedy said:

Мда. И могат да ти се изплюят в храната без да разбереш. По улиците виждам разни младежи с колелета или тротинетки дето разнасят храната, с техните лога, та явно не са само "коли", камо ли регистрирани в БАБХ!


Много умно. Щото другите не могат да ти препикаят салатата викаш. Дори да седиш на масата отпред. И пак да питам - какви регистрации, какви 5 лева? Сурово месо и риба ли ми пренасят? 

 

-------------------------


Имам чувството, че хич не сте наясно с тази услуга като чета такива приказки под шипковия храст... Направо съм изненадан. НАясно ли сте как става това в чужбина? По точно същия начин. Според инфраструктурата - с колелета, моторчета, автомобили... Че Стефчо и десетки хиляди българи са разнесли с личните си коли милиони пици из САЩ не ви ли е известно? Че се почва с това и смиенето на чинии? Каква БАБХ ви гони? Да не говоря там какви ДЕБИЛИ са, че е страшно... 
В тоя ред на мисли наясно ли сте, че вече се правят доставки с дронове по света? Дали са регистрирани в БАБХ се чудя....  

Link to comment
Share on other sites

10 hours ago, w00x said:

 

Щото ме наяждат и не ми вредят.
Храненето лично за мен е като чистенето на прах. Правя го по задължение, а не защото ми е приятно.

Как са лайна и не ти вредят :D
 

А истината е, че готвене на 6 порции, които могат да стигнат за 3 дни(обяд и вечеря) не изисква повече от час. 

Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, kotora said:

А истината е, че готвене на 6 порции, които могат да стигнат за 3 дни(обяд и вечеря) не изисква повече от час. 


Първо - това не е вярно и второ - като ми се прияде пица на жар фурна ли да си иззидам у нас, занаята ли да уча? Изобщо мислите ли ги като ги пишете тия или ви е напекло? 

Link to comment
Share on other sites

2 hours ago, kotora said:

Как са лайна и не ти вредят :D

 

Използвах думата с цел конкретизиране, защото я използва той. Лайна са според gado, не според мен.
Не виждам да ми вредят, ако ще и лайна да са. Или след 20-30 години ще усетя ефекта?

Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, RaptoR said:


Първо - това не е вярно и второ - като ми се прияде пица на жар фурна ли да си иззидам у нас, занаята ли да уча? Изобщо мислите ли ги като ги пишете тия или ви е напекло? 

Е за пица на жар, няма да палиш печка очевидно. Другото ти казах, че е под 1 час. Ся не знам какво ядеш ти, но аз си правех следното:
2 порции сьомга със зеленчуци, 2 порции жълто пиле( ся Галин ще каже, че и то е лайно), 2 порции чили кон карне със ориз. 

 

Имам голяма фурна, мога да набутам 2 тави.  

 

Давам го за пример, защото реално за тва време, което се чака храната от фуудпанда, може да си сготвиш нещо. Не говоря за пица. За пица си има пицарии :) 

Link to comment
Share on other sites

15 hours ago, gado said:

Така, такаа....  Сега ако и от твоята страна се стремиш да спазваш добрите практики, ще те призная! 

Знаеш много добре, че няма как всичко да се спазва на 100%, някои изисквания са абсурдни и невъзможни за изпълнение, ама към 90% си ги спазваме.

15 hours ago, RaptoR said:
 


Че те пренасят, не готвят. Какви етикети, какви 5 лева? Това е твое задължение - всичко, което си описал. И даже не е нужно да ми го пращаш тоя етикет. Трябва да го има в менюто ти, което е публикувано в сайта им. Оттам нататък от тях зависи като ми направиш яйца на очи да не дойде омлет. Щом го има в менюто и аз съм си го избрал, а ти си описал всичко според изискванията в това меню, то дали ще седна на масата или ще ми го донесе Кънчо с куллото не е твой проблем. 
 


Много умно. Щото другите не могат да ти препикаят салатата викаш. Дори да седиш на масата отпред. И пак да питам - какви регистрации, какви 5 лева? Сурово месо и риба ли ми пренасят? 

 

-------------------------


Имам чувството, че хич не сте наясно с тази услуга като чета такива приказки под шипковия храст... Направо съм изненадан. НАясно ли сте как става това в чужбина? По точно същия начин. Според инфраструктурата - с колелета, моторчета, автомобили... Че Стефчо и десетки хиляди българи са разнесли с личните си коли милиони пици из САЩ не ви ли е известно? Че се почва с това и смиенето на чинии? Каква БАБХ ви гони? Да не говоря там какви ДЕБИЛИ са, че е страшно... 
В тоя ред на мисли наясно ли сте, че вече се правят доставки с дронове по света? Дали са регистрирани в БАБХ се чудя....  

Ми, аз като го сготвя след това не го ли пренасям също като пандата и глово? За чий чеп ми се изисква, за да е законно извършвана дейността  товарна кола, регистрация, етикиране на всеки артикул, срокове и температура на сипване, срок за реализация и още една камара глупости? Не ми е разрешено да се кача на колелото и разнеса храната. 

Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, XMD said:

Знаеш много добре, че няма как всичко да се спазва на 100%, някои изисквания са абсурдни и невъзможни за изпълнение, ама към 90% си ги спазваме.

Ми, аз като го сготвя след това не го ли пренасям също като пандата и глово? За чий чеп ми се изисква, за да е законно извършвана дейността  товарна кола, регистрация, етикиране на всеки артикул, срокове и температура на сипване, срок за реализация и още една камара глупости? Не ми е разрешено да се кача на колелото и разнеса храната. 


Всичко освен колата няма нищо общо с разноса. 
Това кой точно ти го каза? Има ли някъде подобна наредба? 

 

3 hours ago, kotora said:

Е за пица на жар, няма да палиш печка очевидно. Другото ти казах, че е под 1 час. Ся не знам какво ядеш ти, но аз си правех следното:
2 порции сьомга със зеленчуци, 2 порции жълто пиле( ся Галин ще каже, че и то е лайно), 2 порции чили кон карне със ориз. 

 

Имам голяма фурна, мога да набутам 2 тави.  

 

Давам го за пример, защото реално за тва време, което се чака храната от фуудпанда, може да си сготвиш нещо. Не говоря за пица. За пица си има пицарии :) 


На мен това ми е ясно, но всеки мой сач например е минимум 3 часа. Понеже обясняваш как за час може да се нахраним и едва ли не поръчките са нещо излишно ти давам този пример - искам пица на жар - кво праим? 

Link to comment
Share on other sites

2 hours ago, RaptoR said:


Всичко освен колата няма нищо общо с разноса. 
Това кой точно ти го каза? Има ли някъде подобна наредба? 

 

Всичко това има общо с разноса! 
Поне според БАБХ. Наредби има колкото си искаш и се тълкуват както им е удобно. 
В моя случай ми се наложи изкарване на удостоверение за извършване на дейност кетъринг, нова НАССР система и всичко друго, което съм споменал. 
 

https://www.bfsa.bg/bg/Page/Food_Controls/index/Food_Controls/Контрол на

https://www.bfsa.bg/userfiles/files/KH/Doc/Obr/115 obrazec BABH(1).pdf

 

https://www.google.com/amp/s/www.manager.bg/blgariya/drzhavata-vvezhda-regulaciya-na-dostavkite-na-hrana-za-vkshchi%3famp

 

 

Link to comment
Share on other sites

On 7/23/2021 at 7:30 PM, XMD said:

Всичко това има общо с разноса! 
Поне според БАБХ. Наредби има колкото си искаш и се тълкуват както им е удобно. 
В моя случай ми се наложи изкарване на удостоверение за извършване на дейност кетъринг, нова НАССР система и всичко друго, което съм споменал. 
 

https://www.bfsa.bg/bg/Page/Food_Controls/index/Food_Controls/Контрол на

https://www.bfsa.bg/userfiles/files/KH/Doc/Obr/115 obrazec BABH(1).pdf

 

https://www.google.com/amp/s/www.manager.bg/blgariya/drzhavata-vvezhda-regulaciya-na-dostavkite-na-hrana-za-vkshchi%3famp

 

 


Споменах ли, че по-големи дебили от БАБХ трудно се откриват? Освен може би във ВИК Пловдив? Пълни глупости!!! Някой за съжаление ти е усукал мъдете с твърда корда. Те просто са те одрали. 
И както правилно каза - дали някой от доставчиците отговаря на подобни тъпотии? 
Имам човек, който може да ти помогне по принцип много с подобни простотии, но принципно се занимава повече с предприятия, отколкото със заведения. 

Link to comment
Share on other sites

Не. А и то на повечето лещи пише да не се варят скоростно, а само на бавен огън. Иначе някакъв протеин се прецаквал и пак не се сварявала.

Link to comment
Share on other sites

Леща в тенджера под налягане = леща каша. 
И какво те притеснява срока? Гъгрица хванала ли е? Ако не е няма значение. 

============================

 

Аз ли нещо се бъркам или еконт имаха експресни доставки рамките на деня? Защо не ги виждам в момента??? 

Link to comment
Share on other sites

Свари се идеално, бе. :rolleyes: За половин час.

Значи тая леща я признавам отвсякъде - добруджанска "Статев" - пакетът беше кило, отворил съм го преди повече от година. Някъде по време на локдауна. Досега е стояла отворена, защипана само и от 5 месеца е с изтекъл срок!

Link to comment
Share on other sites

Питай бабите и дядовците ни едно време като я нямало срок на годност по колко време са държали сух боб, леща, чушки, чесън в гърнетата или на наниз без да мислят ще се развалят ли.

Link to comment
Share on other sites

2 hours ago, earache said:

Свари се идеално, бе. :rolleyes: За половин час.

Значи тая леща я признавам отвсякъде - добруджанска "Статев" - пакетът беше кило, отворил съм го преди повече от година. Някъде по време на локдауна. Досега е стояла отворена, защипана само и от 5 месеца е с изтекъл срок!


Аз продължавам да не разбирам какъв е проблема с тоя срок??? Аз имам смилянски боб на 4 години например. 

Link to comment
Share on other sites

Бобовите по принцип имат навика, когато позастареят да стават все по-трудно варими.

Link to comment
Share on other sites

Въпрост. На единия семеен таралясник има паднал лак на 2 детайла.

С какво да ги намажа, че да мяза? След автомивка ест. И няма ли да има обратен ефект с времето?

 

Link to comment
Share on other sites

Според мен по-добре иди да ти я пастират. Ако се захванеш сам (ако имаш пасти + машини), трябва да правиш целия детайл, а и направо цялата кола, защото иначе ще седят като кръпки.

Какъв обратен ефект очакваш?

Link to comment
Share on other sites

Мерси, не е за мен значи :rolleyes:

Знам ли, да не би да изгаря боята отдолу под тая паста по-бързо.. Някакви такива мисли ми минаха.

Много съм бос в тая тема, много трудно иде музата, нито ми иде отръки..

 

Едит:

image.png.e6870765797967d9cce110cefba31d82.png

Това е нереално. Първия резултат дето намирам.

За 200лв ще боядисам направо двата детайла...

Edited by chasti
Link to comment
Share on other sites

Не. Точно обратното. Лакът запечатва боята, за да удължи живота ѝ и да я пази от слънцето. Ако се нанесе правилно обаче. Ако не се нанесе правилно, може да изглежда ужасно.

 

130лв ще ти вземат ако колата е по-малка. 190лв е малко прекалено и не съм сигурен кой ще ги даде..

Може да пастираш и само двата детайла за 50лв, но както казах - ще седи като кръпка. 2 детайла ще ти лъскат като нови, другите ще са мат/надраскани. Зависи и кои са детайлите де.

Само веднъж съм си пастирал колата, преди 5-6 години мисля и беше 80лв за целия автомобил. Момчето вече не се занимава с това, иначе щях да те пратя при него.

Цените са скочили оттогава.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...