Jump to content
BulForum.com

Тема за кратки въпроси

tankis

Recommended Posts

В Практикер в Плд нямат читави белгийки. Едвам намерих една грубичка (ако сравняваме със шкурки е 400/600) немска 7.50. Като за упражнения бива. Тия дни ще видя и в другите вериги какво има.

В Алати трябваше да видиш. Имат си специален щанд с мачетете и какви ли не ножове. Сиг ще имат и такива неща. На руския пазар също ще има някакви :D

• Replies 45.3k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

• RaptoR

3760

• w00x

2906

• djadomraz

1772

• Midex

1497

Top Posters In This Topic

Posted Images

В Алати бях преди два месеца, когато таях надежди, че ще намеря по магазините. Бяха само ужасно едрозърнести. За момента, за по-сериозно заточване ползвам точно метода, дето Гримьора каза - равна повърхност и върху нея шкурка. В моя случай - директно върху камъка я закрепвам.

В Практикер в Плд нямат читави белгийки. Едвам намерих една грубичка (ако сравняваме със шкурки е 400/600) немска 7.50. Като за упражнения бива. Тия дни ще видя и в другите вериги какво има.

Тази белгия ти е напълно достатъчна като за начало. Също така си купи и едно кухненско китайче за 3-4 лева, та да ти свикне ръката. Златното правило е - Едро зърно, силен натиск - ситно зърно, лек натиск. Заточваш докато не се получи "косъм" по режещия ръб. Чак след това обръщаш да точиш от другата страна на скоса. Като обърнеш косъма 2-3 пъти (докато не се получи равномерно по цялото протежение на режещия ръб), обръщаш камъка и повтаряш процедурата по същия начин и върху ситното зърно. Второ златно правило - Поливай камъка колкото се може по-често! И преди да започнеш заточването се увери, че добре се е накиснал. Личи си по това, че спира да изпуска и да задържа мехурчета. Аз лично след първоначалното накисване в легена, използвам шлаух, от който върху камъка непрекъснато на тънка струйка тече вода. Ако ти се занимава или ножът ти е някакъв специален, лепиш сухи шкурки върху летвички и продължаваш с точенето (косъм от едната страна, косъм от другата и караш по ред на номерата на шкурките). Най-на края може да дополираш върху финна, водна шкурка, фиксирана върху метална подложка (аз съм си направил приспособление от дебела медна пластина и клипсове). Когато приключиш с чесането на крастата, добре е да направиш два - три ряза (с целия режещ ръб), върху ръба на дъсчица от твърдо дърво (чемшир, бук...). Острието трябва да бъде перпендикулярно на дъсчицата по време на тези рязове (все едно режеш хляб).

Инак ако става въпрос за обикновени кухненски ножове, достатъчно е да ги докараш до състояние да режат гладко вестник. Което можеш да постигнеш и само с евтинкия камък от Практикер.

От мен толкова за точенето с подръчни, евтини средства. Останалото е тренировка и създаване на "ръка".

Edited by gado

Трябват ми батерии за плъшока . Сега съм с Дюрасел , но изкараха към 2-3 месеца . Може и предложение за презареждащи с станция .

В никакъв случай презареждащи - карат много по-малко, а после ги чакаш да се зареждат. И деградират доволно бързо. Не ща да чувам за такива батерии никога повече през живота си

Това, дедо, показва, колко малко си запознат с батериите. 3-та година карам само и единствено на презареждаеми. Инвестицията от 18лв си я избих отдавна...

Как така презареждащите карат много по-малко, дядо? Карат много по-малко, ако са батерии на 20 години. Имам такива и вярно карат малко. Имам други на около 5 години и са по-добре. Има и друг фактор. Повечето евтини презареждащи са малко mAh. Използвам някакви NiMH 2700 mAh, Марка HyCell, китайски, и ми вършат добра работа. Съветът ми към @UzITo е да търси с повече mAh.

Както и отдавна появилата се технология LSD-low self discharge за металхидридните. Лидл пускат уникална промоция 4бр за 7-8лв. Само дето зарядното е от критично значение при тези батерии, хубавите са доволно скъпи. За обикновенните алкални, марката на Карфур бие дюраселите с добра разлика лв/мАч, има един момък в хардуер.бг форума който е задълбал доста.

Карат много по-малко, ако са батерии на 20 години.

...или ако са китайски ментета с надпис 3000 mAh и реални 800 mAh примерно....макар че и при китайските също има добри попадения, пък и са в пъти по-евтини.

Аз също трета година карам с ЛИДЛ-ски и съм супер доволен, имам 4 чифта и ги въртя по два един на мишката и един на клавиатурата, и два винаги заредени, м/у другото почти всичко ми е със зареждаеми батерии, ароматизаторите, часовници, дистанционни, прожектори и т.н.

Пак съм изпуснал.Много ме нервят тези от Лидл.Трябва да дебне човек,а аз нямам време за такива неща.

Ха, ти па... Онзи ден имаше промоция на детски дрехи. Магазина отваря в 07:00ч. Жената вика, трябва да сме рано там, че ще свършат. Аз гледам тъпо и се чудя кой ще стане толкова рано и то за... дрехи. Отиваме 07:20. Още докато паркирам глеам 3-4 майки излизат с пълни чанти. Влизаме вътре, само на детското имаше поне 10тина майки/баби (други хора в магазина почти няма) и бяха награбила по 4,5 пакета. Сигурно до 08ч вече са били свършили.

Но спор няма, качеството им е съвсем друго и са си направо подарък за тези пари. Същото се отнася и забатериите.

Edited by exabyte

Препоръчайте ми USB стикче за Wi-Fi? Нещо до 20лв., примерно от Ера. Гледам няколко модела на TP-Link, ама кой е читав? Рутерът не е кой знае колко далеч, ама все пак да е по-мощно устройството за приемане.

И още нещо - мога ли да сложа Wi-Fi карта от лаптоп на настолен, който има Mini PCI-E слот? И ако мога - каква антена трябва да купя за тая карта?

And again...

Трябват ми за мишката на лаптопа . Оригиналните изкараха месец и половина , дюрасела изкараха два месеца и половина , сега взех варта да видим . По груби сметки ако на година ще давам 4 х 2/3лв по-добре да взема презареждащи . Трябва да са ААА . Преди  и аз гледах в Лидл ама се омотах и сега ме е яд . Ще дебна след време ако пак пуснат да си взема . 

Ха, ти па... Онзи ден имаше промоция на детски дрехи. Магазина отваря в 07:00ч. Жената вика, трябва да сме рано там, че ще свършат. Аз гледам тъпо и се чудя кой ще стане толкова рано и то за... дрехи. Отиваме 07:20. Още докато паркирам глеам 3-4 майки излизат с пълни чанти. Влизаме вътре, само на детското имаше поне 10тина майки/баби (други хора в магазина почти няма) и бяха награбила по 4,5 пакета. Сигурно до 08ч вече са били свършили.

Но спор няма, качеството им е съвсем друго и са си направо подарък за тези пари. Същото се отнася и забатериите.

Най-кофтито е че вече отварят от 8,00ч и почти всички сме на работа та още повече изпускаме далаверите.

Е па за това говоря.

Много относително. Пресен - едва ли, трудна задача. Крехко телешко има в РИТОН. Ако търсиш нещо специално - в МЕТРО има, но къмто 80-90лв за килограм аржентински. 

Къде продават хубав телешки стек? Кауфланд не е опция.

Хубав телешки стек.... Само в някое от месарските магазинчета в Аджисан махала и то по предварителна заявка.

Инак по магазините всичко що е нарязано от шол ти го пробутват за стек.