Jump to content
BulForum.com

Тема за кратки въпроси

tankis

Recommended Posts

ТОВА нормално ли е според вас? За Дедо може би, но за мен е пълен та*ак :grin:

Цената е идиотска, но пък е HP сървърно лайно, така че като нищо. Ако погледнеш паметите на какви цени са спрямо нормалните ще ти се завие свят. И не, не е пълен ташак, защото нещата, правени като за сървъри нямат нищо общо с нещата, правени като за простолюдието. Погледни цените на 1тб диск:

WD Green 1TB - 120лв

WD XE 900GB - 802лв

Е да, но единия е къде 3-4 пъти по-бърз, поддържа еди каква си шина, сметнат е за еди какво си натоварване на час, има температурни и шокови сензори и т.н. и т.н., докато другия е за "чат-пат да си го ползваш като седнеш на компютъра". Схващаш идеята предполагам. Сега сложи и момента, че дадени сървъри на HP категорично ще откажат да работят с други компоненти, които не отговарят до запетайката със заложените, а такива са общо взето почти само техните (с доста късмет се намират и алтернативи, но обикновенно бизнеса не рискува) и поради тази причина цените за сървърните компоненти на HP (и не само) са х3-х5... Това обясни ли ти сега защо този диск е с такава цена и че няма нищо чак толкова ненормално. Отчети и момента, че той вероятно е на поне 2 години а преди 4 години хората не бяха виждали масови SSDта по 512gb та камо ли 800...

ПС Сега видях - този диск е от 2011-та, т.е. преди 4 години. По онова време един 256гб-тов диск струваше над $600... нормално си е този да е бил над 8к... даже някак учудващо евтино е :)

ПС2: Проверих - 2012-та съм купувал ССД - 240гб за скромните 360 английски лири, което по днешен курс е около $540... 211-та положението е било още по-така. За онова време 800гб бяха нещо невиждано направо.

Edited by djadomraz

• Replies 45.3k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

• RaptoR

3760

• w00x

2905

• djadomraz

1772

• Midex

1497

Top Posters In This Topic

Posted Images

Я кажете тия пичове от "Giga Drinks" сериозни ли са? Гледам имат добър асортимент от качествен скоч и свестни пури. Тия неща от сайта могат ли да се купуват в магазините или трябва да се поръчват онлайн?

Сериозно е момчето, да. Даже има и доста интересни неща, честно казано. Особено в склада. Та можеш да си поръчаш, а може и да идеш директно на място, не е проблем. На място дори момчето ти прави и форумна отстъпка :)

А аз да питам - доставки на амазон до България? Или да си ползвам някоя фирма за тая цел?

Edited by chistacha

Съвсем реална цена си е. Сървърните компоненти са на тия цени. Ти иди виж едно blade шаси к'ви пари е... Все пак идеята е това нещо да работи 24 часа в денонощието натоварено на макс...

Edited by Antares

Та не знам дали има курс, или специалност, която да ти даде тези познания. За мен лично курсът CCNA на CISCO ми даде адски полезна информация на тема мрежи, а останалото - от борене на проблеми, копане в нета, гайдове, заигравки и т.н.

Точно това ми трябваше, и сертификат издават хората, мерси! :)

А аз да питам - доставки на амазон до България? Или да си ползвам някоя фирма за тая цел?

Ми правят - да. Все пак Амазон е пазар. Зависи от продавача.

Хм... това ме подсеща, че преди време случайно попаднах на една международна група, която "продава" идеи как да препродаваш директно стоки от амазон в ebay (публикуваш стоки, които амазон предлага и при поръчка пишеш директно адреса на този, който ти е поръчал). Постоянно се хвалят кой какво направил. Някой занимавал ли се е с нещо подобно? Това си е вид измама, но теоретично е печелившо. Печели се от разликата. Прилича на поредната схема (секта)...

Я кажете тия пичове от "Giga Drinks" сериозни ли са? Гледам имат добър асортимент от качествен скоч и свестни пури. Тия неща от сайта могат ли да се купуват в магазините или трябва да се поръчват онлайн?

Горещо ти го препоръчвам Митко, пробвал съм доста от по-марковите неща, дори ми е доставял неща, които не се предлагат на сайта. Поръчвай смело!

Зависи кой амазон. Значи от Щатския избягвай, защото току-виж дойде на митницата и после ще си хапеш задника... от английския няма този проблем, но имай предвид, че техниката ще дойде с английските щепсели, затова техника по-добре от немския :)

Също така внимавай дали е от амазон или някой търговец. То обикновенно пише дали доставят или не

Съвсем реална цена си е. Сървърните компоненти са на тия цени. Ти иди виж едно blade шаси к'ви пари е... Все пак идеята е това нещо да работи 24 часа в денонощието натоварено на макс...

Е не баш на макс 100%, но определено е сметнато за доста по-сериозно натоварване от стандартните. Поради същата причина и дисковете за сървъри са SAS а не SATA и както показах - цените са доста различни

ТОВА нормално ли е според вас? За Дедо може би, но за мен е пълен та*ак :grin:  

Изцепка си е, но то според нуждата :)

Е тамън ми дадоха 8 сървъра, всеки с по 2 такива http://www.senetic.bg/product/0T00819

И още 17 с по 2 от 2.2 терабайтовата версия :)

Определено цената която плащаме не е тази, а американската и то такава като за нас, но все пак :)

Ако тва е най-доброто в Търново ги съжалявам, честно. 

Едното ястие го донесоха прегорено, другото имаше "нещо" което не трябваше да е в него, забравиха ми едната поръчка, от терасата духаше... сори. Ако тва е най-доброто... боже опази. В никав случай не може да се сравни с нивото на обслужване и професионализма в Глория Мар който е с доста сходни цени. Не ми е проблема цената, проблема е че срещу нея седи услуга, която не е пропорционална в "Щастливеца". 

Не казвам, че е трагично положението, но не е похвално в никакъв случай.

Не знам може.Аз съм ходил в София,сестра ми ходиха в Търново като тръгваха за морето миналото лято. 

Edited by kotora

Някой, някъде беше писал за някакво докторче при, което завел своя близка със сърдечни проблеми, а те се оказали ревматоложки.

Би ли ми се обадил на лично, ако се познае, де...?

Днес реших и аз да се направя на съвестен гражданин опазващ природата. Натоварих една камара стари акумулатори от UPS, плюс 1 автомобилен, и се запътих към местото посочено в тази тема: https://www.bulforum.com/index.php?showtopic=132535&hl=. Не знам защо е заключена темата, но искам да предупредя и други колеги: Този пункт вече не работи. По думите на случаен работник в съседна фирма, не работи от доста време, няколко месеца. Така че въпроса с изкупуването на стари акумулатори остава открит. Остана ми само хамалогията.

В случая са повече сензори, по-добро покритие, повече вложен материал, по-качествени материали и т.н.

Аз и в предния пост писах - WD Green няма шокови и температурни датчици, не е с постоянна скорост на въртене и още една камара "подробности" и затова не става за RAID, докато другия освен че ги има тези неща е и на 10,000 оборота...

Иначе от лаишка гледна точка - все е диск и все е 1ТБ...

Съгласен съм, в това спор няма, но как така 8-10-12 пъти, ПЪТИ по-скъпо, два три да, дори и четири, за усърдието и материалите ама чак толкова не съм съгласен. Мое мнение.

Днес реших и аз да се направя на съвестен гражданин опазващ природата. Натоварих една камара стари акумулатори от UPS, плюс 1 автомобилен, и се запътих към местото посочено в тази тема: https://www.bulforum.com/index.php?showtopic=132535&hl=. Не знам защо е заключена темата, но искам да предупредя и други колеги: Този пункт вече не работи. По думите на случаен работник в съседна фирма, не работи от доста време, няколко месеца. Така че въпроса с изкупуването на стари акумулатори остава открит. Остана ми само хамалогията.

Здрасти колега, Едното место е ТУК, а второто е ТУК цената е 1кг/1лв

Edited by mladenski76

Отиди при Тороманов (фирма АКУМУ) до Петрол-а (ако още е Петрол) на Окръжна болница. Той си работи и се изкупуват стари акумулатори. 

Спрете с тия скапани дискове вече!!!

Най доброто място за изкупуване на акумулатори е Тракия папир на Брезовско шосе (в района на бившите асинхронни)!

И пак да повтора въпроса си!

Някой, някъде беше писал за някакво докторче при, което завел своя близка със сърдечни проблеми, а те се оказали ревматоложки.

Би ли ми се обадил на лично, ако се познае, де...?

Благодаря за дадените варианти за изкупуване на стари акумулатори, но някак си ми се щеше да ми е по-наблизко, в кичука, р-н Южен, там някъде.

Благодаря за дадените варианти за изкупуване на стари акумулатори, но някак си ми се щеше да ми е по-наблизко, в кичука, р-н Южен, там някъде.

Има къде да идеш.От ул.Модър свиваш надясно на кръстовището на транспортна болница към м-н Маркита. След около 100-тина метра от дясната страна е пункта.

За инфо - преместих всички дадени от вас координати на фирмите, приемащи стари акумулатори -> в онази тема, която беше заключена и я отворих, защото доста хора питат по тази тема, а фирмите се местят насам-натам с времето.

Някой има ли идея как данъчните изчисляват данък мпс?На страницата на НАП има данъчен калкулатор => http://nap.bg/page?id=529 дето смята доста различно от това дето плащам реално :sick: Примерно колко е данъка на кола 143кс 2008 година в Пловдив?