RaptoR Posted December 9, 2014 Share Posted December 9, 2014 Наистина цената е странна, особено като за 100л, но пък знае ли човек... Ники, ти кога ще се научиш най-после, че не всеки може/иска да си купи бойлер за 1000 лева (примерно)...Недей така... Особено при положение, че за половината пари може да има напълно нормален, здрав бойлер? Два бойлера на ЕЛДОМ съм имал по 15 години - още работят без ремонти. Една хоризонтална Фламина 100л след 12 години вкъщи, сега я преместих у баба ми - перфектно работи, смених един регулатор за 15 лева... Сега пак съм си купил хоризонтал със серпентина на ЕЛДОМ - 120 литра. Защо по дяволите да плащам двойно за Аристон, който с нищо не е повече като продукт? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
djadomraz Posted December 10, 2014 Share Posted December 10, 2014 Ами примерно защото загрява по-бързо, харчи по-малко... подробности разни... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
RaptoR Posted December 10, 2014 Share Posted December 10, 2014 Интересно ми е как по-точно го установи, че и усети това??? Със сигурност не харчи по-малко, но как реши, че загрява по-бързо? Всъщност не е тука мястото за такива дълги коментари... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
gado Posted December 10, 2014 Share Posted December 10, 2014 Ами примерно защото загрява по-бързо, харчи по-малко... подробности разни... Ъхъ... и един мармот завива шоколада в станиол..... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jozo Posted December 10, 2014 Share Posted December 10, 2014 Физиката си е такава от милиони години и няма как да се смени. За да се загрее 50 литра вода да речем, трябва енергия Х, за да загрява по-бързо, трябва енергия Х+У. Ако ще бойлера да е от марс, на земята е така. Икономия ще дойде, ако има по-добра изолация и държи повече загрятата вода, другото са празни приказки и маркетингови стратегии. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
бат Ицо Posted December 10, 2014 Share Posted December 10, 2014 А какво ще кажете за загубите от недобрата изолация? И тя ли е маркетингова стратегия? Що се отнася до Аристон - нагревателите им са по 3 кВт, затова и загряват по-бързо. А, Жоро го е писал същото Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
бат Ицо Posted December 10, 2014 Share Posted December 10, 2014 Мнение за бойлер Бош? Някакъв 100 литров, 2 киловата? Читави ли са или изобщо да не се занимавам? На SunSystem бойлерите са с нагреватели на Аристон Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
RaptoR Posted December 10, 2014 Share Posted December 10, 2014 А какво ще кажете за загубите от недобрата изолация? И тя ли е маркетингова стратегия? Що се отнася до Аристон - нагревателите им са по 3 кВт, затова и загряват по-бързо. А, Жоро го е писал същото Коя недобра изолация??? Бойлерът да не би да стои отвън на снега, че да отчитам някакви драстични разлики в изолацията ако изобщо съществуват такива?? Изолацията си е същата в повчето случаи, няма голяма философия в нея. На SunSystem бойлерите са с нагреватели на Аристон Това пък какво общо има с бойлера Бош и въпроса на Лъки? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
бат Ицо Posted December 10, 2014 Share Posted December 10, 2014 Алтернатива Виден, да избере българското пред турското. А за изолация на бойлер и алгоритъм за затопляне, поддържана температура през денонощието, адаптивен алгоритъм за мощност на нагревателя, както и съхраняването му за по-дълго време чист от налепи котлен камък по него и т.н. може да си говорим много. Сега погледнах колко точно са загубите когато бойлера не е вън на снега. При 60 градуса вода и 20 градуса обкръжаваща среда, загубите са 0.09 Кв/ч т.е. все едно ти свети една почти 100 ватова крушка постоянно Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
RaptoR Posted December 10, 2014 Share Posted December 10, 2014 Аз не съм се съмнявал, че съществува вероятност да си измислил и топлата вода... Ние именно за българско говорим, турско никой не е споменавал. Котленият камък важи еднакво за всички марки при еднакви продукти, разбира се. Много интересно къде ги видя тия загуби и кой по-точно е правил сравнения между двойно по-скъпия Аристон и ЕЛДОМ, примерно. Добре е да се показват тия информации, че да видим доколко може да им се вярва. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jozo Posted December 10, 2014 Share Posted December 10, 2014 На база фирменото ни сътрудничество със SunSystem не препоръчвам на никой да си купува каквото и да било от тях. Водещето им е цената, не качеството... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
бат Ицо Posted December 10, 2014 Share Posted December 10, 2014 (edited) Много интересно къде ги видя тия загуби и кой по-точно е правил сравнения между двойно по-скъпия Аристон и ЕЛДОМ, примерно. Добре е да се показват тия информации, че да видим доколко може да им се вярва. Сравнение не съм правил, резултатите са аналитични. Можеш да погледнеш например тук Естествено за различна по дебелина и материал изолация, загубите ще са различни, както и от температурата, която се поддържа в готовност, но е препоръчително веднъж дневно да се загрява докъм 60 градуса, че иначе се развиват аеробни бактерии като легионела На база фирменото ни сътрудничество със SunSystem не препоръчвам на никой да си купува каквото и да било от тях. Водещето им е цената, не качеството... Обоснови се! едит: Пропуснал съм котления камък, който се отделя върху нагревателя - Калциевите, магнезиевите и карбонатните йони образуват твърди кристалоподобни отлагания, чието количество се увеличава пропорционално на температурата. Т.е. с колкото по ниска мощност работи нагревателя = на по-ниска температура, толкова по-малко котлен камък - по-добра ефективност и по-дълъг живот. Edited December 10, 2014 by бат Ицо Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
RaptoR Posted December 10, 2014 Share Posted December 10, 2014 Сравнение не съм правил, резултатите са аналитични. Можеш да погледнеш например тук Естествено за различна по дебелина и материал изолация, загубите ще са различни, както и от температурата, която се поддържа в готовност, но е препоръчително веднъж дневно да се загрява докъм 60 градуса, че иначе се развиват аеробни бактерии като легионела Тоест, както казах, при два еднакви продукта, където нямаме разминаване в дебелината на изолацията, а най-много във вида на пяната между кожуха и съдържателя, разликата е, да речем, никаква. Тия принципни графики с нищо не показват как един Аристон би бил по-ефективен като бойлер от един ЕЛДОМ. И пак остава двойната цена, вероятно по-красивото копче и много важната илюзия, че ри'йш ли, туй е 'талянско.... Никакъв резон да се плаща двойно. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
djadomraz Posted December 10, 2014 Share Posted December 10, 2014 Видене - говоря за лични наблюдения. Бях с Теси - загрява по-бавно от аристона. Имам няколко малки бойлерчета - единия беше под мивката в тоалетната - първо аристон, който след 10тина години (и няколко токови удара през последната) го смених с дипломат - същия размер, а топлата вода буквално наполовина падна. Знам защото с него си мия дупенцето и с аристона нямам проблеми да се измия спокойно, а с дипломата по средата на миенето свършва водата. Изхвърлих го и взех друг аристон - вода има колкото си искаш. В банята бях с теси - жена ми като се изкъпе успява да изхаби водата до край. След нея с теси-то трябваше да чакам час. С аристона чакам около 20тина минути максимум. Толкова за мармотите и станиола. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
бат Ицо Posted December 10, 2014 Share Posted December 10, 2014 Тия принципни графики не са принципни, а реални и показват много само на този който може да ги чете ри'йш ли Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
djadomraz Posted December 10, 2014 Share Posted December 10, 2014 (edited) Тоест, както казах, при два еднакви продукта, където нямаме разминаване в дебелината на изолацията, а най-много във вида на пяната между кожуха и съдържателя, разликата е, да речем, никаква. Тия принципни графики с нищо не показват как един Аристон би бил по-ефективен като бойлер от един ЕЛДОМ. И пак остава двойната цена, вероятно по-красивото копче и много важната илюзия, че ри'йш ли, туй е 'талянско.... Никакъв резон да се плаща двойно. Принципно 2 еднакви продукта с 2 еднакви изолации и 2 еднакви реотана сигурно ще работят еднакво. Проблема е, че нито са им еднакви изолациите нито реотаните. А за 'талянското погледни горния ми пост - там описах собствените си наблюдения. Edited December 10, 2014 by djadomraz Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
бат Ицо Posted December 10, 2014 Share Posted December 10, 2014 В допълнение и формата на нагревателя, хистерезиса на термостата, както насочването на потоците входяща вода е различно Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
RaptoR Posted December 10, 2014 Share Posted December 10, 2014 Видене - говоря за лични наблюдения. Бях с Теси - загрява по-бавно от аристона. Имам няколко малки бойлерчета - единия беше под мивката в тоалетната - първо аристон, който след 10тина години (и няколко токови удара през последната) го смених с дипломат - същия размер, а топлата вода буквално наполовина падна. Знам защото с него си мия дупенцето и с аристона нямам проблеми да се измия спокойно, а с дипломата по средата на миенето свършва водата. Изхвърлих го и взех друг аристон - вода има колкото си искаш. В банята бях с теси - жена ми като се изкъпе успява да изхаби водата до край. След нея с теси-то трябваше да чакам час. С аристона чакам около 20тина минути максимум. Толкова за мармотите и станиола. Обясниха ти мисля разликата между 2 и 3 киловата нагревател, нали? И сега проточни бойлери ли намесваш? Втоя ред на мисли колко време го миеш тва дупенце???? Тия принципни графики не са принципни, а реални и показват много само на този който може да ги чете ри'йш ли Дали се усещаш какви ги ръсиш? Бурни овации, че можеш да четеш графики, САМО ти разбира се. Само дето нямат нищо общо с нашия казус. Принципно 2 еднакви продукта с 2 еднакви изолации и 2 еднакви реотана сигурно ще работят еднакво. Проблема е, че нито са им еднакви изолациите нито реотаните. Разликата в изолациите е почти никаква и в никакъв случай не оправдава двойната цена. Нагревателите са различни дотолкова, доколкото единият е по-мощен с киловат. При равни киловати разликата пак е никаква, освен че ако по някаква причина се наложи да го смениш, единият пак ще е с двойна цена. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
djadomraz Posted December 10, 2014 Share Posted December 10, 2014 Аз съм лаик - гледам си сметката за тока и откакто сложих аристона след като изхвърлих теси-то - падна с около 20лв/месец. След жена ми преди трябваше около час да чакам за да се изкъпя, а сега 20 минути. Кое и как са направили не знам и не искам да знам - аз съм програмист и скоро в бизнеса с бойлерите няма да влизам. Като потребител виждам кое как работи и го оценявам на тази база. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
бат Ицо Posted December 10, 2014 Share Posted December 10, 2014 Нали се сещаш, че тези графики аз съм ги "чертал"? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
djadomraz Posted December 10, 2014 Share Posted December 10, 2014 (edited) Обясниха ти мисля разликата между 2 и 3 киловата нагревател, нали? И сега проточни бойлери ли намесваш? Втоя ред на мисли колко време го миеш тва дупенце???? Това не е проточен бойлер: https://zora.bg/ariston/shape-15str-ДОЛЕН/11325 Нито пък това: https://zora.bg/Елдом/10l-2kw-72325p-bar/17669(не мога да намеря онзи дипломат който изхвърих - като размери е същия като аристона ама само на размери, не и като количество топла вода, която излиза от него) Разликата в изолациите е почти никаква и в никакъв случай не оправдава двойната цена. Нагревателите са различни дотолкова, доколкото единият е по-мощен с киловат. При равни киловати разликата пак е никаква, освен че ако по някаква причина се наложи да го смениш, единият пак ще е с двойна цена. Да, добре. Аз както казах не разбирам и не желая. Виждам разликата обаче. Не знам къде е тази разлика и защо плащам с 20лв по-малко а пък се топли водата по-бързо - явно някаква италианска магия е, след като ти ми казваш, че всичко им е еднакво. Edited December 10, 2014 by djadomraz Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
RaptoR Posted December 10, 2014 Share Posted December 10, 2014 Това не е проточен бойлер: https://zora.bg/ariston/shape-15str-ДОЛЕН/11325 Нито пък това: https://zora.bg/Елдом/10l-2kw-72325p-bar/17669(не мога да намеря онзи дипломат който изхвърих - като размери е същия като аристона ама само на размери, не и като количество топла вода, която излиза от него) Да, добре. Аз както казах не разбирам и не желая. Виждам разликата обаче. Не знам къде е тази разлика и защо плащам с 20лв по-малко а пък се топли водата по-бързо - явно някаква италианска магия е, след като ти ми казваш, че всичко им е еднакво. При тези бойлерчета бирата е съвсееееем друга, Ники. Ама съвсем. Там доколкото съм чувал отзиви, наште още не са се донаучили. А тия двадесет лева ще ги приема за верни като сложиш само бойлера на електромера. Иначе могат да дойдат отвсякъде. При мен при еднаква консумация две еднакви сметки за ток няма, така че е мнооого относително това, МНОГО относително. Нали се сещаш, че тези графики аз съм ги "чертал"? Как по дяволите можах да е усъмня!?!?!? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kotora Posted December 10, 2014 Share Posted December 10, 2014 (edited) В Германия в Банята имаше проточен.В кухнята и в стаята също.Там нормални бойлери явно не ползват Edited December 10, 2014 by kotora Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
бат Ицо Posted December 10, 2014 Share Posted December 10, 2014 (edited) Предполагам ще се усъмниш ако ти кажа, че за нагревателите разликата в киловати не е достатъчна, а трябва и по-голяма обменна площ. При това доста по-голяма, бе направо си е първа производна което води до повече материали съответно и по висока цена срещу същия такъв реотан с размер като на 2 киловатов с разнери на 1 квт дето направо завира водата около него и бълбука като самовар и енергията му отива не да топли водата, ами да я прави на котлен камък - те това е "Теси", "Елдом" и т.н. То не, че и аз не съм програмист ама ми се налага от време на време да понаписвам някой софтуер дето трябва да управлява разни процеси и трябва да се вниква задълбочено в мат'ряла. В Германия в Банята имапе проточен.В кухнята и в стаята също.Там нормални бойлери явно не ползват По ефективни са като разход на енергия. Не си спомням в момента има ли нощна/дневна? То и за България вече важи, след като нощната е само на 70% от дневната, а бойлерите отопляват предимно околното пространство. Загубите за един 80 литров са около 1,5 квтч на денонощие - смятайте си я по която тарифа искате. Водата за тричленно семейство се топли с около още толкова, т.е. кпд 50% Edited December 10, 2014 by бат Ицо Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
vinyl_master Posted December 10, 2014 Share Posted December 10, 2014 Сред такива експерти се чудя, защо не се съберете да направите едно ООД и започнете да произвеждате и предлагате най-добрите бойлери. BulForum Heating Systems - More Heat - Less Money! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts