Jump to content
BulForum.com

Тема за кратки въпроси

tankis

Recommended Posts

Точно.

Ситната сол може да стане на тапа в резервоара. Докато през едрите кристали водата се процежда, постепенно разтваря известно количество (до получаване на около 36% разтвор) и чака да дойде време за регенериране на йонообменната смола. Тогава обратно през пролуките, разрежда се до около 12% и айде през смолата ;).
Отделен е въпроса за използването на морска сол. Проблема при нея е, че съдържа много боклук, включително органичен такъв. От една страна песъчинки и ситни камъчета могат да запушат ежектора при регенерация; от друга се създават предпоставки за развиване на "цивилизации" върху йонообменната смола.

Та въпроса за използването на морска сол е доста спорен.

П.П. Дедо, ролята на солта (кубчетата) е да регенерира йонообменните смоли, които омекотяват водата и така се избягва образуването на петна от капки по съдовете.

Edited by alchemy

• Replies 45.3k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

• RaptoR

3760

• w00x

2906

• djadomraz

1772

• Midex

1497

Top Posters In This Topic

Posted Images

Сега ако кажеш и нещо "за без пари" с което да чистя душ кабината и досадните капки/петна от варовик по нея и мивката (черна стъклена) и по душа... и по навсякъде.

П.П. Дедо, ролята на солта (кубчетата) е да регенерира йонообменните смоли, които омекотяват водата и така се избягва образуването на петна от капки по съдовете.

Аха. Аз слагам ей такива кубчета (таблетки): http://babbetshop.com/img/p/2649.png

И си измива всичко идеално. Напоследък обаче има едно особенно тракане - мисля, че е нещо от водата - същото тракане понякога се чува от душа и като врътна леко кранчетата се оправя.

Edited by djadomraz

Точно.

Ситната сол може да стане на тапа в резервоара. Докато през едрите кристали водата се процежда, постепенно разтваря известно количество (до получаване на около 36% разтвор) и чака да дойде време за регенериране на йонообменната смола. Тогава обратно през пролуките, разрежда се до около 12% и айде през смолата ;).

Отделен е въпроса за използването на морска сол. Проблема при нея е, че съдържа много боклук, включително органичен такъв. От една страна песъчинки и ситни камъчета могат да запушат ежектора при регенерация; от друга се създават предпоставки за развиване на "цивилизации" върху йонообменната смола.

Та въпроса за използването на морска сол е доста спорен.

Само дето при тези омекотители става въпрос просто за промиване на смолата със солен разтвор и директното му изхвърляне в канализацията. Няма ежектори, няма дявол. Единствено на наистина високите класове професионални чашо и съдомиялни съм виждал от тия, хитрите омекотители, но пък и там самият цикъл се активира и извършва по по-различен начин. Не ми се впуска в подробности, ама колкото е електрониката, която управлява тези машини, два пъти повече е тази, която се разправя с омекотителя.

П.п. Хех.. При наистина високите класове гадовете стигат до извращения, като да монтират дори обратна осмоза между омекотителя и машината :))

Монитор за 940 лв, който се продава веднъж в годината няма кой да държи на склад в Пловдив

Притиснат съм да го взимам от емага. Дано да няма проблеми там че сум чувал че са малко ментаржии

Сега ако кажеш и нещо "за без пари" с което да чистя душ кабината и досадните капки/петна от варовик по нея и мивката (черна стъклена) и по душа... и по навсякъде.

За без пари - едва ли. За малко пари - Перилис.

...

Напоследък обаче има едно особенно тракане - мисля, че е нещо от водата - същото тракане понякога се чува от душа и като врътна леко кранчетата се оправя.

Тракането е следствие от кавитацията и е от кранчетата.

Само дето при тези омекотители става въпрос просто за промиване на смолата със солен разтвор и директното му изхвърляне в канализацията. Няма ежектори, няма дявол.

Това единствено води до излишен разход на сол. За регенериране в поток са достатъчни 12%, останалите 24 (до 36%) са загуба.

Истината е, че говоря на базата на опит с инсталации за водоподготовка и не съм отварял съдомиялна машина.

Явно обаче производителите на масови машини са решили да опростят и поевтинят продукта, за сметка на по-скъп консуматив.

Това единствено води до излишен разход на сол. За регенериране в поток са достатъчни 12%, останалите 24 (до 36%) са загуба.

Истината е, че говоря на базата на опит с инсталации за водоподготовка и не съм отварял съдомиялна машина.

Явно обаче производителите на масови машини са решили да опростят и поевтинят продукта, за сметка на по-скъп консуматив.

Абсолютно!

На омекотител с вместимост 2-3 литра се слага половин кило сол. Идеята е да е евтинко и просто.

Имате ли някаква представа защо в Sephora 212 sexy men е доста по-скъп отколкото във всички останали онлайн магазини? (100мл при тях е към 150лв, а по сайтовете се намира за 100 макс); Какъв е случая, сайтовете са с ментета, или Sephora-та са безпощадни жидове?

Edited by earache

Искам да си купя Скумрия около 10кг.

Чух някъде на Брезовско шосе имало склад за риба. Можете ли да ме ориентирате.

Веднага след прелеза в дясно... На педесетина метра по-надолу и пак в дясно (излизаш пред едни  рампи)

Е па то си има коскоджа табела на съответния склад.... Инак са само три склада (единият е точно този), точно преди бившата зеленчукова борса.

Притиснат съм да го взимам от емага. Дано да няма проблеми там че сум чувал че са малко ментаржии

Не виждам емаг да го продават :) те не са по бутиковата техника.

Иначе при тях сервиза е през куриер, докато ако го вземеш от Бг сервиз има и в Пд - оторизиран от Делл. Независимо от кой Бг магазин го вземеш.

Но за емаг не съм чул да е имало проблеми със сервиз. Така че взимай от където намериш.

A защо не от desktop.bg?

Между другото предполагам този сайт го знаеш:

http://www.pazaruvaj.com/monitori-c3126/dell/u2713hm-p114765330/

Edited by djadomraz

A защо не от desktop.bg?Между другото предполагам този сайт го знаеш:http://www.pazaruvaj.com/monitori-c3126/dell/u2713hm-p114765330/

Може да съм поръчал последния

http://prikachi.com/images/276/7714276j.jpg

А и цената беше хубава. Искам да го взема възможно най- бързо защото ми изгоря стария монитор баш петък вечерта. Аз и затова питах дали няма да го има някъде на склад в Пловдив, за да го взема веднага : )

Edited by sasshko

А и цената беше хубава. Искам да го взема възможно най- бързо защото ми изгоря стария монитор баш петък вечерта. Аз и затова питах дали няма да го има някъде на склад в Пловдив, за да го взема веднага : )

Цената наистина е убиец - сигурно е бил последния

Дано да е всичко наред, нищо че е последния. Те имат опция за проверка, така че докато куриера е при теб направо го включи и го тествай и за изгорели пиксели.

Цената е повече от добре.

----------------------

Някой да е пробвал 4к монитор?

Edited by djadomraz

Имат опцията да се върне до 15 дни до колкото им видях от сайта. Иначе не съм много запознат как да проверя дали е наред всичко. Само с просто око ли се проверява или има някакви тестове (като с химикалката се гледа за някакъе "шим")

Има си заливки. Трябва да има и от менюто на монитора, да видиш на колко часа е, макар че те няма уж как да имат мостри :D

Edited by exabyte

До момента, ЕМаг са супер коректни. Наложи се да върна нещо, поради мое недоглеждане. Обясних им за какво става въпрос, отсреща казаха ОК, попадате в 15 дневния срок /денят беше 11 или 12/, утре ви пращаме куриер, а до 7 работни дни, по банкова сметка сумата. Куриерът дойде, всичко беше за тяхна сметка, а сумата си я получих на 5 или 6 ден, последващ този на обаждането ми.

До момента, съм купил неща от там за поне 5000лв. и съм супер доволен от абсолютно всичко.

Мониторът го гледай на тестове, като Nokia примерно, а също така в по-тъмно помещение, му огледай подсветката. Последните серии на Dell се слават с неравномерна подсветка. Тъпо, но факт.

Някъде може ли да се залага на бокс? Примерно за срещата на 15ти искам да сложа някой лев.

Намерих, само не ми е ясно дали коефициента може да е плаващ или е фиксиран и от какво се определя това.

Edited by exabyte

Мониторът го гледай на тестове, като Nokia примерно, а също така в по-тъмно помещение, му огледай подсветката. Последните серии на Dell се слават с неравномерна подсветка. Тъпо, но факт.

И Ultrasharp серията ли? Евтините - няма да ме учуди, но баш тази серия е срамно ако са се оляли толкова.

Имат опцията да се върне до 15 дни до колкото им видях от сайта. Иначе не съм много запознат как да проверя дали е наред всичко. Само с просто око ли се проверява или има някакви тестове (като с химикалката се гледа за някакъе "шим")

ШИМ-а и да го гледаш и да не го гледаш - той е до модел.

Проверката - виж си да няма изгорели пиксели. Другото е бял кахър. Пък и при подобен клас монитори няма от какво да се притесняваш. Последно бях взел 6 броя 23 инчови и 4 броя 24 инчови от тази серия. Единия 24 инчов гледам кофти пиксел. Обаждам се на Стемо (че една част бяха от тях купени), а те ме препратиха не помня на кой и те тръгнаха да ме питат колко са пикселите и дали са черни или светещи, при което ги насметох, че въпроса е повече от неадекватен и този монитор има Premium Panel Guarantee и дори да е един брой те са длъжни да ми го сменят след което жената каза "момент да проверя" най-любезно при това и след 2 минути ми се обади обратно да ме пита на кой адрес да изпратят куриер да го вземе :)

Видях какви са тестовете за изгорели пиксели. Пускат се на цял екран няколко различни цвята. Не съм се интересувал никога досега. Вторник(днес) ми казаха че трябва да мине куриера така че се надявам всичко да е точно.

Това което разбрах в последствие е че тази видео карта която ползвам в момента( вградената в процесора) няма да я бъде. Ще имам нужда от по- здрава.

Другото което ще прочета утре е от каква дистанция трябва да се използва 27инчов монитор Как се калкулира? Ще погледна в гугъл, ама като го взема, защото не ми е удобно от гсм. Някой ако има линк под ръка ще съм благодарен.

Edited by sasshko

Сашко, дистанцията е същата. Аз 30 инчовия го гледам от половин метър. Въпроса е какво виждаш на него и колко (т.е. броя пиксели на екрана и какво имаш наредено на него). Вградената видеокарта вероятно поддържа до 1920х1080. Пробвай през HDMI - има шанс да поддържа и повече. Ако не - произволна евтина видеокарта за до 50лв ще ти свърши работа. Говоря за новите - някои стари може и да не поддържат - зависи на каква антика попаднеш. За всеки случай провери какви режими поддържа картата преди да я купуваш. Не знам какво ти е дъното - моя асрок не поддържа над 1080р, но има други поддържат, но само на HDMI или на displayport - виж спецификациите на дъното си.

От нездраво любопитство - ти този монитор какво смяташ да правиш на него?

Веднага си проличава, че съм доста неинформиран в тази област, ама нямам никакъв интерес просто към тази сфера: компютри и периферия. И не съм от хората, които правят проуване, като си купуват нещо. Просто се доверявам на познат или по форумите като видя компетентни хора като повечето които пишат тук.

Играя покер онлайн и ще го ползвам главно за това. По над 9ч на ден прекарвам пред монитора защото и в свободно време чета форуми/ статии и гледам доста сериали. Много време прекарвам на ден просто и реших да си угодя. Този ми препоръраха колеги и на този се спрях без много мисъл. Главно заради резолюцията, която ще ми позволи да наредя повечко маси.

Няколко седмици ще го ползвам с каквато резолюция разполагам а другия месец мога да си взема някоя нова видеокарта и да запукам всички нови игри + макс резолюция.

Нямах време да погледна и някои професионални монитори, които щадят очите още повече. Просто съм на зор и затова прибързвам леко. Ама не мисля че съм сбъркал с този.