Danzki Posted October 28 Share Posted October 28 Преди години къщата ми я правиха Гекар ЕООД, малка фирма, намира се след светофара на Пещерско в посока Прослав. Лично аз съм много доволен от изпълнението и монтажа. Вече почти 10 години нямам никакви проблеми с механизми, конденз и т.н. После правиха къщата и на мои познати и те останаха доволни. Може да ги преслушаш за оферта. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
UzITo Posted October 28 Share Posted October 28 4 hours ago, w00x said: Някой може ли да ми препоръча фирма за изработка на PVC дограма? Да са надеждни, да работят добре и да не дерат кожи. Поръчката не е голяма. Профи Стийл ул.Брезовска 17, Илия ни прави на село къщата преди 14г и все още нямам оплаквания. Твърдо против Илбупласт на ул.Родопи и Кънчо съм. Натежа, че предлагаше всичко в избора за дограма на апартамента и терасата, но все още съжалявам. Така и не я довърши и има забележки. Ако преди години е работил добре, то ние изтеглихме късата клечка. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
deus_pld Posted November 7 Share Posted November 7 Някой има ли опит при избор на бинокъл? Кои са важните параметри, какво задължително трябва да има или няма, евентуално препоръка за марка и модел? Гледам че има от 20 до 2000+лв, така че бюджета на този етап е да кажем докъм 200-300лв. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
w00x Posted November 7 Share Posted November 7 Аз. За какво ще го ползваш? Най-важните параметри са изкривяването в периферията на лещите, материалът на корпуса и покритието на стъклата. То друго май не остана.. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
deus_pld Posted November 7 Share Posted November 7 (edited) 13 minutes ago, w00x said: Аз. За какво ще го ползваш? Ами за наблюдения сред природата най-вече. Ето това например ОК ли е за стартов модел: https://bg.levenhuk.com/catalogue/binokli/binokl-levenhuk-karma-base-10x32/?oid=32856 Edited November 7 by deus_pld Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
w00x Posted November 7 Share Posted November 7 За първи път я чувам тази марка. Имай предвид, че с по-голямо увеличение е по-трудно да стабилизираш изображението ако го държиш в ръцете си. Моят е 8х. Не виждам да има покрития по стъклото, което е фактор. Трябва да решиш дали искаш да е компактен или може и да не е чак толкова. Ако ще е за пътуване, вероятно ти трябва компактен. Което те ограничава до максимум 10х увеличение, тъй като с по-голямото увеличение се увеличава и диаметъра на външната леща. Има два вида подредба на лещите. Porro и прави. Правите са като този от твоя линк. Лещите са подредени в тялото на бинокъла в права линия. Това ги прави по-компактни. Porro са класическия широк бинокъл, който си представяш като чуеш думата. Там има пречупване на изображението вътре в тялото на бинокъла и се получава по-дълбока картина, но самият бинокъл е по-обемен. Тук е обяснена разликата. https://www.astroshop.eu/magazine/information/binocular-information/the-most-important-designs/roof-or-porro-prism-/i,1114 За бинокъл с porro лещи, ми препоръчваха ето този - https://www.kowaoptic.com/Optics-Accessories/Binoculars/YF-II/ Ревютата навсякъде бяха много добри. Гледах и видеа, които показват изображението. На мен лично много ми хареса. Бонус беше, че външния вид е малко по-различен. Единствената причина да не го взема е, че беше по-обемист и не се побира лесно в чанта/раница. Аз взех roof prism бинокъл заради компактността. Ето този. Не го гледай, че е Китайска марка. Препоръчаха ми го в един форум за орнитолози, в който си бях задал въпроса за избора на бинокъл. Аналогичен модел на по-известна марка, също с магнезиево тяло и ED покритие на стъклата, беше 600-800лв. Гледах също Vortex, Kowa, Minox. Първо, че е трудно да се намерят в България. Второ, че голяма част от моделите под 500лв са пластмасови. Това е хубаво за теглото на бинокъла, тъй като е по-лесно да се държи в ръцете, но е недостатък за живота му. Ще го чукнеш някъде и приключва. При моя roof бинокъл се вижда, че дълбочината в изображението е компромис в този ценови клас и с този тип леща, но аз съм много доволен от избора си. Няма изкривяване по ъглите, което мен ме притесняваше с по-евтините бинокли. Няма и замазване, което също ме притесняваше. Цветовете са почти като тези, които се виждат без бинокъл. През нощта също се справя добре, което по принцип е недостатък за по-евтините модели, тъй като влиза по-малко светлина в по-евтините лещи. Колелото за настройване на фокуса също се движи лесно и плавно. Като цяло, аз взех този, защото беше по-евтин с добри отзиви и за пръв бинокъл, щеше да ми позволи да разбера какво ми или не ми харесва, за да избера по-скъп и по-добър модел в последствие. Така и не чувствам нуждата да купувам по-хубав модел обаче. Като изключим леката липса на дълбочина в изображението, не виждам друг проблем. Препоръчвам ти да погледнеш и ти моделите на фирмата и да избереш нещо, което се вписва в изискванията ти като приближаване, размер, тегло и т.н. Ако искаш нещо по-марково, погледни марките, които споменах горе. Не помня конкретните модели вече, но бяха в ценови клас до 500лв. Тъй като са доста по-известни, има и видеа за тях, в които се показва изображението през лещата. За SVBONY също има такива видеа, може да погледнеш. Добива се доста добра представа. Гледах също и Nikon, Olympus, но при тях в този ценови клас няма нищо интересно. Погледнах през някакви за 200лв в Технополис и помня, че останах потресен от изображението. Особено като го сравнявам сега с това на моя бинокъл. Olympus-ът сякаш беше от Happy Meal. И задължително гледай да има ED покритие. Без него се губи много контраст и острота. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
deus_pld Posted November 7 Share Posted November 7 20 minutes ago, w00x said: За първи път я чувам тази марка. Баси, аз пък останах с впечатление, че е някаква супер известна. Най-малкото като напишеш "бинокъл" в гугъл, излиза на 100 места. По българските сайтове де, другаде не съм гледал. Иначе благодаря много за обстойния коментар. Честно казано не очаквах някой да се включи Да, по-скоро търся компактен модел. Идеята е като ходим с детето на излети и преходи в планината да имаме бинокъл да зяпаме. То даже не е толкова за мен, ами за него, даже това написа и в писмото до Дядо Коледа. Бинокъл. Сега, аз най-лесно мога да му взема някой тип "играчка" за 30-40лв и той най-вероятно ще е доволен, но като ще купувам така или иначе, предпочитам да взема нещо по-кадърно, пък ако случайно се пробуди някакъв интерес към оптическите наблюдения вече да задълбаваме на следващо ниво. Ще я разгледам обстойно твоята марка. Малко ме притеснява доставката обаче, че я дават до 25 дни. За колко време пристигна твоя и спряха ли го на митница? Тези другите, които си дал сигурно са добри, но са много извън бюджета, така че не ги гледаме засега. Още един въпрос: каза за приближението, че няма смисъл да е повече от х8 или х10. Как влияе обаче диаметъра на лещата? Щото примерно твоя модел го има във вариант 8х32 и 8х42. Има и 10х50 и тн. Диаметъра на лещата как се отразява на образа? едит: какво мислиш за ТОЗИ ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
w00x Posted November 7 Share Posted November 7 Моят поръчах от АлиЕкспрес, от техния магазин. Не спря на митница. Не помня за колко време пристинга. Стандартна пратка от АлиЕкспрес си е, та може да съдиш по собствения си опит. Този на KOWA ти влиза в бюджета от 300лв. Погледни го и него. Тъкмо изглежда по-класически. По-големите са и по-лесни за захват. По-голям размер на обектната (предната) леща, повече светлина влиза в бинокъла. Изображението е по-ярко, но пък бинокълът е по-голям и по-тежък. Също така, вероятно има и разлика в зрителното поле (FOV). С по-голямата леща ще е по-голямо. По-голямо зрително поле позволява по-лесно да се намери обекта, който искаш да гледаш. Представи си го като разликата между това да гледаш през тръба и през сламка. Не толкова голяма де, но ... Обикновено се измерва в *** метра (видима площ) на *** метра разстояние. Например 100/1000. Виждаш 100 метра от единия до другия край не лещата на разстояние 1км от теб. С по-големия може да видиш 120 метра, например. Това зависи и от останалите лещи де, не е константа. Някои го измерват и в градуси. Например, тази KOWA, която ти показах по-горе е 8x30 с : Field of view at 1000m: 131m Моят е 8х32 и Field of view at 1000m му е около 125. На този Никон 8х30 от линка е 138 метра. Този ПроСтафф също го обмислях като модел. Не останах очарован от това, което видях по ревютата. А и не е в класа на другите модели. Само по цена. Корпусът е пластмасов. Лещите нямат хубавите покрития. Без тях, обектите изглеждат малко като през прозрачно фолио. Едни замъглени такива, сякаш са ти се запотили стъклата. Това също е важно. Изработката да е добра, за да не влиза влага вътре между лещите и да не се запотяват. Прочети тук за повече обща информация. https://www.rei.com/learn/expert-advice/binoculars.html Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
deus_pld Posted November 7 Share Posted November 7 Благодаря за изчерпателната информация. Ще разгледам още малко и ще реша. Kowa-та от линка във варианта 8х30 е 180 евро без доставката, т.е. отива към 400лв. Аз писах 200-300лв бюджет, но честно казано повече от 200 не ми се жертват към този момент. Просто не сме някакви запалени планинари, нито орнитолози или нещо подобно. По-скоро ще поръчам един като твоя и ако провокира траен интерес- тогава ще мисля за по-висок клас техника. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
w00x Posted November 7 Share Posted November 7 Линкът беше само примерен, защото е от техния сайт и има маркетинговата информация. Помня, че го бях намерил и на по-ниска цена. В Англия имаше повече модели бинокли, отколкото в Европа. Погледни при тях. Иначе не мисля, че ще съжаляваш с моделите на SVBONY. Аз бях изненадан, най-вече от масивната изработка. Имаше мнения за някакви леки размествания при лещите или капка течност отвътре, но при мен нямаше такъв проблем. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
UzITo Posted November 8 Share Posted November 8 Има ли фирма, която предлага изпращане от България на 1-2л ракия до Сарагоса Испания? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
EEK! Posted November 8 Share Posted November 8 ecoparcel.eu Ама как ли работи... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
plameni Posted November 8 Share Posted November 8 (edited) DPD Economy (спиди) може до 1 бутилка концентрат на пратка, но има допълнителни изисквания: 1. Забранено е поставянето в международни пратки на следните предмети и вещества: ... - Бутилиран алкохол концентрат повече от една бутилка. Бутилката се приема само в задължителните опаковки на Спиди за 1 брой бутилка; - Бутилирано вино се приема само в задължителните опаковки на Спиди за 1 брой или за 3 броя бутилки и задължително пътуват като отделни единични пратки. Не е възможно присъединяването на пакети, за да пътуват като една обща пратка; - Акцизни стоки и отпадъци от тютюн, чието държане, пренасяне, превозване, предлагане и продажба са забранени от Закона за акцизите и данъчните складове; - Бутилирани алкохолни напитки с бандероли, на които е указано номинално количество в литри, по-ниско или по-високо от вместимостта на съответната бутилка; - Бутилирани алкохолни напитки без бандерол, когато такъв е задължителен, облепени с неистински или подправен бандерол или с бандерол с изтекъл срок на валидност; - Бутилирани алкохолни напитки с бандерол DUTY FREE; Edited November 8 by plameni Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
chasti Posted November 9 Share Posted November 9 Някой знае ли дали https://bg.burberry.com/ пускат намаления за черен петък? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
earache Posted November 13 Share Posted November 13 Кви са тия чорапи по 200 лв е? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
deus_pld Posted November 14 Share Posted November 14 Какъв е най-лесният и евтин начин за направа на интернет сайт? Говорим за абсолютно базово изпълнение, възможно най-бюджетно. Има ли някаква платформа, където да можеш сам да си го направиш, от някакви готови модули, примерно, които да си сглобиш? Не знам дали се изразявам правилно... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Antares Posted November 14 Share Posted November 14 15 minutes ago, deus_pld said: Какъв е най-лесният и евтин начин за направа на интернет сайт? Говорим за абсолютно базово изпълнение, възможно най-бюджетно. Има ли някаква платформа, където да можеш сам да си го направиш, от някакви готови модули, примерно, които да си сглобиш? Не знам дали се изразявам правилно... Една дума - WordPress. Не казвам, че ще го свалиш ще кликнеш пет пъти и ще е готов, просто е възможно най-лесния от наличните начини. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
w00x Posted November 14 Share Posted November 14 47 minutes ago, deus_pld said: Какъв е най-лесният и евтин начин за направа на интернет сайт? Говорим за абсолютно базово изпълнение, възможно най-бюджетно. Има ли някаква платформа, където да можеш сам да си го направиш, от някакви готови модули, примерно, които да си сглобиш? Не знам дали се изразявам правилно... Squarespace? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
chasti Posted November 14 Share Posted November 14 (edited) Кратък въпрос: Edited November 14 by chasti Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
vinyl_master Posted November 15 Share Posted November 15 Досега не съм се занимавал с нетфликс и като цяло с телевизии, утре рано сутринта ще е мача на Тайсън срещу Джейк Паул, ще го дават на живо по нетфликс, може ли да се гледа на компютър/телефон след абонамент, и дали има ограничения в абонамента за България? Някой да даде насоки? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
chasti Posted November 15 Share Posted November 15 (edited) @vinyl_master https://liveball.uno/ Последния мач за някакъв колан гледах тук, картината беше приемлива. Edited November 15 by chasti Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mIRCata Posted November 15 Share Posted November 15 Ако някоя локална медия е взела лиценза за България може и да не може да се гледа. По нетфликс доста от съдържанието е блокирано на географски принцип. Сега си отворих моя и за момента не намирам нищо за този мач. Ще видя в нета и какво ще ми даде, може би някой линк да видя ще го покаже ли после в приложението Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
vinyl_master Posted November 15 Share Posted November 15 @chasti Не че не мога да сръчна някой стрийм, но не желая да ми насича кат се накачорат хиляди хора Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mIRCata Posted November 15 Share Posted November 15 (edited) Сега го потърсих по име и ми излиза възможност да го гледам и ми дава да си сложа напомняне, щото е някъде към 5 сутринта май Edited November 15 by mIRCata Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
chasti Posted November 15 Share Posted November 15 @vinyl_master Добре, на каквото и решение да се спреш, моля хвърли едно око на моя вариант утре и си кажи мнението после Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts