THE STORM Posted October 15, 2005 Share Posted October 15, 2005 Налага ми се да работя с CVS. Единственото нещо, което знам е че CVS-то позволява на двама програмисти от различни компютри с интернет да работят едновремено върху един и същ проект. Но аз искам да разбера как работи CVS-то по-точно. Примерно ако аз направя подобрения в сорс кода на проекта върху, който работим с моя френд и кача новия сорс код в CVS-то, какво ще стане ако преди това моя френд също е направил подобрения и е качил неговата версия? Да не би да препокрия неговия код и така всичко, което той е правил да се загуби? Ако може да ми обясните как точно действа CVS-то ще е много добре. Link to comment Share on other sites More sharing options...
tedy Posted October 16, 2005 Share Posted October 16, 2005 CVS сървъра (където е repository-то с проектите) се пази т.нар. master copy на дадения проект. Сървърът се грижи за versioning-а на проекта като пази разликите между стъпките в напредъка на проекта във времето. Когато направиш Checkout на проект, ти се снабдяваш с the most current версия на проекта - и при теб се създава локално копие - работно копие на проекта, и ти работиш върху това копие. В това време друг член на екипа може да прави промени по своето си локално копие на проекта, което също е checkout-нал. В определен момент един от вас решава да направи Commit на локалния проект. Това означава да ъплоадне локалното копие на сървъра в Repository-то. Софтуера прави сравнение между версията на сървъра и твоето копие, като merge-ва сорсовете и пази разликите между двете. Т.е. това което е добавил, се мердж-ва в сорса. Ако другия в даден момент след това реши да направи Commit, ще се направи нов парсинг на промените, като се сещаш че в дадени ситуации може да възникне грешка, да не може да се ъплоудне някой файл с направените промени поради конфликти. Тогава ти се изписва в червено относно файла и какво е конфликта. Не използвам често CVS, ако някъде съм неточен, поправете ме. Link to comment Share on other sites More sharing options...
THE STORM Posted October 21, 2005 Author Share Posted October 21, 2005 Мерси много. Свалих си TortoiseCVS и се опитах да си кача сорсовете на сървър машината. Попълних всички полета правилно, но нещо не стана. Първия проблем е че не ми поиска парола за логин, а втория: cvs.exe checkout: in directory .: cvs.exe checkout: cannot open CVS/Entries for reading: No such file or directory Можеш ли да ми помогнеш? Link to comment Share on other sites More sharing options...
djadomraz Posted October 22, 2005 Share Posted October 22, 2005 Мерси много. Свалих си TortoiseCVS и се опитах да си кача сорсовете на сървър машината. Попълних всички полета правилно, но нещо не стана. Първия проблем е че не ми поиска парола за логин, а втория: cvs.exe checkout: in directory .: cvs.exe checkout: cannot open CVS/Entries for reading: No such file or directory Можеш ли да ми помогнеш? Хвърлих 1 око на TortoiseCVS и честно казано бих предпочел WinCVS - първо по-ясно е за какво става дума и второ - още един plugin за експлорера че да работи още по-тромаво - не мерси Сега по същество: за да свалиш проект първо трябва да се логнеш на конкретният сървър. Бих могъл да ти дам последователност от screenshots за WinCVS, но предполагам е аналогично и за TortoiseCVS това. В WinCVS от менюто се избира Admin -> Login Добре е да прегледаш CVSROOT-a как се образува и в конкретният случай какво трябва да имаш. От тук се започва всъщност. Логването и паролите са след това Също така CVS сървър имате ли и кой го поддържа? Така както задаваш въпросите си почвам да си мисля че такъв сървър липсва а без него просто няма къде да се логнете, ако се сещаш накъде бия Ако имаш повече въпроси - дай на Л.С. - може и по телефон утре след 13:00 някъде Edit: може би пропуснах да спомена но CVS ползвам всеки божи ден... не че съм експерт ама поне съм му свикнал на номерата Link to comment Share on other sites More sharing options...
THE STORM Posted October 23, 2005 Author Share Posted October 23, 2005 CVS сървър има, но просто аз никога не бях рабонил с такова нещо, а ми се налага. Може ли да дадеш едно подробно титолярче за WinCVS. И да знаеш, че вече имам repository на сървъра макар, че помолих админа на сървъра да ми го направи. Бих го попитал и как да бачкам с WinCVS, но той използва само Linux и неможе да ми помогне. Link to comment Share on other sites More sharing options...
djadomraz Posted October 23, 2005 Share Posted October 23, 2005 CVS сървър има, но просто аз никога не бях рабонил с такова нещо, а ми се налага. Може ли да дадеш едно подробно титолярче за WinCVS. И да знаеш, че вече имам repository на сървъра макар, че помолих админа на сървъра да ми го направи. Бих го попитал и как да бачкам с WinCVS, но той използва само Linux и неможе да ми помогне. Е то има доста подробни описания. Ако искаш прати ми Л.С. и ще ти дам телефон на който да ми се обадиш за малко разяснения. Свали си като начало WinCVS от www.wincvs.org - разгледай описанията и после питай каквото не ти е ясно. Аз предпочитам по-старата версия - 1.3.17, но ти ако искаш свали си последната. Иначе ежедневната работа е доста проста - подкараш ли го 1 път после само добавяш и записваш променените неща. Малко по-внимателно трябва да подхождаш към разместването на директории, но ще свикнеш. Първоначалната настройка е да си оправиш CVSROOT-a - това предполагам ще ти го даде твоя човек. Трябва да е нещо такова: username@server.com:2401:/cvs_path Edit: Сериозно ли твоя човек ползва ЕДИНСТВЕНО Linux? В тоя ред на мисли върху какво ще работите заедно което той ще го прави на Linux а ти на Windows? Любопитствам си просто, може и да не ми кажеш... Link to comment Share on other sites More sharing options...
THE STORM Posted October 23, 2005 Author Share Posted October 23, 2005 Edit: Сериозно ли твоя човек ползва ЕДИНСТВЕНО Linux? В тоя ред на мисли върху какво ще работите заедно което той ще го прави на Linux а ти на Windows? Любопитствам си просто, може и да не ми кажеш... Проекта е мултиплатформен. Пишем го на C++ и се стараем да няма platform specific код. Като компилатор изпoлзваме g++ за да няма проблеми в различните среди. Link to comment Share on other sites More sharing options...
djadomraz Posted October 23, 2005 Share Posted October 23, 2005 Проекта е мултиплатформен. Пишем го на C++ и се стараем да няма platform specific код. Като компилатор изпoлзваме g++ за да няма проблеми в различните среди. То такова нещо няма - платформено-специфичен код винаги има, освен ако не е някаква библиотека с математически функции само. Има ли някаква връзка с потребителите ще се наложи да се направи нещо (или минавате на command-line интерфейс което е крайно неудобно за 99.999% от хората)... Абе вие си знаете, щом сте се захванали със задачата. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.