Jump to content
BulForum.com

Софтуер за презапис на защитен физически диск

Deathzone

Recommended Posts

Как да презапиша диск, който е физически защитен? Например диска е така:

записан е целият, и вкрая на самият диск има надпис, който е написан отгоре на повърхността на диска, и като го обърнеш от записаната част го гледаш надписа, и всъщност като копиращ диска стига до там и не иска по-вече. За първи път виждам такава защита. Надписа е името на самият производител, явно самата матрица го ударила така.Някакви идеи?

На мен ми е интересно от къде идва проблема при презаписа. не е от надписа, защото ако имаше проблем при запис, щеше да има и при четене. пробва ли да копираш диска и да го направиш ISO файл, а после да го запишеш съвсем нормално. При правене на ISO следва да копира всичките защити, а и операцията се извършва като четене, затова не би трябвало да има проблем.

Използвай WinISO или ISO Buster. Ако искаш по-голяма успеваемост, направи Clone Image с CloneCD.

Не става, не знам защо не става.С каквото и да го правиш не става, защото стига до 75%, сигурно има проблем при четене, защото няма начин. Този надпис е в края на диска, точно където записа свършва. Как мога да го запиша по блоково?

Пробвай на друго CD. Този надпис не е защита, по-скоро диска или четеца не са в ред.

Пробвах на 3 сд-та и нестана. Защита, е защото е издълбан в самият диск.

Няма логика да може да се чете, а да не може да се прави ISO. Просто е невъзможно. Диска няма как да направи разлика дали го четат или го копират (което пак си е четене). И при двата процеса функцията е еднаква.

Можеш ли да го копираш целия на харда с Copy/paste?

Добре де, казваш че надписа е в самия край на диска. Проблем ти прави на 75%, това изобщо не е в края на диска, т.е. не се доближава до надписа.

Виждал съм такива дискове, проблема не е в надписа.

като пробваш с clonecd какво точно става - бави се много или някаква грешка дава - какво точно. иначе има защити с "лоши" участъци - обикновено са две ивици - една ок 1/3 от диска и друга ок. 2/3 от диска. ако се опита копиращата програма да ги чете (тя чете подред) се запъва, а програмата на диска не ходи в онези области въобще. но и на това си има начин - има опция някъде в clonecd да се прескачат такива лоши участъци (сега го нямам на този комп. да ти казха точно къде) беше нещо като skip XXX error sectors или нещо подобно. както и да е - кажи какво точно ти казва програмата.

като пробваш с clonecd какво точно става - бави се много или някаква грешка дава - какво точно. иначе има защити с "лоши" участъци - обикновено са две ивици - една ок 1/3 от диска и друга ок. 2/3 от диска. ако се опита копиращата програма да ги чете (тя чете подред) се запъва, а програмата на диска не ходи в онези области въобще. но и на това си има начин - има опция някъде в clonecd да се прескачат такива лоши участъци (сега го нямам на този комп. да ти казха точно къде) беше нещо като skip XXX error sectors или нещо подобно. както и да е - кажи какво точно ти казва програмата.

Точно така, пробвах, стига до едно място и казва, че не може да чете повече от това устройство. Пробвах със друга версия пак не стана. Значи като обърнеш диска от долу, този надпис е вдлъбнат, тоест не е гладък диска както си е. Самият диск някак си както е правен, и нали го прави матрица е оставила физически отпечатък върху повърхността на диска. Жалщо, че не мога да го копирам и разпространя в уареза, има хубава информация. :angry1

добре де, а просто да го копираш - така с експлорера, на твърдия диск, става ли? да не е наистина да не може просто да се чете? преди да ти каже че не може да чете шуми ли много като че се опитва да чете даден участък многократно (като че иска да оправи грешка) или не? аз веднъж ама отдавна съм виждал такъв диск, имаше като синосуида по края на диска, ама се копира. освен да е несъвместимо у-вото с clonecd и да неможе да го направи да игнорира грешките - защото това му е майката.

Хех - ей точно тоя диск на Раабе ми разказа и на мен играта и накрая си го купих. Наистина за пръв път виждам такова нещо. Нищо не може да го копира. Надписа наистина е щампован матрично в диска. Не ми е ясно как точно работи защитата, но е факт - сидито си работи нормално, но при опит за каквото и да е копиране - нъцки... Като казвам каквото и да е имам предвид наистина каквото и да е копиране... Някой ако докопа инфо от някъде за тоя метод - да се обажда, че Раабе имат доста добри компилации на сидитата...

Диска няма как да направи разлика дали го четат или го копират (което пак си е четене). И при двата процеса функцията е еднаква.

Теоретично си прав - само с една уговорка - "четенето" на диска, когато го използваш се извършва от програмата която е записана на него. Дали пък в нея няма вкаран алгоритъм за "прескачане" на щампования надпис?!? Мисля си, че не ще да е трудно да се изчисли къде е във файловата система и просто да се зададе този участък да се прескача... ебаси... какво ли не си мисля вече. :)

Хе..хе...това ми прилича на задачата да копирам почистващ диск и да прескоча мястото на четките. :bgrin: За подобен род защита бях чувал още преди много години (когато бяха на мода 5.25" дикети) - физическа "дупка" на определен участък. Ако наистина защитата е от този род - дадена област умишлено се игнорира от управляващата програма на самия диск, защо не се пробва някоя копи програмка, дето като срещне нечетим сектор просто пита дали да не го игнорира? Тъй като навремето записвах известно време на евтини дискове (старозагорските), сега забелязвам че част от архива ми вече е нечетим на определени области от диска. В този случай, за да изкопирам такъв диск ползвам CD-R Diagnostic, чрез която копирам това дето може да се спаси от такъв диск и всички повредени участъци игнорирам ръчно. Би могло да се опита нещо такова и за онзи диск със защитата... ;)

Верно бе... някоя от програмите за data resque... имам blond moments от време на време - как не се сетих...

иначе и аз мисля, че принципа на защитата е точно такъв.

Простете невежеството ми, но какво съдържа този диск? Прочетох, че РААБЕ е издателство, но не ми е много ясно какво издава на дискове.

П.П. Вече си изясних какво съдържание имат тези дискове.

Теоретично си прав - само с една уговорка - "четенето" на диска, когато го използваш се извършва от програмата която е записана на него. Дали пък в нея няма вкаран алгоритъм за "прескачане" на щампования надпис?!? Мисля си, че не ще да е трудно да се изчисли къде е във файловата система и просто да се зададе този участък да се прескача... ебаси... какво ли не си мисля вече. :)

Ам, не съм наясно какъв е диска и не знаех че има програма с която се разглежда. при тва положение се копират всички файлове с експлоръра и на тези които дава грешка се прескачат. макар че ако е направено да прескача такива сектори, не би трябвало да дава грешка при копиране на файловете, защото те са сложени там където не могат да бъдат прочетени. освен ако не са направени специални фаилове с определен размер които да заемат точно това място от диска.

Преди време ми попадна една програмка "Bad CD Repair". Една от опциите беше да запълни повредените части от файла с нули. Дали не би могла да се приложи и в този случай?

Ам, не съм наясно какъв е диска и не знаех че има програма с която се разглежда. при тва положение се копират всички файлове с експлоръра и на тези които дава грешка се прескачат. макар че ако е направено да прескача такива сектори, не би трябвало да дава грешка при копиране на файловете, защото те са сложени там където не могат да бъдат прочетени. освен ако не са направени специални фаилове с определен размер които да заемат точно това място от диска.

И каква би била идеята на цялата тая защита ако с едно просто копи/пейст ще си копираш файловете от сидито на харда, да попитам аз... проблема е, че "лошите" сектори са вътре в единия от файловете - и то точно в базата данни. Сега копирам с ИсоБъстър - намира лоши сектори и ги игнорира, ще разберем след малко какъв ще е резултата.

добре де, само не разбирам как така isobuster ще го чете, а clonecd - не. защитата с лоши сектори е много популярна, в БГ просто няма много оригинални cd-та и за това не се среща често. нещо някой се бърка тук. аз затова и питах какво точно казва clonecd - неможе да чете изцяло и прекъсва процеса на четене ли (аз не съм го виждал да прави така никога, но кой знае) или почва да показва bad sectors - XXX to XXX - skipping? аз лично съм копирал игри за ps2 - тва е стандартна защита на sony.

Върнах диска обратно, не става с клон сд, тръгва да чете, стига до лошите сектори, пропуска няколко и накрая зацикля. Не успях с нищо да го копирам, някой ако знае някакъв софтуер, даже пробвах за лоши сектори нещо ако стане нъцки. :wir .Цял ден се мъча да го копирам и нищо не стана. Поне да разбера как става, за да мога следващият път като ми попадне да го разкодирам.

Тц. Нема лабаво тука... Уж игнорира лошите части, но виси всъщност на едно и също място - не копира нищо... Като се отвори въпросния файл от сидито като raw data - ми общо взето е пълен с нули... но от друга страна не отцепва без него програмата. Големината му обаче подозрително е точно 100МБ. Цената на диска е смешна и не си струва играта, още повече, че вече съм го купил, още повече, че информацията в него е достъпна от още поне 100-на източника, но просто ме амбицират с тая защита, ебаси...

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Create New...