genecatcher Posted October 4, 2005 Share Posted October 4, 2005 Токущо съобщиха по новините на БТВ, че българин е спечелил награда "Джон Атанасов" за принос в информационните технологии. Същият този човек твърди, че е успял да изобрети квантов компютър и дори да го варже в мрежа. Казва, че понятие като процесор няма да съществува при новата технология и изчисленията ще се извършват на съвсем друг принцип. До тук добре... теоретично да, но на практика още сме зелени за такова нещо. Мен това лично ме съмнява. От Infineon не си позволяват да претендират за такова нещо. Вие как мислите. Любопитен съм какво ще каже alchemy по въпроса. Link to comment Share on other sites More sharing options...
alchemy Posted October 4, 2005 Share Posted October 4, 2005 alchemy трябва да попрочете малко, за да не се изказва неподготвен . Не съм слушал новините. Обаче си спомням, че преди време се коментираше технология, която използва изменения на структурата на някои кристали на нано-нива с цел запаметяване на информация. Може би този момък Преслав Наков е направил математически модел на процеса на запис и четене. Ще трябва да се поровя... Link to comment Share on other sites More sharing options...
genecatcher Posted October 4, 2005 Author Share Posted October 4, 2005 Дори това, че взе отношение по темата ме радва. Нещо, което отдавна се спряга е, че нанотехнологиите (въглеродните нанотръбици) и фотонния пренос на данни, наместо електронния, ще измести сегашните технологии и ще направи компютрите неузнаваемо бързи. Тук сигурно се намесва и технологията Computer on a chip. Някъде четох, че и DNA компютър е изобретен, което е още по-налудничаво. Ключовата дума "квантов" ме навежда на мисълта, че ще се използват дискретизиращите свойства на някои градивни частици за запис на логическите "0" и "1". Засега се сещам само за спина на електрона. Link to comment Share on other sites More sharing options...
afx Posted October 4, 2005 Share Posted October 4, 2005 http://www.senko-corp.co.jp/qcs/wqc.html Ето подробна информация по въпроса.. само че нещо ме мързи да превеждам... на първо четене става въпрос че, цялата архитектура е изцяло различна, както в представянето на битовете, така и във схемното решение. Явно тригерите вече са отживелица Edit: aз ли се бъркам или нещо не виждам името на нашия човек в този сайт (а излиза на първо място като се напише "quantum" в google...) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Foxy Posted October 5, 2005 Share Posted October 5, 2005 Ми , ако найстина е измислил такава революционна технология , ве4е или се търкала в някоя канафка или на плажа на някой остров с пълна сметка с милион4ета и в двата слу4ая едва ли ще 4уем пове4е за него и неговите открития ...все пак освен голяма кра4ка в развитието на из4ислителната техника ( да не кажа и скок) такова откритие ( ако го има изобщо ) представлява сериозна заплаха за много компании в този бизнес едв али ще го оставят да си размотава насам натам откритието Тва ми прили4а малко на откритията на евтините алтернативи на горива- добивани от петрол ! Голям шум , телевизии-мелевизии , Българин открил еди какво си революционно в еди каква си област ...- в централната емисия новини ... и на следващия ден - никой пове4е нищо не нау4ава за него .... за което според мен има само две обяснения : 1. Няма никакво откритие и вси4ко е шарлатанство и търсене на сензации в медиите ! 2. Има откритие , но устата на изобретателя бива запушена моментално ( с пари или с лошо ) от хората или организациите на който би навредило даденото изобретение ! Колкото и да съм оптимист по отношение на 4овешките възможности и развитие , съм по -склонен да се спра на първия вариант ! ... Link to comment Share on other sites More sharing options...
afx Posted October 5, 2005 Share Posted October 5, 2005 Забележете датата отдолу ето едно хубаво сайтче: http://www.cs.caltech.edu/~westside/quantum-intro.html ето я и wikipedia: http://en.wikipedia.org/wiki/Quantum_computer Пак не виждам българин Ето я и библиотеката libquantum за симулация на квантов регистър: http://www.enyo.de/libquantum/ Език за програмиране на квантов компютър: http://tph.tuwien.ac.at/~oemer/qcl.html (gcc only ) Абре.. според мен тия от btv са се сбъракли нещо и са започнали да си измислят новини. Ще се радвам да чуя точно какво са казали по върпоса. Едит: The idea of a computational device based on quantum mechanics was first explored in the 1970's and early 1980's by physicists and computer scientists such as Charles H. Bennett of the IBM Thomas J. Watson Research Center, Paul A. Benioff of Argonne National Laboratory in Illinois, David Deutsch of the University of Oxford, and the late Richard P. Feynman of the California Institute of Technology Слклонен съм да твърдя че за разлика от откритието на алтернативни горива, при развитието на комютърната наука, няма голяма възможност за запушване на усти тъй като не забравяйте че именно Пентагона има най-много кяр от развитието им. Link to comment Share on other sites More sharing options...
alchemy Posted October 5, 2005 Share Posted October 5, 2005 Наградата си е българска, не международна и е връчена от президента Първанов: инфо тук А аз снощи приказвам за Преслав Наков, ама не виждам, че е взел наградата през 2003-та За 2005-та лауреат е Валентин Николаев Павлов. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Legop4o Posted October 5, 2005 Share Posted October 5, 2005 Съгласен съм с Foxy, или (вече) не съществува, или успешно е забравил съществуването а иначе нищо не схващам - какво е новото в този вид технология и - най-важното - ще може ли да се гейми на такова нещо? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mr_Vain Posted October 5, 2005 Share Posted October 5, 2005 Нищо ново няма, просто на човека му връчват награда за постижения в тази област. К'во толкоз го мислите Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.