Jump to content
BulForum.com

Съвет за 19" LCD монитор

GLT

Recommended Posts

Доста четене направих по темата, ама все още ми е пълна мъгла. Все пак си дефинирах изискванията и сега ми предстои избор. Дайте едно рамо да избера нещо сносно. Та изискванията са ми:

1. Технически:

-19"

-0.294( H ) PIXEL

-ЯРКОСТ 250CD/M2

-КОНТРАСТ 800:1

-ЪГЪЛ НА ВИЖДАНЕ 170 (H и V)

-DVI И АНАЛОГОВ ИНТЕРФЕЙС

-ВРЕМЕ ЗА РЕАКЦИЯ 8ms

2. Търговски

-цена- до 1000 лв.

-фирма от която да го купя.

Тук ще поясня- става въпрос, че фирмите производителки дават гаранция за изгорели пиксели. Например Филипс имат политика дори един пиксел да имаш мъртъв, те ти уважават гаранцията, при Самсунг броя е 7 и т.н. При това става въпрос в световен мащаб. А днес отивам във фирма X и питам да ме посъветват. Казват ми, че Филипс ги купуват от друг по-едър търговец и той им дава гаранция над 5 изгорели пиксела. Та така и те ми дават тази гаранция. Много българска ми се вижда тая работа. Та търся съвет и относно това, коя фирма ще ми уважи гаранцията, която е реална, дадена от производителя и важи за целия свят.

Точно последните дни изчетох доста ревюта, тестове и т.н. за LCD-тата. Супер крива хава е със всички показатели на който си се спрял. Просто за този момент НЯМА точен стандарт. Има някакво ИСО при което не е указано точно как да се отчитат показателите като бързодействие, ъгъл на виждане и т.н. и производителите спекулират с това естествено. По тестове се оказва, че монитор с 16мс е по-бърз от такива с 12 и 8. Така че..отивай в техно магазините, гледай, тествай..по това което изчетох много хвалят Benq мониторите, също така и ViewSonic. Аз вчера купих супер евтин 17" Nec със говорители /440лв без ДДС/ и ми се струва че е идеален за документи, интернет и филми. Така че...дерзай и гледай.

Доста четене направих по темата, ама все още ми е пълна мъгла. Все пак си дефинирах изискванията и сега ми предстои избор. Дайте едно рамо да избера нещо сносно. Та изискванията са ми:

1. Технически:

-19"

-0.294( H ) PIXEL

-ЯРКОСТ 250CD/M2

-КОНТРАСТ 800:1

-ЪГЪЛ НА ВИЖДАНЕ 170 (H и V)

-DVI И АНАЛОГОВ ИНТЕРФЕЙС

-ВРЕМЕ ЗА РЕАКЦИЯ 8ms

2. Търговски

-цена- до 1000 лв.

-фирма от която да го купя.

Тук ще поясня- става въпрос, че фирмите производителки дават гаранция за изгорели пиксели. Например Филипс имат политика дори един пиксел да имаш мъртъв, те ти уважават гаранцията, при Самсунг броя е 7 и т.н. При това става въпрос в световен мащаб. А днес отивам във фирма X и питам да ме посъветват. Казват ми, че Филипс ги купуват от друг по-едър търговец и той им дава гаранция над 5 изгорели пиксела. Та така и те ми дават тази гаранция. Много българска ми се вижда тая работа. Та търся съвет и относно това, коя фирма ще ми уважи гаранцията, която е реална, дадена от производителя и важи за целия свят.

http://www.kkelectronics.com/product_detai...uct_id=09015615 (TN+FILM матрица, 16.2 милиона цвята, 4мс)

или

http://www.kkelectronics.com/product_detai...uct_id=09015991 (MVA/PVA матрица, 16.7 милиона цвята, 8мс)

Точно последните дни изчетох доста ревюта, тестове и т.н. за LCD-тата. Супер крива хава е със всички показатели на който си се спрял. Просто за този момент НЯМА точен стандарт. Има някакво ИСО при което не е указано точно как да се отчитат показателите като бързодействие, ъгъл на виждане и т.н. и производителите спекулират с това естествено. По тестове се оказва, че монитор с 16мс е по-бърз от такива с 12 и 8. Така че..отивай в техно магазините, гледай, тествай..по това което изчетох много хвалят Benq мониторите, също така и ViewSonic. Аз вчера купих супер евтин 17" Nec със говорители /440лв без ДДС/ и ми се струва че е идеален за документи, интернет и филми. Така че...дерзай и гледай.

Ако си прочел нещо интересно постни го, може да се наложи на някой.

Иначе наистина си е крива хава и отвсякъде ти дават противоречива информация. А още по интересно е че в повечето форуми хората не обсъждат точни технически характеристики. Говорят само за марки и размер на екрана, все едно е да избира монитор по цвета на пластмасата- много смешно. Когато се заговори за технически данни всичко утихва :-)

Казваш да отида в магазините и да гледам, ами бях, но и там избора се свежда до 5-6 модела, не повече. А и как да го тествам тва опресняване, правил съм си проби с един Филипс с tft-test, подобна на Nokia monitor test, но кой знае каква файда нямаше, е да видях му един мъртъв пиксел, видях видимо, че при 60 Hz по добре опреснява от 75 Hz и това е.

За ViewSonic - имат един много добър модел VP930b или нещо подобно беше, в момента е на челната им страница- winner Award e, ама доколкото знам не се внася в България.

По данни този, който Dreamer предложи:

SAMSUNG SM-193P PLU BLACK (DE19PSQFV/EDC)

e добър, преди съм го гледал в технотата, май ще трябва пак да го погледна по-подробно. Остава въпроса с гаранцията. Абе голяма обърка е с тези монитори. Май най-накрая ще се набърбальокам с някакъв, какъвто и да е, пък здраве да е.

Вижте на какво попаднах тук !!! Е тва се казва бързодействие, особенно ако е и вярно ;-)

само за инфо това е стандартен 8 милисекунден монитор!!!!

EDIT: ако погледнеш този pdf, по логиката на руснаците NEC 1970GX е 2 milisekundi :))

Ако си прочел нещо интересно постни го, може да се наложи на някой.

Иначе наистина си е крива хава и отвсякъде ти дават противоречива информация. А още по интересно е че в повечето форуми хората не обсъждат точни технически характеристики. Говорят само за марки и размер на екрана, все едно е да избира монитор по цвета на пластмасата- много смешно. Когато се заговори за технически данни всичко утихва :-)

Казваш да отида в магазините и да гледам, ами бях, но и там избора се свежда до 5-6 модела, не повече. А и как да го тествам тва опресняване, правил съм си проби с един Филипс с tft-test, подобна на Nokia monitor test, но кой знае каква файда нямаше, е да видях му един мъртъв пиксел, видях видимо, че при 60 Hz по добре опреснява от 75 Hz и това е.

За ViewSonic - имат един много добър модел VP930b или нещо подобно беше, в момента е на челната им страница- winner Award e, ама доколкото знам не се внася в България.

По данни този, който Dreamer предложи:

SAMSUNG SM-193P PLU BLACK (DE19PSQFV/EDC)

e добър, преди съм го гледал в технотата, май ще трябва пак да го погледна по-подробно. Остава въпроса с гаранцията. Абе голяма обърка е с тези монитори. Май най-накрая ще се набърбальокам с някакъв, какъвто и да е, пък здраве да е.

Ако искаш един от най-качествените LCD монитори - 193P и 193P Plus са избора. Ето ревю на +: http://www.ixbt.com/monitor/samsung193pp.shtml

И понеже е важно какво мислят хората за този монитор ето ти една голяма темичка от едно голямо форумче с много мнения: http://www.hardforum.com/showthread.php?t=911752

Ако искаш 'някакъв' Monitor без да те вълнува качествена PVA/MVA матрица т.е. 16.7м цвята и тн... можеш да си вземеш нормален TN+FILM (a-Si) (16.2 м. цвята)... като примерно 913N (699lv, 8ms) или чисто новия 930BF (779lv, 4ms, DVI), които също са много добри, но не са за професионалисти както всички монитори, които не са MVA/PVA, че и те...

Аз лично не бих препоръчал S-IPS матрица понеже работя с такава на LG 1930S, но може NEC да имат по-добри резултати с такава.

Съжалявам че трябва да разочаровам Dreamer за избора но тук пише че има нещо гнило със 193Р Плюс и ще бъде спрян от днешна дата. На същия сайт ще намерите още тестове и информация за техологиите на ЛСД и други интересни нещица за ИСО стандарта. Приятно четене.

Съжалявам че трябва да разочаровам Dreamer за избора но тук пише че има нещо гнило със 193Р Плюс и ще бъде спрян от днешна дата. На същия сайт ще намерите още тестове и информация за техологиите на ЛСД и други интересни нещица за ИСО стандарта. Приятно четене.

Допрочети новината и ще разбереш защо... просто след като се появи 6 милисекундния модел няма да има нужда от 8... и съответно производствените мощности ще се прехвърлят към актуалния 6 мс модел. Тоя сайт сме го папкали вече.

От кое трябваше да съм разочарован? От това, че моя монитор е 12 и сега има 4? ;) Разочарован съм от друго, че точно като си взех моя Philips 190S5FS КиК внесоха 913N... в същия ден.

За мен тва е истинското ЛСД 19"

Samsung 19" TFT, 913N, Silver-Black 8ms 700:1 300cd/m2 TCO03 356.7(без ДДС)=790лв с ДДС

JarComputars

За мен тва е истинското ЛСД 19"

Samsung 19" TFT, 913N, Silver-Black 8ms 700:1 300cd/m2 TCO03    356.7(без ДДС)=790лв с ДДС

JarComputars

Чистача... същото струва 699лв с ддс в извора ;)

http://www.kkelectronics.com/product_detai...uct_id=09013251

за 779лв с ддс може да се вземе актуалния 4ms модел с DVI ;) - 930BF

http://www.kkelectronics.com/product_detai...uct_id=09015615

Чистача...  същото струва 699лв с ддс в извора ;)

В технополис имаше някво СОНИ 19" за 1229лв с КОНТРАСТ 1000:1 Яркост 700cd 16ms Maй е много як както и парите му

Аз щях да ти предложа това и си мисля че е добър нискобюджетен модел /даже и колонки си има ;-)/ но един приятел ме посъветва да заложа на Самсунг. Виждал е Нек и Самсунг един до друг и каза че Нек-а не струва. За това ти казах да отидеш и да гледаш.

KLICK

Доста интересен линк за всеки който иска някакво ориентиране във видовете матрици и различните параметри при избор на LCD монитор.

Аз щях да ти предложа това и си мисля че е добър нискобюджетен модел /даже и колонки си има ;-)/ но един приятел ме посъветва да заложа на Самсунг. Виждал е Нек и Самсунг един до друг и каза че Нек-а не струва. За това ти казах да отидеш и да гледаш.

Честно да ти кажа не знам кой модел е виждал на НЕК но 1970GX и аналогичния му 17" 1770GX на НЕК просто не може да се сравняват с тези Samsung.

Чистача... същото струва 699лв с ддс в извора ;)

Това е много дебела цена за 913N......има и по-добър извор

913N 8ms - 610лв. 36м. гаранция

цената е крайна, плащаш, взимаш и бягаш :)

Да взема да попитам дали е значима разликата между Самсунг 913V и 913N, като разликата в цената е около 60-70 лева. Разликите като характеристики ги виждам, въпроса ми е дали са осезаеми достатъчно.

Само да спомена който се е докоснал до PVA матрицата друга не е харесал.Аз ползвам Xerox с такава матрица мисля че цената му беше последно около 450$

Да взема да попитам дали е значима разликата между Самсунг 913V и 913N, като разликата в цената е около 60-70 лева. Разликите като характеристики ги виждам, въпроса ми е дали са осезаеми достатъчно.

913V е с 12 милисекунди и качеството поне според мен е доста под това на 913N/910N/930BF. Ако все пак си заинтересувам от него - в магазина задължително го пусни на черен фон да видиш дали матрицата свети неравномерно, защото при мен имам един такъв монитор и по тоя параграф е доста зле, но може да се окаже, че проблема е бил и във видеокартата.

Само да спомена който се е докоснал до PVA матрицата друга не е харесал.Аз ползвам Xerox с такава матрица мисля че цената му беше последно около 450$

Аф корс. Ама цената си е и по-висока ;) Но който може да я плати - 193P Plus смело B)

913V е с 12 милисекунди и качеството поне според мен е доста под това на 913N/910N/930BF. Ако все пак си заинтересувам от него - в магазина задължително го пусни на черен фон да видиш дали матрицата свети неравномерно, защото при мен имам един такъв монитор и по тоя параграф е доста зле, но може да се окаже, че проблема е бил и във видеокартата.

Аф корс. Ама цената си е и по-висока ;) Но който може да я плати - 193P Plus смело B)

Абе навих се да взема 193P Plus, ама миналата седмица имаше само един останал със изгърмял пксел. Та сега ще проверявам пак тези дни.

• 9 months later...

Pi4ove iskam i az da vi svetna malko po vaprosa za izgorelite pikseli . Za monitori na normalna cena(monitori koito ne sa skapi) 17'' ili 19'' vaji slednoto po4ti za vsi4ki marki - 3 igoreli piksela na kvadraten inch ili 5 za monitora. V takav slu4ai moje da si polzva6 garanciyata. Otnosno 21'' misla 4e tam i na 1 izgoryal piksel 6te vaji garanciyata. Kato stava vapros za skapi monitori ot sorta na Sony na cena 900lv i nagore - tam naistina moje da se kaje 4e 6te ti uvajat garanciyata i za 1 izgoryal piksel bez zna4enie dali e 17'', 19'' ili 21'' . :rolleyes:

Pi4ove iskam i az da vi svetna malko po vaprosa za izgorelite pikseli . Za monitori na normalna cena(monitori koito ne sa skapi) 17'' ili 19'' vaji slednoto po4ti za vsi4ki marki - 3 igoreli piksela na kvadraten inch ili 5 za monitora. V takav slu4ai moje da si polzva6 garanciyata. Otnosno 21'' misla 4e tam i na 1 izgoryal piksel 6te vaji garanciyata. Kato stava vapros za skapi monitori ot sorta na Sony na cena 900lv i nagore - tam naistina moje da se kaje 4e 6te ti uvajat garanciyata i za 1 izgoryal piksel bez zna4enie dali e 17'', 19'' ili 21'' . :rolleyes:

Колега от къде я намери тая тема?!!? Толкова ли не можа да пишеш в пиннатата тема на рездела?!? Разбирам желанието ти да споделиш опита си, но ако беше прочел малко/ако че не знам как може да си намерил тая тема и да пропуснеш стикнатата/ щеше да се увериш, че вече сме поосветени, ако не светнати относно гаранцията на изгорели пиксели. И тази гаранция не е избирателна в зависимост от големината на монитор, а е предлагана екстра на някои серии на определени производители.

Много ти здраве и хвала на тези, използвъщи търсачката, но все пак не приемайте призива толкова буквално!

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Create New...