Lud_Canar Posted September 16, 2005 Share Posted September 16, 2005 Попрегледах форума, но не можах да намеря отговор на питането си, четох и по други форуми имаше един интересен, но 51 страници просто нямам време да чета.Та въпросът ми е как да изчисля климатик с колко BTU трябва да си закупя, или по точно как да пресметна съотношението BTU/м3. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Deyan Posted September 16, 2005 Share Posted September 16, 2005 Най-общо казано,за помещения до 25 m2 - 9000BTU!За помещения до 45-50 m2 - 12 000 BTU! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lud_Canar Posted September 16, 2005 Author Share Posted September 16, 2005 Но не играе само роля лицетo на стаята, а кубатурата и, защото има значение дали ще е висока 2.80 или 3.80 нали Link to comment Share on other sites More sharing options...
member Posted September 16, 2005 Share Posted September 16, 2005 Но не играе само роля лицетo на стаята, а кубатурата и, защото има значение дали ще е висока 2.80 или 3.80 нали <{POST_SNAPBACK}> от голямо значение са и изолациите на стените колко външни стени имаш и още много неща. отиваш в магазин за климатици и те си имат техници, които идват на място във вас и ти казват какъв климатик трябва да си вземш. в нас примерно съм с две 9-ки като едната е в стая която е 2 пъти по голяма от другата, но пък няма нито една външна стена Link to comment Share on other sites More sharing options...
Eagle888 Posted September 16, 2005 Share Posted September 16, 2005 Хммм b4ur2m е прав но има малки подробности.Например има огромно значение дали климатика е тип Inverter,а също така си зависи и до марката на климатика. Link to comment Share on other sites More sharing options...
exo Posted September 16, 2005 Share Posted September 16, 2005 от голямо значение са и изолациите на стените колко външни стени имаш и още много неща. отиваш в магазин за климатици и те си имат техници, които идват на място във вас и ти казват какъв климатик трябва да си вземш. в нас примерно съм с две 9-ки като едната е в стая която е 2 пъти по голяма от другата, но пък няма нито една външна стена <{POST_SNAPBACK}> Tochno tova ucha az - toplotehnika Moga da wi kaja che za edno pomeshtenie da se izchisli kakva otoplitelna (ili ohladitelna) moshnost e neobhodima si e dosta slojna zadacha. Ot znachenie sa ne samo izolaciite, ima cql kup faktori koito imat vliqnie virhu tova. Za tova nai-dobre naistina otidi v nqkoq specializirana firma za klimatici. Ako seriozno si reshil da kupuvash i si se sprql veche na marka e redno tqhen chovek da doide na mqsto u vas, da vidi i preceni nqkoi neshta na mqsto i ako sa firma na nivo shte razpolagat s gotova programa koqto pravi vsichki smetki za sekundi i spestqva roveneto v mnogo spravochnici. Ako ne sa mnogo na mqsto shte ti otgovorqt vednaga no priblizitelno (obiknovenno se podsigurqvat kato zavishat neobhodimata moshnost i to ponqkoga znachitelno). Ako vse pak iskash da zadylbaesh po-nadylboko shte ti pratq pyrvo spisyk s faktorite koito trqbva da opredelish (imam predvid s konkretni stoinosti), no s literaturata nqma da moga da ti pomogna shte trqbva sam da tyrsish spravochnici. I ako se spravish s tova shte ti pratq i neobhodimite ti formuli. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lud_Canar Posted September 17, 2005 Author Share Posted September 17, 2005 Ох не знаех, че е чак така.. Явно ще ида във фирма направо . Само един последен въпрос някой като каже примерно аз имам 9-ка значи 9000 BTU ли? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Midex Posted September 17, 2005 Share Posted September 17, 2005 Ох не знаех, че е чак така.. Явно ще ида във фирма направо . Само един последен въпрос някой като каже примерно аз имам 9-ка значи 9000 BTU ли? Аха... А между другото има един много лесен начин да си изчислиш какъв модел ти е нужен - викаш няколко "спеца" от приятелите ти, дето винаги имат мнение по всички въпроси и теми, правиш средно аритметично на това, дето ти е казал всеки един от тях и качваш 1 степен. С 2 думи - ако повечето от тях ти казват, че ти е необходима 9-ка, си взимаш 12-ца. Това в кръга на шегата разбира се, но има и зрънце истина вътре, а и е хубаво да имаш резерв в аванс, а не да се мъчи хайванчето като се затопли времето малко повече (респ. застудее). За моето помещение 4Х4Х2.6м , което прави около 40м3, но всъщност е най-много 25м3, понеже е претрупано с мебели и предмети, ми се струваше, че ще стигне 9-ка, но като взех предвид, че имам 3 компютъра + 3 монитора, усилватели и още един куп работи дето греят яко, а и самото помещение е обработено като "стая в стая" с изолация между 2-те и всеки градус практически остава вътре, си взех 12-ца и не съжалявам изобщо. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Heller12a Posted September 17, 2005 Share Posted September 17, 2005 обобщавам: 1. @ехо е прав че има начини за изчисление на въдушния поток,както и на топлообмена в дадено помещение (колега съм му и ни карат да ги учим тея неща ) 2. на теб ти трябва икономически изгоден климатик 3. вземи си Panasonic 4. за по голямо помещение вземи си Daikin с 4 вътрешни тела 5. аз нищо не разбирам от климатици, така че ако ти помогне някой който с това се занимава, забрави че си чел това Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lud_Canar Posted September 17, 2005 Author Share Posted September 17, 2005 Благодаря на всички така като гледам ще си взема 2 9-ки Панасоник, защотото помещението е 100м3. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Foxy Posted September 18, 2005 Share Posted September 18, 2005 Благодаря на всички така като гледам ще си взема 2 9-ки Панасоник, защотото помещението е 100м3. <{POST_SNAPBACK}> аве тва дето го пиша не е много във връзка с темата , но напоследък много ми хвалят климатиците втора-ръка японски , от ония с адапторите за 110В , който се е взел е много доволен ( е то няма да си признае 4е се е набутал ) но някой от хората който познавам имат и 4исто нови и втора ръка и са по- доволни от втората... , а и старите им дават и до 5-г. гаранция .. там при определени условия та връзката на тва дето писах в темата е 4е ако не си придир4ив може да си вземеш по яки втора ръка по тънко и да не се замисляш много за мощноста .... например както си решил 9-ки , си слагаш 12-ки и готово ... айде 4акам някой да ме убеди основателно , 4е не съм прав .... защото аз мисля да направя то4но така ... все пак климатик правен за японския пазар , даже и стар не може да се сравнява с климатик правен за българския !! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dreamer Posted September 18, 2005 Share Posted September 18, 2005 Благодаря на всички така като гледам ще си взема 2 9-ки Панасоник, защотото помещението е 100м3. Гледай да вземеш малайзийски панасоник, защото има и китайски (по-евтини са), но първите са "истинските". В момента има промоция на един панасоник в техномаркета (те са вносителя). Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lud_Canar Posted September 18, 2005 Author Share Posted September 18, 2005 Да знам казаха ми за малайзииските, че са по-добрите. 10кс все пак Link to comment Share on other sites More sharing options...
bakara Posted September 18, 2005 Share Posted September 18, 2005 Вземи си BAUER от Praktiker Link to comment Share on other sites More sharing options...
mandirimuniak Posted September 18, 2005 Share Posted September 18, 2005 От марките най добре е: 1 Панасоник (като качество и икономия) 2 ЛГ 3 Останалите Link to comment Share on other sites More sharing options...
Midex Posted September 18, 2005 Share Posted September 18, 2005 Foxy е прав донякъде с климатиците 2-ра ръка, а и момчетата от въпросната фирма точно това ми изтъкваха като основен довод, когато бях там да разгледам....Наистина "оригиналните" климатици за оня пазар са по-добри, но има и друго - обикновено се предлагат климатици, които са модели отпреди няколко(дори доста) години, респ. по-неикономични заради тогавашната технология, тъй че е все тая с предимствата и недостатъците на новите китайски и старите японски... ....първо ти предлагат найстина много стари модели (нищо 4е са ка4ествени ) , а после ако не клъвнеш и не ги харесаш вадели по- нови4ки , който не са 4ак толкова назад (като технология).... Едит(малко офтопик): Точно така е...присъствах на подобен случай, когато разглеждах дълго там какво имат. Освен мен имаше едно семейство и още един пич и всичките ни бяха вкарали в една стая пълна с климатици и казаха - "Избирайте - това са...някои са с дистанционно, други без...". Гледах, гледах....модели от зората на климатичната технология, старички, но иначе добра изработка. По едно време дочувам някакъв разговор в коридора и пусто ухо (музикантско ), заслушах се и чувам: "- Така и така....аз съм дето одеве ви се обади еди кой си за мен..." ; "- А-а-а....заповядайте...елате....не тук...."...и го мушнаха в една от следващите стаи, в която мернах (докато отваряха вратата) пак стая пълна с климатици и поне 2-3 дето успях да видя изглеждаха практически нови. Нормална ситуация като във всичките магазини за 2-ра употреба....винаги се заделя по-добрата стока за всеки случай, а другата....ами вече е внесена, няма да я хвърлят я... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Foxy Posted September 18, 2005 Share Posted September 18, 2005 Foxy е прав донякъде с климатиците 2-ра ръка, а и момчетата от въпросната фирма точно това ми изтъкваха като основен довод, когато бях там да разгледам....Наистина "оригиналните" климатици за оня пазар са по-добри, но има и друго - обикновено се предлагат климатици, които са модели отпреди няколко(дори доста) години, респ. по-неикономични заради тогавашната технология, тъй че е все тая с предимствата и недостатъците на новите китайски и старите японски... <{POST_SNAPBACK}> ДА ти кажа и ти си прав за тези втората ръка ...тва забравих да го спомена , но са ми казвали познати , 4е първо ти предлагат найстина много стари модели (нищо 4е са ка4ествени ) , а после ако не клъвнеш и не ги харесаш вадели по- нови4ки , който не са 4ак толкова назад (като технология) от пове4ето от новите предлагани сега ... аве дет се вика си4ко е низ от компромиси, въпроса е секи да си прецени сам за себе си ! Тея дне и аз трябва да ги навестя тези мом4ета да видя какво предлагат то4но ! Link to comment Share on other sites More sharing options...
ivoru Posted September 20, 2005 Share Posted September 20, 2005 От марките най добре е:1 Панасоник (като качество и икономия) 2 ЛГ 3 Останалите <{POST_SNAPBACK}> Е не е баш така. Особено ако пък Панасоника е китайски. Да си чувал за Дайкин? Например че са най-добрите климатици в света, и че са #1 в този бизнес? Верно че в "Зора" гледах такива по 1600 лв, ама са си железни направо . Чел съм, че и "Mitsubishi Heavy" са сред качествените. LG са средна хубост сред марките тип "масов боклук" . Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.