Jump to content
BulForum.com

Как да изчислим колко BTU ни трябва (климатици)

Recommended Posts

Попрегледах форума, но не можах да намеря отговор на питането си, четох и по други форуми имаше един интересен, но 51 страници просто нямам време да чета.Та въпросът ми е как да изчисля климатик с колко BTU трябва да си закупя, или по точно как да пресметна съотношението BTU/м3.

Но не играе само роля лицетo на стаята, а кубатурата и, защото има значение дали ще е висока 2.80 или 3.80 нали :)

от голямо значение са и изолациите на стените колко външни стени имаш и още много неща.

отиваш в магазин за климатици и те си имат техници, които идват на място във вас и ти казват какъв климатик трябва да си вземш.

в нас примерно съм с две 9-ки като едната е в стая която е 2 пъти по голяма от другата, но пък няма нито една външна стена

Хммм b4ur2m е прав но има малки подробности.Например има огромно значение дали климатика е тип Inverter,а също така си зависи и до марката на климатика. :P

от голямо значение са и изолациите на стените колко външни стени имаш и още много неща.

отиваш в магазин за климатици и те си имат техници, които идват на място във вас и ти казват какъв климатик трябва да си вземш.

в нас примерно съм с две 9-ки като едната е в стая която е 2 пъти по голяма от другата, но пък няма нито една външна стена

Tochno tova ucha az - toplotehnika :)

Moga da wi kaja che za edno pomeshtenie da se izchisli kakva otoplitelna (ili ohladitelna) moshnost e neobhodima si e dosta slojna zadacha. Ot znachenie sa ne samo izolaciite, ima cql kup faktori koito imat vliqnie virhu tova. Za tova nai-dobre naistina otidi v nqkoq specializirana firma za klimatici. Ako seriozno si reshil da kupuvash i si se sprql veche na marka e redno tqhen chovek da doide na mqsto u vas, da vidi i preceni nqkoi neshta na mqsto i ako sa firma na nivo shte razpolagat s gotova programa koqto pravi vsichki smetki za sekundi i spestqva roveneto v mnogo spravochnici. Ako ne sa mnogo na mqsto shte ti otgovorqt vednaga no priblizitelno (obiknovenno se podsigurqvat kato zavishat neobhodimata moshnost i to ponqkoga znachitelno).

Ako vse pak iskash da zadylbaesh po-nadylboko shte ti pratq pyrvo spisyk s faktorite koito trqbva da opredelish (imam predvid s konkretni stoinosti), no s literaturata nqma da moga da ti pomogna shte trqbva sam da tyrsish spravochnici. I ako se spravish s tova shte ti pratq i neobhodimite ti formuli.

Ох не знаех, че е чак така.. Явно ще ида във фирма направо :). Само един последен въпрос някой като каже примерно аз имам 9-ка значи 9000 BTU ли?

Ох не знаех, че е чак така.. Явно ще ида във фирма направо :). Само един последен въпрос някой като каже примерно аз имам 9-ка значи 9000 BTU ли?

Аха... :) А между другото има един много лесен начин да си изчислиш какъв модел ти е нужен - викаш няколко "спеца" от приятелите ти, дето винаги имат мнение по всички въпроси и теми, правиш средно аритметично на това, дето ти е казал всеки един от тях и качваш 1 степен. С 2 думи - ако повечето от тях ти казват, че ти е необходима 9-ка, си взимаш 12-ца. :D Това в кръга на шегата разбира се, но има и зрънце истина вътре, а и е хубаво да имаш резерв в аванс, а не да се мъчи хайванчето като се затопли времето малко повече (респ. застудее).

За моето помещение 4Х4Х2.6м , което прави около 40м3, но всъщност е най-много 25м3, понеже е претрупано с мебели и предмети, ми се струваше, че ще стигне 9-ка, но като взех предвид, че имам 3 компютъра + 3 монитора, усилватели и още един куп работи дето греят яко, а и самото помещение е обработено като "стая в стая" с изолация между 2-те и всеки градус практически остава вътре, си взех 12-ца и не съжалявам изобщо. :)

обобщавам:

1. @ехо е прав че има начини за изчисление на въдушния поток,както и на топлообмена в дадено помещение (колега съм му и ни карат да ги учим тея неща :D )

2. на теб ти трябва икономически изгоден климатик

3. вземи си Panasonic :D

4. за по голямо помещение вземи си Daikin с 4 вътрешни тела

5. аз нищо не разбирам от климатици, така че ако ти помогне някой който с това се занимава, забрави че си чел това :P

Благодаря на всички така като гледам ще си взема 2 9-ки Панасоник, защотото помещението е 100м3.

аве тва дето го пиша не е много във връзка с темата , но напоследък много ми хвалят климатиците втора-ръка японски , от ония с адапторите за 110В , който се е взел е много доволен ( е то няма да си признае 4е се е набутал :) ) но някой от хората който познавам имат и 4исто нови и втора ръка и са по- доволни от втората... , а и старите им дават и до 5-г. гаранция .. там при определени условия

та връзката на тва дето писах в темата е 4е ако не си придир4ив може да си вземеш по яки втора ръка по тънко и да не се замисляш много за мощноста .... например както си решил 9-ки , си слагаш 12-ки и готово ... айде 4акам някой да ме убеди основателно , 4е не съм прав .... :) защото аз мисля да направя то4но така ... все пак климатик правен за японския пазар , даже и стар не може да се сравнява с климатик правен за българския !!

Благодаря на всички така като гледам ще си взема 2 9-ки Панасоник, защотото помещението е 100м3.

Гледай да вземеш малайзийски панасоник, защото има и китайски (по-евтини са), но първите са "истинските". В момента има промоция на един панасоник в техномаркета (те са вносителя).

Foxy е прав донякъде с климатиците 2-ра ръка, а и момчетата от въпросната фирма точно това ми изтъкваха като основен довод, когато бях там да разгледам....Наистина "оригиналните" климатици за оня пазар са по-добри, но има и друго - обикновено се предлагат климатици, които са модели отпреди няколко(дори доста) години, респ. по-неикономични заради тогавашната технология, тъй че е все тая с предимствата и недостатъците на новите китайски и старите японски... ;)

....първо ти предлагат найстина много стари модели (нищо 4е са ка4ествени ) , а после ако не клъвнеш и не ги харесаш вадели по- нови4ки , който не са 4ак толкова назад (като технология)....

Едит(малко офтопик): Точно така е...присъствах на подобен случай, когато разглеждах дълго там какво имат. Освен мен имаше едно семейство и още един пич и всичките ни бяха вкарали в една стая пълна с климатици и казаха - "Избирайте - това са...някои са с дистанционно, други без...". Гледах, гледах....модели от зората на климатичната технология, старички, но иначе добра изработка. По едно време дочувам някакъв разговор в коридора и пусто ухо (музикантско :music ), заслушах се и чувам: "- Така и така....аз съм дето одеве ви се обади еди кой си за мен..." ; "- А-а-а....заповядайте...елате....не тук...."...и го мушнаха в една от следващите стаи, в която мернах (докато отваряха вратата) пак стая пълна с климатици и поне 2-3 дето успях да видя изглеждаха практически нови. Нормална ситуация като във всичките магазини за 2-ра употреба....винаги се заделя по-добрата стока за всеки случай, а другата....ами вече е внесена, няма да я хвърлят я... ;)

Foxy е прав донякъде с климатиците 2-ра ръка, а и момчетата от въпросната фирма точно това ми изтъкваха като основен довод, когато бях там да разгледам....Наистина "оригиналните" климатици за оня пазар са по-добри, но има и друго - обикновено се предлагат климатици, които са модели отпреди няколко(дори доста) години, респ. по-неикономични заради тогавашната технология, тъй че е все тая с предимствата и недостатъците на новите китайски и старите японски... ;)

ДА ти кажа и ти си прав за тези втората ръка ...тва забравих да го спомена , но са ми казвали познати , 4е първо ти предлагат найстина много стари модели (нищо 4е са ка4ествени ) , а после ако не клъвнеш и не ги харесаш вадели по- нови4ки , който не са 4ак толкова назад (като технология) от пове4ето от новите предлагани сега ... аве дет се вика си4ко е низ от компромиси, въпроса е секи да си прецени сам за себе си !

Тея дне и аз трябва да ги навестя тези мом4ета да видя какво предлагат то4но !

От марките най добре е:

1 Панасоник (като качество и икономия)

2 ЛГ

3 Останалите

Е не е баш така. Особено ако пък Панасоника е китайски. Да си чувал за Дайкин? Например че са най-добрите климатици в света, и че са #1 в този бизнес? Верно че в "Зора" гледах такива по 1600 лв, ама са си железни направо :punk . Чел съм, че и "Mitsubishi Heavy" са сред качествените. LG са средна хубост сред марките тип "масов боклук" :sick .

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Create New...