Jump to content
BulForum.com

Cache на HDD

Recommended Posts

Колко е MB може да има максимум един хард cache ? И от къде мога да разбера колко МВ е моят хард диск ?

Зависи за кой кеш питаш....защото сегашните дискове си имат техен си (вътрешен) кеш....обикновено 2Mb....или 8Mb (още по-старите - по-малко....дори килобайти.....а четох, че напоследък излезли някакви с 16Mb). Този кеш най-лесно може да провериш като напишеш в google модела на диска ти и погледнеш характеристиките му (или пък използваш някоя програма от типа на Еверест....само дето не знам точно тази информация дали ще я извади).

Обаче ако питаш за оня другия кеш дето можеш да си го нагласиш сам и за който съм срещал много противоречиви съвети, че трябва да е с 1/4 от общата ти системна памет....или било по-добре с 1/3.....или направо с половината...и т.н. - него може да си го провериш в System.ini-то (търси 'vcache'-->MinFileCache & MaxFileCache) или пак с подобна на Еверест програма. Но във всеки случай е за предпочитане Min и Max да са с еднакви, фиксирани стойности(1/4...1/8 от общата ти памет).

П.П. Говоря от гледна точка на Win98SE, защото предимно работя с него. Ако греша, някой да ме поправи и допълни. :)

Да, действително при Win98 имаше такива хави в System.ini, но в ХР/2003 няма vcache там :) .

Не съм търсил специално, но доколкото съм чел, NT Уиндоусите не кешват на ниво сектор/клъстер, а само на ниво файлова система, което както пишеше, подобрява производителността спрямо чисто секторния кеш или комбинацията от двата.

А файловия кеш в Уиндоус може да се контролира чрез серия опции в регистрите, но най-лесно да го ограничиш е с програма от сорта на CachemanXP, в противен случай ХР автоматично регулира кеша по усъвършенстван алгоритъм (на теория).

Хммм, ок, а колко е максимума, говоря за всичките хардове не само българските , защото моят е от Америка  :blink: ?

ако мислиш че в БГ се произвеждат хардове - жестоко се лъжеш

вервай ми нема разлика мегд BG и USA HDD

ако мислиш че в БГ се произвеждат хардове - жестоко се лъжеш

вервай ми нема разлика мегд BG и USA HDD

Да бе, в България хардове :lol: . Не става въпрос за това. В смисъл тези, които се внасят в България, за нашите стандарти и за нашите РС-та. Има ли разлика от тези в България и тези примерно в Америка. Защото когато си поръчвах хард , казах 80ГБ, а брачедите (дето са в Америка) ми казаха, че по-малко от 120ГБ няма ...

Няма разлика...бъди сигурен, че Seagate и в USA и в BG си е Seagate. :D Просто тука имаме по-малко парички и се ограничаваме с малките модели.

А за максимумът на кеша (ако говориш за този в операционната система) - ами то е много относително. Зависи с каква операционна система си, с какви приложения работиш най-често, колко RAM имаш...а както ти каза и tedy, под XP управлението на кеша е по-различно отколкото при не-NT базираните версии. Иначе можеш да си го настроиш с каквато си искаш стойност....друг е въпросът какъв ще е ефектът и смисълът от това. За тази цел мисля, че ще е по-добре да се довериш на Cacheman (или CachemanXP, ако си с XP) - там има готови профили и просто можеш да ползваш някой от тях. :)

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Create New...