Jump to content
BulForum.com

win98 + winXP

Mepk

Recommended Posts

Не съм сигурен дали 98-цата ще иска да тръгне от дял, различен от C:\ .

За по-сигурно първо инсталирай 98-ца на дял С, и после ХР на друг дял.

Значи цепиш харда на две и първо инсталираш по старата в твоя случай 98 после на другата част от харда инсталираш XP ;)

Запомни в първо се инсталира по старата OS после по новата от нея например 95 слет това 98 или 2000 слет това XP

може и наопаки да се инсталират :)

Разбира се, но със сигурност ще трябва да се правят допълнителни стъпки, които не всеки знае как точно да направи. Най-безпроблемно е действително да се инсталира първо 98, после ХР.

Разбира се 98 не е задължително да е на C:, просто е добре да се намира под първите 8 ГБ на диска. Не съм пробвал дали ще тръгне над 8 ГБ.

Но ХР-то ще хване 98-цата и ще имаш дуал буут, а времето за чакане се променя от boot.ini, за което си има и опция в System properties.

Разбира се, но със сигурност ще трябва да се правят допълнителни стъпки, които не всеки знае как точно да направи. Най-безпроблемно е действително да се инсталира първо 98, после ХР.

Разбира се 98 не е задължително да е на C:, просто е добре да се намира под първите 8 ГБ на диска. Не съм пробвал дали ще тръгне над 8 ГБ.

Да може и първо ХП-ито и после 98-мицата но както казва tedy тряа да се напраат и допълнителни стъпки защото и аз съм пробвал ХП-ито първо и слет това 98 но след като си сложил Хп-ито и после като инсталираш 98 те пита дали да остави първата ос или да е премахне,ако избереш да е премахне харда ти става цял!Или пък ако инсталираш 98 от папка тоест не от boot-cd тогава можеш да избереш директорията където да инсталираш 98-цата!

Tedy работи и над 8 гигабайта аз съм на 98 ама трудно хваща драйверите на лан картата :(

zna4i dokolkoto razbiram bi trqbvalo da stane slednoto:

1: cepq diska na 3:

c: fat32 za win98

d: fat32 za filmi igri i tn

e: ntfs za XP-to (predpolagam win98 6te vijda samo c: i d:)

2: instaliram win98 na c:

3: instaliram xp na e: kato mu kazvam da se instalira otdelno ot 98cata

4: kato startiram 6te me pita koq os da pusne koeto se nastroiva v boot.ini

i sam gotov

nali taka !?

Ский ся:

1.Първо епиш диска на колко си искаш(но задължително да има две части)

2.Там където ша инсталираш уиндолс 98 задължително форматваш в FAT 32 или FAT 16 а за XP квото си искаш или FAT или NTFS

и готово например ако имаш три диска два от които са в FAT а един в NTFS като си в уиндолс 98 ша виждаш само тия дето са в FAT а кат си в уиндолс XP ша виждаш всички части

драсни да видим кво е станало

zna4i dokolkoto razbiram bi trqbvalo da stane slednoto:

...

Да, така става. Не, твърдя, че по друг начин няма да стане, но този съм го пробвал. Ако искаш да виждаш дял Е: при заредена 98-ца, трябва и него да форматираш FAT32 преди инстал на XP.

Ти си преценяваш.

• 2 weeks later...
  • 8 months later...

Ще използвам тази тема, за да неотварям нова. Имам два харда на едно РС, на които са качени съответно win98 и XP. Работят, няма проблеми, но... Искам да направя така, че в началото като пусна компютъра да имам възможност за "ръчен" избор коя от двете ОС да подкара. Защото сега трябва всеки път да пипам биоса, когато искам да включа втората ОС. Разбрах, че ми трябва нещо от рода на Disk Manager програма, но ще съм благодарен, ако някой с опит в такава ситуация ми помогне ;)

Ще използвам тази тема, за да неотварям нова. Имам два харда на едно РС, на които са качени съответно win98 и XP. Работят, няма проблеми, но... Искам да направя така, че в началото като пусна компютъра да имам възможност за "ръчен" избор коя от двете ОС да подкара. Защото сега трябва всеки път да пипам биоса, когато искам да включа втората ОС. Разбрах, че ми трябва нещо от рода на Disk Manager програма, но ще съм благодарен, ако някой с опит в такава ситуация ми помогне ;)

Аз бях така преди време, и моя БИОС има опция при буут като натисна Esc, ми изкарва меню от което да избера от кой диск да заредя.

Иначе аз ти препоръчвам програмата osl2000 Premium. Това ти трябва. Виж в нета кой беше сайта точно, че не се сещам и не ми се търси с Гоогле, но е пробвана, и тази програма за мен е най-добрия boot manager. Не изисква дял на харда (инсталира се на първата пътечка на първия хард!), работи в текстов режим с хубаво меню, има и различни полезни опции. Попрочети в сайта й да видиш за какво става дума. Shareware е, и малко няма кракове като че ли, но освен един надпис, няма други ограничения.

Иначе аз ти препоръчвам програмата osl2000 Premium. Това ти трябва.
Можеш да си инсталираш BootMagic на PowerQuest .. който върви с PartitionMagic...

Много благодаря за бързите отговори, свалих osl2000. Наистина то ми е трябвало ;)

Сайта му е osloader.com (в случай, че някой друг има същия проблем :) ).

• 2 weeks later...

А могат ли да се инсталират два ХР на 1 РС :wacko: , ако се омаже единия веднага да се пуснеш през другия? С два харда(сигурно така би било по-лесно :rolleyes: ), или има и някакъв чалъм и за един с партишъни(нали ХРто хваща предишна инсталация и иска да я трие ;) )?

А могат ли да се инсталират два ХР на 1 РС :wacko: , ако се омаже единия веднага да се пуснеш през другия? С два харда(сигурно така би било по-лесно :rolleyes: ), или има и някакъв чалъм и за един с партишъни(нали ХРто хваща предишна инсталация и иска да я трие ;) )?

Абсолютно никакъв проблем на един хард две ХР-та.

Правил съм го, просто ако ползваш Windows-ския буут мениджър (който ще се инсталира с втория Windows), трябва да промениш от boot.ini текста който се появява в началото при избор на ОС, иначе и двете ще са ти едни и същи и трудно би различил кой ХР кой е :)

За твоята ситуация, аз лично бих погледнал Acronis TrueImage или Noron Ghost, ако правиш редовно имиджи на C: и ги пазиш на DVD, възстановяването на системата трае не повече от 10 минути в случай на необратимо омазване. Разбира се на C: не трябва да държиш друго освен ОС-а и Program Files евентуално, за да не губиш данни при възстановката.

a има ли някакъв начин да се инсталират и 2-та на един дял или е невъзможно :confused

Аз преди правех така, но както каза karaman с Program Files е малко омазана работата.

При мен трябваше да се сложи първо XP после 98, защото ако го направя на обратано не ми засичаше 98. После предлагам ти след като сложиш XP да копираш Program Files някъде, ръгаш 98 и после задължително под 98 копираш пак върху оригиналните Program Files. Мен само ме дразнеше, че като ме питаше кой Win да зареди маркера беше върху 98 и ако ме няма в стаята си зарежда 98 и трябва да праявя рестарт.

Ами имаше начин да смениш директорията на програм фаелс (имам го записано как става при вин98се) ... ще се поразтърся из харда и ще си едитна постчето . :)

Абсолютно никакъв проблем на един хард две ХР-та.

Правил съм го, просто ако ползваш Windows-ския буут мениджър (който ще се инсталира с втория Windows), трябва да промениш от boot.ini текста който се появява в началото при избор на ОС, иначе и двете ще са ти едни и същи и трудно би различил кой ХР кой е :)

Знам че уиндоуската търсачка е много разбрицана но къде се намира boot.ini файла, че не мога да го намеря? Във msconfig само мога да видя списъка с ОС но не и да променям нещо :pirate

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Create New...