Jump to content
BulForum.com

Проблем с HDD Seagate

Recommended Posts

Имам проблем със HDD Seagate 120Gb.

Понякога се чува странен звук и леко щракане и компа забива или се рестартира (особено на игра със по-сериозни системни изисквания).Има моменти по 1 седмица няма проблем, а има и такива, че не мога да си пусна компа както трябва 1-2 дена. Преинсталирах windows, няма промяна.

Чудя се дали роблема не ми е в захранването или от прегряване на HDD-то, но Еverest ми показва температува на HDD 45 градуса.

Дайте някаква програма за сканиране на диска за bad сектори.

Последния път като пуснах Error-Checking на Windows XP сканира до 6% и блокира. И така около 3-4 пъти спираше на различни %.

Помагайте ако можете.

Благодаря предварително!!! :sayjin

Имам проблем със HDD Seagate 120Gb.

Понякога се чува странен звук и леко щракане и компа забива или се рестартира (особено на игра със по-сериозни системни изисквания).Има моменти по 1 седмица няма проблем, а има и такива, че не мога да си пусна компа както трябва 1-2 дена. Преинсталирах windows, няма промяна.

Чудя се дали роблема не ми е в захранването или от прегряване на HDD-то, но Еverest ми показва температува на HDD 45 градуса.

Дайте някаква програма за сканиране на диска за bad сектори.

Последния път като пуснах Error-Checking на Windows XP сканира до 6% и блокира. И така около 3-4 пъти спираше на различни %.

Помагайте ако можете.

Благодаря предварително!!! :sayjin

По скоро си виж кабела.Имам същия проблем на служебния компютър, но още не съм намерил време да го сменя.

Софтуер за сканиране и евентуално поправка на bad sectros e HDD Regenerator. Пробвай с нея.Дано проблема не е от електрониката на диска :)

Не е от кабела - смених го.

Пуснах и HD Tune 2.10 - Benchmark-a мина нормално, на Health ми дава, че всичко е ок, а на Error scan пуснах Quick skan /за другия нямах време щото ми изписа някъде около 6 часа сканиране/ и отново няма проблеми.

Диска продължава понякога да щрака и да се чува онзи звук /не всеки път/.

Температурата, когато включа компа е 35 градуса а после става 41-42градуса/отворих си кутията/. Иначе си държеше 42-43 градуса.

Смених си и захранването, но още не мога да разбера дали има ефект.

:angry1

Тегли си един формат и виж дали пак ще прави така ... ако продължава го разори дълбоко хард-а с tool-а на Seagate , ако и това не помогне си търси гаранцията от кадето си го взел :punk

Тегли си един формат и виж дали пак ще прави така ... ако продължава го разори дълбоко хард-а с tool-а на Seagate , ако и това не помогне си търси гаранцията от кадето си го взел  :punk

Съмнявам се формат-а да го оправи...По принцип тази температура не е чак толкова голяма.Аз също имам Seagate 80GB и той държи същатата температура.Възможно е електрониката да се е прецакала.Силно се съмнявам IDE-то на дъното да прави тези проблеми.

По принцип "странен звук и леко щракане" според мен е когато прекъсва захранването към хард-а. Преди много време имах един IBM който ми правеше този номер и накрая се оказа проблема в буксата на хард-а за захранване. За една секунда прекъсва и после пак завърта , но това е достатъчно време компа да се рестартне или да увисне :wir

Нали ви казвам, че смених захранването и кабелите.

Преди малко след рестарт ми изписа 2 пъти "A disk read error occured" и да го рестартирам. Слад втория рестарт 2-3 минути не можа да открие IDE каналите, а после ми изписа да стартирам windows в режим Save mode.

Сега от 1 час работи без проблем. Копирам и трия нарочно по-големи файлове и няма проблем. Но незнам до кога? :angry1

Edit: Разкачих и свалих харда и като го разклатя с ръка се чува някакво леко щракане все едно нещо е разкачено вътре :excl:

Приятел, смени си РАМ-а (от приятел например) и виж пак дали ще имаш този проблем! ;)

EDIT: S.M.A.R.T. се гледа например с Everest, там се виждат няколко стойности на харддиска, които в 70-80% вероятност ако диска върви към кофата, ще покаже отклонение. Трябва всички стойности да са ОК или Normal.

Но си виж паметта първо.

Така.. когато диска започне да "щрака" това е сигурен знак че скоро ще откаже нацяло. Спасявай информацията докато не е късно.

Не е от захранването (да те успокоя) :devil (освен ако буксата наистина не прави хубав контакт, но това се установява лесно)

Приятел, смени си РАМ-а (от приятел например) и виж пак дали ще имаш този проблем! ;)

EDIT: S.M.A.R.T. се гледа например с Everest, там се виждат няколко стойности на харддиска, които в 70-80% вероятност ако диска върви към кофата, ще покаже отклонение. Трябва всички стойности да са ОК или Normal.

Но си виж паметта първо.

Не е от паметта. Аз съм с два модула, но за всеки случай проверих и с трети.

За S.M.A.R.T. всичко е ок:

[ ST3120022A (5JT5A5CD) ]

01 Raw Read Error Rate 6 66 62 66879559 OK: Стойността е нормална

03 Spin Up Time 0 96 96 0 OK: Винаги преминава

04 Start/Stop Count 20 100 100 5 OK: Стойността е нормална

05 Reallocated Sector Count 36 100 100 0 OK: Стойността е нормална

07 Seek Error Rate 30 73 60 23534932 OK: Стойността е нормална

09 Power-On Time Count 0 100 100 396 OK: Винаги преминава

0A Spin Retry Count 97 100 100 0 OK: Стойността е нормална

0C Power Cycle Count 20 100 100 361 OK: Стойността е нормална

C2 Temperature 0 38 48 38 OK: Винаги преминава

C3 Hardware ECC Recovered 0 66 60 66879559 OK: Винаги преминава

C5 Current Pending Sector Count 0 100 100 0 OK: Винаги преминава

C6 Off-Line Uncorrectable Sector Count 0 100 100 0 OK: Винаги преминава

C7 Ultra ATA CRC Error Rate 0 200 199 2 OK: Винаги преминава

C8 Write Error Rate 0 100 253 0 OK: Винаги преминава

CA <зависещ от продавача> 0 100 253 0 OK: Винаги преминава

А защо не пробваш да сложиш харда на друг комп и да го потормозиш малко. Ако не забие е възможно дъното да ти прави мизерии. А ако пак прави мизерии си свали инфото и го носи да ти го сменят ;)

Сега остава двамата да се разберете откъде и кога сте ги купували и накрая отговорът може да дойде от самосебе си - кофти партида ;)

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Create New...