JeRou Posted August 25, 2005 Share Posted August 25, 2005 Nqkoi znae li kak shte stane formulata v EXCEL za pribavqne na edno 4islo naprimer 10 kym opredelena poredica ot kletki. Naprimer ako sa dadeni 20 kletki s nqkakvi 4isla, i trqbva da pribavq 10 kym vdqko edno no sys formula ne pootdelno. Blagodarqvi predvaritelno. Link to comment Share on other sites More sharing options...
alchemy Posted August 25, 2005 Share Posted August 25, 2005 Ако например числата са в колона А (А1 до А20), тогава в B1 пишеш =А1+10. Enter. След това курсора на мишката се придвижва до долния десен ъгъл на клетка B1 докато стане на тънко кръстче. Кликва се с ляв бутон на мишката и като се придържа натиснат, се провлачва до B20. В колона B вече има стойности An+10 Link to comment Share on other sites More sharing options...
JeRou Posted August 25, 2005 Author Share Posted August 25, 2005 Blagodarq mnogo no, posle kogato iztriq izhodqshtite 4isla drugite koito sam napravil s formulata syshto iz4ezvat. Trqbva mi formula koqto pribavq opredeleno 4islo kym syshtata kolona naprimer 4isloto 10 v kolona ot A1 do A30, a ne v kolona B1 do B30 Nadqvam se 4e me razbrahte Blagodarq otnovo!!! Link to comment Share on other sites More sharing options...
alchemy Posted August 26, 2005 Share Posted August 26, 2005 Blagodarq mnogo no, posle kogato iztriq izhodqshtite 4isla drugite koito sam napravil s formulata syshto iz4ezvat. Trqbva mi formula koqto pribavq opredeleno 4islo kym syshtata kolona naprimer 4isloto 10 v kolona ot A1 do A30, a ne v kolona B1 do B30 Nadqvam se 4e me razbrahte Blagodarq otnovo!!! <{POST_SNAPBACK}> Откровено казано нещо "изтървах нишката". Искаш резултата да е в колона А? Или искаш да пренесеш резултата на друго място, но като числова стойност, не като формула? Ако очакваш като напишеш в А1 (например) 25, и като натиснеш Enter да стане 35 - няма как просто. Link to comment Share on other sites More sharing options...
The AnGeL Posted August 26, 2005 Share Posted August 26, 2005 Blagodarq mnogo no, posle kogato iztriq izhodqshtite 4isla drugite koito sam napravil s formulata syshto iz4ezvat. Trqbva mi formula koqto pribavq opredeleno 4islo kym syshtata kolona naprimer 4isloto 10 v kolona ot A1 do A30, a ne v kolona B1 do B30 Nadqvam se 4e me razbrahte Blagodarq otnovo!!! <{POST_SNAPBACK}> В този случай пробвай следното: След като направиш това, което е указал alchemy, просто скрий реда или колоната, в която са първите числа. Примерно първите числа са в колона А, а формулите са в колона В. Цъкни с десен бутон върху колона А (там отгоре, където пише А) и избери Hide. Вече няма да се виждат. Link to comment Share on other sites More sharing options...
samkijot Posted March 7, 2008 Share Posted March 7, 2008 за да не отварям нова тема, ще питам в тази: как мога да изтрия редове, в които няма нищо? наведнъж ... някакъв макрос или нещо .... а и ми е интересно дали е възможно (знам, че може със задържан Ctrl и маркирване на редовете, ама е голяма играчка за над 8000 реда) ::edit:: ся друго питане, пак за тая таблица: http://img136.imageshack.us/img136/4199/imgz0013gs8.png' alt='imgz0013gs8.png'> как се прави merge-ването, така че стойностите от дясната страна да не се затрият (щото по принцип стандартното merge-ване запазва стойността само в първата клетка, а всичко след нея не може да бъде прибаване към нея) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Thief Posted March 7, 2008 Share Posted March 7, 2008 това, страхувам се, не може да стане или поне според ексел, това не е мърджване. Link to comment Share on other sites More sharing options...
samkijot Posted March 7, 2008 Share Posted March 7, 2008 http://www.ablebits.com/excel-merge-cells-...ddins/index.php ей т'ва ми трябва ... или нещо подобно в мулето намерих едно, ама нещо съмнително ... даже като го стартирах, след известно врмее ми заби на "син екран" btw в openoffice я има тази фунцкия, но става ред-по-ред .... Link to comment Share on other sites More sharing options...
alchemy Posted March 7, 2008 Share Posted March 7, 2008 ся друго питане, пак за тая таблица: как се прави merge-ването, така че стойностите от дясната страна да не се затрият (щото по принцип стандартното merge-ване запазва стойността само в първата клетка, а всичко след нея не може да бъде прибаване към нея) Имаше една функция за обединяване на текстови масиви. По-късно ще погледна, че сега трябва експресно да изляза. Link to comment Share on other sites More sharing options...
samkijot Posted March 7, 2008 Share Posted March 7, 2008 Имаше една функция за обединяване на текстови масиви. По-късно ще погледна, че сега трябва експресно да изляза. ако говориш за тази функция, не ми върши работа, тъй като тя не прави "сливане", а просто слага "новата" стойност в клетка, която е празна, а на мен ми трябва стойностите от 2-те клетки да "влезнат" в първата Link to comment Share on other sites More sharing options...
alchemy Posted March 7, 2008 Share Posted March 7, 2008 ...п.п. толкова ли зле се изразявам и обяснявам, че да не може да ми се разбере към какво адже ба се стремя, искам да направя и т.нат.... Edit:Не се изразяваш зле, просто съм уморен и не съм прочел по-надолу от първите няколко реда, съдържащи "Merge cells" . Link to comment Share on other sites More sharing options...
samkijot Posted March 7, 2008 Share Posted March 7, 2008 Не, не говоря за обикновено сливане, а за това: Използвах текста от твоя линк, разделих го в клетки и го събрах. Мисля, че ще ти свърши работа. Единствено трябва малко да си поиграеш в зависимост от особеностите на табличната форма. Обърни внимание на формулата и нейната структура - ролята на интервала в кавичките е думите да бъдат отделени една от друга. Иначе се сливат . по-горе съм дал линк към същата формула, като съм упоменал, че не ми върши работа поради спецификата на задачата. п.п. толкова ли зле се изразявам и обяснявам, че да не може да ми се разбере към какво адже ба се стремя, искам да направя и т.нат. blank беше първото, което се сетих 'щото съм го ползвал за намиране на празни редове .... но просто като вкарах autofilter-a не ми излезе най-горе, а сега като и ти спомена, проверих и го намирам най-долу (явно на по-стара версия на офис-а е бил най-горе, а на 2003 е долу) ... както и да е. аз го направих по-малко по-сложен начин, ама се оправих. иначе проблема с merge-ването при мен си остава ... Link to comment Share on other sites More sharing options...
alchemy Posted March 7, 2008 Share Posted March 7, 2008 Добре де, а ако "пренесеш" текстовите масиви от единия лист в друг(Sheet2), използвайки примерно в клетка B3 от Sheet2 =CONCATENATE(Sheet1!B3;" ";Sheet1!C3;" ";Sheet1!D3;" ";Sheet1!E3;" ";Sheet1!F3;" ";Sheet1!G3;" ";Sheet1!H3;" ";Sheet1!I3;" " няма ли да се изпълни условието? Link to comment Share on other sites More sharing options...
ov3rm4n Posted March 8, 2008 Share Posted March 8, 2008 Целта при примерно пет съседни клетки на един ред, съдържанието на петте да се конкатенира в най-лявата клетка? Нема проблеми. Макро му е майката... и бащата... ето ти го: Sub ConcCells() Dim r As Integer, c As Integer For r = 0 To Selection.Rows.Count For c = 1 To Selection.Columns.Count ActiveCell.Offset(r, 0).FormulaR1C1 = ActiveCell.Offset(r, 0) & " " & ActiveCell.Offset(r, c) Next Next End Sub Ако не знаеш какво да го правиш тоя код ето ти инструкция: 1. Отвори уъркбук-а с данните. 2. Натисни ALT+F11 - това ще ти отвори Visual Basic Editor-а. 3. Там в менюто Insert щракни на Module, за да добавиш модул. В модула (празното поле в дясно на екрана) paste този код. 4. Затвори Visual Basic Editor-а и се върни в Ексела. 5. Маркирай региона от клетки които искаш да конкатенираш. 7. От менюто Tools избери Macros, кликни на Macro. Избери ConCells макрото и кликни Run. Макрото ще мине през всеки маркиран ред и ще конкатенира маркираните клетки от реда в най-лявата клетка на реда. Пример в картинки: Стъпка 1 - Данните ти преди макрото да ги "мине": Стъпка 2 - Маркираме областта: Стъпка 3 - Данните след като макрото ги е "минало": Ако нещо не е ясно - питай. Примерно ако не искаш да има интервал между стойностите на отделните клетки трябва: ActiveCell.Offset(r, 0).FormulaR1C1 = ActiveCell.Offset(r, 0) & " " & ActiveCell.Offset(r, c) да стане: ActiveCell.Offset(r, 0).FormulaR1C1 = ActiveCell.Offset(r, 0) & ActiveCell.Offset(r, c) А ако трябва и конкатенираните клетки да се "изпразнят", като остане "пълна" само най-лявата тогава кода ще бъде: Sub ConcCells() Dim r As Integer, c As Integer For r = 0 To Selection.Rows.Count For c = 1 To Selection.Columns.Count ActiveCell.Offset(r, 0).FormulaR1C1 = ActiveCell.Offset(r, 0) & " " & ActiveCell.Offset(r, c) ActiveCell.Offset(r, c).ClearContents Next Next End Sub Крайния резултат от втория код ще бъде: Една последна бележка за довиждане - ВНИМАВАЙ! Макросите нямат Undo! BTW - секунди за самореклама - изработваме всякакви макроси и екселски приложения по заявка, срещу заплащане евстевствено. Ако се нуждае някой от нещо по-засукано в Ексел... Link to comment Share on other sites More sharing options...
samkijot Posted March 8, 2008 Share Posted March 8, 2008 мерси много, ov3rm4n. точно това ми трябваше (предполагах, че чалъма става с макросите, но като не съм много на "ти" с тях ....) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.