Jump to content
BulForum.com

Help - EXCEL

JeRou

Recommended Posts

Nqkoi znae li kak shte stane formulata v EXCEL za pribavqne na edno 4islo naprimer 10 kym opredelena poredica ot kletki. Naprimer ako sa dadeni 20 kletki s nqkakvi 4isla, i trqbva da pribavq 10 kym vdqko edno no sys formula ne pootdelno. Blagodarqvi predvaritelno.

Ако например числата са в колона А (А1 до А20), тогава в B1 пишеш =А1+10. Enter. След това курсора на мишката се придвижва до долния десен ъгъл на клетка B1 докато стане на тънко кръстче. Кликва се с ляв бутон на мишката и като се придържа натиснат, се провлачва до B20. В колона B вече има стойности An+10 :)

Blagodarq mnogo no,

posle kogato iztriq izhodqshtite 4isla drugite koito sam napravil s formulata syshto iz4ezvat. Trqbva mi formula koqto pribavq opredeleno 4islo kym syshtata kolona naprimer 4isloto 10 v kolona ot A1 do A30, a ne v kolona B1 do B30

Nadqvam se 4e me razbrahte

Blagodarq otnovo!!!

Blagodarq mnogo no,

posle kogato iztriq izhodqshtite 4isla drugite koito sam napravil s formulata syshto iz4ezvat. Trqbva mi formula koqto pribavq opredeleno 4islo kym syshtata kolona naprimer 4isloto 10 v kolona ot A1 do A30, a ne v kolona B1 do B30

Blagodarq otnovo!!!

Откровено казано нещо "изтървах нишката". Искаш резултата да е в колона А? Или искаш да пренесеш резултата на друго място, но като числова стойност, не като формула? Ако очакваш като напишеш в А1 (например) 25, и като натиснеш Enter да стане 35 - няма как просто.

Blagodarq mnogo no,

Blagodarq otnovo!!!

В този случай пробвай следното:

След като направиш това, което е указал alchemy, просто скрий реда или колоната, в която са първите числа. Примерно първите числа са в колона А, а формулите са в колона В. Цъкни с десен бутон върху колона А (там отгоре, където пише А) и избери Hide. Вече няма да се виждат.

• 2 years later...

за да не отварям нова тема, ще питам в тази:

как мога да изтрия редове, в които няма нищо? наведнъж ... някакъв макрос или нещо .... а и ми е интересно дали е възможно (знам, че може със задържан Ctrl и маркирване на редовете, ама е голяма играчка за над 8000 реда)

:lol:

::edit::

ся друго питане, пак за тая таблица:

http://img136.imageshack.us/img136/4199/imgz0013gs8.png' alt='imgz0013gs8.png'>

как се прави merge-ването, така че стойностите от дясната страна да не се затрият (щото по принцип стандартното merge-ване запазва стойността само в първата клетка, а всичко след нея не може да бъде прибаване към нея)

http://www.ablebits.com/excel-merge-cells-...ddins/index.php

ей т'ва ми трябва ... или нещо подобно

в мулето намерих едно, ама нещо съмнително ... даже като го стартирах, след известно врмее ми заби на "син екран"

btw в openoffice я има тази фунцкия, но става ред-по-ред ....

ся друго питане, пак за тая таблица:

imgz0013gs8.png

как се прави merge-ването, така че стойностите от дясната страна да не се затрият (щото по принцип стандартното merge-ване запазва стойността само в първата клетка, а всичко след нея не може да бъде прибаване към нея)

Имаше една функция за обединяване на текстови масиви. По-късно ще погледна, че сега трябва експресно да изляза.

Имаше една функция за обединяване на текстови масиви. По-късно ще погледна, че сега трябва експресно да изляза.

ако говориш за тази функция, не ми върши работа, тъй като тя не прави "сливане", а просто слага "новата" стойност в клетка, която е празна, а на мен ми трябва стойностите от 2-те клетки да "влезнат" в първата

...п.п. толкова ли зле се изразявам и обяснявам, че да не може да ми се разбере към какво адже ба се стремя, искам да направя и т.нат....
Edit:

Не се изразяваш зле, просто съм уморен и не съм прочел по-надолу от първите няколко реда, съдържащи "Merge cells" :zzz .

Не, не говоря за обикновено сливане, а за това:

textmerge.jpg

Използвах текста от твоя линк, разделих го в клетки и го събрах. Мисля, че ще ти свърши работа.

Единствено трябва малко да си поиграеш в зависимост от особеностите на табличната форма.

Обърни внимание на формулата и нейната структура - ролята на интервала в кавичките е думите да бъдат отделени една от друга. Иначе се сливат ;) .

по-горе съм дал линк към същата формула, като съм упоменал, че не ми върши работа поради спецификата на задачата.

п.п. толкова ли зле се изразявам и обяснявам, че да не може да ми се разбере към какво адже ба се стремя, искам да направя и т.нат.

blank беше първото, което се сетих 'щото съм го ползвал за намиране на празни редове .... но просто като вкарах autofilter-a не ми излезе най-горе, а сега като и ти спомена, проверих и го намирам най-долу (явно на по-стара версия на офис-а е бил най-горе, а на 2003 е долу) ... както и да е. аз го направих по-малко по-сложен начин, ама се оправих.

иначе проблема с merge-ването при мен си остава ...

Добре де, а ако "пренесеш" текстовите масиви от единия лист в друг(Sheet2), използвайки примерно в клетка B3 от Sheet2

=CONCATENATE(Sheet1!B3;" ";Sheet1!C3;" ";Sheet1!D3;" ";Sheet1!E3;" ";Sheet1!F3;" ";Sheet1!G3;" ";Sheet1!H3;" ";Sheet1!I3;" ";)
няма ли да се изпълни условието?

Целта при примерно пет съседни клетки на един ред, съдържанието на петте да се конкатенира в най-лявата клетка? Нема проблеми.

Макро му е майката... и бащата... ето ти го:

Sub ConcCells()
Dim r As Integer, c As Integer
For r = 0 To Selection.Rows.Count
	For c = 1 To Selection.Columns.Count
		ActiveCell.Offset(r, 0).FormulaR1C1 = ActiveCell.Offset(r, 0) & " " & ActiveCell.Offset(r, c)
	Next
Next
End Sub

Ако не знаеш какво да го правиш тоя код ето ти инструкция:

1. Отвори уъркбук-а с данните.

2. Натисни ALT+F11 - това ще ти отвори Visual Basic Editor-а.

3. Там в менюто Insert щракни на Module, за да добавиш модул. В модула (празното поле в дясно на екрана) paste този код.

4. Затвори Visual Basic Editor-а и се върни в Ексела.

5. Маркирай региона от клетки които искаш да конкатенираш.

7. От менюто Tools избери Macros, кликни на Macro. Избери ConCells макрото и кликни Run.

Макрото ще мине през всеки маркиран ред и ще конкатенира маркираните клетки от реда в най-лявата клетка на реда.

Пример в картинки:

Стъпка 1 - Данните ти преди макрото да ги "мине":

35in6a1.jpg

Стъпка 2 - Маркираме областта:

s0zxb9.jpg

Стъпка 3 - Данните след като макрото ги е "минало":

15htlw.jpg

Ако нещо не е ясно - питай.

Примерно ако не искаш да има интервал между стойностите на отделните клетки трябва:

ActiveCell.Offset(r, 0).FormulaR1C1 = ActiveCell.Offset(r, 0) & " " & ActiveCell.Offset(r, c)

да стане:

ActiveCell.Offset(r, 0).FormulaR1C1 = ActiveCell.Offset(r, 0) & ActiveCell.Offset(r, c)

А ако трябва и конкатенираните клетки да се "изпразнят", като остане "пълна" само най-лявата тогава кода ще бъде:

Sub ConcCells()
Dim r As Integer, c As Integer
For r = 0 To Selection.Rows.Count
	For c = 1 To Selection.Columns.Count
		ActiveCell.Offset(r, c).ClearContents
	Next
Next
End Sub

Крайния резултат от втория код ще бъде:

2vvqdko.jpg

Една последна бележка за довиждане - ВНИМАВАЙ! Макросите нямат Undo!

BTW - секунди за самореклама - изработваме всякакви макроси и екселски приложения по заявка, срещу заплащане евстевствено. Ако се нуждае някой от нещо по-засукано в Ексел...

мерси много, ov3rm4n. точно това ми трябваше

(предполагах, че чалъма става с макросите, но като не съм много на "ти" с тях ....)

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Create New...