Deftur Posted October 8, 2005 Share Posted October 8, 2005 Мдааа, наистина жалко за хубавата тема! а ти що бягаш от отгворност? караш ни тука да мислим пък после ни зарязваш. Без коментар! Link to comment Share on other sites More sharing options...
juji Posted October 23, 2005 Author Share Posted October 23, 2005 Няма какво да правя и речих да вдигна темата, защото понасабрах доста нови впечатления. Тук, където съм сега, има една групичка пънкари, която всеки път привлича вниманието ми. Не зная дали живеят изобщо някъде, но винаги се мъкнат по улиците с поне две кучета и просят пари, само когато огладнеят. Понякога се случва да искат и цигари от минувачите по възможно най-учтивия начин. Всъщност, вниманието ми привлича винаги едно момче. Доста симпатичо, но е едно от онези момчета, които се категоризират като лоши момчета. Има нещо в него, което наистина много ме привлича(тя е хлътнала, ще кажете вие, но НЕ!). Това сигурно е, защото погледът му винаги е изпълнен с гняв, но въпреки всичко е топъл. С него винаги се мъкне някое момиче-всеки път различно и винаги нещо му намила на главата, а той я гледа с празен поглед и досада-все едно я няма. В същото време с такава обич гали кучето си... Сякач единствено към животните може да бъде мил, а хората не го заслужават. Прилича ми на някакъв отчаян бунтар, който се е обрекъл на отчаяна кауза, която е била мъртва, още преди да се е родила в съзнанието му. Когато минавам покрай него толкова много ми се иска и аз да имам такава кауза, така ми се иска и аз да спасявам децата в ръжта, които отиват към пропастта. Исками се просто както си вървя изведнъж един такъв бунтар, едно лошо момче да ми подаде ръка и да ми каже:"Ела с мен към пропастта!". Тогава, ще седна до него на тротоара и двамата сте си мълчим. Аз, защото немският ми е ужасен, а той, за да не дрънка празни слова. Вавилонската кула не разделя хората, а ги сближава. Никога не съм се усмихвала толкова широко на непознати. Никога! И то, защото не мога да се пристраша да говоря с лошия си немски. И никога не съм се чувствала толкова добре, неговорейки! Страхотно е! Думите изхабяват човека. Искам да пътувам и да живея в различни държави, чийто език не познавам. Искам да откривам хора, с които заедно да бъдем в ръжта, да не познаваме езиците си и да не се опитваме да ги научим. А, когато все пак някога започнем да се разбираме с думи, просто да се разделим, защото думите ще ни изхабят. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Killerincho Posted October 24, 2005 Share Posted October 24, 2005 Малко на мелодрама отиват нещата. Смяташ ли, че той е махнал капаците на своя кон. Или поради една и друга причина е решил да се мота като битник по улиците и да проси, щото да си вади сам хляба е далеч по скапана идея. Мислиш, че ако немския ти беше перфектен и го заговориш, от това ще излезне нещо много възвишено ? Толкова ли не намирате смисъл в живота който живеете та се стремите към обречени каузи. Момчето е бунтар казваш. Аз казвам, че е неудачник. Бунтар за мене може да е човек който се е изградил като личност и тежи на мястото си, прозрял е какво не му харесва в този живот и се опитва да го промени. Това момче не променя нищо. Просто вегитира по улиците и си обича кучето. Къде мислиш ще свърши въпросното момче. Може би в затвора, може би на далеч по-непривлекателно място. Ти може би ще кажеш, че за това е виновна системата. Аз бих казал, че за това е виновно момчето, защото не е намерило начин да оцелее и да пробие системата за да направи удобна ниш за себе си и останалите около него. Бунтарите са хора които се опитват да променят нещата които не им харесват. Не винаги успяват, но се борят и вървят напред. Момчето което описваш, не променя нищо и седи на едно място. Link to comment Share on other sites More sharing options...
AssassiN Posted October 24, 2005 Share Posted October 24, 2005 Е толкова много мелодрама на едно място не бях виждал в този форум... Рев, сълзи, сополи... Другите пък тъпчат/мажат/храносмилат всичко около себе си... Както и да е... Няма да нападам никого, всеки си живее в собствен свят, вълнува се по различен начин от заобикалящите го неща и различни неща го докосват/променят... Истината както винаги е някъде по средата... Някъде между денонощното циврене колко е кофти светът и нарцистичното тъпкане на всички около теб. Важното е, накрая като се погледнеш в огледалото да харесаш това, което виждаш. Ако за целта си дал на бабата 1 лев, или си смачкал някой и друг фасон - няма значение. Важното е да бъдеш себе си, да признаеш слабостите си и да използваш предимствата... Не обичай другите, те не го заслужават - обичай себе си! Не можеш да помогнеш на всички, а и повечето сами са си виновни... Няма да цитирам постове, но всеки да си носи отговорност за постъпките. Вместо да ги съжалявате се поучете от историите им и се опитайте да не стъпите на същата пътека... Пътя надолу е лесен! Аз предпочитам по стръмното и без да извръщам често поглед встрани... Доста глупости понаписах, май не е и много по темата... Съжалявам ако съм засегнал някого... Link to comment Share on other sites More sharing options...
NEO_DDT Posted October 24, 2005 Share Posted October 24, 2005 Е толкова много мелодрама на едно място не бях виждал в този форум... Рев, сълзи, сополи... Другите пък тъпчат/мажат/храносмилат всичко около себе си... Както и да е... Няма да нападам никого, всеки си живее в собствен свят, вълнува се по различен начин от заобикалящите го неща и различни неща го докосват/променят...Истината както винаги е някъде по средата... Някъде между денонощното циврене колко е кофти светът и нарцистичното тъпкане на всички около теб. Важното е, накрая като се погледнеш в огледалото да харесаш това, което виждаш. Ако за целта си дал на бабата 1 лев, или си смачкал някой и друг фасон - няма значение. Важното е да бъдеш себе си, да признаеш слабостите си и да използваш предимствата... Не обичай другите, те не го заслужават - обичай себе си! Не можеш да помогнеш на всички, а и повечето сами са си виновни... Няма да цитирам постове, но всеки да си носи отговорност за постъпките. Вместо да ги съжалявате се поучете от историите им и се опитайте да не стъпите на същата пътека... Пътя надолу е лесен! Аз предпочитам по стръмното и без да извръщам често поглед встрани... Доста глупости понаписах, май не е и много по темата... Съжалявам ако съм засегнал някого... Ей тва е може би най-вярното мнение в тая тема! Май големите хуманисти нещо ви гризе съвеста а? И имате нужда да я погъделичкате... А колкото до възлюбения на Жужи къв бунтар е тоя? Тва че е мизерник, обикаля по улиците и се прави на гангстер бунтар ли го прави? Той какво иска, всичко на готово ли да получава? Каза че бил млад, ами това значи че още има шанс да промени нещата, не да се шляе и да проси... Link to comment Share on other sites More sharing options...
farrell Posted October 25, 2005 Share Posted October 25, 2005 Важното е, накрая като се погледнеш в огледалото да харесаш това, което виждаш. Ако за целта си дал на бабата 1 лев, или си смачкал някой и друг фасон - няма значение. Важното е да бъдеш себе си, да признаеш слабостите си и да използваш предимствата... ей тва е!най-накрая някой да ми вземе думите от устата! Link to comment Share on other sites More sharing options...
blackholed Posted October 25, 2005 Share Posted October 25, 2005 Не успях да прочета всичко, написано досега - хем заради дежурната липса на време, а и да не даде накъсо комп-а от влагата (странно, по-лесно е да се научиш да плачеш, отколкото да спреш да го правиш...осъзнах го наскоро и... ) Та от първите няколко поста ми се стори, че ако наистина всеки, който прочете темата внимателно, успее да я осъзнае и да допусне написаното до себе си, може би ще се усети и ползата - е, не да направи света по-хубаво място, а поне малката част от него която е най-близо - например себе си.... ... та се чудих дали може да се говори за " непознати" в този случай - защото не усещам хората, които са успели да ме трогнат (извинявайте за повърхностните думи, но ми се губи речника... най-трудно е да описваш усещания, затова рядко се срещат поети) - та ако някой се е доближил до сърцето ти с нещо, че да го почувстваш, той ти става близък, някак познат, част от света ти.... ...има един човек (който минава покрай Яворов от време на време, трябва поне да го е виждал, дори и да не се интересува от него) - обществото вероятно го е изхвърлило като луд, шизофреник, част от малцинството или каквито и да са там причини - протяга ръка към хората, неуспявайки да изрази с думи желанието си да намери приятел....и ако се намери кой да му отговори да му протегне ръка или само с усмивка - щастието му се предава и на другия.... та този човек мога да наричам "приятел" повече от безличните случайни приятели....ако съм в скапаното редовно настроение и го видя по редовния му маршрут, а той ми се усмихне, или без ясни думи изрази своя вид щастие - то това щастие се предава и на мен...макар и да разбирам, че съм много по-добре от него в живота, че съм пълен егоист и жесток звяр, който върви през глава в живота си, нахлупил плътно "капаците" и препъвайки се често о такива като него, често без дори да ги забележи - но все пак мога да го усетя като приятел... който ми дава от щастието си, макар и да не получава нищо от мен... ...може би и историите на хората, които не са "на върха на обществото" - само заради подредбата на същото това общество - има някакъв по-дълбок смисъл от емоционален разказ...защото идеята на темата е страхотна - да се отворят очите на потъналите във собственото си съществуване, облагодетелстващи се самоцелно хора, с някаква неясна и за тях самите цел в живота - каквито може би сме почти всички ние, - като им се покаже "другият свят", който са подминавали и подритвали, като разкрием и себе си, за да разберем, че не е срамно да допуснем чуждото нещастие до себе си... ... не съм утопист - знам, че идеален за всички свят е невъзможен.... но това пречи ли да се опитаме? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Killerincho Posted October 27, 2005 Share Posted October 27, 2005 ...може би и историите на хората, които не са "на върха на обществото" - само заради подредбата на същото това общество - има някакъв по-дълбок смисъл от емоционален разказ...защото идеята на темата е страхотна - да се отворят очите на потъналите във собственото си съществуване, облагодетелстващи се самоцелно хора, с някаква неясна и за тях самите цел в живота - каквито може би сме почти всички ние, - като им се покаже "другият свят", който са подминавали и подритвали, като разкрием и себе си, за да разберем, че не е срамно да допуснем чуждото нещастие до себе си... Ние не сме облагодетелстващи се самоцелно хора. Ние сме оцеляващи самоцелно хора. И е въпрос да оцелеем първо ние, после да мислим как да оцелеят другите. Мисля сам разбираш разликата не е нужно да обяснявам повече. Link to comment Share on other sites More sharing options...
juji Posted October 27, 2005 Author Share Posted October 27, 2005 Ние не сме облагодетелстващи се самоцелно хора. Ние сме оцеляващи самоцелно хора. И е въпрос да оцелеем първо ние, после да мислим как да оцелеят другите. Мисля сам разбираш разликата не е нужно да обяснявам повече. Da, takiva sme. I? Kogato ne jelaete da poglejdate v strani ot patia si, nikoi ne vi uprekva. Ne uprekvaite xorata, koito imat razli4ni prioriteti ot va6ite. Melodrami, salzi, sopoli... Vseki sam re6ava kak ste si jivee jivota i tova e.Vajnoto e da se xaresva6-ami te vsi4ki psixopati sa vliubeni v sebe si i v razbiraniata si... Da se 4uvstva6 dobre v kojata si-da, tova e nai-vajnoto. No vapreki vsi4ko si mislia, 4e dori i da si nai-golemiat egoist, e nalijitelno da se oglejda6 okolo sebe si, za da moje6 da se razviva6. Triabva da ne si 4ak tolkova samodovolen, zastoto rano ili kasno ste se prevarne6 v statika...Niakoi xora, varveiki po patia si, se stremiat da postignat golemite nesta v jivota, a kogato uspeiat, zapo4vat da usestat lipsata na malkite. Togava, zapo4vat da se vreastat nazad, za da popalniat lipsata, no nai-lo6oto e, 4e nikoga nisto ne e sastoto. I nai-lo6oto na starostta e, 4e 4ovek osaznava propusnatite momenti v jivota si i ne moje da napravi taka, 4e da gi xvane. Drugi pak, varveiki napred sabirat predimno mani4kite nesta, jiveiat den za den i nakraia na jivota si osaznavat, 4e ne sa se pogrijili za tolkova mnogo nesta i otnovo se opitvat da popraviat gre6kite si, no uvi... Kakto i da e. Mai se otplesnax. Misalta mi be6e, 4e e xubavo da sabira6 kolkoto si moje pove4e ot tova, koeto ti predostavia jivotat, zastoto xorata naistina se iznenadvat, kogato nabliji smartta-pozvolili sa si da jiveiat tolkova malko... Melodrami? Salzi? Zasto pak ne! Az sam si edno gadno egoisti4no keleme sas i bez tiax! I? Kade e razlikata mejdu men i ostanalite kelemeta? Moje bi samo edna-az osaznavam, 4e sam si keleme i pone ot vreme na vreme ostaviam 4ovekat v men da izraga s lakti kelemeto, zastoto ima samo edno nesto, ot koeto nai-mnogo se straxuvam-da ne izgubia bezvazvratno tozi 4ovek v men... A stom jelaete da da umartvite 4ovekat vav vas, ste vi pojelaia lek pat i nisto pove4e, no naistina e tapo da kategorizirate niakogo zaradi razbiraniata si za jivota. Imate si svoi-pravete s nego kakvoto si stete. KILLERINCHO, nisto ot dumite mi ne e naso4eno konkretno kam tebe I sorry za 6liokavicata. Niakoi den ste se xvana da preveda vsi4ko na kirilica. Link to comment Share on other sites More sharing options...
AssassiN Posted October 27, 2005 Share Posted October 27, 2005 Тази, която категоризира си ТИ! Няма да се впускам в разсъждения откъде черпиш богатия си опит за живота, старостта, малките и големи неща и т.н. Разликата между мен и теб не е тази, която посочваш, а твоето желание всички да разберат, че аджеба - и ти си ЧОВЕК... Link to comment Share on other sites More sharing options...
juji Posted October 27, 2005 Author Share Posted October 27, 2005 Тази, която категоризира си ТИ! Няма да се впускам в разсъждения откъде черпиш богатия си опит за живота, старостта, малките и големи неща и т.н.Разликата между мен и теб не е тази, която посочваш, а твоето желание всички да разберат, че аджеба - и ти си ЧОВЕК... Molia? Az sam kategorizirala? Izviniavam se ujasno mnogo, no bix kazala, 4e ne si pozvoliavam da katekoriziram kogoto i da e bilo! Drugoto, iavno dosta dobre me poznava6 i zna6 dosta nesta za men, sledkato si pozvoliava6 da izlaga6 podobni izvodi, praveiki se na viden razbira4... Edin mani4ak savet-sledvastia pat si svar6i pone doma6nata, zastoto bez doma6na se izlaga6. Pone si napravi truda da popro4ete6 nesto ot tova, koeto sam napisala i posle izvar6vai kolosalnite si umozakliu4enia. Blagodaria. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Killerincho Posted October 27, 2005 Share Posted October 27, 2005 Аз мисля ти писах на лично съобщение, че нямам предвид конкретно тебе или себе си, а говорех по принцип. Колкото и да живееш и да си мислиш че си открил истината в живота, като остарееш винаги ще има за какво да съжаляваш. Съжалявам че не се вписвам в представите на някой, но аз предпочитам да си остана реалист и да гледам трезво на нещата. Ти може да смяташ, че такива като мене не се оглеждат, окей, може би си права. Аз предпочитам да се оглеждам за хората около мене и да помагам на тях с каквото мога, а не на някое пънкарче което не прави нищо освен да губи своето време и времето на глупаците дето са около него. Говорейки за оцеляващите хора, по-горе, се опитах да обясна защо повечето хора не обръщат внимание на страдащите. Смяташ че трябва да им помагам. Може би си права може би не си. Предпочитам да вложа усилията си за да помогна на приятел изпаднал в нужда, а не на някой на който даже не е моя работа да помагам. Може би ти звучи жестоко или цинично, но в момента нямам средствата и възможностите, да не говорим за времето да съм милосърден и да помагам на страдащите. Съжалявам ги и ми е кофти за тези хора, но не мога да правя чудеса. Света навън не е лунапарк за съжаление, а е гадно и мръсно място. Тези които искаме да помогнем нямаме възможност да го правим, а тези които могат не им пука и си лежат по плажовете на Златни пясъци. Може би трябва да си зарежа работата, и да тръгна да помагам на всички нуждаещи се, като с това обрека още няколко души на мизерно съществуване. Става дълго, но ще ти разкажа една история която е напълно реална и в такива моменти обичам да я разказвам. Става дума за Рокфелер. Взимат му интервю и редовния тъп въпрос на всички журналисти към богатите хора е, "Защо не си раздадете богатството на бедните и да им помогнете.". На това Рокфелер отговаря така:"Ако си раздам богатството на бедните, според последните статистики, всеки беден човек ще получи около 1000$. С тези 1000$ той няма да стане богат и добре обезпечен, но за сметка на това аз ще фалирам и ще оставя на улицата около 30-35000 семейства, без работа и без препитание." Аз съм на същото мнение. Смятам че е по-добре да помагам на хората около себе си с каквото мога и докато мога, отколкото да се разпилявам навсякъде. Не съм слънце да огрея всички. И колкото повече развивам себе си, работата си, личното си състояние, на толкова повече хора ще мога да помогна. Дай да оставим настрана романтиката, сигурно си се убедила, че за нея мястото в реалния живот е много малко. Искаш да махаме капаци. Мисля че не е лошо да махнеш твоите и да погледнеш реално на нещата. Махането на капаците предполага да се види всичко реално, така както е. Айде че много писах и няма кой да чете такива изказвания дълги. Нищо лично надявам се този път да разбираш, че не говоря точно за тебе, а по принцип. В едно си права. Всеки има правото да живее както си иска, но спред мене няма право да се опитва да влияе на другите как да си живеят техния живот. Link to comment Share on other sites More sharing options...
juji Posted October 27, 2005 Author Share Posted October 27, 2005 Ne moga da poviarvam, 4e e vazmojno taka jestoko da se izkriviavat dumite mi... Tazi tema ne e agitacia!!!! TAZI TEMA NE PRIZOVAVA DA SE POMAGA NA BEDNITE, NESTASTNITE I OTRITNATITE OT OBSTESTVOTO!!! Az prosto niamam dumi...naistina... O.K. az sam nai-golemiat kon s nai-golemite kapaci! Dovolni li ste? Pravia se na golemia 4ovek, no sam si i az ne znam si k'vo! Sega se nadiavam ve4e naistina da ste dovolni i mi se iska da ima pone edin 4ovek tuk, koito da razbira adjeba za kakvo ide re4 v tazi tema. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Killerincho Posted October 27, 2005 Share Posted October 27, 2005 Хич даже не помисли преди да пишеш. Няма нужда да подскачаш като ощипана. Как може да се тълуват думите ти няколко мнения преди това. Опитвам се да ти обясна какво мисля по въпроса, ти се обиждаш. Нали трябва да има две страни в един спор или в едно обсъждане дори. Прекрасно разбирам темата ти за какво е и идеята е добра, но ние също имаме мнение и го даваме. Съжалявам ако съм те засегнал. Но обичам като се разисква да се гледа от всички страни, а не само от една. Спирам да пиша в тази тема за да не засегна още някой, без да искам. Link to comment Share on other sites More sharing options...
juji Posted October 27, 2005 Author Share Posted October 27, 2005 Eto tova e! Vaobste ne sam podska4ala kato ostipana(samo mani4ko moje bi).Ne si me obidil s nisto, no se izdraznix. Ne, zastoto ne dopuskam vtoro mnenie, a zastoto se komentirat vpe4atlenia. Ste si usestam kakvoto si iskam, kakto si iskam i za kogoto si iskam. Spodeliam. V tazi tema. Tova praviat i drugi xora. I temata e to4no za tova. Sajaliavam, no v moite o4i se polu4ava nesto ot sorta. Sedi si niakakav 4ove4ec i gleda edna peperuda. Xaresva mu. No izvednaj se poiaviava edin. Xvasta peperudata i ia sma4kva. Ima i dovod:peperudata ste stane gasenica i ste vredi na edi kakvo si. O.K. Spor niama, no nenujnoto v slu4aia e da se obviniava tozi 4ovek, 4e gledal peperudata i si gubel vremeto s gluposti. Primerat moje da e tap, no ne mi puka. I neka povtoria: ne mi puka dali ima deset mnenia po vaprosa. Vseki si jivee jivota taka, kakto se 4uvstva nai-dobre i nikoi niama pravo da komentira zasto, koga, kak i kakvo pravil. Na men ne mi pre4i da bada setivna i ne se pritesniavam ot tova, no ne mislia, 4e na niakoi bi mu bilo priatno da bade kritikuvan za usestaniata si. Za razbiraniata si-da, no ne i za usestaniata. KILLERINCHO, ti vse uj za obstoto govori6, ama na men vse mi se struva, 4e ne e to4no taka. I ne se pritesniavai da se vpisva6 otnovo tuk. I oste nesto-koito e re6il da se per4i i pravi na golemia tvard pi4, da probva druga de(N**** za tebe e t'va), zastoto mnoooooooogo "tvardi" pi4ove ima i vsi4kite sa ot nai-tvardite... Link to comment Share on other sites More sharing options...
mobo Posted October 27, 2005 Share Posted October 27, 2005 отказвам да чета тази тема, защото капаците ми си стоят добре. благодаря ви за опита да ги махнете, ама аз така си ги харесвам. приятно дърлене нататък..... Link to comment Share on other sites More sharing options...
NEO_DDT Posted October 27, 2005 Share Posted October 27, 2005 Eto tova e!Vaobste ne sam podska4ala kato ostipana(samo mani4ko moje bi).Ne si me obidil s nisto, no se izdraznix. Ne, zastoto ne dopuskam vtoro mnenie, a zastoto se komentirat vpe4atlenia. Ste si usestam kakvoto si iskam, kakto si iskam i za kogoto si iskam. Spodeliam. V tazi tema. Tova praviat i drugi xora. I temata e to4no za tova. Sajaliavam, no v moite o4i se polu4ava nesto ot sorta. Sedi si niakakav 4ove4ec i gleda edna peperuda. Xaresva mu. No izvednaj se poiaviava edin. Xvasta peperudata i ia sma4kva. Ima i dovod:peperudata ste stane gasenica i ste vredi na edi kakvo si. O.K. Spor niama, no nenujnoto v slu4aia e da se obviniava tozi 4ovek, 4e gledal peperudata i si gubel vremeto s gluposti. Primerat moje da e tap, no ne mi puka. I neka povtoria: ne mi puka dali ima deset mnenia po vaprosa. Vseki si jivee jivota taka, kakto se 4uvstva nai-dobre i nikoi niama pravo da komentira zasto, koga, kak i kakvo pravil. Na men ne mi pre4i da bada setivna i ne se pritesniavam ot tova, no ne mislia, 4e na niakoi bi mu bilo priatno da bade kritikuvan za usestaniata si. Za razbiraniata si-da, no ne i za usestaniata. KILLERINCHO, ti vse uj za obstoto govori6, ama na men vse mi se struva, 4e ne e to4no taka. I ne se pritesniavai da se vpisva6 otnovo tuk. I oste nesto-koito e re6il da se per4i i pravi na golemia tvard pi4, da probva druga de(N**** za tebe e t'va), zastoto mnoooooooogo "tvardi" pi4ove ima i vsi4kite sa ot nai-tvardite... Хм до колкото разбирам тва последното е за мен Никъде не съм се правил на "мнооооого твърд пич", просто ти казвам какъв е реалния живот и какви са почти всички хора! Както някой каза не ние, а ти трябва да си махнеш капаците и да видиш реалността, историйката за Рокфелер много ми хареса, защото е напълно правилна! Не мога да уважавам и още по-малко да съжалявам и да помагам на хора, които разчитат изцяло на другите и не правят нищо по въпроса!! На мен ли казваш, че парадирам, аз ли сипя ред сълзи, ред сополи на всяка историйка която е написана тук? Аз ли се правя на големия хуманист и човеколюбец? Link to comment Share on other sites More sharing options...
blackholed Posted October 27, 2005 Share Posted October 27, 2005 Izvinjavam se za glupostite, 'deto gi izprikazvah... prosto pyrvata mi reakcija e bila da go napisha... znam, 4e ot sylzi i sopoli njama polza, ve4e zapo4vam da si mislja 4e i ot temi kato tazi njama da se promeni mnogo polojenieto... Vsi4ki sme hora. I vsi4ki sme jivotni. Pyrvata ni cel v jivota e da oceleem, no kakyv e smisylyt? Nakraja naistina se prevryshtame v statistika, zashtoto celim da jiveem i da prodylvim jivota 4rez sledvashtite ot nas, pred koito se izpravja syshtija problem... ta zatova (moje bi syznatelno) gubja tazi pyrva cel...makar 4e instinktivno vse se pridyrjam kym neja... moje bi zashtoto patologi4no "mrazja?" da ne moga da razbera neshto... ...mrazja i kogato zabyrzanijat mi (ili shantav)jivot mi pre4i da si jiveja istinski jivota... ili ne uspjavam da obyrna vnimanie na njakogo, i podminavam hora i monenti za koito posle syjaljavam... ...izvinjavam se i za shljokavicata, offtopika etc... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mila Posted October 27, 2005 Share Posted October 27, 2005 Izvinjavam se za glupostite, 'deto gi izprikazvah... <.........> syjaljavam... ...izvinjavam se i za shljokavicata, offtopika etc... Пиша това като отговор на твоето мнение само за да кажа, че май единствено в тази тема се напъвам да чета шльокавица. Може би защото вече зная, че някои от хората, които я употребяват, наистина имат какво да кажат и си струва то да бъде прочетено. И все пак, ако можете да направите нещо по този въпрос, моля ви, направете го Сега по темата. Не мога да цитирам всичко, което ме провокира да реагирам. Защо обаче ми се струва, че се разгоря битка между тези, които забелязват страдащите непознати и тези, които смятат, че не е възможно да се помогне на всички и трябва да помагаме на тези, които са около нас? Ами вие сте на едно мнение. И ако мога да напомня, тази тема е за това, как НИЕ се променяме от това, което ни впечатлява, ужасява, натъжава и т.н. Според мен, промяната, за която става въпрос, е в нас самите. И тъй като в нематериалния смисъл единственото нещо, което наистина можем да променим, сме самите ние, това всъщност е начин да направим този свят по-добър. Това, което сме, променя нашият микросвят. Вярно е, че можем да дадем пари на просяци и тези, които смятат, че могат да си го позволят, го правят. Но и те добре знаят, че няма да направят бедняка богат - както и Рокфелер не избира да го направи по този начин. Въпреки че Бил Гейтс например решава да дари 750 милиона долара за ваксини. Помага финансово на пострадалите от ураганите в Щатите. Ние не сме Бил Гейтс, ще ми отговорите..... Така е. Но значи ли това, че трябва да правят нещо само богатите хора? А ние, останалите, да ги смятаме за длъжни да променят нашия свят, а ние да си оставаме само потребители в него? Това, което става, когато даваме нещо материално на друг, е че НИЕ ставаме по-добри, лишаваме се от нещо заради друг, независимо какъв е мотивът. Същото става и когато правим нещо нематериално за някого - просто спираме да поговорим, да се усмихнем на някого, да подадем ръка на слизаща старица от автобуса... Тя няма да почне да ходи по-лесно, но ще сме стоплили душата й за няколко минути - значи сме променили нещо в този свят към по-добро. Не смятам, че светът е ужасен и коравосърдечен. Не съм съгласна с тези, които намират това за оправдание да не правят нищо, защото е невъзможно да промениш света. Не си позволявам обаче да ги осъждам, защото това е техен избор и само те ще решават как да живеят. Лично аз съм осъзнала, че тези малки и наглед безсмислени неща, които правим за другите, всъщност променят света. Този около нас. Знам, че колкото повече хора го направят, толкова по-големи части от този свят ще престанат да бъдат жестоки и студени. Звучи утопично, нали? И все пак не е, защото това е, което можем да направим. В зависимост от мащабите си. Една продавачка например в това отношение има много големи мащаби - може да съсипе деня на стотици хора за кратко време. Или да ги накара да се усмихнат. Така че изборът според мен е дали да се замисляме над това, какъв искаме да бъде този свят и доколко сме готови да направим нещо. Каквото и да е. Каквото си изберем. Или да си изберем да не правим нищо и да си казваме, че сме реалисти, защото знаем, че нищо не може да се направи. Според мен, за да разбереш, дали можеш да промениш нещо, трябва първо да го направиш. И за да довърша, отново да подчертая, че приемам различията между нас, пишещите в тази тема. Едно от удивително прекрасните неща в този свят е, че съществуват хора, които са създали тази тема, пишат в нея и помагат на всички нас да разберем другия. Link to comment Share on other sites More sharing options...
AssassiN Posted October 28, 2005 Share Posted October 28, 2005 Molia?Az sam kategorizirala? Izviniavam se ujasno mnogo, no bix kazala, 4e ne si pozvoliavam da katekoriziram kogoto i da e bilo! Drugoto, iavno dosta dobre me poznava6 i zna6 dosta nesta za men, sledkato si pozvoliava6 da izlaga6 podobni izvodi, praveiki se na viden razbira4... Edin mani4ak savet-sledvastia pat si svar6i pone doma6nata, zastoto bez doma6na se izlaga6. Pone si napravi truda da popro4ete6 nesto ot tova, koeto sam napisala i posle izvar6vai kolosalnite si umozakliu4enia. Blagodaria. Тука малко на лична основа минаваме... Според мен, за да ми говориш за старостта, пропуснатите неща в живота и т.н. трябва да си стара!!! И като казвам стара имам предвид поне 60-годишна. Мисля, че не си... И след като не си, става твърде интересно откъде черпиш знанията и умозаключенията си. Отдавна ми прави впечатление огромното желание на някои съфорумци, чиито имена няма да упоменавам, да се изживяват като недоразбрани и недооценени писатели. Не знам какво домашно да си пиша, още по-малко виждам смисъл да те "проучвам" и да губя време да ти чета постовете. Това е моето мнение по въпроса и не смятам да влизам в спор с теб. Не че по принцип избягвам споровете, то точно този ми се вижда безсмислен. Прекалено си предубедена че всички са СРЕЩУ теб, за да приемеш доводите ми. P.S. И отново БЕЗ да се заяждам, все пак пеперудата не става гъсеница, а обратното... Link to comment Share on other sites More sharing options...
juji Posted October 28, 2005 Author Share Posted October 28, 2005 Тука малко на лична основа минаваме... Според мен, за да ми говориш за старостта, пропуснатите неща в живота и т.н. трябва да си стара!!! И като казвам стара имам предвид поне 60-годишна. Мисля, че не си... И след като не си, става твърде интересно откъде черпиш знанията и умозаключенията си. Отдавна ми прави впечатление огромното желание на някои съфорумци, чиито имена няма да упоменавам, да се изживяват като недоразбрани и недооценени писатели. Не знам какво домашно да си пиша, още по-малко виждам смисъл да те "проучвам" и да губя време да ти чета постовете. Това е моето мнение по въпроса и не смятам да влизам в спор с теб. Не че по принцип избягвам споровете, то точно този ми се вижда безсмислен. Прекалено си предубедена че всички са СРЕЩУ теб, за да приемеш доводите ми. P.S. И отново БЕЗ да се заяждам, все пак пеперудата не става гъсеница, а обратното... Ami kato ne iska6 da vliza6 v spor s mene kakav be6e smisalat na poslednia ti post? Ili prosto re6i da si napi6e6 nesto? I stom v slu4aia ne vijda6 smisal, da razbiram li, 4e si napravil nesto bezsmisleno? Aaaaa, da! Gasenicata Triabva6e da mi kaje6, verno. Blagodaria I poneje tata i taka sam tragnala da pi6a, neka vse pak da ti otgovoria, vapreki, 4e smisal niama, zastoto mai postat ti be6e bezsmislen. Po tvoita logika, za da govori6 za izobrazitelno izkustvo, triabva da si xudojnik, a za literatura-pisatel/poet. Ami samo moga da te pozdravia, zastoto toku-sto zatri po4ti vsi4ko jivo sto e kritik.A otnosno nedorazbranite i neoceneni pisateli-mai vseki, koito e noecenen, se misli za nerazbran Xaide, mislia, 4e ti dadox dostata4no material;) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Antares Posted October 28, 2005 Share Posted October 28, 2005 Тая тема май стана бестселър... juji, к'во стана с кирилицата? Link to comment Share on other sites More sharing options...
netrootbg Posted October 28, 2005 Share Posted October 28, 2005 juji, к'во стана с кирилицата? При нея няма техническва възможност. Link to comment Share on other sites More sharing options...
garga Posted November 4, 2005 Share Posted November 4, 2005 абе следя уж да си запълня времето тази тема. всичко ми звучи като другите празни приказки дето ги слушам по телевизията, радиото и къде ли не. кой какво наистина прави за да промени нещо около нас? има ли някаква полза от приказки ако няма действия насреща? кой какво реално е направил за да помогне на околните? ама конкретни неща, не разни аз много съчувствам на този и онзи, щото той е толкова зле, колко съм лош щото това и онова. аз правя нещо всеки месец - малка сума за мен е голяма сума за много други хора. според мен има много по-важни неща на този свят от разните там дълбокомислени неща които разисквате тука - това че хиляди деца умират на ден в африка например. някой виждал ли е това - http://www.unicef.org/media/media_27680.html. за мен няма по-гадно нещо на света. правил някой нещо, имало смисъл във всички тези писаници, имала някаква цел тази тема. айде глупостите не свършиха ли вече. Link to comment Share on other sites More sharing options...
lyla Posted November 5, 2005 Share Posted November 5, 2005 Не се отчайвайте! Чашата е наполовина пълна - факт е, че хиляди деца умират на ден в Африка, но от друга страна хиляди ромчета се раждат на ден в България. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.