Jump to content
BulForum.com

Windows NT file cache

tedy

Recommended Posts

Значи проблема може да не се нарече проблем, просто вчера се рових по процесите и таск мениджъра и забелязах нещо, за което се пише много в нета, но не намерих решение.

Става въпрос за файловия кеш на Windows 2003 (XP).

Всеки знае, че при пускането на повечко програми, особено тежки, свободната физическа памет намалява все повече.

Аз съм с 512 МБ (Windows Server 2003), и при пускането на 5-6 тежки програми (Photoshop, Dreamweaver, Coreldraw, Vegas, Delphi 7 и т.н.) свободната памет намалява на около 100-150 МБ, което е нормално.

В следващия момент решавам да направя имидж на някое CD (или просто копирам 1 ГБ-ов файл, или пускам виртуална машина) - всяко от тези неща работи с огромни по големина файлове, при което file cache на уиндоуса очевидно запълва почти цялата памет (таскинфо ми дава около 480 МБ максимално достигнат кеш), при което пък почти цялата кешната памет за работещите в момента програми отива в page file.

В резултат, разбира се, след това при опит една по една да ползвам отворените преди това програми резултира в дъъълго чакане на виртуалната памет да върне 'нещата' в РАМ-а. Сещате се.

Въпросът е следния. Има ли начин (предполагам в регистрите), някой да знае как да се лимитира максималния обем на файловия кеш на този Уиндоус, примерно до 192 МБ. Защото съгласете се, че при линейното копиране на 1-2 ГБ-ов файл, кеш от 500 МБ е напълно неоправдан, той с нищо не повишава бързодействието (почти).

На много места чета, че Уиндоус ХР (2003) не се справя особено блестящо с управлението на виртуална памет, и хора с по 1.5-2 ГБ РАМ, изключвайки виртуалната памет, стават свидетели на уникално подобрение на работата на компютъра.

И другия проблем е, че след като е извършена подобна операция, свободната памет постоянно стои на много високи нива, въпреки, че съм пуснал около 20 все тежки програми. Примерно 250МБ свободни, докато виртуалната памет расте до над 700МБ.

(само да добавя - след няколко часа работа, малко по малко големите стойности на свободната памет се нормализират и падат до нормални стойности в зависимост от стартираните приложения, но въпреки това е дразнещо толкова памет да отива за ненужен файл-кеш).

Някой знае ли нещо по въпроса?

Благодаря предварително.

Ситуацията е овладяна чрез инсталирането на CacheManXP 1.1 :)

Една от многото полезни функции по работата с паметта, е лимитирането на максималния размер на файл-кеша. Дори и да не е избрано ръчно лимитиране, достатъчно е да се избере опцията програмата да го контролира (вместо самия уиндоус), и кешът ми вече не превишава 150 МБ, програмата явно има по-добър алгоритъм за целта.

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Create New...