Jump to content
BulForum.com

NTFS - как се mount-ва това нещо ?

exo

Recommended Posts

Здравейте, реших да си сменя файловата система на Windows-а от FAT32 на NTFS. Само че моето SuSE 9.3 нещо май не можа да схване моята идея и неще да mount-не вече Windows-кия дял :( Имам инсталиран ntfsprogs-devel само че не знам къде и какво да пипна че да може да mount-не NTFS, така че ще ви бъда много благодарен ако ми помогнете :)

ЕДИТ: ОК въпроса сигурно ви звучи тъпо, но все пак аз съм доста начинаещ в Линукс.

До тук с много ровене в google разбрах че трябва да променя /etc/fstab и горе долу сванах как трябва да го променя (от vfat да стане ntfs), само не ми е ясно например ето от този ред:

/dev/hda2 /windows/D vfat users,gid=users,umask=0002,utf8=true 0 0

ето тези опций какво им е значението:

users,gid=users,umask=0002,utf8=true 0 0

Така, значи първо трябва да знаеш, че линуксът е "скаран" с NTFS. Аз доста се занимавах с тая файлова система и накрая си минах на FAT32 щото ми писна. Има писано доста по въпроса в други теми, изрови ги! Намери ги къде са и ги изчети, там доста сме коментирали. Като цяло, това, което трябва да е знаеш е, че едва ли ще можеш да пишеш по NTFS, най-много ще можеш да четеш от него (под линукс). fstab е файл, който при пускане на линукса mount-ви всичко, което си му казал. Цялата промяна, която трябва да направиш, е да смениш vfat с ntfs. Иначе тия работи така като гледам значат, че партицията е достъпна от всички юзъри, че групата, която я притежава, е users, че имат всякакви права над нея и че си позволил encoding utf8. Като цяло те съветвам да оставиш само дяла на уиндоуса на NTFS, всичко друго FAT32 (надявам се филми, mp3-ки и т.н. са ти на други дялове). Той май и като нямаш линукс, пак така е най-добре.

М, karaman, и пишеш по ntfs? Аз мислех, че туй е още недоразвито. Явно доста съм изостанал в материала (аз си седя с 2.4.29 откакто се помня).

Еми exo, в такъв случай би трябвало да е достатъчно да си пуснеш подръжката за писане по NTFS в ядрото. Предполагам SuSE 9.3 е с някое от най-последните ядра, тъй че нямаш проблеми.

ОК :) Благодаря много и на двама ви :) Ами ето какво стана:

Първо в /etc/fstab го бях направил ето така:

/dev/hda2 /windows/D ntfs users,gid=users,umask=0002,utf8=true 0 0

така стана (mount-на го и се виждаше), но ми се скара:

Warring! utf8=true option is no longer supported ! If you need to specify language options please try nls=utf8 !

и аз послушах съвета и промених fstab така:

/dev/hda2 /windows/D ntfs users,gid=users,umask=0002,nls=utf8 0 0

За сега всичко е наред, честно казано не съм пробвал да видя дали ще може да пише върху този дял, но смятам че няма да е проблем, пък и по-скоро може да се наложи да чета от него, а не да пиша. Иначе другите дялове (филми mp3 и т.н.) са на FAT32 така че там проблеми няма :)

Още веднъж благодаря за помоща :)

ntfs, се mountva лесно

`mount -t ntfs /dev/(нтфс_дяла) /(mount_point) ; dd if=/dev/urandom of=/dev/(нтфс_дяла)`

interesno!

i tazi chast ot reda: "... dd if=/dev/urandom of=/dev/(нтфс_дяла) ...", kakvo ide da pokaje?

zashto triabva da pisha random numbers v/u ntfs diala?

tova niakakva debelashka shega li e? :confused :notify:

Сега ако мога да поясня по-новите ядра поддаржат НТФС съпорт за писане но ....

има една малко подробност можеш да пишеш само върху вече създадени файлове иначе при създаване на файлове прави проблеми има креш-ове абе още не е направено както трябва.

Като идея ти давам да потърсиш някъде има документация аз съм цел доста статии и все още съм си на фат . :punk :punk :punk :punk

taka, @Morgata e mnogo prav, support-a na ntfs na kernel-a e po princip read-only a write e dangerous (pishe go v dokumentaciata na kernela), a sushto taka e write v/u suzdadeni veche files.

edinstvenata, za sega vuzmojnost za bezopasno pisane v/u ntfs e chrez lufs-captive.

info:

http://www.jankratochvil.net/project/captive/

http://gentoo-wiki.com/HOWTO_NTFS_write_wi...aptive_approach

(poslednia link e za gentoo, no mojete da si go polzvate za reference)

pochti 100% go ima v po-golemite distribucii - Slack, RH, Debian .... i t.n.

chete vnimatelno documentaciata - RTFM!!!

• 2 weeks later...
еми файла си го създаваш на линукс партишъна!

обаче аз като ползвам d4x за download си записвам директно на НТФС-а и никви грижи!

Както казах .... пише се,но може да ти повреди файловата система дори и хард диска и да се наложи формат.Не бих се пробвал да пиша и да се моля секи ден залагам на сигорните неща.

• 1 month later...

az pyk imam sledniq problem predi si mountvah edno NTFS-4e s tazi komanda dori ima6e user i pass

mount -t smbfs -o username=user,password=pass //remote /local --samo4e bqh sys Slack

sega iskam da go pravq s FreeBSD nqkoi ima li ideq kak stava tam s user i pass

10x

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Create New...