Jump to content
BulForum.com

2Д въпрос

Vastril4o

Recommended Posts

Занимавам се с 2Д графика , но вече доста време ме мъчи един въпрос:

каква е разликата между растерна и векторан графика :confused

Мисля че тук има хора с такъв опит , който в общи линий могат да ми обяснят

Благодаря :)

Растерната графика не може да бъде мащабирана в по-гоелми разделителни способности без загуба в качеството, поради това че нейната структура е представлява мрежа от пиксели или точки с различен цвят. (квадратите които виждаме като уголемим един jpeg)

При векторната графика изображението се създава от геометрични обекти като криви и полигони. (например повечето шрифтове са такива)

Благодаря за помоща , сега вече ми е ясно , кое , кога и как да исползвам.

Поздрави на afx :)

Това какво да ползваш зависи от мащабите в които работиш. ако се занимаваш с мизерни неща от рода на 100-200-500 пиксела, векторната графика е просто ненужна екстра, а тя си е екстра, защото:

1. изображения направени от вектори се плащат навсякъде в интернет.

2. не може да има такава детайлност като една снимка.

3. снимка никога не може да стане вектор, който да обработваш после.

4. растерните ресурси са в пъти повече.

вектори се ползват ако сам си направиш нещо на Flash, Corel Draw, Adobe Illustrator, за да може да го опнеш на 20 метра и да няма абсолютно никаква загуба на качество.

в заключение мога да кажа, че

векторната графика

++ може да се мащабира до безкрай като първоначалното качество се запазва. също така е и по-малка на размер, защото вместо всичките пиксели и цветове, файла съдържа само координати на точките и линийте между тях.

-- повечето ресурси в интернет са срещу заплащане, но дори и те не предлагат чак толкова добро качество колкото една снимка от фотоапарат примерно.

всичко трябва да се прави на ръка. няма друг по-лесен начин.

растерна графика

++ много по-лесни за намиране изображения. по-голяма детайлност на изображението.

-- не може да се увеличава размера повече от 0,5 пъти (приблизително) без загуба на качество.

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Create New...