Jump to content
BulForum.com

Как да подкарам HP LaserJet 1020 под SuSE 9.3 ?

exo

Recommended Posts

Здравейте, днес го купих, под Windows вече бачка, сега остава и под Линукс да тръгне, но неще. Вече пробвах да го настроя с помоща на YaST, но там няма PPD файл за 1020, а за 1010 и тъй като HP казват че 1020 е наследникът на 1010 реших че ще стане, НО не става - нито звук нито нищо :( Вързан е на втория ми USB порт (на първия е кабелния модем). Помагайте моля ви как да го подкарам.

Здравейте, днес го купих, под Windows  вече бачка, сега остава и под Линукс да тръгне, но неще. Вече пробвах да го настроя с помоща на YaST, но там няма PPD  файл за 1020, а за 1010 и тъй като HP  казват че 1020 е наследникът на 1010 реших че ще стане, НО не става - нито звук нито нищо :(  Вързан е на втория ми USB порт (на първия е кабелния модем). Помагайте моля ви как да го подкарам.

Как точно с помощта на YaST? т.е. каква система за печатане ползваш?

Как точно с помощта на YaST? т.е. каква система за печатане ползваш?

Не разбирам, как така каква система за печатане ? Влизам в YaST -> Хардуер -> Принтер и с избирането на модела общо взето приключва цялата настройка ...

Не съм много навътре в Линукс, ще ми обясниш ли по-подробно ?

Не разбирам, как така каква система за печатане ? Влизам в YaST -> Хардуер -> Принтер и с избирането на модела общо взето приключва цялата настройка ...

Не съм много навътре в Линукс, ще ми обясниш ли по-подробно ?

Хмм ми аз да ти кажа не съм работил със Сусе, обаче на Слакуер например като си пускаш принтера избираш каква система да поолзва. При мен работеше в началото само с CUPS, но с по-новите версии на дистрибуцията вече ставаше и с LPD

Провери тук. Може да намериш нещо интересно.

Сега се порових в YaST и до колкото видях има само CUPS, поне аз друго не видях ...

EDIT: Ok, ето какво направих

HP Laserjet 1020 driver for Linux

As many people asked me for this. I'm putting it here just until I find a way to integrate the changes into the official foo2zjs project.

Very important NOTE: This version has only been tested with HP Laserjet 1020, it is incomplete and not tested with the 1000 or 1005 (anybody willing to test it is walcome).

Instructions to set it up:

Download the updated version of foo2zjs from here.

Unpack the file.

tar xvfz foo2zjs.tar.gz

Build it

cd foo2zjs

make

Become root, install it and configure the hotplug system.

su

make install

make install-hotplug

Turn off the printer and then on again.

You should hear the printer work for a few seconds after you have turned it on.

This is because the Linux distro should have uploaded the firmware automatically.

Test if the firmware was uploaded correctly.

usb_printerid /dev/usb/lp0

The device could be "/dev/usblp0"

It should return something like this:

GET_DEVICE_ID string:

MFG:Hewlett-Packard;MDL:HP LaserJet 1020;CMD:ACL;CLS:PRINTER;DES:HP LaserJet 1020;FWVER:20041129;

The important part is the FWVER. If it is not there then the firmware was not uploaded correctly.

(For example some users reported that Suse 9.3 and Mandrake 10.1 do not upload the firmware) To upload the firmware manually do:

/etc/hotplug/usb/hplj1020

It sould tell you that the firmware was correctly uploaded.

check the printer again for the FWVER:

Launch the printer configuration utility (depends on the distro)

And configure the printer.

If the 1020 model is not listed choose the 1005 or 1000.

Но когато напиша: usb_printerid /dev/usb/lp0

Error: Input/output error: GET_DEVICE_ID on '/dev/usb/lp0' и пак нищо не става чета че за SuSE:

Firmware seems not to be uploaded automatically. Maybe it is the same problem as Mandrake. Igor also reported that after a reboot the /dev/usblp0 was replaced by /dev/hp1020 (or something like that)

Сега ще рестартна да видим какво ще стане ...

EDIT: Ето какво се случи:

1) Изпълних скрипта /etc/hotplug/usb/hplj1020 и то веднага след като пускам принтера иначе не става (скрипта така и не завършва)

2) Преконфигурирах с YaST принтера и той взе че тръгна, НО след рестарт пак не работеше

Опитах пак горните две стъпки пак без успех:

usb_printerid /dev/usblp0

Error: Input/output error: GET_DEVICE_ID on '/dev/usblp0'

Помагайте моля ви, какво да правя че да тръгне това нещо и да не прави повече проблеми ?

Аз имам LaserJet 1000. Същия драйвър ползвам (foo2zjs) с CUPS, ама принтерът си бачка когато си иска. А сега като го погледнах, моят драйвър поддържа принтери до 1015. Преди уж бачкаше.. сега прави проблеми. Майче бачка само ако е на кеф. :)

Аз имам LaserJet 1000. Същия драйвър ползвам (foo2zjs) с CUPS, ама принтерът си бачка когато си иска. А сега като го погледнах, моят драйвър поддържа принтери до 1015. Преди уж бачкаше.. сега прави проблеми. Майче бачка само ако е на кеф. :)

При мен вече изобщо не захапва:

:(

Е то трябва да е на /dev/usb/lp0 .

И на /dev/usb/lp0 и на /dev/usblp0 е все тая ето виж:

Error: Input/output error: GET_DEVICE_ID on '/dev/usb/lp0'

:( Не знам вече и аз ....

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Create New...