jozo Posted August 3, 2005 Share Posted August 3, 2005 Като си четях една тема тук във форума и ми скима да ви попитам дали харесвата да пиете вино???Също така ако го правите какво вино обичате да пиете?? Или пък ако някой от вас прави нека сподели технологията си и да обменим опит Ето я моята технология за правене на вино в домашни условия Значи аз ще ти кажа моята технология!!Гроздето го оставяме да озрее добре като това го проверяваме като късаме една чепка и го носим на захарна проба във ВСИ!!В зависимост от сорта се определя дали захарноста му е стигнала вече добри качества и берем!!След това гроздето го измиваме смачкваме и махаме чепките защото в тях има танин!След това мерим и шерата на виното дали има 22(ако се налага може да сложим захар) или дори и малко повече захарни градуси и пренасяме бидоните в дълбока изба където температурата е почти константна!!Първите няколко дни бъркаме гроздето няколко пъти защото джибрите са отгоре и ако не се бърка вкисва!Вече след 22 ден някъде виното е вече готово и го точим от джибрите като го пречеждаме с тензух :) След това слагаме някакъв стабилизатор да не се развали бързо и ботилираме!!Като стабилизатора може да се избегне ако виното се консумира до 1 година примерно и не се оставя да старее :) За бялото вино технологията ми е почти същата освен че след смачкването му точим гроздовия сок и го затваряме в дамаджана на която има монтирана в горния край маркуч през които когато виното ферментира излиза въздуха!!Само че този мъркуч е потопен във вода иначе наистина нищо няма да стане :) Същата технология може да се прилага и за някой червени вина но аз за тях не е прилагам :) Аз лично обичам да си пийвам винце с лед лятото!!Зимата пък обичам да пия вино с някакво вълче мезе!! Демек лукнака някакви пържолки нещо Споделете сега при вас как е Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rafaello Posted August 3, 2005 Share Posted August 3, 2005 За да се включа и аз, ще ви кажа, че любимите ми вина са Траминер на Търговище (те са най-добрите производителие на бели вина в БГ), Мавруда на Асеновград (особено реколта 2001! бягайте и търсете по магазините застояло, защото вече почна да се изчерпва) и разбира се розетата на Вини Сливен! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Antares Posted August 3, 2005 Share Posted August 3, 2005 Истината е нещо относително, за всеки означаваща нещо различно. Харесвам виното, но според мен истината е в съвсем други неща. П.П. Много харесвам виното Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lord_Peru Posted August 3, 2005 Share Posted August 3, 2005 Много обичам червено вино.Има много истина в една кана червено вино, но сам не трябва да я търсиш. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rafaello Posted August 3, 2005 Share Posted August 3, 2005 Много обичам червено вино.Има много истина в една кана червено вино, но сам не трябва да я търсиш. <{POST_SNAPBACK}> Хехехехх мн хубаво го каза! А относно пиянството от вино - не сте ли забелязали колко сладко е това опиянение ? Няма нищо общо с напиването с бира при което не можеш да спреш да ходиш до тоалетната, нито с напиването с твърд алкохол при което се отрязваш като талпа на гатер. Искам да попитам Jozo, колко лозя имат и само за собствени нужди ли са или продават и грозде на някое предпиятие? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lord_Peru Posted August 3, 2005 Share Posted August 3, 2005 Лошото е когато препиеш и се наложи да връщаш.Така се усвиних че ма е срам още пред мама. Link to comment Share on other sites More sharing options...
jozo Posted August 3, 2005 Author Share Posted August 3, 2005 Искам да попитам Jozo, колко лозя имат и само за собствени нужди ли са или продават и грозде на някое предпиятие? <{POST_SNAPBACK}> За съжаление имаме много малко лозя Това се ограничава в 4,5 декара Мавруд 1 декър Болгар сега засадиха и младо лозе сорт Палиери за продан предимно!!Бялото грозде го продаваме на пазара защото не е чак толкова много а от червеното си правим доста винце защото вечер в нас ни трябват около 2 бутилки по 700 милилитра за да има за всичките 5 човека спокойно да си пийнем Link to comment Share on other sites More sharing options...
farrell Posted August 3, 2005 Share Posted August 3, 2005 ох,хич да не го обичам виното мхм,много неприятни Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rafaello Posted August 3, 2005 Share Posted August 3, 2005 ох,хич да не го обичам виното <{POST_SNAPBACK}> Би ли споделила защо, ако обичаш. Стана ми любопитно... Неприятни спомени ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
DANKO Posted August 4, 2005 Share Posted August 4, 2005 Е, много готина тема! И аз съм запален фен на виното-най-вече червеното!А, ако говорим за определена марка, то определено предпочитам вината на винпром Търговище!!!Имат прекрасни Мерло и Каберне (сега да не звучи като реклама-просто ми допада вкусът и аромата на техните вина).За мен виното върви страхотно с една хубава порция спагети (ама както аз ги правя-без пестене на нищо )То май в общи линии спагетите са едно от малкото неща, които мога да проготвям добре-ама само, който е опитал, може да потвърди! Поздрави на всички, които пият виното с наслада за удоволствие! Link to comment Share on other sites More sharing options...
juji Posted August 4, 2005 Share Posted August 4, 2005 Обожавам виното. Особено червеното. Да е полусухо и ароматно. ПРедпочитан сорт-мавруд. Да си призная, не обичам много бутилирано вино. Има и добри попадения, но е най-добре да се купи директно от някоя изба или да си го направиш сам(втория вариант е за предпочитане, но трудно осъъщесвим) Link to comment Share on other sites More sharing options...
snejko Posted August 4, 2005 Share Posted August 4, 2005 Ние си произвеждаме вино и ракийка за собствена употреба, само дето никак не ни върви пиенето и се налага да го продаваме. За съжаление правим само червено, което според ценителите (включително и аз) е много добро и години наред употребявах само него. За съжаление от 2 години не пия червено поради здравословни или по-точно естетични причини и си купувам бяло от магазина. Харесвам Търговище, но скоро пих едно Магарешко мляко на Пампорово и трябва да ви кажа, че беше превъзходно. По принцип то няма кой знае каква слава, но и другите бяха много приятно изненадани точно от тази бутилка. А относно истината...когато пиех редовно т.е. всяка вечер по 1-2 чашки червено немога да се похваля, че ме е огрявала. Всъщност без червено се чувствам по-добре, а и при положение, че откъм подходящо мезе вегетарианството ме ограничава, употребата на червено вино вече е напълно безмислена за мен. Link to comment Share on other sites More sharing options...
pyroman Posted August 4, 2005 Share Posted August 4, 2005 Като захладнее предпочитам бутилка две Асеновгградски Мавруд с добра компания и "дебело" мезе. Истината не е в нито един вид алкохол!!! Тя е някъде там..... Link to comment Share on other sites More sharing options...
NEO_DDT Posted August 4, 2005 Share Posted August 4, 2005 Винцето е мноо готино, ама без мезе хич не ми върви... А иначе истината е в джина с тоник Link to comment Share on other sites More sharing options...
virtuozo_ Posted August 4, 2005 Share Posted August 4, 2005 e тва ти става главата от виното Link to comment Share on other sites More sharing options...
sincity Posted August 4, 2005 Share Posted August 4, 2005 Народна мъдрост: " Виното и немия прави славей "!!!!!!!!! Може би, точно затова ни харесва ????? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rafaello Posted August 4, 2005 Share Posted August 4, 2005 Харесвам Търговище, но скоро пих едно Магарешко мляко на Пампорово и трябва да ви кажа, че беше превъзходно. По принцип то няма кой знае каква слава, но и другите бяха много приятно изненадани точно от тази бутилка. <{POST_SNAPBACK}> Страшно съм изненадан за това магарешко мляко! По принцип то е едно от най-долнопробните купажи и го правят от много нискокачествени вина, втора трета промивка... Ако някой техник винар е объркал нещо и е пуснал вино от друг резервоар за бутилиране... или пък линията не е била промита и ти се е случила бутилка от предното бутилирано вино... друго обеснение за "хубаво" магарешко мляко нямам! И да знаете от мене, че хубаво вино под 4 лв бутилката няма!!! Link to comment Share on other sites More sharing options...
jozo Posted August 4, 2005 Author Share Posted August 4, 2005 Да си призная, не обичам много бутилирано вино. Има и добри попадения, но е най-добре да се купи директно от някоя изба или да си го направиш сам(втория вариант е за предпочитане, но трудно осъъщесвим) <{POST_SNAPBACK}> Определено вината на дадени изби не ми харесва о определено подкрепям идеята ти за домашн приготвено винце!!Може труда да е много но после удоволствието от консумирането на тоя елексир е страхотно Народна мъдрост: " Виното и немия прави славей "!!!!!!!!!Може би, точно затова ни харесва ????? <{POST_SNAPBACK}> Ами може би е така!!Пък и "Прави бузките червени" както казват старите баби!! Много интересно ми стана като ми каза една бабка че на малките деца едно време са им правили винена попара за да не ревят вечер. Как ви се струва дали това може да е истина ?? Ако е така мен трябва само с такова нещо да са ме хранили Link to comment Share on other sites More sharing options...
snejko Posted August 4, 2005 Share Posted August 4, 2005 Много интересно ми стана като ми каза една бабка че на малките деца едно време са им правили винена попара за да не ревят вечер. Как ви се струва дали това може да е истина ?? <{POST_SNAPBACK}> О да, истина е, хората от поколението на моите родители редовно са били хранени с такива неща. Поне по-ревливите от тях. Според мен е изключително вредно, но...ето че понякога практиката опровергава науката. Link to comment Share on other sites More sharing options...
mandirimuniak Posted August 4, 2005 Share Posted August 4, 2005 Ако истината не е във виното, то тя е в многото вино Link to comment Share on other sites More sharing options...
jozo Posted August 5, 2005 Author Share Posted August 5, 2005 О да, истина е, хората от поколението на моите родители редовно са били хранени с такива неща. Поне по-ревливите от тях. Според мен е изключително вредно, но...ето че понякога практиката опровергава науката. <{POST_SNAPBACK}> Според мен изобщо не е вредно!!Както тврдят много столетници една от тайните за дълъг живот е във пиенето редовно на винце!!Така че едно време като си ги захранвали от малки с такова нещо и затова има много които са изкарали бая годинки Ние уж сега винаги гледаме кое е полезно кое било вредно ама надли ще доживеем до 70 примерно!! Link to comment Share on other sites More sharing options...
NEO_DDT Posted August 5, 2005 Share Posted August 5, 2005 То тва дали ще доживеем 70 зависи от много други неща кат замърсяване, озонова дупка и такиа работи амо както и да е... Виното е полезно ама в дози около 100-200 грама дневно, тъй като вдига кръвното налягане, подобрява кръвообращението, разширява кръвоносните съдове и съответно предпазва от тяхното запушване (инфаркт, инсулт) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rafaello Posted August 5, 2005 Share Posted August 5, 2005 http://www.mirolm.hit.bg/Vino.htm Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.