Jump to content
BulForum.com

Загадка ....

exo

Recommended Posts

Здравейте :) системата ми е SuSE 9.3.

Така, ами загадката е следната вчера без много да му мисля смених името на localhost в hosts фаила с друго, (само името смених тоест на 127.0.0.1 вече не отговаря localhost а друго име). Не се замислих обаче, дали това няма да окаже влияние на торент клиента ми (TorrentFlux) който е php front end и ползва MySQL база данни. Конфигуриран е да се свързва с нея на localhost, където работи и MySQL. За моя изненада обаче, торент клиента ми все още работи и се свързва с MySQL, въпреки че сега дори не мога да ping-на localhost (сиреч на това име не отговаря никой името го смених а клиента все още се свързва ), как става тая работа не ми е ясно ?

Лесно - нали за това е тоя hosts файл... Къде мислиш, че проверява най-напред клиента ти какво айпи отговаря на дадено име?

What is the Hosts file?

The short answer is that the Hosts file is like an address book. When you type an address like www.yahoo.com into your browser, the Hosts file is consulted to see if you have the IP address, or "telephone number," for that site. If you do, then your computer will "call it" and the site will open. If not, your computer will ask your ISP's (internet service provider) computer for the phone number before it can "call" that site. Most of the time, you do not have addresses in your "address book," because you have not put any there. Therefore, most of the time your computer asks for the IP address from your ISP to find sites.

малко за четене:

http://elouai.com/hosts-linux.php

http://ka1fsb.home.att.net/hosts.html

ov3rm4n мисля, че си се объркал малко ;).

exo спри TorrentFlux-а и виж дали ще тръгне при пускането му.

Тръгва и бачка без проблем :) @ ov3rm4n - и аз така мисля, поне не виждам друго обяснение ...

М!? localhost все пак значи местен домакин :) Това, че по принцип местният домакин се казва localhost по подразбиране не трябва да се бърка. Като му смениш името и някой го търси пак, нормално да провери в hosts файла как се казва и да го намери. То търси localhost, демек локалния домакин, проверява кой е и се вързва. Или поне аз така си го обяснявам ...

М!? localhost все пак значи местен домакин :) Това, че по принцип местният домакин се казва localhost по подразбиране не трябва да се бърка. Като му смениш името и някой го търси пак, нормално да провери в hosts файла как се казва и да го намери. То търси localhost, демек локалния домакин, проверява кой е и се вързва. Или поне аз така си го обяснявам ...

И аз така мисля. Благодаря на всички :)

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Create New...