Jump to content
BulForum.com

Особености на NTFS

garga

Recommended Posts

малко странен пост, ама ако на някой му се наложи.

става въпрос за NTFS, не за FAT

имах случай при който "вреден" файл беше невидим и неизтриваем, защото няма принадлежност към групата на администраторите. аз ползвам f-prot (напоследък съм малко раочарован - не върви хубаво на по-стари pc-та). Real Time Protector-а улавяше проблем, и уж блокираше, ама не съвсем :-). По-долу е командата за присвояване на права за запис на всички .dll на групата на администраторите - иначе - access denied :-) или по-вероятно - antivirus-ната програма просто не го "вижда" фаила. В explorer може и да се вижда може и да не, но нямате достъп до съдържанието. Дано не ви се налага :-) :

cacls *.dll /g Administrators:F /e /t

а знаете ли за т.н. ADS - alternative data streams? е аз научих покрай този същия случай. ето малка зарибявка - гаранция че повечето ще се почувствате малко ... "несигурни" в знанията си (както и аз тогава):

1. създайте си "нормална" директория (папка) с име dir3 и си направете някакъв текстов фаил със произволна комбинация символи, но ги запомнете и го кръстете txt3.txt

2. създайте си поддиректория на dir3 (папка в папката dir3) с име dir4

3. идете с командния ред до dir3.

4. напишете type txt3.txt > dir4:txt4.txt

5. изтрийте оригиналния txt3.txt

6. потърсете със search на windows или който search обичате за комбинацията от символи, които бяха във файла txt3.txt. няма да се намери лесно (не че няма как).

7. сега както сте в dir3 напишете notepad dir4:txt4.txt

8. изненада :-)

АDS може да се прикача и към папки и към фаилове. Към файл с размер 1 byte може да има прикачен data stream с размер 100 MB - в експлорер и с dir - фаила си е 1 byte.

Според това, което описа аз имам същия проблем. Имам една празна папка в C: и каквото и да и правя ми пише access denied. Ако може да ми обясниш как да го изтрия тва чудо?

Е че нужно ли е за такова нещо да форматирам?

1. изтегли си Norton Commander

2. сложи я в папка лесна за помнене

3. рестартирай и влез под дос (със системна дискета. имаше и друг начин, но не се сещам в момента.)

4. пусни Norton Commander.

5. намери папката която искаш да изтриеш.

6. изтрий я.

7. рестартираш обратно във уиндоус и папката няма да я има.

Ако си на NTFS всичко това няма да важи, защото по-старите версии на дос не виждаш NTFS Partition-и, а единствената добавка която знам, позволява да се виждат, но не и да се модифицират. :)

@THESTORM - как се казва тази папка, която искаш да изтриеш? Има много причини да не може да се изтрие.

@w00x - доколкото знам NTFS няма да позволи достъп до ресурси, до които нямаш достъп под windows, ако ползваш DOS. такива методи за изтриване под DOS работят ако причината за липсата на достъп е че файла е бил "заключен" от процес под windows, a не че нямаш права за достъп. най-вероятно даже няма да видиш и файовете под DOS. ще е като да си с guest права. но нека пробва - може това да му е проблема.

@THESTORM - как се казва тази папка, която искаш да изтриеш? Има много причини да не може да се изтрие.

Папката се казва inspircd-1.0a11

Опитъл съм да я трия с най-различни програми, а незнам да има ДОС за NTFS, а пък и флопито ми не работи.

Опитъл съм да я трия с най-различни програми, а незнам да има ДОС за NTFS, а пък и флопито ми не работи.

има ли достъп до нея въобще или не? вижда ли се в explorer? като се опиташ да влезеш в нея какво казва? има ли файлове в нея? предполагам си пробвал да я изтриеш в safe mode. ако имаш няколко акаунта конфигурирани на windows xp пробвай през друг. пробва ли да я присвоиш с командата cacls?

има ли достъп до нея въобще или не? вижда ли се в explorer? като се опиташ да влезеш в нея какво казва? има ли файлове в нея? предполагам си пробвал да я изтриеш в safe mode. ако имаш няколко акаунта конфигурирани на windows xp пробвай през друг. пробва ли да я присвоиш с командата cacls?

Пише че е празна. Пише ми че достъпа е отказан при всички случай. Не мога да вляза в нея, както и да я изтрия. Под Save Mode също пробвах, но нестава. Пробвах да я присвоя но пак ми пише, че достъпа е отказан.

THESTORM, тази папка да не се казва случайно System Volume Information?

Ако е тя, не се опитвай да я триеш, тя е част от System Restore функцията.

В противен случай както ти казах, изтегли и запиши на CD Super WinPE Standard 2004, с тоя лайв Уиндоус можеш да правиш каквото пожелаеш, аз лично го ползвам за Ghost-ване на дисковете, но разбира се можеш да триеш това което се опъва, когато си заредил ОС от харда.

THESTORM, тази папка да не се казва случайно System Volume Information?

Ако е тя, не се опитвай да я триеш, тя е част от System Restore функцията.

В противен случай както ти казах, изтегли и запиши на CD Super WinPE Standard 2004, с тоя лайв Уиндоус можеш да правиш каквото пожелаеш, аз лично го ползвам за Ghost-ване на дисковете, но разбира се можеш да триеш това което се опъва, когато си заредил ОС от харда.

И лошото е че нямам записвачка. :(

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Create New...