Jump to content
BulForum.com

WINDOWS XP problem

veseo

Recommended Posts

Ta instaliram si az WinXP i kakto obiknoveno s windows imam problem:Kato triq i win-a ne moje da se useti 4e e osvobodeno mqsto.Stoi na 19 GB free i ne myrda makar 4e iztrih 2 GB!!Molq nqkoi da pomogne 4e ve4e izperkvam.A da kaja 4e predi 2-3 dena formatirah taka 4e ne vqrvam tolkova byrzo da se e skapal wina :angry1

За два три дена трудно ще му надебелеят папките на джама :) Адашче пусни си един скан диск и след него би трябвало да видиш реалния размер. Ако не го видиш дай инфо как ти е разделен харда и на каква файлова система си. Аз имах подобен проблем преди време когато харда ми беше на два дяла по 20 гигабайта. Тогава ми се губеше много място. Сега съм го разделил на 4 дяла. С-то ми е 8.2 гигабайта а другите са някъде около 10 гигабайта и отчита супер точно размера на дяловете и инфото в тях. Това ми се случва под FAT32 file system.

Tova e poznat bug v XP-to.Po niakoga mu triabva dosta vreme da refresh-ne svobodnoto miasto za da go pokazva to4no kolkoto e. Nai 4esto tova se slu4va kogato e FAT32.Probvai v Explorer-a v diska koito 4ekva6 za free space da natisne6 F5 pri men tova pomaga dosta 4esto. :)

@kicko - kyde se gledat system restore?Da proverq i tqh ..

@KILLERINCHO - ne stana :( Razdelen mi e na dva dqla - C=5GB i D=32 GB i sym pod FAT32

@nassko - mersi man ama stava duma za dni i suma restarti :)

P.S.Mersi za otziv4ivosta dano uspeem da preborim WinXP :)

Takaam zna4i re6i se 4e skoro 6te se pravi fdisk ako ne se nameri drugo re6enie.I 6te delna golemiq drive na po-malki .. ta ako nqkoi ima druga ideq - da kazva - priemam vsi4ko :D

Ei verno 4e ste pravi,i ot moq hard mi se gubqt nqkade 2 Gb.S prosta matematika smetnah 4e imam 15 Gb zapalneni WIN-a pi6e 4e mi ostavat o6e 500Mb prazni ,no zabelejete D-to mi e 18 Gb :confused :angry: Sega failovata mi s-ma e FAT32.Ako mina na kam druga 6e se opravi li problema:confused

Eto kak da izkliucish system restore:

Control Panel -> System -> System Restore i chekvash otmetkata Turn Off system restore on all drives.

Vtoroto neshto za koeto se seshtam e Norton Protected Recycle Bin. Ako imash instaliran Norton Antivirus, to toi si slaga i takova neshto. Prosto vlez v properties na kofata i go izkliuchi kato ne zabravish da iztriesh protected failovete deto sa vutre. Ako iskash, kazi i ste ti go obiasnia po-podrobno.

Varianta sas check na diska sashto ne e losh. Poniakoga se obrazuvat lost clusteri, koito sled check bi triabvalo da se opraviat.

Aide opitai i kazi kakvo e polozenieto.

KILLERINCHO, imah predwid Restore papkite dali sa nabubnali, mnojestweno chislo zashtoto neznam na kolko diala mu e diska, a puk nabubnali zashtoto ako ima pusnat System Restore i zapochne da trie, ako ne se luja, iztritoto otiwa tam, towa moje i da ne e taka, az winagi izkluchwam Sys Rest wednaga sled kato instaliram windows koito ima podobna func...

Eiii fon tomov dobre 4e si ti!I az mi hrumna ne6to za norton protected files, i go izkliu4ih ama zabraih da delna files vytre .. ta taka stana idealno :) O6te 1 pyt blagodarq 4e ne mi se delva6e HDD na pove4e ot 2 partitiona :wub:

Pri FAT32 nai-efektivno se izpolzvat HDD nad 8G ako sa nacepeni na dialove po 8G maximum.

I vse pak e otnositelno. Pri4inata da ne se izpolzva prostranstvoto kakto triabva pri FAT32 e edno

jivotno nare4eno "cluster". MSDOS deli prostranstvoto na HDD na cluster-i, a ne na bitove :). A kolko

6te e goliam edin cluster zavisi ot goleminata na diala. Kogato zapisva6 fail MSDOS otdelia miasto na

HDD za nego v cluster-i ne v bitove - primerno ako zapisva6 fail ot 1b toi 6te zaeme 1 cluster ot HDD, ni6to 4e vsa6tnost cluster-a e mnogo po-goliam ot edin b. MSDOS markira cluster-a kato izpolzvan i gori6 ot kam HDD prostranstvoto. Ako clustera e 4 000b (primerno) 6te ti se zagubiat celi 3999 - blagodarete na Billy za toia nomer. Pri4inata e, 4e kogato sa pisali poslednata versia na MSDOS nikoi ne si e pomislial za HDD po-goliam ot 8G. Daje vaprosnia Bill ima takova izkazvane, kogato go pitali dali MSDOS 6te poddarja golemi HDD - "Ne moga da si predstavia na kogo bi mu bil nujen HDD po-goliam ot 8G"... No comment.

No po-gore kazah, 4e e otnositelno - 6te zagubi6 mnogo miasto, ako failovete ti sa MNOGO, no MALKI kato razmer - togava FAT32 ti iade miastoto. I vse pak da zagubi6 zaradi tova 19G ne mi se viarva...

Ne mi e iasno za6to izpolzva6 XP s FAT32 - sigurno ima6 pri4ina... Mini na NTFS - mnogo po-dobre se

spravia s HDD prostranstvoto i ne pravi tia glupsti na FAT32 s cluster-ite...

P.S.:

Ima kup programi koito to4no tova praviat - preglejdat ti sadarjanieto na HDD, poglejdat kolko e goliam cluster-a na HDD diala, presmiatat goleminata na failovete v clusteri i ti kazvat kolko miasto v MB si zagubil do momenta ot HDD...

Ne mi e iasno za6to izpolzva6 XP s FAT32 - sigurno ima6 pri4ina... Mini na NTFS - mnogo po-dobre se

spravia s HDD prostranstvoto i ne pravi tia glupsti na FAT32 s cluster-ite...

Нямам причина просто не разбирам особено и незнам дали няма някакви по-особени разлики между NTFS и FAT32.Ако само това е съществено, бих минал при следващия формат .. ov3rm4n ако можеш кажи само какви са най-най-общите разлики между FAT32 и NTFS :)

Nai-ob6to kazano, razlikite sa v na4ina po koito dvete sistemi organizirat dannite varhu HDD...

Stava duma za detaili ot mnogo nisko nivo, koito naistina sa izli6ni za srednia potrebitel da gi znae.

I az ne gi znam na 100% :)... No ne mi i triabva - na teb sa6to. Principno za teb kato potrebitel niama

goliamo zna4enie na FAT ili na NTFS si - kakvoto pravi6 na FAT-a, 6te moje6 da si go pravi6 i na NTFS - dori na NTFS pe4eli6 ne6ta kato po-goliama sigurnost na li4ite si failove (snimkite s kakite :)) - moje6 da zabrani6 na drugi da ti gi razglejdat... Po-dobre se spravia i s fragmentiraneto na failovete varhu HDD, a tova zna4i malko po-barzi4ko 4etene i zapis s HDD-ka... Minavai na NTFS, ne boi se... FAT32 e minalo - 6te si zagine zaedno s W98...

BTW - az ne sam mnogo navatre v XP (zahapah Linux, vmesto da se posvetia na Winboze), zatova neka niakoi koito e po-svetnat v XP da me popravi ako gre6a ili napravo da kaje kak stava, no smatno si spomniam, 4e sam 4uval da se govori, 4e XP ti pozvoliava sam da zadava6 goleminata na cluster-ite i po tozi na4in da si polzva6 nai-efektivno HDD.... Ne znam. :wacko:

И аз не разбирам много и имам подобен проблем.Харда ми е разделен на 2 4асти С-2GB и D-останалото.Проблема ми е с 4астта C.Използвам NTFS оба4е пак ми са губи място.Инсталирал съм Windowsa(ХР) там,200 МВ програми и има папка Documents and settings-25MB.И имам free space само 190 МВ

П.П. Windowsa е около 800 МВ

Някви предложения как да се оправя :confused

Ne burkash prav si, no kolkoto po-maluk e clustera tolkova po-bavno se namira informaciqta v nego(pove4e clusteri za pretursvane)...taka 4e nai-optimalniq variant si go izbirat userite v zavisimost ot tova, za koeto polzvat HDD-to si...512 bytes za cluster davat "pove4e" prostranstvo, no 4096 bytes davat pove4e burzina. Btw ne govorim za nqkakvi golemi razliki v skorostta, no puk i rqdko zaradi clusterite se polu4avat super golemi razliki v diskovoto prostranstvo osobenno ako slusash saveta na Billy da puskash defragmentator na ~1 mesec.

PS: I az ne sam nqkakav razbira4, taka 4e ako ima nqkoi da dobavi oshte v polza na lubopitnite smelo napred...

Defrag-a se otraziava imenno na skorostta na dostapa do informaciata, a ne na diskovoto prostranstvo. Tova koeto pravi defrag-a e da ti "grupira" cluster-ite po failove - prosto gi podrejda taka, 4e cluster-te na daden fail da sa na edno miasto i da sledvat edin sled drug ot na4aloto do kraia, a ne da sa razprasnati izmejdu cluster-ite na drugite failove... Po tozi na4in kogato triabva da se 4ete ne6to ot HDD se izbiagvat izli6nite "dvijenia" na HDD glavata - niama nujda da "podska4a" kato luda ot na4aloto na HDD kam karaia kadeto sa 2 cluster-a i posle kam sredata za o6te 5 cluster-a i nakraia da ide pak v na4aloto za poslednite 8 cluster-a. Taka 4e s defrag 6te si uskori6 startiraneto na software i dostapa do infoto, no niama da si podobri6 razpedelenieto i izpolzvaneto na diskovoto prostranstvo. Tai kato defrag-a ne vliae na goleminata na cluster-a, a na polojenieto mu v/u HDD, miasto s defrag niama da spesti6. Nai-dobre e da cepi6 na dialove po 8,4G - pri tiah se polu4ava optimalna golemina na cluster-a - 1 cluster = 1 sector (ili ne6to takova be6e)...

Kato cqlo si prav...oba4e na Fat16 mi se e lsu4valo sled defragment da pokazva 4e svobodnoto diskovo prostranstvo se e poka4ilo s celi 25 mb...mislq pri fat32 i ntfs tova e svedeno do nezna4itelni bytes...Anyway i az defraga go preporu4ah s cel uskorqvane/optimizaciq na rabotata s dannite. Btw 1 secotr = 512 bytes ili az gresha?

Ne, ne gre6i6, basten... Sled defrag ti ot4ita druga (nova) stoinost na free prostranstvoto poradi prostata pri4ina, 4e Defrag predi da defragmentira startira scandisk - i scandisk otkriva vav FAT (tablicata imam predvid) clusteri, koito na praktika sa free, no sa markirani kato used... I saotvetno go korigira. Killerincho e prav, 4e sled scandisk 6te si vidi6 to4noto free space na HDD imenno po tazi pri4ina. Ako na Defraga v options mu kaje6 da ne skanira diska za gre6ki predi defragmentacia togava i toi niama da ti promeni stoinostta na free space - tova go pravi Scandisk i to samo ako naistina e nameril nepravilno zapisani danni za cluster-i vav FAT. Taka 4e efekta za koito govori6 moje6 da postigne6 sas edno prosto puskane na Scandisk. drug e vaprosa, 4e Scandisk pravi drugi mizerii, koito mogat i da sa fatalni za failovete ti... No tova e Windows vse pak... Kato opraviat edno obiknoveno razvaliat drugi dve... :D :D :D Ina4e kade otiva liubovta kam, sporta pitam az?!

Mnogo si prav - ne moje6. Ne vijdam niakoi da ia hvali oba4e... Prosto e s pove4e vazmojnosti i e po-efektivna ot FAT32... A za DOS - eeeeh, i na men mi lipsvat onia vremena kogato operacionnite sistemi biaha samo Xenix i MSDOS, a majete biaha istinski maje :)... No dnes ve4e po4ti vseki software za MSDOS si ima ekvivalent za WIN... Malko sme tezi koito puskat vse o6te Debugger-a i "4opliat" po plo4ite na HDD, redaktirat si "na raka" tablicata za dialovete ili "hakerstvat" nad boot koda v MBR... :)

Kato stana vapros za razlikata mezdu FAT32 i NTFS, tova koeto moga da dobavia kam kazanoto ot ov3rm4n e che pri NTFS-a niama FAT tablica kakto pri FAT-a. Neznam kak tochno se opisva kade ajaba se namira daden fail, no tova e edna ot razlikite. Samata FAT tablica moze da bude povredena ot virusi, dokato pri NTFS takova neshto niama.

Sto se otnasia do DOS+NTFS, to ne e nevazmozno, samo che pod DOS niama da se vizdat dialovete, koito sa NTFS. Ima i takiva programi obache koito pozvoliavat pod DOS da se vizdat NTFS partitionite, no povecheto ot tiah sa Read only, a po-malkata chast mogat i da pishat. Az lichno mai imam edna takava za ekstreni sluchai, no ne mi se e nalagalo da ia polzvam.

Mislia, 4e pod XP se pazi tazi informacia v niakavi "master" failove... Ne sam siguren, kolegata se bazika s XP, ne az... :)... i fon_tomov - ne e pravilno da se kazva "FAT tablica" - tva "T" nakraia na FAT idva ot "table" - nali se se6ta6 kakvo se polu4ava? "FAtablica tablicata.." :) :) Tva v kraga na maitapa... A za DOS->NTFS si prav - ima driver-i za DOS koito pozvoliavat da se 4ete ot NTFS dial. Za zapisvane samo sam 4uval. Metni, ako ti se miatat na warez-a da si pograem s tiah... ;)

Setih se oshte neshto za razmera na klusterite. Te mogat da budat sas golemina zadadena ot potrebitelia. Partition Magic ima i takava opcia (da promenia razmera im), no kogato razmera im e mnogo maluk, ne e dalavera, zashtoto tova mai galtashe poveche pamet (govoria za erata, kogato 2MB RAM biaha cialo bogatstvo) ili tochno kakvo beshe ne sam savsem siguren, zabravil sam veche, no pomnia che imashe neshto takova. Ako sa pak mnogo goliamai, togava se poluchava mnogo "vazduh".

ov3rm4n, specialno za teb :) se porazrovih iz arhivite si i namerih niakolko programi, koito sam gi kachil tuk.

Mislia che NTFSDOS.PRO e read/write, a drugite 2 sa samo read, a ma ne sam 100% siguren, razgledai gi ako iskash.

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Create New...