Jump to content
BulForum.com

Добрата книга за Линукс

Shiro

Recommended Posts

В темата за преведените на бг линукс документи бях писал:

Искам да си изпринтя книга за линукс. Ама искам да е нещо сравнително ново, голямо, пълно, всеобхватно (като говорим за самата ОС, а не за приложенията). Също така искам съвет от някой, който го е чел или поне знае, че е добро. Благодаря ви.

Никой не ми обърна вниание разбира се :)

Сега лятото няма какво да правя (приключих с кандидат-студентската кампания) и ми се чете някаква "образователна" книжка. Тъй като баща ми финансира проекта :) може и да не е в компютърен вариант. Даже по-добре, за да мога да си я чета навсякъде, а не само пред PC-то. Изискванията са пак същите - нещо, от което ще "науча" линукс. Като би било добре да не е много много за начинаещи. Не че съм кой знае колко добър ама не искам да ме учат как да цъкам с мишката. Ето на ТОЗИ адрес има доста книжки за линукс (Ctrl+F -> "Linux"), ако смятате, че някоя е добра казвайте. Бе като цяло не искам да давам 20-30 лева на сляпо за книга, която може да се окаже пълен боклук и затова се надявам на съветите Ви.

Additional requirements: да е на български и да не е за определена дистрибуция, а за линукс като цяло.

ЕТО го и ръководството за мрежовия администратор под линукс на български, ако някой се интересува.

Ей тая книга Running Linux дето я даде ov3rm4n е супер, точно такова нещо ми трябва, ама да е на български. Не ми се мъчи да чета 600 страници на английски. По другите форуми чета, че имало някаква книга "Всичко за Линукс" (или нещо подобно) дето била много хубава и всеобхватна, ама вече трудно се намирала по книжарниците. Което ме навежда на мисълта: ако някой има подобна книга и я е чел и я продава, бих му я купил.

И двете книги на Орайли са преведени на български одавна. В Капана, в книжарница "София Т" (на уличката дето започва от писоарите) можеш да попиташ - ще ти ги потърсят. Но определено българските преводи не са последните издания - тоест, материала им е поостарял. Аз лично не ти препоръчвам други книги, като помагала за основите на Линукс. Не казвам, че другите са лоши, но Орайли е еталона. Останалите се равняват по него.

И двете книги на Орайли са преведени на български одавна. В Капана, в книжарница "София Т" (на уличката дето започва от писоарите) можеш да попиташ - ще ти ги потърсят. Но определено българските преводи не са последните издания - тоест, материала им е поостарял. Аз лично не ти препоръчвам други книги, като помагала за основите на Линукс. Не казвам, че другите са лоши, но Орайли е еталона. Останалите се равняват по него.

и аз съм на същото мнение. 2001-ва ми попадна running linux и това бе книгата, която ме запали по линукс (при положение, че по това време си купих първия комп и бях пълен лаик на тема компютри въобще).супер изчерпателна и разбираема. сега виждам, че има четвърто издание, така че не се чуди, ако го намериш - купувай.

Неска обикалях мощно книжарници. Никъде няма нищо свястно. На няколко места намерих книги за линукс ама те са много елементарни. "Преминаване към линукс" а у .. не ми трябват такива. В "София Т" казаха, че на скоро са продали много голяма част от компютърните си книги и сега имаше много малко. Една позната, дето майка й има печатарница, каза, че ше ми изкара "Running Linux" 4-то издание (тва дето ov3rm4n даде линк за него, дето е на английски) за по-малко от 10 лева. То е 600 страници и ни ми е много ясно как ше излезне толкоз малко ама щом казва .. няма да я карам за повече я:) Съгласен съм, че такива неща е по-добре да се зимат по-нови издания и че езикът не е голям проблем, защото поне няма да се смея на тъй или иначе нормалните преводи от тип "Desktop" -> "Работен плот". Тъй че .. това ще е май. Ако все пак някой някъде набара добра книга, да казва.

• 5 weeks later...

shiro ako imash skener pls napravi neshto knigata da se poqvi v pdf format ili taka na notepad nqma znachenie .... ako ne zdrave da e shte q tyrsq po knijarnicite (utre shte mi e za pyrvi pyt s linux )

xaxaxa :huh: :huh: :huh:

mai ideqta da si imash vsichko na hartiq e nai dobra nai lesno katocheli taka se uchi

:allien :music :allien

BLADE: май или аз нещо не фащам или ти не си прочел темата, ама аз ще си принтя книгата (до края на следващата седмица ще е готова:D), която ov3rm4n даде: http://files.nixp.ru/books/unix/linux/O...h%20Edition.pdf

Ето ти я в .pdf формат :)

книгата подчертано си заслужава. Даже и 3 тата ревизия не е за изхвърляне макар малко да е поовехтяла :) ov3rm4n,човече, 10х че ми продаде преди време твоята. Ако искаш вярвай , ама не съжалявам нито за миг за парите дето дадох, а и вярвам , че ако не си ги дал за бира , си си купил някоя пак толкова интересна книга ;)

На най - чист български :) Естествено не са могли еи така да се преведе оригиналното име на книгата и сега носи гордото име " Ръководство за Linux" трето преработено издание. беглия ми преглед и съпоставка със 4 тото издание което свалих не помня от куде преди време ( на англииски де ) ми показва, че наистина е пипнато тук там ама не е нещо за умиране....а и както знаете slackware са си малко "изгъзени" и не се обновяват току така неща които и без това си работят :love "това понякога изнервя ламери като мен ама знае се - колкото е по просто направено нещо - толкова е по трудно да "зацапа свещите" :P

бтв: книгата така и не успях да си я намеря нова, ама имаше поне 2 ма които искаха да ми я продадат в форума ...ако много искаш ще ти постна линк :)

а ето този пич още трябва да я дава :)

чък, клик, пръц,луп,тряс..... :D

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Create New...