Jump to content
BulForum.com

Бихте дарили органите си след смъртта?

sincity

Бихте ли дарили органите си след смъртта?  

108 members have voted

You do not have permission to vote in this poll, or see the poll results. Please sign in or register to vote in this poll.

Recommended Posts

говорил ли си с доктори? питал ли си ги реално какви са шансовете за живот на някой реципиент? това е опит за продължаване живота на някого, но е за сметка на живота на друг.

Познавам доктори, но не съм говорил с тях точно за това. Но именно, какво като е опит. Значи на човека му се живее колкото може повече, щом като иска да се подложи на операцията. И защо да е за сметка на живота на друг. Представи си някоя тежка катастрофа, в която някои хора умират на място и докторите могат да спасят някои органи, за да живее някой друг. На другия човек вече няма да му трябват така или иначе. Не говоря за разфасовки на място, както някои може би ще се включат (те докторите си знаят работата). И накрая дори тялото на починалия, ще си е прилежно защито и никой няма и да се усъмни какво са правили с него (не е нужно са го пишат във вестника и цялата махала да знае).

• Replies 98
  • Created
  • Last Reply
синсити, хайде сега да изваждаме медицинските картони на хората и да търсим средната продължителност на живота на претърпелите успешна трансплантация. забележи моля те думата "успешна". не ме закачай за теориите на конспирациите с които обичамд а се лигавя. тук говоря сериозно. моля те, убеди ме че живеем в розов свят и че човек ако иска да направи добро дело, дарявайки органите си, то наистина ще се осъществи едно добро дело. и ако обичаш спести ми ПР кампанията за поощряване на донорството. дай ми факти и аргументи, че ако искам да помогна на някого ще успея, а няма само да го мъча повече....

Не ти ли е достатъчен аргументът, че съществуват дълги списъци от чакащи за трансплантация? За какво чакат тези хора? Заради самото чакане или защото вярват, че имат шанс да живеят? Кои сме ние, че с надменността си и с лека ръка да им отнемаме дори и минималният шанс за успешна трансплантация? Нима не може и ние да се озовем в оня списък един ден? За мен този довод е напълно достатъчен.

По-добре да съм доброжелателен наивник, отколкото себичен скептик в този случай.

За ПР кампанията - жалко, че така си разбрал смисъла на темата. Можеш да посетиш темата на NOOKIE за лудия гиф ( или някво подобно заглавие), ако желаеш. Моята цел е просто да поразсъждаваме по въпроса. Нищо повече.

Уточнявам още нещо важно - не считам себе си за виден алтруист-пропагандатор или нещо подобно. Въпреки че адмирирам такива хора.

Познавам доктори, но не съм говорил с тях точно за това. Но именно, какво като е опит. Значи на човека му се живее колкото може повече, щом като иска да се подложи на операцията. И защо да е за сметка на живота на друг. Представи си някоя тежка катастрофа, в която някои хора умират на място и докторите могат да спасят някои органи, за да живее някой друг.  На другия човек вече няма да му трябват така или иначе. Не говоря за разфасовки на място, както някои може би ще се включат (те докторите си знаят работата). И накрая дори тялото на починалия, ще си е прилежно защито и никой няма и да се усъмни какво са правили с него (не е нужно са го пишат във вестника и цялата махала да знае).

за опита. логиката куца. според теб всеки човек заслужава да живее. забравяш обаче че "всеки" включва и теб самия. значи и ти заслужаваш да живееш и не трябва да си даваш живота на аванта заради моментно решение. в закона май не е уредено при промяна на мнението къде да декларираш, че вече не желаеш да бъдеш донор....

никой никога не умира на място. винаги има време и за още нещо. примера който ми даваш с катастрофата толкова ми допада, че веднага бих ти разказал благодарение на какво странно съвпадение съм все още жив и цял, а не раздаден на части по нуждаещите се. но нещата стават твърде лични и ще заприлича на някакъв опит за самоизтъкване в каквото ме обвини @sincity. предпочитам да придържаме дискусията в по-общи рамки и да боравим с обобщения.

Нали не мислиш, че някой изобщо ще се осмели да дръпне шалтера на някой, само защото някой има по-големи шансове. Не ми се вярва, че някой ще се осмели да го предложи това до като наистина все още дишаш. Дори и да си в кома, никой няма да каже: "Ами то не се знае дали ще се събуди изобщо някога, дай да му спрем системите и да му вземем органите" Това, може да го решат само роднините тогава. Дори и да не си подписал съгласие за дарение, роднините определят дали да живееш, защото те плащат лечението ти. Дори и да е безплатно, когато докторите кажат, че няма шансове да оживееш, само роднините ти могат да решат до кога ще си на живото поддържащи системи.

за опита. логиката куца. според теб всеки човек заслужава да живее. забравяш обаче че "всеки" включва и теб самия. значи и ти заслужаваш да живееш и не трябва да си даваш живота на аванта заради моментно решение. в закона май не е уредено при промяна на мнението къде да декларираш, че вече не желаеш да бъдеш донор....

никой никога не умира на място. винаги има време и за още нещо. примера който ми даваш с катастрофата толкова ми допада, че веднага бих ти разказал благодарение на какво странно съвпадение съм все още жив и цял, а не раздаден на части по нуждаещите се. но нещата стават твърде лични и ще заприлича на някакъв опит за самоизтъкване в каквото ме обвини @sincity. предпочитам да придържаме дискусията в по-общи рамки и да боравим с обобщения.

Абе ти тотално се побърка! Почвам да си мисля,че според теб в момента в който паднеш и си ожулиш колената ще нахлуят спец-хирургическите части и ще почнат да ти вадят органите... Какъв живот си даваш на аванта не мога да разбера?

За майките и роднините въобще, нито ги познавам, нито желая да ги замесвам. Просто трябва да можете да се поставите на мястото на тези хора... Просто дадох пример, за да се замислите. Никой не разбра... Така или иначе ситуацията е твърде хипотетична за да разберете. И НЕ - не мога да си представя че сте били в такава ситуация - просто нямаше да сте с този мироглед...

Абе ти тотално се побърка! Почвам да си мисля,че според теб в момента в който паднеш и си ожулиш колената ще нахлуят спец-хирургическите части и ще почнат да ти вадят органите... Какъв живот си даваш на аванта не мога да разбера?

За майките и роднините въобще, нито ги познавам, нито желая да ги замесвам. Просто трябва да можете да се поставите на мястото на тези хора... Просто дадох пример, за да се замислите. Никой не разбра... Така или иначе ситуацията е твърде хипотетична за да разберете. И НЕ - не мога да си представя че сте били в такава ситуация - просто нямаше да сте с този мироглед...

асасине,

ако имаш да казваш нещо - казвай. спри с личните определения и мнения относно наличието на разум в мен и какъв би трябвало да е мирогледа ми ако съм преживял незнамсикво.

живота си го даваш на аванта като отпишеш с лека ръка възможността да правят опити да те реанимират докато и последната надежда да оживееш умре заедно с теб. а тази възможност я отписваш със съгласието си да бъдеш донор. една справка по ЕГН в компютърна база данни показва дали си съгласен или не. до 10 минути на докторите ще им е известен този факт и ще могат да си правят сметките според него. и не се знае на какъв доктор ще попаднеш.

@breakneck: осмеляват се да дърпат шалтери и още как! даже има опити да се озакони евтаназията ако не знае. а хора убиват хора и за далеч по-малко пари, отколкото струва един бъбрек на черно.

казвам НЕ и обяснявам защо на питащите. тялото си е мое и аз решавам какво ще става с него!

1. както вече бе споменато на няколко пъти - живеем в България. И тука няма ясно и законово дефинирани признаци, по които да се съди дали даден човек е мъртъв (в УСА има 34 признака, които ако не са налице човека се счита за ЖИВ + още 12 по които се обявява за МЪРТЪВ). Т.е. тук някой доктор може да си ме обяви за умрял дори и да не съм и да си ми ползва органите за търговия или за да удължи живота на жена си или за квото си иска. той ще решава, не аз...

2. информацията в България (а и по света)никак не е защитена. ако дам съгласието си, това ще бъде видяно от произволен брой хакери и бизнес организации. нататък следва точка 1.

3. трансплантирането на орган не е мигновено излекуване на нуждаещия се. то е просто удължаване на живота с да речем максимум 5 години. половината от тях ще преминат в грижи по самата трансплантация и борба с отхвърлянето на органа и други екстри. реално и реципиента (тоя дето му трансплантират органа) не получава реален живот, а само продължение на агонията за неопределен период.

4. тази точка мислех да не я пиша, щото ще ме изядете с парцалите заради нея, но си е факт че над 60% от хората, нуждаещи се от органи за трансплантация сами са се докарали до това състояние. малко са болестите, които възникват по независещи  от приносителя причини и водят до толкова тежки увреждания. Някъде по други теми бях писал, че обичам даването на втори шанс, защото често се възползвам от такива. но в случая не мисля да го давам - за справка погледнете първите 3 точки.

1. Не може ей така да си те обяви за умрял, това се прави когато положението е такова, че няма накъде нямаш сърдечна или мозъчна дейност...

2. За тва съм съгласен ама, то така си е навсякъде...

3. 5 години :blink: ще кажеш, че на човек присадили му бъбрек уснешно ше живее 5 години :blink: :wacko: Както каза някой шанса е малък, но това е единственото което остава на тези хора и никой няма правото да им го отнема

4. Примерно ти като пиеш (в което съм почти сигурен) и някой ден ти откажат бъбраците, а иначе си в перфектно здраве, казваш тва е умирам ай чао, не ви ща чаркалъците :wacko: Силно се съмнявам...

Аве не мога да разбера кво толкова ви пука кво ша стане с тялото ви като умрете, като ви е толкова дерт за него тряя да си го препарирате и да си седи някъде... :wir

Как щели да се чувсват роднините, ми аз лично бих се чувсвал щастлив че някой мой роднина е спасил нечий живот, освен тва те като взимат органа си правят разрезче и после си го зашиват, не те оставят разпорен...

Егати!

Смея да твърдя, че бих могла да подкрепям и двете позиции, ама отсърце. Какво толкова не може да разберете, вие, "за", че самата мисъл как някой човърка тялото ми, отваря го и си взима нещо от него ме кара да настръхвам и да изпадам в луда паника. Това си е моето тяло, подяволите и така го усещам! Ако някой ти навре трийсет кила змии в гърлото под предлог, че ще ти прочистят стомаха и ще си излезнат сами, ще те накара ли да се почувстваш по-добре само, защото знаеш, че еди какво си.... Нелеп пример, но е достатъчно отвратителен, за да покаже поне мъничко какво е усещането в мен. Но, когато умра, вече няма да го има това усещанe=>роднините имат думата. Хубаво, хуманна цел, съгласна съм и пет години са много, дори един ден е достатъчен понякога, но това си е МОЕТО тяло, нищо че гние...

Искам да ме кремират!

Тва беше адски абсурден пример, освен тва сега говирим за след като умреш, пък и след като искаш да те кремират, кво толкова няколко грама прах по-малко... ;) :)

а след като всички поддръжници на тезата "ЗА" изтъквате казуса дали при пряко засягане на личните ми интереси аз бих запазил сегашната си позиция. това приятели ви прави лицемери и чисти убийци, защото се съгласявате че някои хора са ви по-ценни от други и се опитвате и мен да убедите, че е така. оценявате нечий живот по-високо от друг. дали ще е този на майките ви или вашия собствен няма значение. хайде да се разберем или всички животи са ценни или някои са по-ценни?

дали бих отказал да съм реципиент? - може би. сега си мисля, че ДА, защото това ще означава че някой трябва да умре(дори да не е по лекарско решение), за да живея АЗ. айде сега кой е по-голям алтруист и кой е чист егоист, а?

а след като всички поддръжници на тезата "ЗА" изтъквате казуса  дали при пряко засягане на личните ми интереси аз бих запазил сегашната си позиция. това приятели ви прави лицемери и чисти убийци,

Ти си пази позицията, а аз отивам да правя пълни самопризнания в полицията относно убийството. :P

Аз лично не бих ги дарил. Много пъти съм мислил за това. Едната причина е, че наистина ме е страх какво ще стане ако някой разбере, че съм декларирал съгласие. Няма ли да ми се случи някакъв "инцидент"?

това пък що?! - ако не си декларирал съгласие, можеш да си спокоен, че няма да ти се случи 'инцидент', така ли? те 'инцидентите' сигурно предварително те проучват дали си съглсен. споко!

иначе аз съм твърдо 'за', само след това да си ме кремират и толкоз.

Тва беше адски абсурден пример, освен тва сега говирим за след като умреш, пък и след като искаш да те кремират, кво толкова няколко грама прах по-малко... ;)  :)

:confused На мен ли нещо ми има или се опитваш да ми наложиш нещо, което е далеч от усещанията ми. Толкова ли е трудно да разбереш, че не искам никой да докосва тялото ми, когато умра! Това си е моето усещане! Колко пъти трябва да се повторят едни и същи думи... Искам да ме кремират, защото мисълта, че някакви гадинки ще се хранят от плътта ми ми побърква! Побърква ме по същия начин, както мисълта, че някой се ровичка в тялото ми... Нещо неясно? А относно примера-сама си казах, че е неподходящ, но е близък по усещане... ;)

edit:

това, че праха ми се смесва с праха на други хора въобще не ме притеснява :)

Ама защо ли изобщо си въобразих, че някой ще успее да схване някакви си усещания....

edit2:

Всеки си има страхове.Едно въпросче.Била ли си оперирана от нещо?И тогава не превъзмогваш ли страха си от това някой да човърка по теб?

Да, преди три години ми изкараха сливиците. Мразех лекаря по време на цялата операция, защото бърникаше в гърлото ми, но си стоях мирничко и се опитвах да му помагам...Преди около осем години ми оперираха ухото. Пак с местна упойка и пак мразех лекарите поради същата причина. Ако упойката беше пълна, може би щях да изпитвам същото към тях, защото не ги мразя заради болката, която ми причиняват. Въобще не обичам да ходя на лекар по принцип. Не ми харесва да съм жив макет. Не мога да го обясня. Неприятно ми е. Сякаш лекарят вижда в мен единствено органи и тъкани-като на рентген... Зная, че сме зависими от тях и зная, че веднъж със сигурност са ми спасили живота и съм им благодарна за това. Звучи объркващо, зная, но такива са усещанията ми...

Krank, ти терапия ли ми прилагаш? :)

Една подробност.Дори в момента,когато си написала това "гадинки"се хранят от плътта ти.Смъртта и това,което следва са си напълно нормални неща.И да добавя някой неща за кремирането-когато те бутнат в пеща прахта ти се смесва с остатъците на доста хора,които са били вътре преди теб-тази мисъл не е ли обезпокояваща за теб. :D По темата разбира се че бих си дарил органите ако могат да спасят нечий живот.Въпрос на личен избор.Все пак ми е трудно да разбера защо има хора,който отказват.Защо????За няколко килограма повече разлагаща се органична материя или както казаха по-горе няколко грама пепел/.

edit:

Всеки си има страхове.Едно въпросче.Била ли си оперирана от нещо?И тогава не превъзмогваш ли страха си от това някой да човърка по теб?

Да бе да и след т'ва да ме тъпчат с вестници за да не изглеждам като чорап :P (базик).

Не бих ги дал няма причина ама не искам да си ги давам.

...Да, преди три години ми изкараха сливиците. Мразех лекаря по време на цялата операция, защото бърникаше в гърлото ми, но си стоях мирничко и се опитвах да му помагам...Преди около осем години ми оперираха ухото. Пак с местна упойка и пак мразех лекарите поради същата причина. Ако упойката беше пълна, може би щях да изпитвам същото към тях, защото не ги мразя заради болката, която ми причиняват. Въобще не обичам да ходя на лекар по принцип. Не ми харесва да съм жив макет. Не мога да го обясня. Неприятно ми е. Сякаш лекарят вижда в мен единствено органи и тъкани-като на рентген... Зная, че сме зависими от тях и зная, че веднъж със сигурност са ми спасили живота и съм им благодарна за това. Звучи объркващо, зная, но такива са усещанията ми...

Ми недей ходи на лекар тогава, стой си и умирай :wacko: За мен тва всичкото дето си го изписала е чиста проба егоизъм примесен с голяма доза лиготия...

Ми недей ходи на лекар тогава, стой си и умирай :wacko: За мен тва всичкото дето си го изписала е чиста проба егоизъм примесен с голяма доза лиготия...

Ама пак се изказа неподготвен! После съм спорила с тебе. Един съвет-като прочетеш нещо, първо си поеми дълбоко въздух, за да заредиш кръвта си с кислород, издишай и помисли малко какво си прочел.

Егоизъм? И пак егоизъм...

Ако ти си свикнал да се лигавиш, о.к., но не прехвърляй подобно качество върху мен. Някой да ти е търсил компетентните съвети какво да правя, когато се нуждая от лекар?

Всичкото това, което съм изписала в предния пост е чиста проба споделяне, в което се таи мъничка надежда, че някой евентуално би могъл поне мъничко да разбере неприязънта ми към лекарите и всяко вмешателство към неприкосновеността на тялото ми. Интересно... Може да има неприкосновена собственост, може да гръмнеш някого, когато ти нарушава частната собственост(в редица държави) и това е съвсем разбираемо, а другото не е разбираемо... Еми, това си е! Коня не може с копитата да си махне капаците...

Организма ми се снабдява добре с килсолод, нямам нужда от специални процедури за извършването на мисловен процес...

Естествено че твоето тяло си е неприкосновено, ама не мога да разбера кво толкова като след смъртта някой направи едно разрезче, вземе нужното органче и спаси с него нечий живот... Ама не :wacko: Ставало и некомфортно, да мрат нуждаещите се, кво ти пука за тях :wacko: :dry:

...Еми, това си е! Коня не може с копитата да си махне капаците...

Тва е много правилно, ама се отнася за теб, не за мен...

Искам да те попитам ти изобщо можеш ли да четеш?

Колко пъти трябваше да напиша, че след смъртта ми роднините ще решават какво ще става с органите ми. Хайде сега да те питам, подписал ли си декларация, с която разрешаваш да използват органите ти за трансплантация? Нали си много хуманен и отговорен! Колко от вас, всичките, които изказахте сто процентовото си съгласие направихте това елементарно усилие да попълните съответните документи? Или к`во ще ви занимавам с глупости. Нали сте съгласни. Изказали сте съгласието си в един форум и видиш ли, сте спасили човешки живот. Аз на това му викам шизофреничен алтруизъм.

П.С. Ужасно много се извинявам за оффтопика!

Ne bih pisal v dokumentite, 4e gi davam. Zashto li? zashtoto ima hora, koito biha te pre4ukali ako razberat 4e si nujnata im kravna grupa i t.n. za da spasqt nqkoi tqhen rodnina. Tova si e prosto naprazno izlagane na opasnost na sobstveniq mi jivot. Otdelno shansa da bade othvarlen 4ujd organ hi4 ne e malak...taka 4e sam privarjenik na kloniranite organi.

Ne bih pisal v dokumentite, 4e gi davam. Zashto li? zashtoto ima hora, koito biha te pre4ukali ako razberat 4e si nujnata im kravna grupa i t.n. za da spasqt nqkoi tqhen rodnina. Tova si e prosto naprazno izlagane na opasnost na sobstveniq mi jivot. Otdelno shansa da bade othvarlen 4ujd organ hi4 ne e malak...taka 4e sam privarjenik na kloniranite organi.

Ми те ако са решили да те пречукат, за тях няма никво значение дали си дал съгласие - пречукват те, взимат ти органа и те захвърлят някъде...

Edno, 4e nikade nqma da napravqt operaciq s organi s neqsen proizhod (ako deistvat po zakonite) drugo ne populvaiki dokumentite nqma da si davam vizitnata karti4ka na eventualnite jelaeshti.

Ako populnq docs i te me ubiqt organite mi spokoino i napalno zakonno mogat da otidat pri tqhniq 4ovek. Razbirash li kade e razlikata.

I tova s 4ujdi organi e golqma glupost...istinata e vkloniranite...imat 99.99(9)% savmestimost.

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Create New...