mandirimuniak Posted July 31, 2005 Share Posted July 31, 2005 На възраста, на която бих искал да умра едва ли някой ще ми иска хардуера (ще е вече много остарял и с истекла гаранция ) Link to comment Share on other sites More sharing options...
sandman Posted July 31, 2005 Share Posted July 31, 2005 ....на мен няма да ми трябват...... <{POST_SNAPBACK}> Сигурна ли си? Link to comment Share on other sites More sharing options...
step_by_step Posted July 31, 2005 Share Posted July 31, 2005 Аз съм категорично "за" даряването на органи след смъртта. Обаче много пъти съм спорила по темата с мъжът ми, който пък е абсолютно против . Как щяли да се чувстват роднините ми, детето, той...абе не ги разбирам тия неговите доводи, какво има да се чувства толкова, ако твоите вече ненужни органи могат да спасят живот? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mila Posted July 31, 2005 Share Posted July 31, 2005 Да, със сигурност. Едва ли ще ми трябват там, където отивам ... <{POST_SNAPBACK}> Абсолютно съм съгласна. Няма да ни трябват, а могат да спасят живота на някой. Надявам се да променят закона така, че само тези, които изрично са казали "Не", да не им се ползват органите. Иначе се съмнявам, че всички, които тук са отговорили "да", са отишли да го заявят където трябва, така че това наистина да може да стане един ден. И аз още не съм ..... Link to comment Share on other sites More sharing options...
KnoppiX Posted July 31, 2005 Share Posted July 31, 2005 Хехе, новия лозунг : Пазете си тялото приживе, щото не се знае коя част ще им потрябва на другите като умрете. Никво пушене, никво пиене. Вкъщи и чайчета! Иначе по темата наистина бих ги дарил, интересно ми е що някои казвате не, след смъртта няма да ви трябват, но ако могат да спасят някого, защо да не ги вземат от мен. Link to comment Share on other sites More sharing options...
RiMy_SuN Posted July 31, 2005 Share Posted July 31, 2005 Сигурна ли си? <{POST_SNAPBACK}> Ами...винаги съм искала да ме кремират някой ден, едва ли ще преритат за няколко грама прах повече А иначе ще дам просто сравнение - дали семейство,живеещо в мизерия, ще погребе свой близък със злато по него?Органите са нещо, от което няма да имам нужда, но евентуално някой друг ще има Link to comment Share on other sites More sharing options...
sandman Posted July 31, 2005 Share Posted July 31, 2005 Идеята ми беше, че не се знае какво е в отвъдното и може би е по-добре да отидеш там цял, но едва ли е така. Има и друго смущаващо нещо, че дори и човек да има доброто желание да дари органите си, те не отиват при най-нуждаещите се, а при най-богатите нуждаещи се. Link to comment Share on other sites More sharing options...
RiMy_SuN Posted July 31, 2005 Share Posted July 31, 2005 Идеята ми беше, че не се знае какво е в отвъдното и може би е по-добре да отидеш там цял, но едва ли е така. Има и друго смущаващо нещо, че дори и човек да има доброто желание да дари органите си, те не отиват при най-нуждаещите се, а при най-богатите нуждаещи се. <{POST_SNAPBACK}> За отвъдното... има прекалено неща, съвсем истински около мен, за да мисля за нещо неизвестно.То по тази логика хората без крак, ръка или с един бъбрек няма да са добре приети там. А за това кой се нуждае и кой не - съгласна съм, че когато става въпрос за живот, не трябва да има привилегировани заради по-доброто си финансово състояние хора. Link to comment Share on other sites More sharing options...
juji Posted July 31, 2005 Share Posted July 31, 2005 Аз не бих декларирала съгласието си. Зная, че звучи ужасно, но за мен е ужасяваща мисълта, че ще се ровичкат в мене. Когато умра вече няма да ми пука , така че роднините ще решават. Link to comment Share on other sites More sharing options...
evil_smith Posted July 31, 2005 Share Posted July 31, 2005 Твърдо НЕ. НЕ, поне в Бълария. Пример: Лицето Х е претърпяло злополука, и БГ лекари се грижат за него. Идва господин Y който казва на доктор Z "Трабва ми ляв бъбрек" и той му отговаря "10 000$" И... Х си заминава ПС нарочно използвам X, Y, Z, защото това не трябва (и не пожелавам)да се случи на никого. , но е факт. Именно заради корупция не бих си дал органите. Link to comment Share on other sites More sharing options...
break Posted July 31, 2005 Share Posted July 31, 2005 Идеята ми беше, че не се знае какво е в отвъдното и може би е по-добре да отидеш там цял, но едва ли е така. Има и друго смущаващо нещо, че дори и човек да има доброто желание да дари органите си, те не отиват при най-нуждаещите се, а при най-богатите нуждаещи се. <{POST_SNAPBACK}> Няма значение за мен при кого ще отидат. Дали са бедни или богати, все пак всеки ще се нуждае щом отиват при него. Няма да ги яде я. И не само при богати отиват. В България поне всички трябва да са се убедили, че има доста хора които се опитват да съберат хиляди левове по различни начини за да съберат пари за еди каква си операция на детето си. В случая парите са решаващия фактор, а не кой колко е богат. А за отвъдното, никой незнае какво може да е там. Може дори да няма нищо. Просто си отиваш и тялото ти постепенно се слива с въздуха и земята, а душата да е просто един мит. За това изживей живота си най-интересно, защото в отвъдното може да нямаш този шанс. ЕДИТ: Между другото и аз не съм подписвал такива работи за даряване, но ако трябва да се подписват документи за НЕ даряване, също не бих ги подписал. Първото, което е няма закон с който да те задължат да подпишеш съгласието или несъгласието си. Правиш го доброволно. Второто, което е нищо не печелиш от това. И трето, заради нещо което теб не те грее какво ще стане с тялото ти след смъртта ти, трябва да изгубиш най-малко един цял ден в разкарвания за подпис на документи, одобрявания и т.н. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Aquila Posted July 31, 2005 Share Posted July 31, 2005 Второто, което е нищо не печелиш от това. И трето, заради нещо което теб не те грее какво ще стане с тялото ти след смъртта ти, трябва да изгубиш най-малко един цял ден в разкарвания за подпис на документи, одобрявания и т.н. <{POST_SNAPBACK}> Е ти много на дребно го подкара. Толкова важно решение, а да го мериш с един ден "в разкарвания за подпис на документи, одобрявания и т.н." Link to comment Share on other sites More sharing options...
ATEL Posted July 31, 2005 Share Posted July 31, 2005 Зависи за кой органи става дума...най важните не си ги давам! Link to comment Share on other sites More sharing options...
break Posted July 31, 2005 Share Posted July 31, 2005 Ами, помисли. Не всеки има свободното време за да отиде да се разправя с такива работи. А и който пък има свободно време, най-малка пък му е тази грижа на главата. Като че ли си няма друга работа, ами да губи най-малко един ден в разкарвания и нерви, за да може някой ден да направи нещо добро на някой. А може пък и да не направиш, ако например починеш на 90 години. За какво ще си тогава. И като си помислиш само, че ще загубиш една кофа нерви до като докажеш че наистина не си луд и че искаш да подпишеш такава декларация, а в замяна нищо няма да получиш, дори едно благодаря. Предпочитам закона да е: "ако не си подписал, значи си съгласен", както беше и по едно време , но май го отмениха. Така хем нищо няма да получиш в замяна, нито се налага да правиш нещо за да помогнеш. Така де, нищо за нищо. Ако например даваха по 200 лв. можеше някой да се грабне и да си освободи поне един ден за това. Но след като всеки се скръндзи... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Aquila Posted July 31, 2005 Share Posted July 31, 2005 Зависи за кой органи става дума...най важните не си ги давам! <{POST_SNAPBACK}> Много ми е интересно, кои не са ти важни? Link to comment Share on other sites More sharing options...
NEO_DDT Posted July 31, 2005 Share Posted July 31, 2005 Зависи за кой органи става дума...най важните не си ги давам! <{POST_SNAPBACK}> Кои са тия важните и кво значение има Иначе аз бих си ги дарил, боли ме чурката кво ша стане с мен след като умра, поне да помогна на някого... @breakneck ами в момента си гледам здравната книжка и последната страница представлява бланка за декларация за "ОТКАЗ да даря тъкани и органи след смъртта ми" така че незнам какъв е закона... Link to comment Share on other sites More sharing options...
sincity Posted July 31, 2005 Author Share Posted July 31, 2005 @breakneck ами в момента си гледам здравната книжка и последната страница представлява бланка за декларация за "ОТКАЗ да даря тъкани и органи след смъртта ми" така че незнам какъв е закона... <{POST_SNAPBACK}> По закон се изисква изрично съгласие за донорство. Презупмцията е, че щом като не си дал съгласие, не искаш да даряваш органите си. Както казах, не смятам, че тази практика е полезна за нуждаещите се, защото ограничава броя на дарителите. Link to comment Share on other sites More sharing options...
NEO_DDT Posted July 31, 2005 Share Posted July 31, 2005 По закон се изисква изрично съгласие за донорство. Презупмцията е, че щом като не си дал съгласие, не искаш да даряваш органите си. Както казах, не смятам, че тази практика е полезна за нуждаещите се, защото ограничава броя на дарителите. <{POST_SNAPBACK}> Ами тогава е логично тази бланка да е за даване на съгласие, щото явно по дефаулт ти не искаш да си даряваш органите... Link to comment Share on other sites More sharing options...
break Posted July 31, 2005 Share Posted July 31, 2005 Да ама тази книжка е от 2000-2001г. А миналата или по-миналата година разискваха точно това. И май го направиха обратното: Ако искаш да дариш органите си, трябва да подпишеш. Защото имаше някакъв по-особен случай с някой май, който не беше подписвал. Или май беше за жената, която давахе в Шоуто на Слави, която чакаше сърце (не си спомням вече). И защото обикновенно, дори човека да не е подписал, първо се питат роднините, трябва те да дадат съгласието си. Link to comment Share on other sites More sharing options...
DELUXe Posted July 31, 2005 Share Posted July 31, 2005 НЕ! брей и аз един път да съм лош нз закво така мисля хем мисля че е добре да се направи хем си искам сичките части в гроба с мен така де те (частите) ша си се разхождат някаде а аз ша лежа в тоя гаден гроб я да са си при мен никаде няя ходат ааа ... П.П. След време може и да размисля по този въпрос Link to comment Share on other sites More sharing options...
N00KiE Posted August 1, 2005 Share Posted August 1, 2005 Ами незнам да правят трансплантация на бял дроб, поне аз незнам.Темата си е много добра даже или искаш "с какво ядете шкембе чорбата". <{POST_SNAPBACK}> Мда не правят Моя грешка.Трябваше бъбреците да спомена. А и не вярвам повечето както казват "Да" дали наистинга го мислят и си плямпат ей така колкото за темата и да покажат героизъм в стил "Вижте ме колко съм ларж". А пък аз няма да си дам органите, даже съм и против трансплантациите.Не е природоестетическо(не знам дали има такава дума).Това си е един вид поругаване над починалия човек, а представи си как ще се чувстваш на погребението на някой близък човек(дано на никого не му се налага)да знаеш, че е изкормен като риба?Ако този човек съм аз, как ли биха се почувствали родителите ми,роднините ми? Отделно..нелегалната търговия с органи.Мисля че органите за трансплантации са по ред..на който му дойде реда той е късметлията.А какво пречи на някой който е по заможен да му притрябва даден орган, предлага някаква сума на някого си, и след няколко часа органа му е набавен от някой бездомник или престъпна организация занимаваща се с бизнес на човешки органи? Като цяло съм против подмяната на органите с такива на други хора.Ако ми се наложи на мен...ще си чакам края.Ако не се търпи...евтаназия.Въпрос на принципи П.С. Преди 2-3 години гледах някакъв тъп филм по "Евроком България" в 3 часа през ноща.Някакъв човек си хвана мадама от бара, тя го заведе в стаята си, изчукаха се, и като се събуди беше без бъбрек - беше попаднал в капан на някаква подобна организация. Това беше само филм - ама се замислих ако наистина се случи на някого? П.С.С. Обичам шкембе чорбата люта Link to comment Share on other sites More sharing options...
second.life.syndrome Posted August 1, 2005 Share Posted August 1, 2005 Aми... Замисли се, че дори той да е бил "изкормен като риба", то това би било по негово изрично желание - желание, заявено, когато той е бил в пълно съзнание и знание за постъпките си. Против трансплантациите? - въпрос на виждания. За пореден път се убеждавам, че съдите прекалено наивно по отношение на различни казуси. И гледате прекалено много филми. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rafaello Posted August 1, 2005 Share Posted August 1, 2005 Аз лично не бих ги дарил. Много пъти съм мислил за това. Едната причина е, че наистина ме е страх какво ще стане ако някой разбере, че съм декларирал съгласие. Няма ли да ми се случи някакъв "инцидент"? Другата причина е, че ужасно много ме е страх например ако изпадна в кома да не прибързат с оглед на интереса към органите ми да ме изключат от апаратите и да ме разфасоват... при положение че след време може да се събудя. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Aquila Posted August 1, 2005 Share Posted August 1, 2005 Аз лично не бих ги дарил. Много пъти съм мислил за това. Едната причина е, че наистина ме е страх какво ще стане ако някой разбере, че съм декларирал съгласие. Няма ли да ми се случи някакъв "инцидент"?Другата причина е, че ужасно много ме е страх например ако изпадна в кома да не прибързат с оглед на интереса към органите ми да ме изключат от апаратите и да ме разфасоват... при положение че след време може да се събудя. <{POST_SNAPBACK}> Окончателно се убедих, че телевизията вреди на мисленето. Хората, които заслужават да си дам хардуера са толкова малко, че предпочитам да си остана цял отколкото да се връщам да си ги прибирам. П.П. при мен въпросът е принципен, от мен просто нищо неможе да се използва. Link to comment Share on other sites More sharing options...
AssassiN Posted August 1, 2005 Share Posted August 1, 2005 Ами аз съм атеист, така че от религиозна гледна точка нищо не ме спира. Така или иначе като пукна ще се разложа 2 метра под земята(дори и току-виж душата ми да вземе да продължи да съществува не виждам какво ще и трябва от едно разлагащо се тяло), така че не виждам какъв е проблема да даря някоя и друга карантия на човек в нужда. Все пак умирайки, можете да спасите живота на някое дете, нечия майка, нечий любим. Обратното за мене е доста егоистична гледна точка. Изгнийте си цели, щом толкова настоявате.... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.