MazataBG Posted July 20, 2005 Share Posted July 20, 2005 Реших че тази тема представлява интерес да се разкрият придемствата и недостатъците на едно флопи и цената на дискетите спрямо дисковете.Аз лично нямам флопи тъй като смятам че eдно презаписваемо CD за 2 лева е много по стойностно и качествено от тази дискета за левче.А и информацията която може да се събере е нищожна. Интересуват ме и ваще мнения и моля не спамете в темата с реплики от рода на :"Малоумна тема " и т.н. Link to comment Share on other sites More sharing options...
notor1ous Posted July 20, 2005 Share Posted July 20, 2005 Според мен флопитата все още не са отживелица и аз лично използвам доста моето. Вярно е, че "идно презаписваемо CD за 2 лева" ляга по-добре като цена, но доста компютри (на обществени места) нямат CD-ROM. Тогава, ако нямаш дискета трябва да използваш USB мемори стик.... Но под win98 трябват драйвери и става една. По-добре да дадеш $5-6 за флопи,2 лева за 4 дискети и въобще да нямаш грижа. Link to comment Share on other sites More sharing options...
tedy Posted July 20, 2005 Share Posted July 20, 2005 Моето флопи е единственото нещо, което е толкова старо в системата ми - около 7 годишно, може и повече. Не го махам, защото както казаха, действително в разни институции все още изискват разни работи на дискети, и както още казахте, много по-бързо и лесно е да запишеш 100КБ на една дискета, вадиш я и заминаваш, отколкото цяло сиди за същия размер информация, цяло неро да пускаш, УСБ драйвовете искат драйвери под 98 и други глупости, дискетата е най-широко поддържаното устройство, още от стария DOS . Рядко го ползвам, но го ползвам. Link to comment Share on other sites More sharing options...
break Posted July 20, 2005 Share Posted July 20, 2005 Аз го ползвам рядко също но не мисля че не е от полза. Хубава работи върши. Това което казаха tedy и notor1ous се присъединявам и аз. Макар че с ХР може и без неро да се записва на диск, но трябва да е празен и пак отива много повече време от колкото за една дискета (за малки файлове говорим все пак). Но най вече я ползвам за курсовите работи които ще предавам в университета, материали които ще разпечатвам или ако някой комшия няма крак за нещо да не се мотам ами направо на дискетата и за 5 минути от точка до точка и е готово. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Botev1912 Posted July 20, 2005 Share Posted July 20, 2005 За САТА е необходимо флопи Link to comment Share on other sites More sharing options...
MazataBG Posted July 20, 2005 Author Share Posted July 20, 2005 За САТА е необходимо флопи <{POST_SNAPBACK}> Аз съм с АТА.Я обясни за кво е туй флопи? Link to comment Share on other sites More sharing options...
LP^sve4o^ Posted July 20, 2005 Share Posted July 20, 2005 Аз си използвам моето флопи доста 4есто.Например имам да пиша 3 есета и няма да си играя да ги записвам на дисклове а направо на една дискетка и готово.По лесно ми е и по практично пък след това можеш да я направиш и Rescue Disk Link to comment Share on other sites More sharing options...
notor1ous Posted July 20, 2005 Share Posted July 20, 2005 Аз съм с АТА.Я обясни за кво е туй флопи? <{POST_SNAPBACK}> Като си с SAТА HDD има проблем преди инсталацията на операционната система с разпознаването на харда, за това ти трябва флопи. Link to comment Share on other sites More sharing options...
bate_pesho Posted July 20, 2005 Share Posted July 20, 2005 Аз пък нямам флопи от две години , а пък и не ми е и трябвало за да си зема Иначе доколкото преинсталацията аз имам Ботатабле ХП сд и сичко си бача без проблем Link to comment Share on other sites More sharing options...
MazataBG Posted July 20, 2005 Author Share Posted July 20, 2005 Аз пък нямам флопи от две години , а пък и не ми е и трябвало за да си зема Иначе доколкото преинсталацията аз имам Ботатабле ХП сд и сичко си бача без проблем <{POST_SNAPBACK}> Ми то освен тва буутабъл ЦД не ти треа друго.Един приятел с САТА хард нема проблеми с него Link to comment Share on other sites More sharing options...
SET Posted July 20, 2005 Share Posted July 20, 2005 Абе те всички си имат "Ботатабле ХП сд" ама ако нямаш флопи и диска ти е САТА или пак си на RAID ще те питам как ще дадеш драивери на ХП-то за RAID-a или САТА-та. А освен това доколкото знам има разни програмки за флашване на видео карти и туулчета за HDD дето тръгват само от флопи. а да не забравяме че в НОИ все още работят с дискети. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Botev1912 Posted July 20, 2005 Share Posted July 20, 2005 Аз пък нямам флопи от две години , а пък и не ми е и трябвало за да си зема Иначе доколкото преинсталацията аз имам Ботатабле ХП сд и сичко си бача без проблем <{POST_SNAPBACK}> всеки има bootable CD, но ако си със САТА хард ще се озъбиш без флопи Ми то освен тва буутабъл ЦД не ти треа друго.Един приятел с САТА хард нема проблеми с него <{POST_SNAPBACK}> До сега не съм видял САТА без да иска дискета, иначе не ти разпознава харда. Аз за тва я мраза Сатата. Но с нов уиндоус мисля че нещата ще се оправят, защото ще си има вградени драйвъри за САТА Link to comment Share on other sites More sharing options...
wilson Posted July 20, 2005 Share Posted July 20, 2005 До сега не съм видял САТА без да иска дискета, иначе не ти разпознава харда. Аз за тва я мраза Сатата. Но с нов уиндоус мисля че нещата ще се оправят, защото ще си има вградени драйвъри за САТА <{POST_SNAPBACK}> Aз съм виждал само едно засега (Солтек КТ600+SATA).Задава се режим SATA или PATA oт BIOS-a и в единия от двата става,после си слагаш драйвера под Win и н.п.Но няма да споменавам за скоростта на инстал на Win(по-зле е от нормално IDE).Иначе в другия режим си иска задължително дискетата(и хвърчи съответно). Link to comment Share on other sites More sharing options...
member Posted July 21, 2005 Share Posted July 21, 2005 всеки има bootable CD, но ако си със САТА хард ще се озъбиш без флопи До сега не съм видял САТА без да иска дискета, иначе не ти разпознава харда. Аз за тва я мраза Сатата. Но с нов уиндоус мисля че нещата ще се оправят, защото ще си има вградени драйвъри за САТА <{POST_SNAPBACK}> ц не е точно така. Повечето нови /а и стари/ си поддържат да си пуснеш SATA HDD да ти работи все едно е вързан на АТА. Това е в менюто "Advanced chipset properties" /или нещо такова/ променя се в подменюто "SATA MODE" го правиш да ти е IDE, и тогава SATA HDD ти го намира на IDE 1 примерно и тогава не ти трябва дискетата. обаче искам някой магьосник да ми подкара RAID без FDD Link to comment Share on other sites More sharing options...
Fifo Posted July 22, 2005 Share Posted July 22, 2005 Доста пъти ми се е налагало да трия някой гаден файл под DOS, който елементарно се зарежда от дискета. Флопито си го използвам и за пренос на малки файлчета на дискети, което става доста бързо. Абе все още има живот в него . Link to comment Share on other sites More sharing options...
petko_2004 Posted July 23, 2005 Share Posted July 23, 2005 Чак когато ми изгоря Floppy-то чак тогава осъзнах че всъщност има полза от него макари малка, но въпреки това ново не взех защото така и не съм усетил липсата му до сега... За това и гласувах че нямам и не ми и трябва Link to comment Share on other sites More sharing options...
Botev1912 Posted July 23, 2005 Share Posted July 23, 2005 ц не е точно така. Повечето нови /а и стари/ си поддържат да си пуснеш SATA HDD да ти работи все едно е вързан на АТА. Това е в менюто "Advanced chipset properties" /или нещо такова/ променя се в подменюто "SATA MODE" го правиш да ти е IDE, и тогава SATA HDD ти го намира на IDE 1 примерно и тогава не ти трябва дискетата. обаче искам някой магьосник да ми подкара RAID без FDD <{POST_SNAPBACK}> днес го изпробвах на един комп със САТА и този метод работи отлично и не ти иска дискета. После след преинстала си го правиш на САТА и си ок Link to comment Share on other sites More sharing options...
A55A551N80R Posted July 24, 2005 Share Posted July 24, 2005 Аз лично откакто съм си купил РС-то съм ползвал флпито най-много 1-2 пъти , според мене вече е отживелица , а и дискетите са много скъпи за мизерния си капацитет. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.