Jump to content
BulForum.com

Форумна галерия

Recommended Posts

Момчета,момчета,дайте го по-спокойно.Вече започнахте да се изживявате като големи фотографи,а все още не съм чул имената ви по медиите.Това май е болестно състояние,забелязал съм го в доста страници,посветени на фотографията.Стегнете се в кръста.КОгато нещо не ви хареса-дайте ясна обосновка защо е така,а ако можете и знаете-дайте и съвет,как да се оправят нещата.

• Replies 816
  • Created
  • Last Reply
  Teddy-King said:
shadowhand, айде като голям разбирач, кажи ми какво ли бих искал да изкарам на преден план в снимката с пилето! Може би облакът? Най-вероятно. А в снимката с бутилките? Лявата или дясната? Или май средната?

Като казах че приемам критика, нямах предвид безпочвени залъгалки, а истинска такава. Ако не можеш да дадеш такава, трай си. Аз много добре знам, че снимките ми не струват, и не претендирам за нищо. Ама не е това начина по който да ми го кажеш. Кажи ми: "Хои се гръмни някъде с твойте снимки!" По бих го приел. Или като казваш нещо, стъпи върху него! Това, което казваш е по ъпсурдно и от снимките ми. Не ме интересува към коя категория са снимките, не ми е това проблемът. По-голямата част от категориите дори не успях да си ги преведа, а и не съм се и опитвал. Не смятам, че ми е необходимо. А ти ми казваш, че били за друга категория. Еми хубаво, пиши ги където сметнеш за правилно, пък ми кажи, аз може да ги прехвърля в правилната.

Пак казвам- вярвам, че не се заяждаш, и пак казвам- приемам критика! Сигурен съм, че има какво да науча, винаги има. Но от човек, който може да ме научи на нещо.

Не претендирам за голям разбирач, но явно и ти не приемаш добронамерена критика. И за да не ме разбереш погрешно:

Choose one - фокуса пада главно върху мишката и пръстите. Предвит името се създава аналогията за това, че ще има нещо общо с избор между бутони или избор с мишката.

И не си мисли, че искам да изтъкна колко лоши са снимките ти. Искам с критиката си да ти дам някаква насока, но го приемаш погрешно.

Teddy-King said:
shadowhand, айде като голям разбирач, кажи ми какво ли бих искал да изкарам на преден план в снимката с пилето! Може би облакът? Най-вероятно. А в снимката с бутилките? Лявата или дясната? Или май средната?

Като казах че приемам критика, нямах предвид безпочвени залъгалки, а истинска такава. Ако не можеш да дадеш такава, трай си. Аз много добре знам, че снимките ми не струват, и не претендирам за нищо. Ама не е това начина по който да ми го кажеш. Кажи ми: "Хои се гръмни някъде с твойте снимки!" По бих го приел. Или като казваш нещо, стъпи върху него! Това, което казваш е по ъпсурдно и от снимките ми. Не ме интересува към коя категория са снимките, не ми е това проблемът. По-голямата част от категориите дори не успях да си ги преведа, а и не съм се и опитвал. Не смятам, че ми е необходимо. А ти ми казваш, че били за друга категория. Еми хубаво, пиши ги където сметнеш за правилно, пък ми кажи, аз може да ги прехвърля в правилната.

Пак казвам- вярвам, че не се заяждаш, и пак казвам- приемам критика! Сигурен съм, че има какво да науча, винаги има. Но от човек, който може да ме научи на нещо.

Приятелче, "Обект на преден план" е нещо което ти липсва в снимките и което явно не проумяваш правилно.

Снимката с пилето - ами пилето ти е доста далече и сега има снимка без никаква динамика. Обекта на праден план може да е върха на някое дърво, който се показва в долния десен край примерно за да вкара пространство в снимката, динамика. Да уловиш разстояние до обекта.

На снимката с бутилките имаш един рафт с бутилки и точка. Запитай се сам - ти какво искаш да предадеш с този кадър, защото поне на мен определено не ми става ясно. Сега е плоска снимка отново без движение или дълбочина. Тук ако щеш, обекта на преден план може да ти е чаша с уиски или дори празна чаша, показваща се наполовина от някоя от страните, като фокуса пак ти е в/у рафта с бутилките - така картината придобива дълбочина и става по-жива.

Дано си ме разбрал правилно думите ми и дано да съм бил полезен!

Хайде успех!

riskov said:
ето я моята 1-ва, тоест 2-ра макро снимка - не е кой знае каква ама нали тепърва прохождам...

Alone

не знам дали ще забележите ама има скрит смисъл който се открива в заглавието...

Всички критики и коментари са препоръчителни, защото как иначе ще разбера как я намирате вие тази картина

рисков, позволих си да прекадрирам снимката и да внеса някоя цветова корекция. Както и да се заиграя леко!

Дано да не се обидиш! :)

Ches_3.jpg

Ches_2.jpg

Ches_1.jpg

shadowhand, koceto, благодаря! Това вече беше конкретно обяснение. А не "отговор на анкета", както се опитаха някои хора да правят.

Мисля, че velvet_underground най-добре разбра какво съм имал предвид.

Мога ли да предложа на вниманието на всички, които искат да навлязът по-бързо в цифровата фотография едно интерактивно обучение?

Интерактивни семинари > digital photo > фотография

Sony academy

Мисля, че ще е от полза на всички ни ;)

@koceto, добре е като идея, но се губи замисъла на riskov (акцента се отклонява от бялата...), но мисля че 2 е най-добра, даже може още да се подчертае прехода от ЧБ ;)

Teddy-King said:
А не "отговор на анкета", както се опитаха някои хора да правят.

Teddy-King, ама верно го обърна на лична основа и взе да се засягаш и да ръсиш наляво и надясно ощетени коментари. Тука никой не говореше на такъв тон преди твоя пост.

"Отговора на анкета" е преценен да е като такъв, защото shadowland го каза добре и няма какво да се добави. Но не бях забелязал че трябват по-детайлни обяснения - съжалявам.

Ето, за да не ме обвиниш пак в анкетьорно отговаряне, си позволих да ти дам пример за арт с твоята снимчица:

Bar_by_Teddy_King3resize.jpg

...

sMARTBomber said:
Ето, за да не ме обвиниш пак в анкетьорно отговаряне, си позволих да ти дам пример за арт с твоята снимчица:

Това е правено на фотошоп, нали ?

С кой ефект ?

ole super ste maina... mn me kefi kartinkata... samo iskam da pitam dali nqma da e po hubavo bqlata pe6ka da e cqlata?

sMARTBomber said:
*edit: На Corel-а е 'Zoom Blur' ;)

sega go poglednah i na corel Photo Paint 8 si e radial blur su6to :)

eto go moq 6ah s radial... koito vutre v nastroikite se dava ili zoom ili radial da se izbere :)

alone4

Не знам за вас,но аз лично не харесвам обработени снимки.Може да съм с ретро мислене,но фотографията за мен е това,което снимаш.Без обработка.Снимките на genecather ми харесват,обработени са,но пак ми харесват,би ми било любопитно да ги видя в оригинал

riskov said:
sega go poglednah i na corel Photo Paint 8 si e radial blur su6to  :)

не е, пробвай и ще видиш, че ефекта, който аз съм използвал, на Corel-a е Zoom Blur.

@velvet_underground, споделям мнението за обработените снимки... донякъде.

Понякога се получава по-красив резултат след обработка. Фалшиво, но красиво.

velvet_underground said:
Това хич не ми харесва,дори не ми прилича на снимка;)

Снимката е само суров материал. После става хубавото. Да не искаш да остане само снимка, направена в тоалетната :D . Така не личи и придава съвсем друга посока за размисъл.

Има и абстрактна фотография, модернизъм...

Бих ти препоръчал специално на мен да не ми говориш за абстрактно изкуство,защото съм се интересувал;)Специално последната ти снимка за мен не е нито абстрактна,нито нищо.Приеми го,не искам да се заяждам,за мен това е просто една творба на множеството програми за обработка на снимки и нищо повече.Научи се да приемаш чуждото мнение,свикни,че не си най-добрият фотограф

velvet_underground said:
Бих ти препоръчал специално на мен да не ми говориш за абстрактно изкуство,защото съм се интересувал;)Специално последната ти снимка за мен не е нито абстрактна,нито нищо.Приеми го,не искам да се заяждам,за мен това е просто една творба на множеството програми за обработка на снимки и нищо повече.Научи се да приемаш чуждото мнение,свикни,че не си най-добрият фотограф

velvet_underground, първо, аз съм много самокритичен и никога не бих си присвоил категорията "най-добър". Второ, изкуството няма граници, наложени от теб. Трето, то или се харесва или не. Бъди малко по-широко скроен.

genecatcher said:
Трето, то или се харесва или не. Бъди малко по-широко скроен.

Явно в случая не се харесва... И ти си този, който е тесногръд в момента...

Пич, принципно много харесвам работата ти, но в случая Иван е прав според мен. Последното не беше никаква фотография за мен, а омазана картинка с някоя програмка. Нищо против омазаните картинки...просто те не са фотография. А за обработката във фотографията пък мога да кажа, че е необходима. Аз лично ценя възможността да си донаправиш снимката на равна нога с точното око. Но в случая работата е различна...

Първо-аз съм доста широко скорен.Второ-повечето отснимките,които си представил/макар и обработени/ ми харесват.Последната я смятам за издънка.Трето-специално за мен фотографията има граници като изкуство.Ако човек се загледа във фотографията няколко години назад и се наслаждава на нея-предполагам,че ще се съгласи с мен.Но както и да е,все пак харесвам твоите снимки и ще се радвам да видя оригиналните такива

GeorgiK said:
Явно в случая не се харесва... И ти си този, който е тесногръд в момента...

Пич, принципно много харесвам работата ти, но в случая Иван е прав според мен. Последното не беше никаква фотография за мен, а омазана картинка с някоя програмка. Нищо против омазаните картинки...просто те не са фотография. А за обработката във фотографията пък мога да кажа, че е необходима. Аз лично ценя възможността да си донаправиш снимката на равна нога с точното око. Но в случая работата е различна...

Eеееее, и на теб ли трябва да кажа, че не претендирам това да е фотография. Снимката е само суровия продукт. Целта ми е съвсем друга.

Btw, поразгледай в deviantart да видиш колко подобни неща са на челно място в класацията.

А мен какво ме интересуват класациите? Щом не е фотография, какво прави в темата за фотографии? Ако ще да е друго и все пак държиш да го споделиш, можеше да си кажеш, каква ти е идеята и толкова... И не виждам нищо лошо в това, че аз не си падам по такива неща. В крайна сметка това нищо не значи...

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Create New...