NightWolf Posted July 11, 2005 Share Posted July 11, 2005 Какво всъшност е егоизма ?И най-вече , лошо ли е да си егоист ?Аз лично не мисля...Се пак ,това качество е себеразгрщане , как да направляваме живота си и да не се влиаем от другите.Когато се съобразяваш с другите , знаеш ли всъшност какво искаш от живота? "Егоизмът , това е да манипулираш но правилно"(Йозеф Киршнер) "Стремежът за престиж става тормоз"(Йозеф Киршнер) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Antares Posted July 11, 2005 Share Posted July 11, 2005 Егоизмът е един от демоните, които победих в себе си... Сега на ред е егото. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Blitz^^ Posted July 11, 2005 Share Posted July 11, 2005 Какво всъшност е егоизма ?И най-вече , лошо ли е да си егоист ?Аз лично не мисля...Се пак ,това качество е себеразгрщане , как да направляваме живота си и да не се влиаем от другите.Когато се съобразяваш с другите , знаеш ли всъшност какво искаш от живота?"Егоизмът , това е да манипулираш но правилно"(Йозеф Киршнер) "Стремежът за престиж става тормоз"(Йозеф Киршнер) <{POST_SNAPBACK}> Ами... егоизмът в очите на едни е едно на други друго. Но аз не мисля че е лошо нещо. Може в някой случай ( тежки ) да мислиш само за себе си, а не за околните който могат да имат същия проблем. Това се нарича инстинкт за самосъхранение. Първо трябва да оправиш себе си а не на първо място да слагаш всеобщото благо. Пример с комунизма. На първо място всички останали на последно твоя милост и накрая кво стана? Едно голямо ла*но стана, ей тва стана. Така че това е хубавото на егоизма. Че ако е ясно изразен, щото има хора при който не е изразен, ще можеш да се оправяш в кофти ситуации. П.С. Малко професорско мнение ама... Сигурно е от стария snickers дето го намерих зад монитора . Link to comment Share on other sites More sharing options...
Eclipse Posted July 11, 2005 Share Posted July 11, 2005 Аз лично НЕ познавам алтроисти, което до преди време ме натъжаваше... В наше време(колко го мраза тва словосъчетание) всеки търси угодия и кяри от абсолютно всеки и за всяка глупост... Иска ми се да вярвам, че фразата "всичко се връща" е вярна, но до сега нищо подобно не е станало... Дори хората на които съм помагал, са се обръщали срещу мен, или не са разбирали какво съм направил за тях, или са се направили на пънове... По принцип съм си алтроист в един аспект-помагам винаги и съм дружелюбен, но съм пълен егоист вече в чувствен аспект, демек хорското мнение не е на първо четене... Link to comment Share on other sites More sharing options...
GeorgiK Posted July 11, 2005 Share Posted July 11, 2005 Между алтруизма и егоизма границата може да бъде много тънка и дори да се размива. Веднага ви давам пример със себе си. Аз съм всеобщо известен сред приятелите си като нагъл егоист. Обаче когато обичам някого (а пък съм от ония глупави хора, за които средни положения няма и "силно любат и мразат"), този човек става като част от мен. Егото ми го приема и той става част от егото. И това его си го защитава и него, както защитава мен. И в такива случаи съм най-големият алтруист...или егоист...тук вече границата не мога да я усетя... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Antares Posted July 11, 2005 Share Posted July 11, 2005 За да съумееш да си останеш не-егоист трябва да се научиш на кого да даваш и на кого не. Иначе в някой момент ти писва, чувстваш се използван и теглиш майна на всичките... ::ред:: И в линията на мислене на Жорето - обичай и се раздавай за истинските си приятели, хората които обичаш Останалите да духат супата Link to comment Share on other sites More sharing options...
farrell Posted July 11, 2005 Share Posted July 11, 2005 ми аз като един пълен егоист..кво да кажа???много си е хубаво даже аз да съм добре-а пък другите да се спасяват,кой както знае!(за нещастие винаги така разсъждавам),сигурно тъпкано ще ми се връща,ама...... единствено за котки и кучета се раздавам Link to comment Share on other sites More sharing options...
weasel Posted July 11, 2005 Share Posted July 11, 2005 единствено за котки и кучета се раздавам <{POST_SNAPBACK}> "За кучета и котки, може, а за прасета - не може!" Link to comment Share on other sites More sharing options...
Antares Posted July 11, 2005 Share Posted July 11, 2005 ми аз като един пълен егоист..кво да кажа???много си е хубаво даже аз да съм добре-а пък другите да се спасяват,кой както знае!(за нещастие винаги така разсъждавам),сигурно тъпкано ще ми се връща,ама......единствено за котки и кучета се раздавам <{POST_SNAPBACK}> Офффф... поне да си вярваше Link to comment Share on other sites More sharing options...
mi6o_ Posted July 11, 2005 Share Posted July 11, 2005 Според мене е супер яко да си егоист пък.. пазиш си нервната система непокътната или поне по-малко натоварена..то така или иначе на супер малко хора им пука за другите..защо и на мен да ми пука...въпреки,че според мене е малко трудно да си пълен егоист..ноо на 80% например си е съвсем възможно..и си е много удобно и приятно Link to comment Share on other sites More sharing options...
noxious Posted July 11, 2005 Share Posted July 11, 2005 За да съумееш да си останеш не-егоист трябва да се научиш на кого да даваш и на кого не. И в линията на мислене на Жорето - обичай и се раздавай за истинските си приятели, хората които обичаш Останалите да духат супата <{POST_SNAPBACK}> така си е напълно ти споделям мнението и до голяма степен правя така само дето понякога се грижа за хора който с нищо не са го заслужили не че трябва да е така но ми става тъпо Link to comment Share on other sites More sharing options...
farrell Posted July 11, 2005 Share Posted July 11, 2005 Офффф... поне да си вярваше <{POST_SNAPBACK}> mi kak вярвам си мноо ясно,то тва си е самата истина Link to comment Share on other sites More sharing options...
stefan Posted July 11, 2005 Share Posted July 11, 2005 Не трябва да си егоист когато става дума за семейството или любимата/любимия. Всички други рано или късно ще те разочароват Е, тук там има изключения, но са доста рядко. Link to comment Share on other sites More sharing options...
LPFC Posted July 11, 2005 Share Posted July 11, 2005 "За кучета и котки, може, а за прасета - не може!" <{POST_SNAPBACK}> Муахахах айде всички на egoist.bg И аз съм егоист номер едно,обаче какво да се прави-характер.И не знам дали е изкуство или не,но имам известни наблюдения върху това какъв тип хора са егоисти и какъв тип хора не са.Но няма да ви ги споделя,за да не ме обвините в нещо.Но принципно не считам егоизма за"демон",с който трябва да се боря,а по-скоро за положителна черта от характера си,която се стремя да развивам и запазвам,защото ми е много необходим. Егоцентризмът е качеството,което мразя.Да се прави разлика.-бел.р. Link to comment Share on other sites More sharing options...
jozo Posted July 11, 2005 Share Posted July 11, 2005 Ами егоизма има доста разновидности така че въпроса е много общ!!Аз ще отговоря че съм егоист отностно забиобикалящия ме свят изобщо!!Към приятелите си и най-вече към семейството си немога да бъда!!Как така ще ме интересува само собствения ми задник и аз само да съм наред а за най-близките си хора да не се тревожа??Ако аз правя така може някой път и те да ми отвърнат със същото така че небива Иначе ако е за нещо друго винаги ще гледам как аз да се уредя много ясно Link to comment Share on other sites More sharing options...
Eclipse Posted July 11, 2005 Share Posted July 11, 2005 Хуу де... Интрига ми е тогава, господа и дами. Как се сдобивате с нови приятели(истински), като се ограничавате да помагате само на семейството и приятелите си(вече придобитие такива)? Говорите/пишете така, все едно се гордеете с това да сте егоисти и предполагам искате да кажете, че е още малко ЛОШО нещо да си помагаме(та нали това ни различавало от животните) С поздрав за всисчки : Хиподил - Не Бива Не трябва Не мога Не искам НЕ БИВА Link to comment Share on other sites More sharing options...
Deftur Posted July 11, 2005 Share Posted July 11, 2005 Йозеф Киршнер?!? Кой е той? Поредния психолог опитващ се с "гениалната" си книга да ви покаже "правилния път към успеха"?? Ми не съм особено впечатлен да ви кажа, все едно открива топлата вода! Много други доста преди него са се усетили, че в крайна сметка светът се гради основно на егоизма. Няма да се впускам в подробности, но трябва да отбележа, че цялото това "учение" и тези "ключови фрази" ми се струват типично.........."американски". Link to comment Share on other sites More sharing options...
GeorgiK Posted July 11, 2005 Share Posted July 11, 2005 "американски". <{POST_SNAPBACK}> Кавичките защо точно са сложени? Дали е, защото мнението на хората извън щатите няма много общо с истината? Link to comment Share on other sites More sharing options...
NightWolf Posted July 11, 2005 Author Share Posted July 11, 2005 Йозеф Киршнер?!?Кой е той? Поредния психолог опитващ се с "гениалната" си книга да ви покаже "правилния път към успеха"?? Ми не съм особено впечатлен да ви кажа, все едно открива топлата вода! Много други доста преди него са се усетили, че в крайна сметка светът се гради основно на егоизма. Няма да се впускам в подробности, но трябва да отбележа, че цялото това "учение" и тези "ключови фрази" ми се струват типично.........."американски". <{POST_SNAPBACK}> То не е "правилният път към успеха" , по-скоро е същината на егоизма , и не виждам нищо лошо ,че точно неговата книга ми е попаднала и точно него съм цитирал Какво значение има колко преди него са открили топлата вода? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.