Jump to content
BulForum.com

За или против смъртните присъди?

sincity

За или против смъртното наказание у нас?  

159 members have voted

You do not have permission to vote in this poll, or see the poll results. Please sign in or register to vote in this poll.

Recommended Posts

За да стане един човек изверг - едва ли точно със смъртта ще го уплашиш. Според теб едно бясно куче страхува ли се от смъртта?

В момента държавата е най-големия престъпник, тоест с такъв закон най-добре организираната престъпност ще определя кой да живее и кой не. Хора убийци, изнасилвачи, но от "нашите" (от гледна точка на властта) ще си вървят спокойно и необезпокоявани улиците, докъто неудобните хора ще си ги трепят. Със смъртната присъда се връщаме 16 години назад...

• Replies 228
  • Created
  • Last Reply

Включвам се без да съм чел цялата тема и е възможно да повтора свое мнение от преди време. Аз съм против смъртното наказание, защото не го намирам достатъчно жестоко (за определен кръг деяния). Каквито и безобразия да е вършил някой си , наказанието смърт трае части от секундата.

Моето лично мнение е, че за особетно големи гадости трябва да има доживотен затвор без право на замяна, в килия два на три метра, без среща с хора и с прозорец, който гледя към бетонна стена, денонощно наблюдение (за да не вземе някак да се самоубие затворникът), при осигурена ИДЕАЛНА медицинска помощ, за да може говедото по-дълго време да живее и да премисля какви ги е вършило. Повярвайте, след по-малко от година говедото ще се моли някой да го застреля !!!!!!!!!

P.S. Да не забравяме , че има на света и такова нещо което се нарича "съдебна грешка". А при наложено и изпълнено смъртно наказание тая грешка е съвършено непоправима.

Мили деца, моля ви преди да лаете като бесни кучета и да викате с пълно гърло "разпни го" да помислите за няколко работи:

1. Неизбежността, а не тежестта на наказанието има възпираща сила. И средновековни мъчения да въведат, Буцата, Репата и Клюна пак ще си знаят, че могат да се измъкнат с точната сума, дадена на точните хора.

2. Някой бил ли е в затвор? Аз не съм, ама съм сигурен че не е райско кътче. Повярвайте ми, наистина е по-зле от смъртта в някои отношения...

3...и по-добре в други, заради възможността да се поправи евентуална грешка.

4. Да сте чували за умисъл и непредпазливост? Който затрие 10 души зад волана след 14-часов работен ден (цитирам пример от по-горе) може би заслужава по-малко наказание от този, който е убил един човек по поръчка.

5. Имате ли представа колко рядко се налага наказанието "доживотен затвор без право на замяна", предвидено в Наказателния Кодекс? А защо мислите, че ако имаше смъртно наказание, то щеше да се прилага широко?

6. Тези дето режат пръсти и се гаврят не са за затвор, а за болница. Те няма да осъзнаят (или поне не пълноценно) характера на наложеното им наказание т.е. мили мои злобни дечица, отмъщението ви се проваля, защото извергът няма да страда, както е страдала жертвата му. Избийте си от главата принципа "око за око". Злините, които давате като примери са непоправими. Убитият няма да възкръсне, осакатеният няма да оздравее напълно.

8. Кой съдия ще издаде смъртна присъда, т.е. ще разреши убийство? А кой ще дръпне спусъка/лоста/въжето? Ами че така превръщате обикновени хора в убийци. Те след време ще са за психиатър, или те самите ще застанат на подсъдимата скамейка.

9. САЩ са огромна държава. Много по-трудно е да се поддържа ред при такива мащаби. И все пак там смъртното наказание го има само на някои места и съвсем не се прилага поголовно. Пък и там нямат такива големи проблеми с корупцията в съдебната власт. Представяте ли си какво ще стане ако нашите рушветчии в тоги получат власт над живота на хората?

10. Вместо да разигравате кървави сценарии (виж отново точка 6), поставете се на мястото на човек, извършил престъпление неволно или при моментен афект. Защото в думите ви личи принципна позиция за по-тежки наказания... Тежките наказания са вдигане на ръце от проблема, а не решението му!

PS: Слава богу, че законите не се определят от общественото мнение, че досега всички щяхме да сме се изпотрепали - кой законно, кой противозаконно.

PS: Слава богу, че законите не се определят от общественото мнение, че досега всички щяхме да сме се изпотрепали - кой законно, кой противозаконно.

Така е. Аз съм сигурен, че резултатът от анкетата е близко до реалните нагласи по този въпрос в нашето общество. И в този смисъл се радвам, че досега не е имало и дано да няма референдум за или против смъртното наказание.

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Create New...