Kasper Posted July 7, 2005 Share Posted July 7, 2005 Въпросът ми е следния в Windows за да си настроиш нета на мрежата от ланката която получаваш нета трябва да сани да даде6 опцика шер.Под линукс обаче трябжа да барна в route и да нагласям вапросат ми е какво точно трябва да попълня Link to comment Share on other sites More sharing options...
mIRCata Posted July 7, 2005 Share Posted July 7, 2005 Опитваш се просто да си настроиш да ти тръгне нета или искаш и да го делиш с някой друг? Не знам дали ще ти помогне, но аз след като си настроих с ifconfig IP на ланката после с route добавих gateway-я route add default gw xxx.xxx.xxx.1 - с ххх сa първите числа на IP -то ти. Надявам се това да ти помогне Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kasper Posted July 7, 2005 Author Share Posted July 7, 2005 Опитваш се просто да си настроиш да ти тръгне нета или искаш и да го делиш с някой друг?Не знам дали ще ти помогне, но аз след като си настроих с ifconfig IP на ланката после с route добавих gateway-я route add default gw xxx.xxx.xxx.1 - с ххх сa първите числа на IP -то ти. Надявам се това да ти помогне <{POST_SNAPBACK}> Нет имам опитвам се да го шерна ас съм със Сусе да допулня ами пробвах се там да допалвам но само с Gateway маи не става пак ште пробвам. Link to comment Share on other sites More sharing options...
SiLvEr40 Posted July 7, 2005 Share Posted July 7, 2005 Е със СуСЕ всичко е децка играчка. Има едно нещо дето се казва YAST. Пробвай от там . Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kasper Posted July 7, 2005 Author Share Posted July 7, 2005 Е със СуСЕ всичко е децка играчка. Има едно нещо дето се казва YAST. Пробвай от там . <{POST_SNAPBACK}> off народе знам просто незнам какво точно да попалня в тоя Route ас съм на Gigabite (dostav4ika) ако има значение. o6te edin problem kato napi6a v konsolata ./configure mi ispisva gnome@84:~/bin/superkaramba-0.36> ./configure checking build system type... i686-pc-linux-gnu checking host system type... i686-pc-linux-gnu checking target system type... i686-pc-linux-gnu checking for a BSD-compatible install... /usr/bin/install -c checking for -p flag to install... yes checking whether build environment is sane... yes checking for gawk... gawk checking whether make sets $(MAKE)... yes checking for style of include used by make... GNU checking for gcc... no checking for cc... no checking for cc... no checking for cl... no configure: error: no acceptable C compiler found in $PATH See `config.log' for more details. Link to comment Share on other sites More sharing options...
SiLvEr40 Posted July 7, 2005 Share Posted July 7, 2005 Ами вземи си инсталирай gcc Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kasper Posted July 7, 2005 Author Share Posted July 7, 2005 Ами вземи си инсталирай gcc <{POST_SNAPBACK}> ne6to ne mi se otdava Link to comment Share on other sites More sharing options...
mIRCata Posted July 7, 2005 Share Posted July 7, 2005 Нет имам опитвам се да го шерна ас съм със Сусе да допулня ами пробвах се там да допалвам но само с Gateway маи не става пак ште пробвам. <{POST_SNAPBACK}> Да попитам с две ланки ли си? Защото ако си с една как ще шернеш нет на друг? Ето тук има някои обяснения как да се пуска нет към друг комп. Надявам се да ти помогне. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kasper Posted July 8, 2005 Author Share Posted July 8, 2005 Да попитам с две ланки ли си? Защото ако си с една как ще шернеш нет на друг?Ето тук има някои обяснения как да се пуска нет към друг комп. Надявам се да ти помогне. <{POST_SNAPBACK}> da razbirase 4e sam s dve verno 4e sum Lamer ama 4ak pak tolkos Link to comment Share on other sites More sharing options...
Shiro Posted July 8, 2005 Share Posted July 8, 2005 Kasper: и сега и за вбъдеще много ще ти трябва gcc, затова си го инсталирай. Няма такава работа "не ми се отдава". Сваляш или сорс или готов пакет и го инсталираш. Със сигурност към него ще има README файл, който ще подсказва как да се справиш с това, а пък и ме съмнява никъде из нета да няма обянсение как се инсталира gcc. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pisach Posted July 8, 2005 Share Posted July 8, 2005 Kasper: и сега и за вбъдеще много ще ти трябва gcc, затова си го инсталирай. Няма такава работа "не ми се отдава". Сваляш или сорс или готов пакет и го инсталираш. Със сигурност към него ще има README файл, който ще подсказва как да се справиш с това, а пък и ме съмнява никъде из нета да няма обянсение как се инсталира gcc. <{POST_SNAPBACK}> Без никакъв компилатор няма да стане работата и www.google.com ползвай също като за начало. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gorgar Posted July 10, 2005 Share Posted July 10, 2005 Да попитам с две ланки ли си? Защото ако си с една как ще шернеш нет на друг?Ето тук има някои обяснения как да се пуска нет към друг комп. Надявам се да ти помогне. <{POST_SNAPBACK}> Мирка не ти трябват 2 ланки за да шернеш нет ! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kasper Posted July 11, 2005 Author Share Posted July 11, 2005 To configure GCC: % mkdir objdir % cd objdir % srcdir/configure [options] [target] taka kato napi6a v konsolata srcdir/configur i mi izliza nqma takava direktoriq i na tatak neznam kakvo da napravq Link to comment Share on other sites More sharing options...
ov3rm4n Posted July 11, 2005 Share Posted July 11, 2005 srcdir е директорията в която си сложил сорса на gcc - има се предвид да изпълниш configure от тази директория... примерно: сорса ти е в /usr/home/kasper/gcc-src kasper$: cd /usr/home/kasper/gcc-src kasper$: configure ok? чети внимателно readme файловете - всичко е обяснено. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kasper Posted July 11, 2005 Author Share Posted July 11, 2005 srcdir е директорията в която си сложил сорса на gcc - има се предвид да изпълниш configure от тази директория... примерно: сорса ти е в /usr/home/kasper/gcc-src kasper$: cd /usr/home/kasper/gcc-src kasper$: configure ok? чети внимателно readme файловете - всичко е обяснено. <{POST_SNAPBACK}> Mersi za pomo6ta mislq 4e se spravih s instalaciqta sega oba4e s instaliran " GCC "se probvah da instalna edna programa napisaha ./configure nqma6e problem no sled kato napisah "make" zleze sledniq nadpis (mnogo e dulgo taka 4e samo kraq peistvam Oops: (n)curses library not found. You need this one, please install. Note: to compile stuff just the library packages are not enougth, you need also the *-devel packages. make: *** [arch-i686-linux/Makefile] Error 1 i iskam da pitam sled kato instaliram dadena programa kade da tarsq "exe-to" znam 4e pri linuks exe-to ne e kakto pri Windows nadqvam se 4e ste me razbrali kakvo iskam da pitam Link to comment Share on other sites More sharing options...
Shiro Posted July 11, 2005 Share Posted July 11, 2005 (n)curses е библиотека, с която образно казано се визуализират по-добре някой неща в конзолата. Ся ясно, че хич не го обясних добре, затова давам пример - инсталацията на slackware. Ако я нямаш тая библиотека и ти е необходима за нещо => тряа си я инсталираш. И не очаквай някой от тука да ти каже подбробно откъде да я свалиш и какво точно трябва да напишеш за да я инсталираш, ми фани са разрови малко и предполагам ще намериш отговор на голяма част от въпросите си. exe-то тука се нарича binary и стандартно стои в bin директорияата. Ако примерно си инсталирам MPlayer в /home/shiro/MPlayer то бинарито ще ми стои в /home/shiro/MPLayer/bin и стандартно ще се казва mplayer. Иначе ако на ./configure не дам --prefix=<install_dir>, то най-вероятно ще е в /usr/local/bin или в /usr/bin и няма да има нужда да ходя до там, за да го стартирам, ами присто като напише mplayer и ще се стартира. Бинаритата, които се намират в тези директории, автоматично се превръщат в команди, които могат да се стартират от всякъде. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kasper Posted July 11, 2005 Author Share Posted July 11, 2005 zna4e mersi za pomo6ta no pak se poqvi problem sled kato napi6a "make install" pri instalaciqta na Mplayer mi ispisva slednoto make[1]: Entering directory `/home/gnome/bin/MPlayer-1.0pre7/libdha' mkdir -p /usr/local/lib install -m 755 -s -p libdha.so.1.0 /usr/local/lib/libdha.so.1.0 install: cannot create regular file `/usr/local/lib/libdha.so.1.0': Permission denied make[1]: *** [install] Error 1 make[1]: Leaving directory `/home/gnome/bin/MPlayer-1.0pre7/libdha' make[1]: Entering directory `/home/gnome/bin/MPlayer-1.0pre7/vidix' make[2]: Entering directory `/home/gnome/bin/MPlayer-1.0pre7/vidix/drivers' mkdir -p /usr/local/lib/mplayer/vidix mkdir: cannot create directory `/usr/local/lib/mplayer': Permission denied make[2]: *** [install] Error 1 make[2]: Leaving directory `/home/gnome/bin/MPlayer-1.0pre7/vidix/drivers' make[1]: *** [install] Error 2 make[1]: Leaving directory `/home/gnome/bin/MPlayer-1.0pre7/vidix' make: *** [install] Error 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Shade Posted July 11, 2005 Share Posted July 11, 2005 Това се прави с root - другите юзъри нямат права да пишат във /usr, /usr/lib или подобни. Когато правиш make install, го прави с root. Използвай su. -- Това естествено, ако не си задал друга инсталационна директория (в която имаш права за писане), както спомена Shiro. Тогава можеш да инсталираш с юзър, който има права за съответната директория. -- И ще ти е полезно да четеш какво ти пише на екрана: ...install: cannot create regular file `/usr/local/lib/libdha.so.1.0': Permission denied make[1]: *** [install] Error 1 make[1]: Leaving directory `/home/gnome/bin/MPlayer-1.0pre7/libdha' ... Само с питане не може - трябва малко да почетеш какво е обсъждано из нета, за какво има tutorials или manuals. Чети си README-тата. ..Това е само съвет де.. Link to comment Share on other sites More sharing options...
mIRCata Posted July 12, 2005 Share Posted July 12, 2005 Миркане ти трябват 2 ланки за да шернеш нет ! <{POST_SNAPBACK}> Е ако модема му е вързан за ланката, а не за USB-то, как ще стане тая работа??? Link to comment Share on other sites More sharing options...
netrootbg Posted July 12, 2005 Share Posted July 12, 2005 Е ако модема му е вързан за ланката, а не за USB-то, как ще стане тая работа??? С 2 ип-та на една лан карта . Друг е въпроса, че тогава трябва да мине през суич или хъб връзката между модема и лан картата. Link to comment Share on other sites More sharing options...
ov3rm4n Posted July 12, 2005 Share Posted July 12, 2005 ненужна хамалогия... рутирането става проблемно, плюс една камара усложнения. единствено оправдано е ако решиш да ползваш двама доставчика и да балансираш трафика през двамата - и пак си е хамалогия с една карта да се прави. Link to comment Share on other sites More sharing options...
mIRCata Posted July 14, 2005 Share Posted July 14, 2005 С 2 ип-та на една лан карта . Друг е въпроса, че тогава трябва да мине през суич или хъб връзката между модема и лан картата. <{POST_SNAPBACK}> Е той ако има суич или хъб, защо да ползва 2 IP-та на една ланка. Да си се вържат той и другия към суича, а той към модема и готово. Edit: Забравил съм да пиша 2 + малка редакцийка.Случват се такива работи Link to comment Share on other sites More sharing options...
netrootbg Posted July 14, 2005 Share Posted July 14, 2005 Е той ако има суич или хъб, защода ползва и IP-та на една ланка. Да си се вържат към суича, а той към модема и готово. Малко глупости си писал. Link to comment Share on other sites More sharing options...
afx Posted July 14, 2005 Share Posted July 14, 2005 Пробвай това: IPT=/usr/sbin/iptables EXTIF=eth1#interface-a kum internet-a INTIF=eth0#interface-a kum lokalnata mreja $IPT -F INPUT $IPT -F OUTPUT $IPT -F FORWARD echo "External interface is $EXTIF" echo "Internal interface is $INTIF" echo "1" > /proc/sys/net/ipv4/ip_forward echo "1" > /proc/sys/net/ipv4/ip_dynaddr $IPT -P INPUT ACCEPT $IPT -P OUTPUT ACCEPT $IPT -P FORWARD DROP $IPT -t nat -F $IPT -A FORWARD -i $EXTIF -o $INTIF -m state --state ESTABLISHED,RELATED -j ACCEPT $IPT -A FORWARD -i $INTIF -o $EXTIF -j ACCEPT $IPT -A FORWARD -j LOG $IPT -t nat -A POSTROUTING -o $EXTIF -j MASQUERADE Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.