Jump to content
BulForum.com

Фото Конкурс "Catch the Lightning"

Recommended Posts

От две вечери насам се кефя на светкавиците над Пловдив и се мъча да ги снимам. След дълги мъки успях! :D

Чудя се дали има и други такива ненормалници кат мен дето да кибичат и да снимат светкавици ? Едва ли...

Но все пак, ако някъде някой има подобна снимка, или му харесва идеята да се снима такова нещо, да заповяда :)

Ето аз давам пример с моите светкавици:

sMARTBomber:

1, 2

1, 2

1, 2

1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10!, 11!!!, 12.

RIP:

1, 2, 3

ack:

1, 2, 3, 4, 5, 6, 7

1, 2, 3, 4, 5

Robi:

1, 2, 3, 4, 5

1,2,3,4,5

alchemy

1

BoqoJIa3a

1

Crexis

1

BapBapuHaT

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13

1 2

mureto

1,2,3,4,5,6,7,8

1!!, 2!!!

Хайде да си ги премерим!!!

...светкавиците ;)

• Replies 107
  • Created
  • Last Reply

Вече почти година си нямам апаратче и още се пъна да събирам пари и все ги давам за други неща...иначе и аз бих кибичил да снимам... Давайте, давайте, колкото имате...малко тъжно, че не мога да се включа, ама пък иначе е красиво.

Страхотни снимки.Я разкажи как успя да ги щракнеш-настройки на апарата,снимане без цел,докато не се появи нещо и т.н.Айде,на следващата буря и аз ще се стационирам на терасата,за да дебна светкавици

Как се снима светкавица: Първо и най-важно не с всеки апарат може да снима светкавица. Нека разгледаме случая на снимане с цифров апарат: желателно е апарата да има възможност за променяне на светлочувствителността на матрицата и възможност за ръчно нагласяне на скоростта на снимане. Ако не това поне скоростта да може да се наглася ръчно макар, че в такъв случай не знам какво би се получило. Та по същество: ако може да се наглася светлочувствителност на матрицата се задава да речем на ISO100. Наглася се затвора на изцяло ръчно управление и се оставя апарата, когато се появи светкавица затвора се затваря. Апарата задължително трябва да стой неподвижен, най-често на статив.

By Bruce Dale. National Geographic.

HemophiliacInMe said:
sMARTBomber, снимките ми харесват... Е, има още какво да се желае от първата... Но всичко идва със снимането, както каза hypocrisy...

PS - С какъв фотоапарат снимаш?

Снима с KODAK DX 6490 :D Много добър апарат,бих добавил...Снимките ми харесват,ако си мислите че е лесно да клечиш на терасата по време на буря,и да снимаш небето....SMARTBomber,много ме зариби,при следващата качествена буря заемам позиция :lol:

velvet_underground said:
Страхотни снимки.Я разкажи как успя да ги щракнеш-настройки на апарата,снимане без цел,докато не се появи нещо и т.н.Айде,на следващата буря и аз ще се стационирам на терасата,за да дебна светкавици

Значи ISO 100-140 (автоматично си го сетва), фокуса на пейзажна снимка и режим burst (поредица от снимки), на моя апарат действа като задържиш бутона и прави 6 снимки 1 след друга. По начина със затваряне на блендата, не вярвам да стане, защото светва супер бързо за миг и апарата ще хване само отблясъка на светкавицата.

Но, да ви кажа след известното количество опит което натрупах от кибичене по терасата и прозореца на кухнята :), то се усеща кога ще удари... Значи горе-долу са на периоди, като тресне първата и после почва да се трупа за втората и удря след почти същия период на почти същото място. И ако нацелиш тайминга, натискаш burst-a и 1 от 6-те снимки хваща светкавицата. Това разбира се хич не е толкова лесно колкото изглежда, даже е супер трудно и много хора биха се отказали още на 10-тата минута, сигурен съм.

Особено ме хваща тихата лудост, точно като изредя снимките и докато чакам да се изпразни буфера на апарата ми светнат 2-3 супер яки парчета :bgrin:, но накрая тази втората дето я хванах ме извади от кризата... :)

Абе зарибявка голяма е.

sMART... евала ти правя! Не знам за какви рефлекси трябва да става дума, но това си е изкуство!

Снощи, в един момент си загасих всички светлини в стаята и се наслаждавах на бурята - светлинните ефекти бяха потресаващи. Имаше няколко мълнии, които бих дал мило и драго да можех да ги овековеча...

Аз имам към 200 снимки, но ще пусна най-добрите. Снимани са с камера и тъй като е уловено всичко, понякоа се получават добри поредици блиц ефект-светкавица-блиц и т.н. Качеството за жалост е лошо, но скоро си взех цифрово фотоапаратче, понеделник си взимам добри батерии и ще седя да снимам :).

Ще пусна само някой снимки, а останалите ще намерите в архива най-долу.

Това е от миналата година:

1.jpg

Тази не пада, но се получава интересно отражение в реката:

112.JPG

Това е част от поредица:

221.JPG

Lightnings (3.6MB) @ Hit.bg

utrepko_ said:
Е-е-ее да ама аз на моя апарат нямам такъв режим за поредица от снимки и май няма как да стане... :(  :(

Зависи... колко си навит да направиш такава снимка.

Първата я направих без този режим и даже тя е по-яката от двете.

edit: @RIP тази първата кърти отвсякъде :punk Жалко че не си я хванал с фотоапарат, щеше дълго време да краси десктопа ми :)

Аз съм с некав хибрид , хем цифрово апаратче . хем готина камера , снима в МПЕГ4 и праи клипчета 800Х600 , така че ако искам и аз моа да напрая кат @РИП , от филмче да ги изкарам , ама с апаратче си е по зарибявка.... :bgrin: :bgrin:

Преди време някой беше написал в форума че се мъчил сумати време да снима светкавица и било много трудно!!Браво на вас че сте успяли да гои сторите!! :punk :punk

Много яко гръмка вънка, така че залягайте по балконите :) . И аз ще се пробвам с моя сапун ама едва ли ще стане нещо :( .

Много нарядко и хаотично бяха днеска и нямаше как да се хване каквато и да е последователност... :/

Нищо следващия път (дано да не е утре, че сме за риба ;)) се надявам да има повече :)

Naghual said:
Ох, добре де... как успявате да я хванете тази светкавица на момента...

sMARTBomber said:
Значи ISO 100-140 (автоматично си го сетва), фокуса на пейзажна снимка и режим burst (поредица от снимки), на моя апарат действа като задържиш бутона и прави 6 снимки 1 след друга. По начина със затваряне на блендата, не вярвам да стане, защото светва супер бързо за миг и апарата ще хване само отблясъка на светкавицата.

Но, да ви кажа след известното количество опит което натрупах от кибичене по терасата и прозореца на кухнята :), то се усеща кога ще удари... Значи горе-долу са на периоди, като тресне първата и после почва да се трупа за втората и удря след почти същия период на почти същото място. И ако нацелиш тайминга, натискаш burst-a и 1 от 6-те снимки хваща светкавицата. Това разбира се хич не е толкова лесно колкото изглежда, даже е супер трудно и много хора биха се отказали още на 10-тата минута, сигурен съм.

Особено ме хваща тихата лудост, точно като изредя снимките и докато чакам да се изпразни буфера на апарата ми светнат 2-3 супер яки парчета  :bgrin:, но накрая тази втората дето я хванах ме извади от кризата... :)

Абе зарибявка голяма е.

Браво и на двамата ! Какви ли рефлекси имате, че да хванете светкавица :wir

Иначе днес едва ли ще има светкавици, макар че от 24 часа не е спирало да вали ... :angry:

RIP и sMARTBomber,regards,момчета,разбирам малко от фотография и смятам,че снимките ви са много добри.Браво и за търпението!!!

Go on! ;)

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Create New...