Shiro Posted July 1, 2005 Share Posted July 1, 2005 ммм, не мисля, че проблемът е в пермишъните. red^shark: ако трябва да залагам, бих предположил, че пускаш нещо, което ползва aRts. В този случай arts се пуска автоматично и при опит за използване на картата после от друго приложение дава грешка в sound server-а, аджеба артса. (This might be a sound hardware/driver specific problem (see aRts FAQ)). Примерно Kaboodle. Пусни нещо с него и дай Ctrl+Esc. Ще видиш многото процеси с име artsd (d като daemon). Kill-ни ги сичките и после звукът тряа да бачка. За цялата мултимедиа на линукс спокойно можеш да караш само с MPlayer и XMMS. Btw погледни си ouput plugin-ите на туй дето предполагам, че ползваш Link to comment Share on other sites More sharing options...
red^shark Posted July 1, 2005 Author Share Posted July 1, 2005 ммм, не мисля, че проблемът е в пермишъните.red^shark: ако трябва да залагам, бих предположил, че пускаш нещо, което ползва aRts. В този случай arts се пуска автоматично и при опит за използване на картата после от друго приложение дава грешка в sound server-а, аджеба артса. (This might be a sound hardware/driver specific problem (see aRts FAQ)). Примерно Kaboodle. Пусни нещо с него и дай Ctrl+Esc. Ще видиш многото процеси с име artsd (d като daemon). Kill-ни ги сичките и после звукът тряа да бачка. За цялата мултимедиа на линукс спокойно можеш да караш само с MPlayer и XMMS. Btw погледни си ouput plugin-ите на туй дето предполагам, че ползва. Nestana kakto kaza. Zvuka si mi ba4ka otli4no, no postoqnno 4uvam nqkvi zvuci ot Linuxa.I o6te ne6to vseki pyt kato si vkliu4a KDE-to i mi puska xmms browsera i konsolata.Kak da gi mahna i tqh. Mnogo vi blagodarq 4e mi pomagate. Sega 6et probvam i na afx metoda O i edno malko lesno ZA VAS vypros4e.Kak da si napravq Nov acount koito da ima samo prava da igrae na igri4ki i da slu6a muzika da gleda filmi i da polzva internet i 4at programite. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Shiro Posted July 1, 2005 Share Posted July 1, 2005 red^shark: КДЕ-то помни кои неща са били пуснати и после пак ти ги пуска за удобство. Само, че нещо тука ме навежда на една мисъл .. ти да не го гасиш аварийно? (примерно с Ctrl+Alt+Esc). Гаси го K -> Logout. А това, че чуваш "някакви звуци от линукса" категорично значи, че не си изгасил sound server-а. Начи или не праиш нещо както тряа в контрол панела или не гасиш както трябва кде-то, обаче това да чуваш звуци от линукса и да ти е спрян artsa ми се вижда мноо невероятно. За user-а .. кво да ти кажа: adduser man chmod четене му е майката Link to comment Share on other sites More sharing options...
red^shark Posted July 2, 2005 Author Share Posted July 2, 2005 Мноого ви благодаря че ми помогнахте.Остана само проблема с Херците.На уиндоус на 1024х768 са ми 81.3килохерца(Хоризонтална) и 100херца(вертикална). На КДЕ в момента съм на 1600х1200 и ми дава най-много 75херца вертикана честота.А в xorg.conf съм му задал да бачка на 90-100херца. Като задам ад ми е на 1024х768 ми дава 85хз.Как мога да го подкарам да бачка на 1600х1200 на 100хз? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Shiro Posted July 2, 2005 Share Posted July 2, 2005 red^shark: Щом на 1024х768 ти държи най-много 100 херца, как смяташ да постигнеш същото на 1600х1200? Тук проблемът ти е хардуерен все пак Или аз не съм разбрал точно и на уиндоус можеш да дигнеш 100 херца на 1600х1200? А иначе разгледай в контрол панела: Peripherals -> Display EDIT: аа, ти сложи ли драйверите за nvidia-та ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
red^shark Posted July 2, 2005 Author Share Posted July 2, 2005 Да прав си благодаря ти.Драйверите съм ги сложил.Но си помислих, че пак може да ги направи тези 100хз, защото ми е много едро това 1024х768 на 19" монитор. Благодаря ви многоч че ми помогнахте и особенно на Shiro! Сега вече съм един много доволен Линукс потребител, който бавно но славно ще навлезе по-дълбоко в тази среда. Link to comment Share on other sites More sharing options...
afx Posted July 2, 2005 Share Posted July 2, 2005 Аз така и не разбрах как успя да си подкараш звука. Link to comment Share on other sites More sharing options...
red^shark Posted July 3, 2005 Author Share Posted July 3, 2005 Zna4i, zvukyt go opravih kato si svalih posledniqt draiver za SiS 7012 i go instalnah i sled tova si trygna. No sega imam problem s usera. Kogato se logna s user "vlado" ne mi dava da otvorq hda7 - tova mi e NTFS(E-to na Windowsa). i hda1 - C-to na windowsa. EDIT: Mojete li da mi kajete ot kyde moga da si drypna nqkvi qki temi4ki za KDE-to(Ako moji ili s izvynzemni ili da sa na slackware). EDIT2: A i o6te ne6to.Kogato sum se lognal kato "vlado" ili drug user ne ba4kat komandite shutdown -r i -h now. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Shiro Posted July 3, 2005 Share Posted July 3, 2005 Трябва да си дадеш права, това става в този файл, ето така: shiro@tiger:~$ cat /etc/fstab /dev/hda5 swap swap defaults 0 0 /dev/hda6 / ext3 defaults 1 1 /dev/hda2 /home/shiro ext3 defaults 1 0 /dev/hda1 /c vfat umask=000 1 0 /dev/hda3 /d vfat umask=000 1 0 /dev/cdrom /mnt/cdrom iso9660 users,noauto,owner,ro 0 0 /dev/fd0 /mnt/floppy auto users,noauto,owner 0 0 /dev/ttyS0 /mnt/phone siefs users,noauto,owner 0 0 /dev/sda1 /mnt/nikon vfat users,noauto,owner 0 0 devpts /dev/pts devpts gid=5,mode=620 0 0 proc /proc proc defaults 0 0 shiro@tiger:~$ Така изглежда при мен, за повече инфо: man fstab И двата ми "уиндоуски" дяла на харда са FAT32 и нямам проблеми с писането по тях. Само, че линуксът е малко скаран с NTFS партициите. Ядрото 2.6.x има подръжка за писане по тях, но така като гледам с кой слак си би тряало да си 2.4.x, така че едва ли ще можеш да пишеш по тях. Не следя как се развива напоследък писането по NTFS и може и крива информация да ти давам, ама мисля, че с тва ядро няма да се опраиш. Иначе четенето от тях не е проблем. За да можеш да гасиш от юзър, трябва да си дадеш права, ама тва е малко по-специално, защото сичко, което се прави от тия команди тряа се напраи под root. За тва се дават парава на фаила да се пуска като root. Това става така: chmod +s /sbin/halt chmod +s /sbin/restart Link to comment Share on other sites More sharing options...
Judge Dredd Posted July 13, 2005 Share Posted July 13, 2005 NTFS http://www.jankratochvil.net/project/captive/ - не носи на сериозно копиране http://www.ntfs-linux.com/ - чат-пат се сбъгва - не може да се трие, но работи много добре . За да можеш да пишеш ще ти трябва пълната версия, която е платена. В кернела има много ограничена поддръжка на писането - допълнителна информация има в хелпа към опцията при конфигурирането на кернела. Link to comment Share on other sites More sharing options...
dafo Posted July 13, 2005 Share Posted July 13, 2005 За да можеш да гасиш от юзър, трябва да си дадеш права, ама тва е малко по-специално, защото сичко, което се прави от тия команди тряа се напраи под root. За тва се дават парава на фаила да се пуска като root. Това става така: chmod +s /sbin/halt chmod +s /sbin/restart <{POST_SNAPBACK}> Въх, недей така, някой може да се възползва от тази дупка С командата sudo става доста по-културно. В по-лекия случай да си направи група за гасене на компа, която ще изпълнява halt & restrart с привилегиите на root и да сложи потребителя в тази група. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Shiro Posted July 13, 2005 Share Posted July 13, 2005 Въх, недей така, някой може да се възползва от тази дупка С командата sudo става доста по-културно. В по-лекия случай да си направи група за гасене на компа, която ще изпълнява halt & restrart с привилегиите на root и да сложи потребителя в тази група. <{POST_SNAPBACK}> Е, стига и ти уе "дупка". Така си е замислено, така трябва да бъде Иначе верно, че sudo е интелигентния вариант, ама имам някъф спомен, че като го мъчих на времето имаше нещо дето не ми харесва. Не помня вече, ама май искаше секи път да пиша pass или беше нещо такоа дето ма дразнеше. Най-вероятно пак не съм изчел целия man Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.