red^shark Posted June 29, 2005 Share Posted June 29, 2005 Сега имам следното проблемче.Когато се опитах да си кофигурирам монитора и видеокартата в /etc/x11/xorg.conf мисля че беше и като се опитах да си стартирам Х средата ми даде следната грешка NO SCREEN FOUND.Как мога да си го оправя само през конзолата? О и как мога да си оправя херците на монитора?Моя е 100херца а ми бачка на 60. Link to comment Share on other sites More sharing options...
JDFU Posted June 29, 2005 Share Posted June 29, 2005 Да разбирам ли, че питаш за текстов редактор под конзола? Link to comment Share on other sites More sharing options...
red^shark Posted June 29, 2005 Author Share Posted June 29, 2005 Да, ако може да обясниш като за начинаещ, защото несъм много навътре. Link to comment Share on other sites More sharing options...
afx Posted June 29, 2005 Share Posted June 29, 2005 Да, ако може да обясниш като за начинаещ, защото несъм много навътре. <{POST_SNAPBACK}> Ами настройката на xorg.conf става под конзола чрез xorgconfig, и след това ако се наложи да пипнеш нещо.. чрез текстов редактор mcedit /etc/X11/xorg.conf Link to comment Share on other sites More sharing options...
JDFU Posted June 29, 2005 Share Posted June 29, 2005 Да, ако може да обясниш като за начинаещ, защото несъм много навътре. <{POST_SNAPBACK}> Аз ти препоръчвам да пуснеш mc (миднайт командер). С него лесно би трябвало да се оправиш, особено ако си работил с Norton Comander или Dos Navigator. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Shiro Posted June 29, 2005 Share Posted June 29, 2005 Мен пък ме кефи pico. За херците .. виж си ги колко са на уиноуса прмерно и после ги ръгни в xorg.conf. А тва за No screens found го дава ако оплетеш нещо драйвера за видеото или ако си сменял имена по xorg.conf, но не на всички места. Link to comment Share on other sites More sharing options...
ov3rm4n Posted June 29, 2005 Share Posted June 29, 2005 vi ruulz Link to comment Share on other sites More sharing options...
red^shark Posted June 29, 2005 Author Share Posted June 29, 2005 Начи, след като си направя насторйките от xorgconfig и си настойвам дълбочината ан цветовете на 24 после на 16 и все ми дава че драйвера не ми ги поддържа. Картата ми е GeForce FX 5200 128MB. Има на едно място да задавам меморито на картата там какво трябва да напиша(в КилоБайти). Link to comment Share on other sites More sharing options...
Shiro Posted June 29, 2005 Share Posted June 29, 2005 Е, свали си и си инсталирай драйверите на nvidia де. И прочети в рийдмито кво тряа праиш после с xorg.conf. Май само името на драйвера тряа да смениш .. не помня вече, ама то си пише Link to comment Share on other sites More sharing options...
red^shark Posted June 29, 2005 Author Share Posted June 29, 2005 Да, но сега като немога да си включа Х средата как да го направя?През уиндоус немога да видя къде съм свалил дривера на картата. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Shiro Posted June 29, 2005 Share Posted June 29, 2005 Те са инсталират от конзола при изключен X уе. Най-вероятно ти е в /home/<user> Link to comment Share on other sites More sharing options...
red^shark Posted June 29, 2005 Author Share Posted June 29, 2005 Значи драйверите ги оправих, но немога да подкарам монитора на 100херца. Пробвха и в хоргконфиг но пак не бачка на 100 херца а на 75. Как мога да ги оправя.И едно малко въпросче. Как мога да си настроя и звуковата карта? Link to comment Share on other sites More sharing options...
JDFU Posted June 29, 2005 Share Posted June 29, 2005 Как мога да си настроя и звуковата карта? <{POST_SNAPBACK}> С каква дистрибуция си? Пробва ли със alsaconfig и провери ли дали просто не е намалена докрай? Link to comment Share on other sites More sharing options...
red^shark Posted June 29, 2005 Author Share Posted June 29, 2005 Да, проверих и всичко го направих докрай и пак нямам звук. Слак 10.0 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Shiro Posted June 29, 2005 Share Posted June 29, 2005 otivash v Control Center -> Sound & Multimedia -> Sound System i mahash pyrvata otmetka v pyrviq tab (mahash sound servera - aRTs). Pak razbazikvash malko output plug-inite na XMMS-a i sichko e 6. <{POST_SNAPBACK}> Не знам на мандрейк как точно стоят нещата със sound server-ите ама си намери някъде (примерно в контролния панел) да изключиш звуковия сървър. Мисля, че това ще помогне. При мен става така: killall artsd Или пък си смени output plugin-а на програмата, която ползваш. Примерно на XMMS си сложи oss или esound, а не както е по default alsa (или поне при мен). Но по принцип да знаеш, че проблемът ти е в sound server-а. А и между другото такава .. да не кажа такИва теми вече има, search-ни си ги и почети там. А и също така виж как са ти драйверите на звуковата карта, в което се съмнявам да е проблемът ама знам ли я ква е ... <{POST_SNAPBACK}> Подобни работи съм писал толкова пъти, че вече ми е писнало Разрови се малко, със сигурност ще намериш много. Аз тия двете ги открих за около 20 секунди. Link to comment Share on other sites More sharing options...
red^shark Posted June 30, 2005 Author Share Posted June 30, 2005 Всичко ми е така както казваш и така както пише и в другите теми, но пак няма звук. Картата ми е SiS 7012 Audio Device PCI. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Shiro Posted June 30, 2005 Share Posted June 30, 2005 Добре, като пуснеш XMMS-а какво ти дава? Грешка или просто песента си върви, но без звук? Побазикна ли output plugin-а? Набутани ли са ти добре колонките? Пусни си K -> Multimedia -> Kmix и виж да не е mute-нато. Link to comment Share on other sites More sharing options...
red^shark Posted June 30, 2005 Author Share Posted June 30, 2005 To4no taka.Pesenta si wyrwi no ni6to ne sviri.Vsi4ko e idealno 6toto na windowsa mi vyrvi muzikata.Pluginite i tqh bazikah no ni6to nestava. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Shiro Posted June 30, 2005 Share Posted June 30, 2005 Е значи проблем нямаш никакъв. Всичко е наред. С KMix просто ще си увеличиш звука, щото той по default е на 0 (ако не си на КДЕ, демек ко нямаш KMix, си намери там някъф друг sound mixer) Link to comment Share on other sites More sharing options...
iso14496 Posted June 30, 2005 Share Posted June 30, 2005 Е значи проблем нямаш никакъв. Всичко е наред. С KMix просто ще си увеличиш звука, щото той по default е на 0 (ако не си на КДЕ, демек ко нямаш KMix, си намери там някъф друг sound mixer) <{POST_SNAPBACK}> При alsamixer има една особенност, възможно е нивото да ти е вдигнато, но говорителя да е mute (изключен). Това се променя с клавиша `m`. След като си нагласиш звука, изпълняваш като root следното alsactl store С него настройките се запомнят и се зареждат автоматично при пускане. Link to comment Share on other sites More sharing options...
afx Posted June 30, 2005 Share Posted June 30, 2005 Мда.. при тъпата аlsa по deafault са mute-нати каналите... Колкото за 100-те херца: увеличи си малко хоризонталната честота, за да може да зададеш и по-голяма вертикална съответно. Link to comment Share on other sites More sharing options...
red^shark Posted June 30, 2005 Author Share Posted June 30, 2005 Аз хоризонталната съм я направил на 82кхз(защото на уиндоуса ми е така) а на вертикална съм задал 90-100хз, но като си избера друга резолиуция 1600х1200 и ми дава само 75хз и 65хз и 60hz. EDIT: Sega za zvika zna4i izliza mi edno syob6tenie : Sound server fatal error: AudioSubSystem::handleIO: write failed len = 2604, can_write = 4096, errno = 4 (Interrupted system call) This might be a sound hardware/driver specific problem (see aRts FAQ) Link to comment Share on other sites More sharing options...
afx Posted June 30, 2005 Share Posted June 30, 2005 AudioSubSystem::handleIO: write failed <{POST_SNAPBACK}> Това ме навежда на мисълта че има проблем с достъпа до dsp. Виж си пермишъните chmod o+r,o+w,o+x /dev/sound/dsp Link to comment Share on other sites More sharing options...
red^shark Posted June 30, 2005 Author Share Posted June 30, 2005 Vij sega malko me e sram, no 6te pitam.Zna4i malko sym zle za sega v linux ta se 4udeh kakvo iska6 da mi kaje6 s - Т ова ме навежда на мисълта че има проблем с достъпа до dsp. Виж си пермишъните xmas.gif chmod o+r,o+w,o+x /dev/sound/dsp Link to comment Share on other sites More sharing options...
afx Posted June 30, 2005 Share Posted June 30, 2005 ами .. в Linux всеки файл си има настройки за достъп bash-3.00$ ls -l /dev/sound/dsp crw-rw-rwx 1 root audio 14, 3 2005-06-30 21:54 /dev/sound/dsp първото rw- ще рече достъп за четене и запис от собственика на файла (в случая root) следващото rw- пак достъп за четене и запис от групата (audio) а последното others (тоест всички останали) имат rwx тоест пълен достъп (x-a беше за изпълнение ама то в случая не е задължитенлно, дадох го за всеки случай) така че с командата chmod си задаваш каквито искаш правила за достъп (тоест permissions) примерно ако пробваш да влезеш със root в X-а (което не е препоръчитело) може и да имаш звук, но с обикновен потребител не. Стига разбира се проблема да опира до достъп до файла. dsp ще рече digital signal processor .. в една дума - звуковата ти карта. ако си с ядро 2.6 се намира в /dev/sound/dsp , ако си с 2.4 мисля че беше в /dev/dsp провери сам. Едит: а и още нещо, ако си с 2.6 при рестарт ще се загуби настройката, тъй като udev се грижи за това! трябва да ги настроиш чрез bash-3.00$ mcedit /etc/udev/rules.d/udev.rules или.. да добавиш chmod o+rwx /dev/sound/dsp във /etc/rc.d/rc.local Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.