Jump to content
BulForum.com

Отказ на CDRom

Recommended Posts

Проблемът е следният - под Слак отчита диска, върти си, но ако не го ползвам 20-30 мин. след това не го маунтва, не го чете, не го вади(дори с копчето).

Опитах първо с unmoutn и след това eject и пак не става.Не мисля, че проблема е хардуерен, защото под Windows въобще го няма тоя проблем.

Какво бихте ме посъветвали?

И аз от доста време имам проблеми със CD-ROMа под слак. Е, вярно, мойто CD е доста старо и чете малко дискове, но все пак понякога чете под уиндоус неща, които не може да чете под линукс. В повечето случай е на обратното обаче - уиндоуса не ще хич да захапе диска, а слака си чете колкото може. Наистина в 90% от случаите по-добър при мен е слака (и сидито ми е зле и много надрани дискове имам, така, че тия случай като цяло са били доста:) Най-вероятно е от драйверите на CD-ROMа, аз друга яче не си го обяснявам.

А как точно очакваш да изкараш диска от копчето, като сидито е lock-нато?

Такава грешка ли дава при umount:

umount /mnt/cdrom/

umount: /mnt/cdrom: device is busy

Поне при мен доста често се случва така. В такива случай след опита за umount, първо гледам да не съм в директорията на диска, после гледам да нямам пуснат някой file manager в диска, после гледам дали няма пуснато нещо от диска и после пиша echo 0 > /proc/sys/dev/cdrom/lock и тогава ръгам копчето.

А я кажи какво точно се случва след тези "20-30 мин"? Просто ей така 'угасва' или спира поради някаква причина? И как точно спира?

И аз имам същия проблем ,чете си всичко ,просто като престой диска известно време в устройството без да се чете от него ,после немога да извядя диска ,не иска да се Унмаунтне.Няма ли някакъв начин да си ръгна копчето и да се отвяря ЦДто ?

Такава грешка ли дава при umount:

umount /mnt/cdrom/

А я кажи какво точно се случва след тези "20-30 мин"? Просто ей така 'угасва' или спира поради някаква причина? И как точно спира?

Ами да - изкарва такава грешка.Ще опитам това, което ме посъветва.

А иначе..просто си гасне..

Някое приложение е обсебило диска.

lsof | grep cdrom (или hdb hdc както там ти е диска)

Ако даде номер на процеса, който ползва цедето го убиваш, примерно с killall име_на_процеса. :devil

Ем......пробвах всичко....и пак не ще.Засега помага само съвета на LifeFeel.....

Нищо - ще го мъча до дупка. :bgrin:

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Create New...