Grimjaur Posted June 28, 2005 Share Posted June 28, 2005 Проблемът е следният - под Слак отчита диска, върти си, но ако не го ползвам 20-30 мин. след това не го маунтва, не го чете, не го вади(дори с копчето). Опитах първо с unmoutn и след това eject и пак не става.Не мисля, че проблема е хардуерен, защото под Windows въобще го няма тоя проблем. Какво бихте ме посъветвали? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Shiro Posted June 28, 2005 Share Posted June 28, 2005 И аз от доста време имам проблеми със CD-ROMа под слак. Е, вярно, мойто CD е доста старо и чете малко дискове, но все пак понякога чете под уиндоус неща, които не може да чете под линукс. В повечето случай е на обратното обаче - уиндоуса не ще хич да захапе диска, а слака си чете колкото може. Наистина в 90% от случаите по-добър при мен е слака (и сидито ми е зле и много надрани дискове имам, така, че тия случай като цяло са били доста Най-вероятно е от драйверите на CD-ROMа, аз друга яче не си го обяснявам. А как точно очакваш да изкараш диска от копчето, като сидито е lock-нато? Такава грешка ли дава при umount: umount /mnt/cdrom/ umount: /mnt/cdrom: device is busy umount: /mnt/cdrom: device is busy Поне при мен доста често се случва така. В такива случай след опита за umount, първо гледам да не съм в директорията на диска, после гледам да нямам пуснат някой file manager в диска, после гледам дали няма пуснато нещо от диска и после пиша echo 0 > /proc/sys/dev/cdrom/lock и тогава ръгам копчето. А я кажи какво точно се случва след тези "20-30 мин"? Просто ей така 'угасва' или спира поради някаква причина? И как точно спира? Link to comment Share on other sites More sharing options...
[mAd_cAt] Posted June 28, 2005 Share Posted June 28, 2005 И аз имам същия проблем ,чете си всичко ,просто като престой диска известно време в устройството без да се чете от него ,после немога да извядя диска ,не иска да се Унмаунтне.Няма ли някакъв начин да си ръгна копчето и да се отвяря ЦДто ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Shiro Posted June 29, 2005 Share Posted June 29, 2005 [mAd_cAt]: по начина, който описах отгоре, не става ли ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
LifeFeel Posted June 29, 2005 Share Posted June 29, 2005 изправете един кламер и използвайте 'аварийната дупчица' :] Link to comment Share on other sites More sharing options...
Grimjaur Posted June 29, 2005 Author Share Posted June 29, 2005 Такава грешка ли дава при umount: umount /mnt/cdrom/ umount: /mnt/cdrom: device is busy umount: /mnt/cdrom: device is busy А я кажи какво точно се случва след тези "20-30 мин"? Просто ей така 'угасва' или спира поради някаква причина? И как точно спира? <{POST_SNAPBACK}> Ами да - изкарва такава грешка.Ще опитам това, което ме посъветва. А иначе..просто си гасне.. Link to comment Share on other sites More sharing options...
dafo Posted June 29, 2005 Share Posted June 29, 2005 Някое приложение е обсебило диска. lsof | grep cdrom (или hdb hdc както там ти е диска) Ако даде номер на процеса, който ползва цедето го убиваш, примерно с killall име_на_процеса. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Grimjaur Posted June 30, 2005 Author Share Posted June 30, 2005 Ем......пробвах всичко....и пак не ще.Засега помага само съвета на LifeFeel..... Нищо - ще го мъча до дупка. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.