Jump to content
BulForum.com

Странни данни в security log

Recommended Posts

Значи каква е ситуацията - отварям си аз /var/log/secure (slackware 10.1) и що да видя

99% от редовете са от сорта:

Jun27 10.23.12 vps1 agetty[32564] : /dev/tty3: Nosuch file of directory

Jun27 10.23.12 vps1 agetty[32565] : /dev/tty5: Nosuch file of directory

Jun27 10.23.12 vps1 agetty[32566] : /dev/tty6: Nosuch file of directory

И така постоянно, на моменти по 3-4 такива генерирани за секунда!!!!

Дали това не е опит за неоторизирано влизане от вън???

Някой може ли да помогне, да ме светне дали е нещо нормално(макар много силно да се съмнявам да е така) или се опитват да хакнат сървъра?

7454 tty2     Ss+    0:00 /sbin/agetty 38400 tty2 linux
7455 tty3     Ss+    0:00 /sbin/agetty 38400 tty3 linux
7456 tty4     Ss+    0:00 /sbin/agetty 38400 tty4 linux
7457 tty5     Ss+    0:00 /sbin/agetty 38400 tty5 linux
7 :D 458 tty6     Ss+    0:00 /sbin/agetty 38400 tty6 linux

Донт уорри, няма да те хакнат

Преписах го :):)

Опитва са да стартира от 2 до 6 agetty, ама аз имам само 1 директория и затова май мрънка. Сега остава да го изключа, да не ми лагва постоянно като мъчи да ги пусне и май ще реша проблема

Edit:

Проблема идва от това, че в /etc/inittab е зададено да ми пуска от 1 до 6 tty с respawn, обаче аз имам директория само за тту1 в /dev(тене трябва ли да са до 99?). За момента съм ги закоментирал и рестартирах init. По - натататък ще мъча да ги пусна. Май трябва да "създам" устройства и да ги насоча тия тту-та към тях по подобие на тту1.

Значи каква е ситуацията - отварям си аз /var/log/secure (slackware 10.1) и що да видя

99% от редовете са от сорта:

И така постоянно, на моменти по 3-4 такива генерирани за секунда!!!!

Дали това не е опит за неоторизирано влизане от вън???

Някой може ли да помогне, да ме светне дали е нещо нормално(макар много силно да се съмнявам да е така) или се опитват да хакнат сървъра?

По-вероятно е да ти са прецакани въпросните устройства за виртуалните терминали. В този случай няма да можеш да превключваш с + например от конзолата. Принципно това не е свързано с "хакване", освен ако някой вече не ти е хакнал машината и си прави "майтапи".

Въпросните устройства можеш да възстановиш с командите:

cd /dev

./MAKEDEV tty3

... и т.н.

По-вероятно е да ти са прецакани въпросните устройства за виртуалните терминали. В този случай няма да можеш да превключваш с <Alt>+<F3> например от конзолата. Принципно това не е свързано с "хакване", освен ако някой вече не ти е хакнал машината и си прави "майтапи".

Въпросните устройства можеш да възстановиш с командите:

cd /dev

./MAKEDEV tty3

... и т.н.

Значи то ситуацията е следната - това е взет VPS от хост.бг и имам чуството, че те при инсталацията са ги резнали, защото единствения достъп до нея го правя през Putty и няма как да седна на нея да я базикам. Явно като са ги махали са забравили да ги махнат и от inittab и затова постоянно ми е праскало простотии в лог-а

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Create New...