ARPAnet Posted July 30, 2017 Share Posted July 30, 2017 Трудно може да го изтраеш след като е тъпо и е смесено доста зле...ако имах избор само между това и още веднъж "Деспасито", бих се жертвал с второто. Деспасито също не го догледах Пък за уиндоусите от оная ера, явно нямате много на представа какво е син екран...Като в 7цата ли ? А ако те вълнува, от десктопите започвайки с 3.1 нямам пропуски. А Каратеката си я играех на Дос. Професионално при сървърите ми се губят само NT 3.x От Соларисите професионално започвам с 8, а в Плд все още имам бета дискове с 10ката пратени ми от Сън (хронологията е обратна но все тая) Първият ми Редхат беше 8, а първият ми дедикейтед линукс бокс беше с 9ката (заради което години наред си компилирах всяко пакетче). Link to comment Share on other sites More sharing options...
instinct Posted July 30, 2017 Share Posted July 30, 2017 Не става дума само за този микс - вадя изводи колко е висок критерия ти за "нещо добро" и от другата тема, дето пусна ония "смешните" неща, дето на никой не му бяха смешни. Не е зле да си вдигнеш малко летвата за "много яко". --- А иначе извън тая тема ми минава през главата, че ядем изцяло натурални продукти...поне по рекламните приказки на производителите - току що в хладилника намерих едно забравено кисело мляко на "Маджаров", дето трайността му е изтекла още в края на май. Отворих го - даже и намек няма от някакво вкисване, все едно току що съм си го взел от магазина. А иначе Маджаров ми е написал на видно място: Нещо не виждам като как от чувството за хумор/или липсата му може да се правят заключения кой какви критерии има в други области от живота (да кажем - ядрената физика. ). Но... ти си знаеш. Маджаров, не маджаров... по 3 лева бурканчето има на фермерския пазар в събота, от една фирма от близко село, не помня кое беше точно. Може да пробваш, според мен то е истинско. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Midex Posted July 30, 2017 Share Posted July 30, 2017 Нещо не виждам като как от чувството за хумор/или липсата му може да се правят заключения кой какви критерии има в други области от живота (да кажем - ядрената физика. ). Но... ти си знаеш. Извинявай ако съм те засегнал, но аз така процедирам с всички и си вадя изводи от постовете им...не точно какви са им критериите в ядрената физика, а някои по-простички - като кой какво чувство за хумор има да речем...и в тая област примерно Борето е ненадминат с неговия меко казано "странен" черен хумор. Link to comment Share on other sites More sharing options...
DON_CHEFO Posted July 30, 2017 Share Posted July 30, 2017 И с на баща ти костюма. 2005та това беше хит . И ся си е ок. Въпроса е, че не ми става и май го загубих, да ге Link to comment Share on other sites More sharing options...
Midex Posted July 30, 2017 Share Posted July 30, 2017 ...Въпроса е, че не ми става... Много рано бе, Чефо! Я чакай да се опитам да ти помогна с твоя проблем - тая долу познаваш ли я...тя е от твоя край. Link to comment Share on other sites More sharing options...
DON_CHEFO Posted July 30, 2017 Share Posted July 30, 2017 Много рано бе, Чефо! Аааа това си е все още ок Link to comment Share on other sites More sharing options...
Midex Posted July 31, 2017 Share Posted July 31, 2017 Съпорта на Епъл си е на място, за разлика от сервизите, които са официални, но не са Apple сервизи. Нали си гледал това видео... https://www.youtube.com/watch?v=NVAmnV65_zw Link to comment Share on other sites More sharing options...
NEO_DDT Posted July 31, 2017 Share Posted July 31, 2017 Не става дума само за този микс - вадя изводи колко е висок критерия ти за "нещо добро" и от другата тема, дето пусна ония "смешните" неща, дето на никой не му бяха смешни. Не е зле да си вдигнеш малко летвата за "много яко". --- А иначе извън тая тема ми минава през главата, че ядем изцяло натурални продукти...поне по рекламните приказки на производителите - току що в хладилника намерих едно забравено кисело мляко на "Маджаров", дето трайността му е изтекла още в края на май. Отворих го - даже и намек няма от някакво вкисване, все едно току що съм си го взел от магазина. А иначе Маджаров ми е написал на видно място: Всичките млечни продукти си имат доста консерванти, защото ако нямата се развалят до 3-4 дни и това е доста брак... Ако ти се яде истинско кисело мляко до нас и до Първо районно спира едно камионче със сурово прясно мляко и може да си вземеш от там да си направиш. Аз обаче явно дотолкова съм свикнал с химията, че домашно направеното ми идва по-кисело и не ми харесва толкова на вкус. Link to comment Share on other sites More sharing options...
deus_pld Posted July 31, 2017 Share Posted July 31, 2017 Ако ти се яде истинско кисело мляко до нас и до Първо районно спира едно камионче със сурово прясно мляко и може да си вземеш от там да си направиш. По принцип взимането на сурово мляко от някакво си камионче не е много добра идея по ред причини... Иначе добри купешки кисели млека са например Домлян, Кърнаре, Герзовица... Маджаров от самото начало не ми хареса, защото ми беше прекалено "благо". В смисъл, уж е кисело мляко, пък то ми стоеше по-скоро сладникаво. В крайна сметка въпрос на подбор на закваска е и на съотношение между различните млечно-кисели бактерии в стартерната култура. От маркетингова гледна точка по-малко киселите млека се продават по-добре. А че вкусът ни се променя с времето- Факт! И със сиренето е така и с месото и с ред други неща. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Antares Posted July 31, 2017 Share Posted July 31, 2017 Йеей.. Кулбокс. Само... Дето няма едно сглобено бюро и един сглобен компютър... Link to comment Share on other sites More sharing options...
NEO_DDT Posted July 31, 2017 Share Posted July 31, 2017 По принцип взимането на сурово мляко от някакво си камионче не е много добра идея по ред причини... Иначе добри купешки кисели млека са например Домлян, Кърнаре, Герзовица... Маджаров от самото начало не ми хареса, защото ми беше прекалено "благо". В смисъл, уж е кисело мляко, пък то ми стоеше по-скоро сладникаво. В крайна сметка въпрос на подбор на закваска е и на съотношение между различните млечно-кисели бактерии в стартерната култура. От маркетингова гледна точка по-малко киселите млека се продават по-добре. А че вкусът ни се променя с времето- Факт! И със сиренето е така и с месото и с ред други неща. Взимал съм доста пъти и няма проблем. Даже си позволявах да го пия сурово по едно време, тъй като развих нетолерантност към любимото ми прясно мляко и ме избиват пъпки като го пия... Бях чел, че като е сурово и има в самото мляко бактерия, която си подпомага разграждането му, но ми се стори рисково да го пия сурово дълго време. Иначе като си вземеш и го кипнеш на котлона си е също толкова сигурно, колкот и от магазина! То това камионче си има обозначения от коя мандра идва и реално ти е също толкова сигурно, колкото и да си го купиш готово от магазина Link to comment Share on other sites More sharing options...
deus_pld Posted July 31, 2017 Share Posted July 31, 2017 .. Бях чел, че като е сурово и има в самото мляко бактерия, която си подпомага разграждането му, но ми се стори рисково да го пия сурово дълго време. И правилно ти се е сторило рисково, даже мен ако питаш- чист късмет си извадил, че не си си докарал беля след толкова продължителна употреба. Това за бактерията за пръв път го чувам. В смисъл, в суровото мляко има много и най-различни бактерии и повечето то тях- опасни за здравето. То от там идва проблема: суровото мляко излиза от вимето на кравата микробиологично стерилно. Т.е. ако смучеш направо от вимето- няма никакъв проблем, но веднъж излязло навън, млякото почти мигновено се замърсява от околната среда с патогенни организми. Затова хигиената на самото животно и като цяло във фермата/обора е от критична важност. За съжаление, поради индустриализацията на животновъдството и ред други причини, в днешно време суровото мляко е пъти по-замърсено, отколкото преди години. Затова термичната обработка е абсолютно задължителна, иначе рискуваш да си докараш стомашно-чревна инфекция, която в най-добрия случай обилно ще се надрискаш, а в най-лошия: болница, системи и дори смърт. В този ред на мисли- абсолютно грешно е твърдението, че варенето в тенджерата на котлона е същото като пастьоризацията. Като същност на процеса може и да са сходни, но има един ключов параметър- времето! При пастьоризацията (стандартна, флаш, UHT и тн) процеса протича в специални топлообменници, където необходимата температура на млякото се достига почти мигновено, съответно микроорганизмите нямат никакъв шанс да развият защитен механизъм и измират напълно (затова срока на годност на UHT-млеката е по 1 година, а не защото има консерванти). При варенето на котлона температурата се достига много по-бавно, което дава възможност на бактериите и спорите им да оцелеят. За зла беда повечето вредни бактерии (Салмонела, Шигела, Ешерихия коли, Стафилококи и тн) са изключително корави копелета, които много трудно мрат в домашни условия. Това с камиончето го оставям без коментар... Link to comment Share on other sites More sharing options...
w00x Posted July 31, 2017 Share Posted July 31, 2017 Колко образователен форум. Link to comment Share on other sites More sharing options...
NEO_DDT Posted July 31, 2017 Share Posted July 31, 2017 И правилно ти се е сторило рисково, даже мен ако питаш- чист късмет си извадил, че не си си докарал беля след толкова продължителна употреба. Това за бактерията за пръв път го чувам. В смисъл, в суровото мляко има много и най-различни бактерии и повечето то тях- опасни за здравето. То от там идва проблема: суровото мляко излиза от вимето на кравата микробиологично стерилно. Т.е. ако смучеш направо от вимето- няма никакъв проблем, но веднъж излязло навън, млякото почти мигновено се замърсява от околната среда с патогенни организми. Затова хигиената на самото животно и като цяло във фермата/обора е от критична важност. За съжаление, поради индустриализацията на животновъдството и ред други причини, в днешно време суровото мляко е пъти по-замърсено, отколкото преди години. Затова термичната обработка е абсолютно задължителна, иначе рискуваш да си докараш стомашно-чревна инфекция, която в най-добрия случай обилно ще се надрискаш, а в най-лошия: болница, системи и дори смърт. В този ред на мисли- абсолютно грешно е твърдението, че варенето в тенджерата на котлона е същото като пастьоризацията. Като същност на процеса може и да са сходни, но има един ключов параметър- времето! При пастьоризацията (стандартна, флаш, UHT и тн) процеса протича в специални топлообменници, където необходимата температура на млякото се достига почти мигновено, съответно микроорганизмите нямат никакъв шанс да развият защитен механизъм и измират напълно (затова срока на годност на UHT-млеката е по 1 година, а не защото има консерванти). При варенето на котлона температурата се достига много по-бавно, което дава възможност на бактериите и спорите им да оцелеят. За зла беда повечето вредни бактерии (Салмонела, Шигела, Ешерихия коли, Стафилококи и тн) са изключително корави копелета, които много трудно мрат в домашни условия. Това с камиончето го оставям без коментар... Ами преди да развия тази нетолерантност съм употребявал с години от това мляко и то доста сериозни количества и не съм имал проблеми - пиех по 1 литър на закуска почти всеки ден. Не знам пастьоризацията за колко време постигат тия 72 градуса, ама на керамичния котлон у нас завира за отрицателно време - изкипявал съм го многократно И пак ти повтарям млякото ако е изследвано не виждам къде е разликата дали ще си го купиш сурово или пастьоризирано от същата мандра... Link to comment Share on other sites More sharing options...
HEMO Posted July 31, 2017 Share Posted July 31, 2017 Това с камиончето го оставям без коментар... ...особено ако не е хладилно...иначе всичко написано е така... Link to comment Share on other sites More sharing options...
NEO_DDT Posted July 31, 2017 Share Posted July 31, 2017 ...особено ако не е хладилно...иначе всичко написано е така... Естествено че е хладилно, те нямат право да го продават в друго... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Antares Posted July 31, 2017 Share Posted July 31, 2017 Естествено че е хладилно, те нямат право да го продават в друго... Обясни това на дядото с комбито, дето продава пластмасови шишета от оранжада, пълнени с мляко Link to comment Share on other sites More sharing options...
lubo1972 Posted July 31, 2017 Share Posted July 31, 2017 От кога има варианти на закваската?! Доколкото помня с дрътия си акъл класическото българско кисело мляко има две бактерии. Като едната даже си е булгарикус. Останалото са експерименти ка компаниите за понижаване на брака и постигане на 'продаваем' вкус. Link to comment Share on other sites More sharing options...
jijane Posted July 31, 2017 Share Posted July 31, 2017 Не го знам това камионче дето продава сурово мляко, но ако е от легална мандра няма как да е сурово млякото. В Европейския съюз е забранено да се продават мляко, което не е пастьоризирано и млечни продукти получени от сурово мляко. Link to comment Share on other sites More sharing options...
deus_pld Posted July 31, 2017 Share Posted July 31, 2017 Ами преди да развия тази нетолерантност съм употребявал с години от това мляко и то доста сериозни количества и не съм имал проблеми - пиех по 1 литър на закуска почти всеки ден. Пак казвам- върви да пуснеш едно тото, или изтъркай билет, явно си късметлия Иначе за пастьоризацията: за да ме разбереш ще ти го напиша в цифри: тенджерата на котлона убива около 95% от микрофлората в суровото мляко. Класическата пастьоризация на 72 градуса за 15 минути: 99-99,5%. УХТ-пастьоризация- 99,99%. Тези 4,99% между тенджерата и другото са разликата между безопасността и болницата. Толкова по въпроса От кога има варианти на закваската?! Доколкото помня с дрътия си акъл класическото българско кисело мляко има две бактерии. Като едната даже си е булгарикус. Останалото са експерименти ка компаниите за понижаване на брака и постигане на 'продаваем' вкус. Всъщност бактериите в класическата българска закваска са две: Lactobacillus delbrueckii ssp. bulgaricus и Streptococcus termophilus. Едната без другата не може, трябва да ги има и двете за да стане номера, като от процентното съотношение между двете зависи дали млякото ще по-кисело или по-сладникаво. Отделно, вече има и други щамове бактерии, които се влагат допълнително към тези двете, уж за подобряване на вкуса и качествата. Та варианти има доста, да. Link to comment Share on other sites More sharing options...
lubo1972 Posted July 31, 2017 Share Posted July 31, 2017 Мдаа индустриализацията ще ни довърши с храната. А какво е УХТ стерилизация? Link to comment Share on other sites More sharing options...
jijane Posted July 31, 2017 Share Posted July 31, 2017 Пак казвам- върви да пуснеш едно тото, или изтъркай билет, явно си късметлия Иначе за пастьоризацията: за да ме разбереш ще ти го напиша в цифри: тенджерата на котлона убива около 95% от микрофлората в суровото мляко. Класическата пастьоризация на 72 градуса за 15 минути: 99-99,5%. УХТ-пастьоризация- 99,99%. Тези 4,99% между тенджерата и другото са разликата между безопасността и болницата. Толкова по въпроса Не е ли за 15 секунди? @lubo1972 - УХТ-то е същото като горното с малката разлика, че температурата е около 140 градуса и времето е съкратено до 2 секунди. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Midex Posted July 31, 2017 Share Posted July 31, 2017 А какво е УХТ стерилизация? Същото като UHT, но на кирилица. ...и не знам защо всички UHT млека имат един допълнителен специфичен привкус...затова и отдавна не купувам от тях. Link to comment Share on other sites More sharing options...
deus_pld Posted July 31, 2017 Share Posted July 31, 2017 Не е ли за 15 секунди? @lubo1972 - УХТ-то е същото като горното с малката разлика, че температурата е около 140 градуса и времето е съкратено до 2 секунди. Да, грешка в бързината. 15 минути са когато се прави на по-ниския температурен режим, до 66-68 градуса, но това в днешно време се прилага само за млякото за някои сирена. Стандартната пастьоризация е на 72-74 градуса за 15 секунди. п.п.: УХТ- от английското UHT, съкратено от Ultra High Temperature. Това означава мигновено загряване с директна пара на млякото до 140-144 градуса и задържане за 2-3 секунди. Link to comment Share on other sites More sharing options...
netrootbg Posted July 31, 2017 Share Posted July 31, 2017 Йеей.. Кулбокс.Много добре си направил. Не се подлъгвай по глупостите изписани в темата им. От години съм на тях и всичко е 6. Доста мои познати също им ползват услугите. Един няма който да се е оплакал. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.