instinct Posted December 17, 2016 Share Posted December 17, 2016 А ти самият прегледа ли добре линковете си? Защото в един от тях има връзка към сайта на оксфордския речник (второ издание, забележете - 1998 година), където общо взето е казано следното: "В английския език има само около 170 000 думи и още 47 000, които са остарели и вече не се ползват". How many words are there in the English language? The Second Edition of the 20-volume Oxford English Dictionary contains full entries for 171,476 words in current use, and 47,156 obsolete words. To this may be added around 9,500 derivative words included as subentries. Over half of these words are nouns, about a quarter adjectives, and about a seventh verbs; the rest is made up of exclamations, conjunctions, prepositions, suffixes, etc. А пък бройката 200 000 думи в руския език е от стария Толко́вый слова́рь живо́го великору́сского языка́, съставен 1860-та година и включващ само говоримия руски език по онова време (без архаични думи и очевидно без новите такива, които за 150 години оттогава са ... много! ). С гореизложеното искам да кажа, че така сравнения не се правят! И освен това богатството на един език е много повече от просто изброяване на наличната лексика: Link to comment Share on other sites More sharing options...
w00x Posted December 17, 2016 Share Posted December 17, 2016 Преждеговорищите малко са се отвлеки в буквалния превод. Ето как звучи най-правдоподобно и в сравнителен синхрон с оригинала на български. I might have been drunk, then might have been in a fight with Bill and might have finally ended up beaten up by Bill. В това, което си написал, има прекалено голяма несигурност и не е 100% сигурно, че са се случили. "Може и да съм се напил, не знам". В другия превод е ясно, че са се случили, но участника просто не ги помни - както е и в Българското изречение. Link to comment Share on other sites More sharing options...
gado Posted December 17, 2016 Share Posted December 17, 2016 Дадох пример с циганските изцепки. С пиянската в Мюнхен да си видял да пише за циганин? Циганите не ги харесвам. Те са си паразити които не спомагат с нищо за развитието на обществото. Това го правят не само в България, ами и по много други страни. Има и свестни сред тях, но процентът е нищожен. Факт е обаче, че въпросният индивид е роден и израстнал в България. Ходил е на българско училище. Има българско гражданство. Колкото и да не ни харесва, те са граждани на страната. Примерът с тях го дадох защото винаги когато има нещо положително веднага се споменава за някой как бил българин. Няма значение, че примерно не е роден тук и дори не е стъпвал в страната. Важното е, че има някаква далечна роднинска връзка и веднага сме номер 1. Когато обаче има нещо негативно и веднага: той не е българин. Нищо, че е роден и израстнал тук. Същата работа и с езика. Щом е нашият си език веднага е номер 1. И не нямам проблеми с някакви комплекси. Гледам на мен да ми е добре. Гледам да се развивам и да водя хубав живот. Не ми пука дали българският или английският е по - богат на думи. Продължаваш да гърмиш сватбарската, младежо! Дрънкаш пълни нелогизми и абсолютно на посоки. На всичкото отгоре сам осъзнаваш колко безсмислена позиция защитаваш Хайде сега... Кажи си що толкова те е срам да си българин и да имаш общо с България? И друго да те питам... Осъзна ли смисъла на това - Комплексирано-космополитни новобългари? Вероятно за това, последното още не ти е паднала с'тинката, ама имаш време... Колкото до мангалите, разбери най-сетне, че те не са израстнали тук, нищо, че имат български документи. Те растат и се развиват в една тяхна си и абсолютно капсулирана мангалска реалност. И докато разни европеасти, толерасти и току-прогледнали кьорави защитават правото им да се раждат като скотове и да живеят като паразити, те ще продължават да са нищо повече от МАНГАЛИ, тоест тахтаби нямащи нищо общо с българската нация, език, култура или държава. Не знам дали забелязваш, че във всичките ми реплики спрямо теб, никак не твърдя че сме най- хипер-мега-гигя яките, а само, че мангалщината няма нищо общо с езиковото ни богатство. От друга страна обаче, колкото и да не сме най-хипер,мега-гига яките, ако на даден етап от историята не сме били ние, съвременният свят изобщо нямаше да е такъв, какъвто е! Хинт - Знаеш ли кой е Св. Тривелий Теоктист и защо е бил канонизиран за светец? А защо приживе е получил титлата - Съимператор на източната римска империя? Със сигурност не знаеш, но съм сигурен, че ще провериш и тази вечер ще си легнеш по-малко неук и по-малко комплексиран от произхода си И ако по някаква случайност през дебелото ти черепче пробие интересът към това, кои сме и какво наследство имаме, попрочети малко история, сигурен съм ,че после и сам ще можеш да събереш две и две. Link to comment Share on other sites More sharing options...
DON_CHEFO Posted December 17, 2016 Share Posted December 17, 2016 И двете страни изпадате в крайности. Аз нито съм най-големия патриот, но и никога не ме е било срам да съм българин. Циганите са като негрите...и негрите са раждани тука ама никой не ги има за хора . Американци били...колкото аз съм вожд от Мадагаскар. Същото и с циганите. Тоя цирей трябва да бъде изгорен до крак, ако после има проблем - поне ще знаем кой да виним. И определно ми става хубаво като кажа, че родния ми град е на хиляди години и срещу мен се чува само: no way. После като влезнат в гуугъл и викат браво. Link to comment Share on other sites More sharing options...
gado Posted December 17, 2016 Share Posted December 17, 2016 Всъщност родният ти град е населяван от около... 10 000 години насам, споменат е в Библията и се явява като едно от най-старите живи поселища в света.... А за мангалите и негрите го обясни на Ванчо, щот на него не са му се светнали тези неща. Човекът продължава да си мисли, че гражданство и националност са едно и също нещо Дори и Щатите се гордеят с мижавата си и пошла история, а тук някакви новобългари се срамуват от това, че всъщност са българи и отричат наследството си. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Godfather Posted December 17, 2016 Share Posted December 17, 2016 В това, което си написал, има прекалено голяма несигурност и не е 100% сигурно, че са се случили. "Може и да съм се напил, не знам". В другия превод е ясно, че са се случили, но участника просто не ги помни - както е и в Българското изречение. Кое в българското значение на жаргонното "минало незапомнено" (щото това си е чист жаргон, а не правилна граматическа конструкция) гарантира, че нещата са се случили бе воксе? Става въпрос за гледната точка на говорещя - няма НИКАКВА 100% сигурност в израза бил съм се бил напил. 100% е само, когато много ясно си помняш какво се е случило. Когато някой ти го преразказва, това не е 100% сигурност за теб самия. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mockingbird Posted December 17, 2016 Share Posted December 17, 2016 Всъщност българското изречение казва нещо, което не е 100% сигурно,защото явно му се разказва от трети лица. Те му казват, че се е бил напил и т.н. Т.е. човека в случая, не може да бъде сигурен за случката, която му е разказана. И той(човека) после дава обяснение, защо е посинен. Но не е сигурен във фактологическата обстановка и същият(този който разказва) решава, че му се е случила тази случка. Лично за мен, това е непреводимо на друг език във смисъла, който носи разказа. Просто няма как да бъде преведено едно към едно. Възможно е да се получи информацията, но с много повече обяснения. Т.е. с едно изречение няма как да стане. А за богатството на езика ни и това кой кой е..хъмм темата е много широка и не би имала конкретен изход. Имаме много история, която е повлияла адски много за времето си, а сега, сега нямаме нищо...тук е една клоака в която всеки се изхожда, всички знаем защо. Link to comment Share on other sites More sharing options...
charmock Posted December 17, 2016 Share Posted December 17, 2016 Събрали се учени - лингвисти на симпозиум, за да обсъждат езиковите проблеми. По едно време така се обърнала посоката на дискусията, че всеки взел да хвали колко съвършен е неговият език, как дадено чувство можело най-добре да се изрази и т. н. Нашият представител слушал, слушал, па накрая му писнало да слуша глупости, станал и теглил следната реч: "Дами и господа, моите почитания към вашите езици, но няма по-богат и цветист език от българския. Ето тук съм ви приготвил няколко примера в подкрепа на твърдението ми: 1. Кажете, има ли някой език на тази планета, на който да има дума, означаваща нещо средно между "капе" и "тече"? Няма такъв. Аз съм проверил специално. А на български има - "църцори". 2. Има ли някой език, на който да има 4 степени на сравнение - няма. А на български има - далече, по-далече, най-далече, на майната си. Или - готина, по-готина, най-готина, бафмааму. 3. Има ли език, в който да има минало незапомнено време? Хе хе - няма. А на нашенски има - Бил съм се напил. 4. Имате ли вие бъдеще евентуално време в миналото? Нямате. А ние имаме - щял съм бил да работя. 5. Колко начина имате по заобиколен начин да кажете "не знам", когато ви питат нещо? Общо взето всичките се свеждат до един: "I don't know" "No idea" "I got no clue". А вижте ние колко по-заобиколно можем да го кажем: "Казва ли ти някой!", "А сега де!", "ебеш ли му мамата!", "а - сега ме хвана!" 6. И накрая, господа - хайде кажете - има ли език, в който да има една такава дума, която да може да замести всяка друга дума в този език? Няма! А на Български има - това е думата "такова". Link to comment Share on other sites More sharing options...
DON_CHEFO Posted December 18, 2016 Share Posted December 18, 2016 По темата. Едни другари се върнаха скоро от МеХико. Единия от сервитьорите ги питал какъв език говорят. Нашите казват Български. Тогава той им е казал, че знае един българин. Христо Стоичков. Link to comment Share on other sites More sharing options...
netrootbg Posted December 18, 2016 Share Posted December 18, 2016 Не ме е срам, че съм българин. Винаги съм се стремял да помогна с каквото мога на останалите българи и на страната като цяло. Хайде сега... Кажи си що толкова те е срам да си българин и да имаш общо с България? И друго да те питам... Осъзна ли смисъла на това - Комплексирано-космополитни новобългари? Вземи чети по внимателно, все пак на български съм го написал. Иначе важното е да се пишем големи пАтреоти. Колкото до мангалите, разбери най-сетне, че те не са израстнали тук, нищо, че имат български документи. Те растат и се развиват в една тяхна си и абсолютно капсулирана мангалска реалност. И докато разни европеасти, толерасти и току-прогледнали кьорави защитават правото им да се раждат като скотове и да живеят като паразити, те ще продължават да са нищо повече от МАНГАЛИ, тоест тахтаби нямащи нищо общо с българската нация, език, култура или държава. Не знам дали забелязваш, че във всичките ми реплики спрямо теб, никак не твърдя че сме най- хипер-мега-гигя яките, а само, че мангалщината няма нищо общо с езиковото ни богатство. От друга страна обаче, колкото и да не сме най-хипер,мега-гига яките, ако на даден етап от историята не сме били ние, съвременният свят изобщо нямаше да е такъв, какъвто е! Хинт - Знаеш ли кой е Св. Тривелий Теоктист и защо е бил канонизиран за светец? А защо приживе е получил титлата - Съимператор на източната римска империя? Със сигурност не знаеш, но съм сигурен, че ще провериш и тази вечер ще си легнеш по-малко неук и по-малко комплексиран от произхода си И ако по някаква случайност през дебелото ти черепче пробие интересът към това, кои сме и какво наследство имаме, попрочети малко история, сигурен съм ,че после и сам ще можеш да събереш две и две. Не знам да има училища за цигани и такива за българи. Факт е, че не искат да се интегрират. Факт е, че никой не прави нищо по въпроса. Това не променя това, че имат българско гражданство. Не е приятно, но не може да се промени това. Както Стефчо ти написа и за негрите. Не им се кефят, но не можеш да го промениш. Хич не ми пука за религии и кой какъв светец и не знам си какво бил. През оная работа ми е за почти всички религии. Аз се определям като пастафарианец! Всички останали религии не стават за нищо! Не ми се чете за някакъв си. Това с историята и "ако-тата" ми е много любимо. Ако това, ако онова. Не се усещат хората, че само една лека променя и после цялата история се променя. Пак обаче се изказваш все едно само ние имаме богата история и никой друг. Не я отричам нашата, но гледам и другите каква имат и какво са направили. Link to comment Share on other sites More sharing options...
gado Posted December 19, 2016 Share Posted December 19, 2016 Вземи чети по внимателно, все пак на български съм го написал. Иначе важното е да се пишем големи пАтреоти. Поредната доза глупости... Не можа да ме изненадаш. Хич не ми пука за религии и кой какъв светец и не знам си какво бил. През оная работа ми е за почти всички религии. Аз се определям като пастафарианец! Всички останали религии не стават за нищо! Не ми се чете за някакъв си. Това с историята и "ако-тата" ми е много любимо. Ако това, ако онова. Не се усещат хората, че само една лека променя и после цялата история се променя. Пак обаче се изказваш все едно само ние имаме богата история и никой друг. Не я отричам нашата, но гледам и другите каква имат и какво са направили. Браво, Иване! Хвала НуРС знаеш ли какво е и в кои случаи се употребява като епитет? Ако си избиеш от главата тази дивотия, че ти приказвам за религия, вероятно ще се светнеш и за колко "лека" промяна става въпрос Ама знам, че няма да го направиш, понеже поляризираните цайси май са ти враснали на носа. Нищо де.. Народ, който не познава историята си стига именно до тук. И не се напрягай, не си само ти така, милиони сте. То за това нещата си се въртят в затворен кръг. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Antares Posted December 19, 2016 Share Posted December 19, 2016 Link to comment Share on other sites More sharing options...
galaxi Posted December 19, 2016 Share Posted December 19, 2016 Айде малко поразсейте се с Lee Camp,където сериозните неща се предават по един иронично-забавен начин Link to comment Share on other sites More sharing options...
Antares Posted December 19, 2016 Share Posted December 19, 2016 Чудя се дали веганите слушат музика, ако има гайди в нея Link to comment Share on other sites More sharing options...
ARPAnet Posted December 20, 2016 Share Posted December 20, 2016 Поредната доза глупости... Не можа да ме изненадаш. Браво, Иване! Хвала НуРС знаеш ли какво е и в кои случаи се употребява като епитет? Ако си избиеш от главата тази дивотия, че ти приказвам за религия, вероятно ще се светнеш и за колко "лека" промяна става въпрос Ама знам, че няма да го направиш, понеже поляризираните цайси май са ти враснали на носа. Нищо де.. Народ, който не познава историята си стига именно до тук. И не се напрягай, не си само ти така, милиони сте. То за това нещата си се въртят в затворен кръг. То хубаво си обичаме историята, но не може все на тази кълка да лежим. Постигнатото от вторият ни хан не променя днешният Бай Ганьо.Проблемите ни с циганите не са заради разните комитети, а отново благодарение на Ганьо... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Godfather Posted December 20, 2016 Share Posted December 20, 2016 То хубаво си обичаме историята, но не може все на тази кълка да лежим. Аааа, може, може. Това е основната опорна точка на съвременния патрЕот. Каква история сме били имали преди 1000 години. Ама съвременния патрЕот не може да схване, че настоящия мат'рял няма нищо общо дори с хората от съвсем близкото минало - примерно от Възраждането, камо ли пък ако трябва да се върнем 1000 години назад. Опорната точка на въременния патрЕот му дава увереност, че няма какво да променя в идиотската си философия и мислене, щото ра'иш ли той е 100% потомък на онези важни люде в историята. И единственото му доказателство за това е, че ... се смята за патрЕот и че "познава" историята. Link to comment Share on other sites More sharing options...
vinyl_master Posted December 20, 2016 Share Posted December 20, 2016 И каква поредна умопомръчителна ТЪПОТИЯ, дами господа..... Link to comment Share on other sites More sharing options...
gado Posted December 20, 2016 Share Posted December 20, 2016 Хех... Ти не си ли му свикнал на... аргументите.., когато няма какво смислено да каже? В случая обаче, това навиване на старата латерна може да се отдаде и на тоталното не следене на нишката. Което от своя страна не пречи да си извърти плочата с Патреотите, Мат'ряла и запазените за бис шлагери - Задунайска губерния и Копейкаджии Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ferante Posted December 20, 2016 Share Posted December 20, 2016 .... За съжаление не съм лингвист за да ги преведа изреченията правилно. По същия начин и на EN има една купчина думи (например всичките вариации на тяхните типове дъжд), които нямат аналог в нашия език. Както и да е - ако тръгнем да гледаме частични случаи, то дискусията никога няма да приключи. --------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Четейки последните няколко поста в тази и други теми си мисля, че Link to comment Share on other sites More sharing options...
djadomraz Posted December 20, 2016 Share Posted December 20, 2016 WTF Луцифер значело носител на светлината. Не знаех.. Link to comment Share on other sites More sharing options...
DON_CHEFO Posted December 20, 2016 Share Posted December 20, 2016 Чудя се дали веганите слушат музика, ако има гайди в нея Веганите могат да се хванат за ръчички и да си го нашият в дивия... Соев кренвирш Link to comment Share on other sites More sharing options...
Midex Posted December 21, 2016 Share Posted December 21, 2016 WTF Луцифер значело носител на светлината. Не знаех.. Така е като не си гледал двата сезона на "Луцифер (Светлоносеца)". Това през Мезозойската ера яхнал велосиРаптор ли? Не бе...просто работех през девет планини в десета. А сега съм в другата крайност - ако някоя нощ докато работя заспя на стола си (който е доста удобен и предразполага за това), сутринта "времето до работата ми" е точно 5 секунди (за прозявката) и продължавам от мястото, където съм бил заспал. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Antares Posted December 21, 2016 Share Posted December 21, 2016 Добре де, искате да кажете, че българинът днес е същия, който е бил двигателя на възраждането ли? Същия, който е прегазил Одрин и вършал в Турция? Същия, който се е организирал и е отказал да даде на нацистите евреите? Защото, доколкото разбирам тезата на Кръстника - това е, че българинът днес не е същия, който е бил на три морета... Link to comment Share on other sites More sharing options...
w00x Posted December 21, 2016 Share Posted December 21, 2016 Добре де, искате да кажете, че българинът днес е същия, който е бил двигателя на възраждането ли? Същия, който е прегазил Одрин и вършал в Турция? Същия, който се е организирал и е отказал да даде на нацистите евреите? Да. И ефекта от Руското присъствие в държавата е главно положителен. Факта, че държавата ни е 1:1 копие на някоя Руска провинция обаче (както споменах преди време, дори и на база архитектурни и рекламни решения), никой не го обсъжда. Link to comment Share on other sites More sharing options...
vinyl_master Posted December 21, 2016 Share Posted December 21, 2016 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.