Jump to content
BulForum.com

Какво ви минава през главата

Recommended Posts

• Replies 107k
  • Created
  • Last Reply

Е, чак пък трудна. Накрая се свежда до решаване на система от уравнения. Не е Атомна физика...

Е, чак пък трудна. ......  Не е Атомна физика...

Не е ли? Само така си мислиш...не е за някои, ама за други (като мене)... :wacko:

-------------------

А между другото напоследък из е-пощите са се активизирали не само спамерите, но и гадовете - за последните 3 дена съм получил над 10 писма с различно заблуждаващо съдържание (уж, че касае някакъв мой акаунт или пък, че аз съм поискал да ми пратят някаква информация), но с един и същ VBS файл в архив, маскиран като xxxxx.doc.vbs , xxxxx.pdf.vbs или др. подобен, който антивирусната не го отчита като вирус, независимо дали го сканирам в архива или извън него. Така че внимавайте и не натискайте тук и там по инерция и за по-бързо!

Не е ли? Само така си мислиш...не е за някои, ама за други (като мене)... :wacko:

-------------------

:lol: добре де, ще ти дам 1-2 типа - Сборът от ъглите на произволен триъгълник прави 180 градуса. Сборът от ъглите на произволен четириъгълник (било то и по-големи от 180°) прави 360 градуса :) 

Само ще помоля да не публикувате решения - нека и останалите да се потормозяят.

А недовършени решения може ли? :)

:lol: добре де, ще ти дам 1-2 типа - Сборът от ъглите на произволен триъгълник прави 180 градуса. Сборът от ъглите на произволен четириъгълник (било то и по-големи от 180°) прави 360 градуса :)

Да бе, вярно - така е лесно, ама го бях забравил понеже съм завършил училище преди да се родиш, та ми е простено. :P

Почти го сметнах (добавил съм цифрите), ама накрая ми остават общо едни градуси, които не знам как да ги разпределя на двата ъгъла - да не би да имаше някаква формула нещо... :wacko:

f27a289767a34115.jpg

Едит: Аааааа...забравих оня дългия вдясно - чрез него вече става, реших го (заради Ferante няма да кажа колко е, но ще го сложа като линк в спойлер)! :thumbsup:

То даже и не е задача, а малко логическо разсъждаване + комбиниране на триъгълници и четириъгълници, разбира се ако човек помни все още правилото за сбора на ъглите при едните и другите, за което ме подсети Чистача.

Задачата не е елементарна. Ясно е, че ще има допълнителни неща да се правят. Аз видях решението и си припомних кое забравям и защо не мога да я реша. Няма да го споменавам, че е голяма помощ. Не е разбира се сборове на ъгли, успоредни построения и т.н. Това е ясно на всички с второ отделение.

След като отиде една нощ и половин работен ден - предадох се. ☺️☺️. Ядеше ме отвътре да видя отговора. Не самата цифра, а метода на решение.

Що бе, супер лесно е, особено след като Чистача ми припомни забравеното. От там нататък нещата тръгват като редене на пъзел или минаване през лабиринт, с тия пресичащи се линии е пълно с виртуални триъгълници и четириъгълници и след като си наясно, че сборът на ъглите във всеки е 180 при едните, респ. 360 при другите и като знаеш, че правата линия всъщност е 180 градуса - няма нищо трудно да стигнеш до оня ъгъл, дето го сочи червената стрелка. И това ти го казва човек, дето математиката и геометрията никога не са били силните му предмети в училище - честно казано помня само таблицата за умножение и никакви формули. :)

Що бе, супер лесно е, особено след като Чистача ми припомни забравеното. От там нататък нещата тръгват като редене на пъзел или минаване през лабиринт, с тия пресичащи се линии е пълно с виртуални триъгълници и четириъгълници и след като си наясно, че сборът на ъглите във всеки е 180 при едните, респ. 360 при другите и като знаеш, че правата линия всъщност е 180 градуса - няма нищо трудно да стигнеш до оня ъгъл, дето го сочи червената стрелка. И това ти го казва човек, дето математиката и геометрията никога не са били силните му предмети в училище - честно казано помня само таблицата за умножение и никакви формули. :)

На теб може да не ти е трудно, но Чефо е инженер ;). А нали знаеш приказката за инжинерите и лекарите...  :lol:

Браво. За малко бях забравил, че форОма беше пълен с тарикати и лауреати. Отивам да си разбия тъпата глава в гипсокартона.

И това ти го казва човек, дето математиката и геометрията никога не са били силните му предмети в училище - честно казано помня само таблицата за умножение и никакви формули. :)

Стига лъжи! По времето на динозаврите е нямало предмет математика, още по-малко геометрия! Яздили сте волни велосиРАПТОРИ (познати още като велосиВиденовци), летели сте на гърба на птеродактили и отивам да си пия хапчетата! :moon:

Ето поздрав:

Стига лъжи!  По времето на динозаврите е нямало предмет математика, още по-малко геометрия!

Не лъжа. Вярно че нямаше, но точно по тая причина аз съм се изучил доста по-късно и съм карал вечерно при Архимед и Питагор. :popcorn:

То едното не изключва другото...за к'во казах, че съм карал вечерно - ако знаеш колко чаках, докато се появят някои кадърни като тях. :moon:

http://reactoridle.com/

Бях си в България когато някой постна тоя линк...не беше добра идея. Ебаси зарибявката. То не са смтки, не е чудо колко ще издржи системата. Вече говорим в квадрилиони при мен ахаах

Не бе, наистина е просто - само иска малко търпение и събиране на числа. :)

Много ми се иска да ми пратиш скица на решението. Аз го видях с 3 допълнителни построения...тогава става просто събиране на 2+2. Моите построения не бяха правилните. А не бяха защото забравих за правилото за подобни триъгълници. Та без построения ми е много любипитно да видя и втори начин на решение. Може да е любопитно и за някой друг лауреат у форОма. Ще го видя вечерта, че сега ми се ще да изкарам някоя стотачка ;)

Нямаш проблем, всяка една стъпка мога да ти я пратя с обяснение, но както спомена Кръстника, това е задача за към 5-ти клас и реално това са почти повтарящи се стъпки, защото подходът е един и същ - попълваш липсващите ъгли един по един, ползвайки знанието за 180/360 градуса в триъгълника/четириъгълника. Също така би трябвало да си наясно, че права линия е 180 градуса + още толкова от другата й страна, а когато някъде линии правят 'X', срещуположните ъгли са равни и т.н. :)

• Veno locked this topic

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

Guest
This topic is now closed to further replies.

• Create New...