galaxi Posted August 28, 2016 Share Posted August 28, 2016 Депресиращи заплати ... за хората извън IT сферата Link to comment Share on other sites More sharing options...
netrootbg Posted August 28, 2016 Share Posted August 28, 2016 Депресиращи заплати ... за хората извън IT сферата Да не споменавам какви заплати се взимаха в Ирак и Афганистан, че тогава трябва и вените да си пререже човек. Но там си е гадно място и няма какво да правиш в свободното време. Като цяло никой не изкарваше много време там. Link to comment Share on other sites More sharing options...
jozo Posted August 28, 2016 Share Posted August 28, 2016 Те да не са луди та да дойдат и работят за българска заплата?! То значи и аз съм лудия с тях, понеже имаме еднаква квалификация, ама аз не съм се бутал да ходя там, защото и без друго взимам повече пари където съм в момента. И те като мен са се надявали, че голяма западна фирма ще плаща, уви... Както казах не случайно заводите са в Пловдив не в София.... Така е само на теория,нещата в реалния живот са доста по различни...Иначе за всичко по горе дето написа съм съгласен,истината е че пари се взимат читави предимно във фирми със западно участие.Ай ти специалиста във фирмата в която работих последно взимаше 900 лв чисто(знам защото имах достъп до данните за заплатите).Пишеше програмата с която работихме във фирмата,подържаше компютрите на 6-7 склада събота и неделя на повикване-нещо ако се омаже търчи...В момента в Пловдив 1000 лв чисто минава за една доста прилична заплата...За това и избягаха всички из Европа,бившия директор на едно от големите предприятия в Пловдив,човек с висше образование и два езика в момента кара камион в Дания за една местна спедиция.Даже не е и сънувал парите дето изкарва там Този трябва да е бил откачен, ако наистина е бил добър в програмирането. Както се каза горе, освен пари сега в ИТ сектора ги коткат и с придобивки, отпуски и всякакви такива неща. Link to comment Share on other sites More sharing options...
netrootbg Posted August 28, 2016 Share Posted August 28, 2016 IT-то не виждам да намалее като търсене в близките 10-15 години. Евентуално след развието на AI. Но това колко време ще отнеме с точност не е ясно. Това с работата в заводите... Все повече ще намалява. Все повече и повече се автоматизира. Даже се учудвам, че все още има хора които да извършват ръчно разни неща. Шофьорите и те като гледам до няколко години ще изчезнат като професия. Там май най - бързо ще се случат нещата. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Godfather Posted August 28, 2016 Share Posted August 28, 2016 edit: Онова което ти предлагах преди време даже щеше да си на около ~5k евро на месец и шеф на екип. Ама ти се ослушваш.... Щеше да си малко тъпо място, но.... Ако имате някакви шефски позиции в информационната сигурност, направо да стягам куфарите. Link to comment Share on other sites More sharing options...
galaxi Posted August 28, 2016 Share Posted August 28, 2016 Почнахте да хвърчите в облаците... Link to comment Share on other sites More sharing options...
jozo Posted August 28, 2016 Share Posted August 28, 2016 IT-то не виждам да намалее като търсене в близките 10-15 години. Евентуално след развието на AI. Но това колко време ще отнеме с точност не е ясно. Това с работата в заводите... Все повече ще намалява. Все повече и повече се автоматизира. Даже се учудвам, че все още има хора които да извършват ръчно разни неща. Шофьорите и те като гледам до няколко години ще изчезнат като професия. Там май най - бързо ще се случат нещата. Има прекалено много дейности, за които автоматиката не върши работа. Отделно, че автоматите искат надзор, както и програмиране и поддръжка. Примерно има дейности, които отдавна са автоматизирани, но се оказва че човек с опит извършва по-добре дадената дейност. Например в заводите на Ферари или Бентли се боядисва на ръка, автомати за боя има от 20 и повече години сигурно. Та човешкия фактор още дълги години няма да изчезне. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Grimjaur Posted August 28, 2016 Share Posted August 28, 2016 Има прекалено много дейности, за които автоматиката не върши работа. Отделно, че автоматите искат надзор, както и програмиране и поддръжка. Примерно има дейности, които отдавна са автоматизирани, но се оказва че човек с опит извършва по-добре дадената дейност. Например в заводите на Ферари или Бентли се боядисва на ръка, автомати за боя има от 20 и повече години сигурно. Та човешкия фактор още дълги години няма да изчезне. Или пък Ролс-Ройс Link to comment Share on other sites More sharing options...
ARPAnet Posted August 28, 2016 Share Posted August 28, 2016 https://www.youtube.com/shared?ci=tVmp8sk_qSE Link to comment Share on other sites More sharing options...
galaxi Posted August 28, 2016 Share Posted August 28, 2016 http://www.ted.com/talks/anthony_goldbloom_the_jobs_we_ll_lose_to_machines_and_the_ones_we_won_t?language=bg Link to comment Share on other sites More sharing options...
djadomraz Posted August 28, 2016 Share Posted August 28, 2016 Така е само на теория,нещата в реалния живот са доста по различни...Иначе за всичко по горе дето написа съм съгласен,истината е че пари се взимат читави предимно във фирми със западно участие.Ай ти специалиста във фирмата в която работих последно взимаше 900 лв чисто(знам защото имах достъп до данните за заплатите).Пишеше програмата с която работихме във фирмата,подържаше компютрите на 6-7 склада събота и неделя на повикване-нещо ако се омаже търчи...В момента в Пловдив 1000 лв чисто минава за една доста прилична заплата...За това и избягаха всички из Европа,бившия директор на едно от големите предприятия в Пловдив,човек с висше образование и два езика в момента кара камион в Дания за една местна спедиция.Даже не е и сънувал парите дето изкарва там Ами на теория е само, защото всичко е толкова корумпирано и излевачено, че няма накъде. Субсидии, лицензи и регулации навсякъде. Пък после "защо не вървят нещата". И ние не можем в момента да си намерим хора, а заплатите надвишават дори тези в доста от държавите в западна Европа. Да не кажа в почти всички. Хрумна ми обаче идея. Да ти откраднем някой от сегашния персонал . Аз попрегледах разните оферти (имаше в Брюксел мисля и някъде в Германия) ама са ви леко ниски заплатите за програмисти Поне според моите разбирания... Не. С познания в Windows ни трябват. По - точно Active Directory - базови познания. Не трябват кой знае какви знания. Да може да създава потребители, да дава права и т.н. В момента даже двама човека ни трябват. Чисто заплатата е ~40 000 евро на година + медицинска застраховка. Че то това се учи буквално за 2 седмици егати. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kotora Posted August 30, 2016 Share Posted August 30, 2016 Абе в нашата фирма 3 месеца търсиха Database Analyst... Текучеството е бих казал доста голямо. В момента 4-5 човека са си подали предизвестията, като двама са тийм лийдове и няма кандидати за длъжностите им А на мене ми се правят за 4 дена отпуска другата седмица. Почват да ми лазят по нервичките, но ще изтърпя до края на годината да взема бонуса и да си изкарам курса за Java, и се разделяме Link to comment Share on other sites More sharing options...
w00x Posted August 30, 2016 Share Posted August 30, 2016 Аз лично не говорех за текучество, а за тотална липса на подходящи кандидати. Текучество няма при нас. Освен това, при положение, че 5 човека са подали предизвестия и сте с по-малко персонал от необходимото, как очакваш да те пуснат за 1 седмица в отпуск в края на лятото, при положение, че най-вероятно има още хора, които си взимат годишната лятна отпуска? И аз да бях, и аз нямаше да те пусна. Link to comment Share on other sites More sharing options...
NEO_DDT Posted August 30, 2016 Share Posted August 30, 2016 Кубрат Пулев е близо до мач за световна титла с Джошуа през ноември - горкия... Ей тука вече направи голяма грешка и ще яде наистина здрав бой Пулев... Link to comment Share on other sites More sharing options...
charmock Posted August 30, 2016 Share Posted August 30, 2016 Да те блъсне сексапилна ендокриноложка докато отиваме да купим подарък на синът ми за именния ден...просто безценно. Иначе момичето си призна вината и подпълнихме протокола без проблем, а и имаше много хубави цици. Ако някой се интересува от добър майстор бояджия и тенекеджия, препоръчвам Иван от Златитрап. Много бързо и качествено ми оправи колата и дори, че му се наложи да прави и допълнителни работи ми взе точно толкова за колкото ми направи първоначалната оферта. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Antares Posted August 30, 2016 Share Posted August 30, 2016 Да не спамя оная тема... Да беше много красиво, но на мене любимото ми място си остава Синаница Каквото и да видя се сещам за синанишката порта, върха, езерото, хижата и мекиците Между другото в неделя май имаше някакво състезание по планинско каране (колела) Абе и Синаница е прекрасна, рида е наистина чудесен (между другото в ония район с една група идиоти написахме един "ХУР" с камъни) и Тевно Езеро е много красиво (особено от вр. Каменица), но не знам, може би е сантимент, безбожния район ми е любим. Link to comment Share on other sites More sharing options...
UzITo Posted August 30, 2016 Share Posted August 30, 2016 Ние събота се качихме от Паниците на хижа Рай и Райското пръскало. За човек с моя никакъв опит ми хареса мястото. Хора също нямаше много да кажем 100 за целия ден отиване и връщане. Райското пръскало беше по-скоро Райско стичане, но все пак си заслужаваше. Link to comment Share on other sites More sharing options...
deus_pld Posted August 30, 2016 Share Posted August 30, 2016 Ние събота се качихме от Паниците на хижа Рай и Райското пръскало. За човек с моя никакъв опит ми хареса мястото. Хора също нямаше много да кажем 100 за целия ден отиване и връщане. Райското пръскало беше по-скоро Райско стичане, но все пак си заслужаваше. По това време на годината няма как да е друго. Ако искаш да видиш пръскалото в пълния му блясък, трябва да се качиш през април, тогава наистина е внушително Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lucky Luciano Posted August 30, 2016 Share Posted August 30, 2016 Минава ми това...https://www.youtube.com/watch?v=bWd6vNaAGYI Напомня ми друга песен и целия ден съм на вълна Цеца... Link to comment Share on other sites More sharing options...
galaxi Posted August 30, 2016 Share Posted August 30, 2016 Добра е... Link to comment Share on other sites More sharing options...
jijane Posted August 30, 2016 Share Posted August 30, 2016 Иначе за всичко по горе дето написа съм съгласен,истината е че пари се взимат читави предимно във фирми със западно участие. Истината, е че точно във фирмите със западно участие не се взимат читави пари, поне не и в Пловдив. В заводите, които се нароиха около града ни, дават направо мизерни пари дори и на квалифицирани работници. При жената в сравнително голяма българска фирма, общак взима повече пари отколкото електротехник в чаканата като някаква панацея Сенсата. Инженер/Супервайзор производство в голяма немска фирма с филиал около Пловдив - 1000 лева заплата. Това не са читави заплати за някой с квалификация, която не е само на хартия разбира се. По дяволите, гайкаджия при един приятел, собственик на сервиз, взима 1100 лева. Тук изключваме ИТ сектора разбира се, там за 1000 лева на месец няма да си направят труда дори да си изкарат пръста от носа. Link to comment Share on other sites More sharing options...
w00x Posted August 30, 2016 Share Posted August 30, 2016 IT сектора не са само програмисти. Виждам някаква такава мисконцепция. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Godfather Posted August 30, 2016 Share Posted August 30, 2016 IT сектора не са само програмисти. Виждам някаква такава мисконцепция. Аз си спомням кой тук във форОма започна с разпространяването на тази мисконцепция програмист=IT. Link to comment Share on other sites More sharing options...
DON_CHEFO Posted August 30, 2016 Share Posted August 30, 2016 Истината, е че точно във фирмите със западно участие не се взимат читави пари, поне не и в Пловдив. В заводите, които се нароиха около града ни, дават направо мизерни пари дори и на квалифицирани работници. При жената в сравнително голяма българска фирма, общак взима повече пари отколкото електротехник в чаканата като някаква панацея Сенсата. Инженер/Супервайзор производство в голяма немска фирма с филиал около Пловдив - 1000 лева заплата. Това не са читави заплати за някой с квалификация, която не е само на хартия разбира се. По дяволите, гайкаджия при един приятел, собственик на сервиз, взима 1100 лева. Тук изключваме ИТ сектора разбира се, там за 1000 лева на месец няма да си направят труда дори да си изкарат пръста от носа. Нещо ви е много объркана представата. Естествено навсякъде един "гайкаджия" или шофьор ще взима повече от човек седящ зад бюро. Не говорим за висшия мениджмънт или комютърджиите. Сега, ако механика работи за някой - 11 долара на час, ако е лицензиран - 25, ако рентва мястото и е наринал 60 бона в инструменти - няма да ти се изплюе изплюе на капака за под 70 долара на час (ако е източноевропейски емигрант), ако е американец - отиваш на 90, 100. В дилъра 140 до 160.(толкова те таксуват теб) Знаеш ли кога ще видиш такова заплащане - никога. Шофьорите щото е слабо кандисват на 1000 ако нямат опит и към 1200 ако имат(на седмицса). Направи си справка какъв трябва да си, за да ги вадиш тия пари. Та като кажете гайкаджия или прост шофьор и се вбесявам за отрицателно време. 23 годишен румънец миналата година плати данъци на над 800 бона от 4 камиона. Единия го караше той. 700 ги пиши разходи за "простия" шофьор и пак оставаш с цифра, която и за компютърджии е непосилна ако нямат хубав опит. Това ти го казва човек дето ги вижда нещата от първа ръка, а не какво чул и видял по филми и форуми. Link to comment Share on other sites More sharing options...
DON_CHEFO Posted August 31, 2016 Share Posted August 31, 2016 Кубрат Пулев е близо до мач за световна титла с Джошуа през ноември - горкия... Ей тука вече направи голяма грешка и ще яде наистина здрав бой Пулев... Аз мисля, че до втория рунд е аут. Тоя и Уайлдър са някви психари. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.