chistacha Posted June 30, 2015 Share Posted June 30, 2015 Тва днешните студенти, не са студенти! Трима с различни специалности идват при жената на частни уроци, щото били закъсали с математиката. Аз нямам познат, който като студент да е ходил на частни уроци! Бива ли, толкова да са свикнали да им се налива акъл на готово? Студентите ги оправдавам. Като знам на какво ниво е математиката в гимназиите и как изведнъж те хвърлят на интегрално и диференциално смятане - не е лесно. Едно време си е за едно време. Тогава се учеха производни, граници и интегриране още в 11-12 клас в училище. После като влезеш в университета - нещата се получават по друг начин. Сега положението е толкова зле, че с матура по чужд език влизаш да учиш силно инженерни специалности без да можеш да сметнеш 2 и 2 или изобщо да си имаш някакво понятие от геометрия. И дереджето е такова, щото няма хора, а ние откриваме още и още университети и специалности по държавна поръчка. За тоя набор, дето завърши тая година, не я знам статистиката, но със сигурност в родните университети има над 500 20 000 акредитирани места повече, отколкото завършващи ученици. И после мрънкат, че с по 3 висшета не могат да си намерят работа! То сред тая сган, и да искаш да научиш нещо, влизаш в ебаси приключението! Но виж, кафенца можеш да жулиш всеки ден, по няколко пъти, по време на лекциите и упражненията...все има с кой. За справка - Европейският колеж вече е акредитиран от държавата и има право да издава дипломи с холограмен стикер и да раздава кредити. Само в Свищов, студентите всички специалности, всички курсове, редовно и задочно са над 10 000 - 12 000. ВИХВП - над 6000 души общо. ПУ е с капацитет да приеме над 4000 души 1-ви курс всяка година. Просто статистика... Link to comment Share on other sites More sharing options...
XMD Posted June 30, 2015 Share Posted June 30, 2015 Студентите ги оправдавам. Като знам на какво ниво е математиката в гимназиите и как изведнъж те хвърлят на интегрално и диференциално смятане - не е лесно. Едно време си е за едно време. Тогава се учеха производни, граници и интегриране още в 11-12 клас в училище. После като влезеш в университета - нещата се получават по друг начин. Най-малкото, което могат да направят младите търтеи е да се съберат 3-4 и да си помогнат взаимно и решат тъпите задачи. Да проявят някаква инициатива, имат лекции и упражнения, да си поблъскат малко главите над материала и пробват да вникнат в него. След някоя година като завършат и почнат някъде работа и не успеят да се справят с някаква задача, пак ли ше търсят помощ отстрани? Link to comment Share on other sites More sharing options...
JDFU Posted June 30, 2015 Share Posted June 30, 2015 "Те тия работи няма да ни трябват"! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Midex Posted June 30, 2015 Share Posted June 30, 2015 Положението с висшето образование в България от доста време е много зле...и всяка година отива на по-лошо. Говоря от лични впечатления, понеже отдавна работя в тази област...и най-кофти, че самото ръководство индиректно те принуждава да пускаш всички студенти, понеже "всяка бройка била нужна на университета", а знаейки това...и самите студенти те изнудват да ги пускаш без да са прочели нищо. Оня ден гледам един курс излиза от изпит и чувам две ядосано да си разговарят как било възможно да не им дадат да препишат!!! Все едно им се полага по право....както и на циганите - да си строят незаконно дето свáрят, а после като им го бутнат да реват на умряло. Link to comment Share on other sites More sharing options...
gal4enceto Posted June 30, 2015 Share Posted June 30, 2015 Пламене, всичко е комплексно. Аз не вярвам, че проблемът е само в гимназиите или във ВУЗ-овете. Като знам какви колежки имам от университета, които учат децата в начален етап, мога да си направя изводите какво е положението и там. При нас, в гимназиите, вече пристигат силно затъпели, без грам обща култура, без никакъв социален опит... Много е зле положението. Факт, че досега съм преподавала само във второразрядни училища, но тенденцията ми се струва повсевместна... С диференцирания бюджет нещата станаха хептен зле, борбата за деца е жестока, буквално се крадат деца, има т.нар. мъртви души нявсякъде. От основните училища не дават на учениците свидетелствата за завършено основно образование, бавят ги, само за да не излезе детето от въпросното училище. С приема след 7 клас е същото, даже по-зле. Нещата са многооооооооооооооооооооо в киреча. Не искам да влизам в повече подробности, че бъдещето ми е мило и доста неясно. Аз да се "похваля", че също ставам безработна бъдеща майка след 1 седмица. Можете да си направите сметката за какво ниво на човечност говорим. Link to comment Share on other sites More sharing options...
w00x Posted June 30, 2015 Share Posted June 30, 2015 Аз да се "похваля", че също ставам безработна бъдеща майка след 1 седмица. Можете да си направите сметката за какво ниво на човечност говорим. Не разбрах. Освобождават те от работа преди да родиш и няма да получаваш майчинство? Това не е ли незаконно? Link to comment Share on other sites More sharing options...
RaptoR Posted June 30, 2015 Share Posted June 30, 2015 Аз да се "похваля", че също ставам безработна бъдеща майка след 1 седмица. Можете да си направите сметката за какво ниво на човечност говорим. Шефката на кака ти се опитва да сътвори същото нещо с нея и бая се замислям дали да не я подбера както аз си знам.... Link to comment Share on other sites More sharing options...
gal4enceto Posted June 30, 2015 Share Posted June 30, 2015 По принцип няма да мога да ползвам Отпуск за отглеждане на дете до 2 години (т.е. трябва да се върна някъде, където и да е, на работа след 1 година). Де факто, търся опции, за да избегна този вариант. Дано да станат нещата. Незаконно е ако си на безсрочен договор. Аз съм в това училище втора година, но на срочен договор и не пожелаха да ми го направят безсрочен. Не е изгодно за работодателя. И законът (естествено) не ме пази. Дреме му на някой, че оставам на улицата с дете. Много честа практика се оказа това, Видене. Направих си лично проучване по въпроса. Оказа се, че имам много познати, които са били освободени от работа с това оправдание. Аз си мислех, че има нещо човешко в работодателите, но се оказа, че съм живяла в заблуда. Link to comment Share on other sites More sharing options...
RaptoR Posted June 30, 2015 Share Posted June 30, 2015 При това тук говорим за ЧСИ и за едни шибани 10 дена, за да си получи жена ми майчинските. Принципно 0 щети за работодателя. Ни заплати искам, ни ми пука по принцип, но ако си загуби детските ще избеснея сериозно. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Midex Posted June 30, 2015 Share Posted June 30, 2015 Аз си мислех, че има нещо човешко в работодателите, но се оказа, че съм живяла в заблуда. В някои има, в други - не толкова, а на трети изобщо не им дреме за персонала им. Ти гледай това, дето в момента ти е най-належащо и важно да мине безпроблемно, пък после ще намериш варианти и за останалото...всяко зло за добро. Link to comment Share on other sites More sharing options...
gal4enceto Posted June 30, 2015 Share Posted June 30, 2015 Дано да е всяко зло за добро. Фокусирам се върху моето здраве и здравето на бебенце. Видене, на мен също ми трябваше договор за 20 дни, за да изляза в болничен 45 дни преди раждане. Аз също не искам заплата, ако ми бяха позволили, и осигуровките щях да си поемам. Но както и да е. Държавата ни е смотана и не са виновни работодателите, че се възползват максимално от пропуските в системата. Link to comment Share on other sites More sharing options...
mIRCata Posted June 30, 2015 Share Posted June 30, 2015 Те на всеки 6 месеца нов договор ли са ти давали да подписваш? Защото нали след 6-я месец става безсрочен. или няква друга схема са ти приложили. Link to comment Share on other sites More sharing options...
gal4enceto Posted June 30, 2015 Share Posted June 30, 2015 В училищата е на учебна година. Първият, който подписах, беше за 9 месеца, вторият - за една година. Няма изпитателен срок. Докато си на срочен договор, изтече ли срокът - довиждане. Не става автоматично безсрочен. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Vetim Posted June 30, 2015 Share Posted June 30, 2015 Държавата ни е смотана и не са виновни работодателите, че се възползват максимално от пропуските в системата. Всъщност мисленото ни е виновно. Тук всеки ако не мине тънко или не направи мушенгия, се мисли за прецакан. На запад дори не си помислят да заобикалят каквото и да е. Независимо дали законът им го позволява или не. Тук абсолютно всеки. А вратички винаги ще има навсякъде. Link to comment Share on other sites More sharing options...
gal4enceto Posted June 30, 2015 Share Posted June 30, 2015 В случая казваш, че работодателят (при това държавен, а не частен) ще се чувства прецакан ако ми продължи договора, или че аз съм виновна, че се чувствам недооценена и леко прецакана? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Midex Posted June 30, 2015 Share Posted June 30, 2015 В училищата е на учебна година. Първият, който подписах, беше за 9 месеца, вторият - за една година. Няма изпитателен срок. Докато си на срочен договор, изтече ли срокът - довиждане. Не става автоматично безсрочен. Мисля, че във всички училища го направиха така...и в университетите също - първоначално всички бяхме на безсрочен договор, но от няколко години насам всяка година подписваме едногодишен. Link to comment Share on other sites More sharing options...
gal4enceto Posted June 30, 2015 Share Posted June 30, 2015 Красотата е пълна. Няма да коментирам. Нека се раждат циганчета, българските майки и деца кучета ги яли. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Vetim Posted June 30, 2015 Share Posted June 30, 2015 В случая казваш, че работодателят (при това държавен, а не частен) ще се чувства прецакан ако ми продължи договора, или че аз съм виновна, че се чувствам недооценена и леко прецакана? Разбира се, че първото С тези делигирани бюджети се циганят повече отколкото обикновен работодател... Още повече че за глупости винаги има пари. Откакто минималната беше 240 лв не са обновявани бюджетите. И понеже лелите се водят на някакви минимални. То е за сметка на другите дейности/хора. Конкретно за детските градини: Таксата за дете си остава фиктивна (50лв), храната 5-10 пъти по-скъпа от пазарната ст-ст. Разликата пак се покрива от делегирания бюджет. Т.е. по веригата социалното министерство си увеличава мин. заплата, за да се хвали, министерството на образованието не актуализира бюджетите, защото парите си остават същите, така прехвърлят натиска на уч. заведения, оттам уч. заведения прехвърлят натиска на служителите (без увеличения, без безсрочни трудови договори и т.н.) Link to comment Share on other sites More sharing options...
gal4enceto Posted June 30, 2015 Share Posted June 30, 2015 Чувала съм фразата (не от директор де) : Учителят е ходещ разход, ученикът е ходещ приход. Не си име, не си човек. Докато се мисли така, за какво качество на образованието си говорим. Буквално учителите са притиснати от ученици за извиняване на отсъствия, за оценки и т.н. Link to comment Share on other sites More sharing options...
HEMO Posted June 30, 2015 Share Posted June 30, 2015 ...Не си име........а просто ред във ведомоста със заплатите...Тъпо но факт.Гледай си здравето и детето и да не ти пука.Работа ще си намериш. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kotora Posted June 30, 2015 Share Posted June 30, 2015 Най-лошото е че държат някви дърти учители,които могат да се пенсионират...Тука има един,който ми скъса нервичките.Еми пенсиониран е но продължава да стои,защото няма заместник.Как да има заместник като той не иска да обясни като хората нещо. Link to comment Share on other sites More sharing options...
ov3rm4n Posted June 30, 2015 Share Posted June 30, 2015 Довечера -> leap second... проверете си *nix сървърчетата дали не са чувствителни на тая тема... Link to comment Share on other sites More sharing options...
djadomraz Posted June 30, 2015 Share Posted June 30, 2015 Положението с висшето образование в България от доста време е много зле...и всяка година отива на по-лошо. Говоря от лични впечатления, понеже отдавна работя в тази област...и най-кофти, че самото ръководство индиректно те принуждава да пускаш всички студенти, понеже "всяка бройка била нужна на университета", а знаейки това...и самите студенти те изнудват да ги пускаш без да са прочели нищо. Оня ден гледам един курс излиза от изпит и чувам две ядосано да си разговарят как било възможно да не им дадат да препишат!!! Все едно им се полага по право....както и на циганите - да си строят незаконно дето свáрят, а после като им го бутнат да реват на умряло. Нищо, то живота такива неща не ги толерира. Ще научат къде зимуват раците ама късно. После ме питат "ти защо сега злорадстваш"... Чувала съм фразата (не от директор де) : Учителят е ходещ разход, ученикът е ходещ приход. Не си име, не си човек. Докато се мисли така, за какво качество на образованието си говорим. Буквално учителите са притиснати от ученици за извиняване на отсъствия, за оценки и т.н. Това е мнението на една голяма част от българските работодатели, които си мислят, че хора се намират от днес за утре и че като вземеш някой той започва да работи моментално. Трябва сами да започнем да се уважаваме и да не толерираме самите ние подобно мутренско отношение. Хората, които работят на заплата не са ходещ разход, защото без тях всичко спира и шефа трябва сам да дойде да си работи... От друга страна има един лаф: Повечето хора работят толкова, колкото да не ги уволнят. Съответно им плащат толкова, колкото те да не напуснат Link to comment Share on other sites More sharing options...
XMD Posted June 30, 2015 Share Posted June 30, 2015 Нищо, то живота такива неща не ги толерира. Ще научат къде зимуват раците ама късно. После ме питат "ти защо сега злорадстваш"... Явно ги толерира, защото в последните години се нагледах и наслушах на индивиди, които нищо не знаят и не умеят, но имат високи изисквания, лошото, е че са като на конвейер и един след друг, та напоследък старите работници взеха да стават неудобни и странни, защото се отличават от новите и си вършат съвестно работата. Шефовете пък си искат млади висшистчета и съкращават по-старите и "неквалифицирани" кадри. Това са лични наблюдения от няколко големи фирми в Пловдив. Link to comment Share on other sites More sharing options...
gal4enceto Posted June 30, 2015 Share Posted June 30, 2015 Съгласна съм с Николай. Само в своя защита мога да кажа, че който ме познава по-добре знае, че се старая, дори да работя смотана работа. Давам всичко от себе си. С чисто сърце го казвам. Но докато се заместват хора, които могат, с хора, които не могат, но са по-малък разход, докато има голямо текучество, зле ще е. И освен нас, страдат и учениците. То е ясно, че нищо няма да научиш и няма да ти пука за учене, ако ти сменят учителите всяка година. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.