Jump to content
BulForum.com

Какво ви минава през главата

Recommended Posts

Технически погледнато може да се нарече окупация, да. 

Говорим за ВСВ. За 19-ти век се подразбира.

• Replies 107k
  • Created
  • Last Reply

Ми окупация си е било...няма лошо, само надписа да сменят и да си го закарат някъде на къра, че да не грози тепето.

То е ясно, че е окупация било ама да пишеш на европейски комисии неща които само могат да навредят на родината ти трябва да си абсолютен и завършен цървул! Освен това е пълна глупост да се махат паметници точно затова - за да познават хората историята си! По твоята логика да вземем да бутнем джамиите и римските останки и там е било окупация?!

Малка справка:

Снимка Название на български език Название на руски език Местоположение Описание 150px-Burago.jpg Мемориален комплекс „Освободителите на Пловдив“ Мемориальный комплекс освободителям Пловдива Пловдив   150px-Brothers_mounds%2C_Plovdiv%2C_Bulg Братска могила на загиналите от Лейбгвардейския Симеоновски полк Братская могила погибшим из Семёновского лейбгвардейского полка     Бюст-паметник на капитан Александър Петрович Бураго - командващ руските сили при освобождението на Пловдив през 1878 Бюст-памятник капитану Александру Петровичу Бураго — командующему российскими силами при освобождении Пловдива в 1878     Паметник на Олга Скобелева Памятник Ольге Николаевне Скобелевой     Надгробна плоча на руските офицери, загинали за освобождението на Пловдив през 1878 г. Надгробие подпоручикам Ячиновскому и Бургмейстеру, погибшим при освобождении Пловдива в 1878 Намира се в двора на църквата «Успение Богородично» 120px-AlyoshaPlovdiv1.jpg Альоша Алёша Намира се на хълма "Бунарджик" (наричан още «Хълм на Освободителите). 120px-Dandevil_Monument_Asenovgrad.jpg Паметник-барелеф на генерал Дандевил Памятник-барельеф генералу Дандевилу

Альоша е причислен към останалите освободители. И още една малка справка - доколкото си спомням, единственият паметник на руски войник, символизиращ победа, е паметникът на руската армия в София - онзи, с вдигнатия автомат. На всички останали оръжието е наведено - символ за мир. Ма карай да върви. Като се е тръгнало - рутете бе, рутете. Мога да ви покажа снимки на руски паметници от Освободителната война, обрасли целите в храсти...Тва...сигурно щото много си ценим освободителите...

Някакъв цървул Kiril Milchev от вчера тръби из фейсбук как щял да пише на някакви европейски комисии, че не може Пловдив да е еврепейска столица на културата с този паметник на руския поробител Альоша... Ето

И!?!

Решението за демонтажа на този паметник е вече взето и беше оповестено преди две или три седмици. Един от символите на града ни, пък колкото и да е спорен е на път да си отиде, а ти се впрягаш на някакъв малоумен неграмотник.

П.п. Иначе и аз съм съгласен, че Пловдив в никакъв случай не може и не бива да става културна столица! Защо? Защото така като гледам, кОлТурата в града ни струи от всякъде.... От наполовина рухналият поради безстопанственост и лични интереси Стар град, през изсечените гори в парк Отдих и кОлТура и унищоженото корито на Марица, та до абсолютно занемарената главна. А смехотворните опити да се окосят археологическите разкопки по центъра в никакъв случай не оправдават унищожаването на маса дървета на възраст няколко десетки години. За особено високите нива на кОлТурата в онези гнойни язви шекеря и столипиново пък изобщо няма да коментирам, понеже тази напаст от паразити се цери само със силно токсични пестициди и огън.

и историята. Важното е кюфтета и кебапчета да има.

И чалгарници!

...Както и повечко разговорници за дъртаците кат мен, щото днешното ни бъдеще говори и пише в пъти по-добре на какви ли не езици, от колкото на родния си.

Пловдив в никакъв случай не може и не бива да става културна столица! 

И тук подкрепям. Всеки път като скоча до Плд, виждам яко упадък...

Не разбирам това с паметниците. Всякакви паметници трябва да стоят според мен за да се помни какво е било! Хубаво или лошо - история е вече и не може да се промени. Да издигнат на другото тепе друг по-голям паметник ако искат. Или на това същото тепе - все едно. Но да се рушат паметници и исторически забележителности е тъпо.

Все едно да искаш историята да се промени или да не се е случвала. Е да ама няма как. А който не помни историята повтаря старите грешки.

Е да де, но пък нека не забравяме и символиката на тези паметници...Възхвала на окупаторите в случая...Ама какво ли знаем ние..освободители, окупатори...де да знам, въпроса е много тънък и болезнен...Аз също не одобрявам премахването им и предпочитам да ни напомнят за миналото, но пък да гледам нещо което е свързано със страданията на народа ни....и да ми напомня, че всеки ден това може да се повтори...не че не се повтаря де...по един или друг начин...

Както каза Наско - германците дето Руснаците ги разпориха през войната, после разделиха на 2 сума години, не са тръгнали да си рушат паметниците. Да не са пострадали по-малко от нас? Само ние се занимаваме с глупости. Все едно като го погледнете тоя паметник и някой ви бърка в джоба или ви плюе в очите та го мислите толкова.

...та до абсолютно занемарената главна...

Е! Като човек, който всеки ден обикаля по центъра - няма как да се съглася с теб специално за Главната. Особено след като започнаха да затварят капана и да го правят пешеходна зона.

А и в града ни има страшно много културни събития. Всекидневно.

Колкото и да ги е яд много хора, наистина се полагат някакви усилия. Дали те са достатъчни... отделен въпрос. Обаче ги има. 

Ъхъм.... Има ги усилията, да... Кметът строи..., а за целта му трябват парички... А какъв по-добър източник за парички за частните му проекти от общинските такива?

Ангеле, я открехни очевидно изостаналите за тези ... страшно много, културни събития..., моля.

П.п. И още нещо! Главната не е само плочки и паваж!

@gado ... виждали сме хора направили далеч по-малко ;) недей така някой от тях ПАК ще се кандидатират за кметове... и че Дудука и той щял да е кандидат

трябва все повече натиск и следене кой какво прави... иначе всеки от тия кандидати са готови да присвоява до припадък

а тая сакрална тема за "паметниците" на социализЪма ... аз не искам да ги рушат и т.н. никъде не съм го писал... искам да се изместват на подходящи места какво му е лошото пропагадните паметници да си седят някъде където да не определят облика на един хилядолетен град който го е имало много преди "българи", "руснаци", "турци" и т.н. ... 

@gado ... виждали сме хора направили далеч по-малко ;) недей така някой от тях ПАК ще се кандидатират за кметове... и че Дудука и той щял да е кандидат

трябва все повече натиск и следене кой какво прави... иначе всеки от тия кандидати са готови да присвоява до припадък

И кой по точно го следи какво прави кмета? Ти имаш ли бегла представа за какви "честни и прозрачни" търгове за тези проекти има, колко пари струват и колко пари присвоява той?

Има и "водопад"...Някакъв кретен беше обяснил, че лятото щяло да е приятно да поседнеш край него на хлад...Ъъъ...С по един метър бетон и стъкло около него(на височина), кво сядане?

Ъхъм.... Има ги усилията, да... Кметът строи..., а за целта му трябват парички... А какъв по-добър източник за парички за частните му проекти от общинските такива?

Ангеле, я открехни очевидно изостаналите за тези ... страшно много, културни събития..., моля.

Аз говоря за това, което зависи от общината. Над смотаните магазини нямат контрол. Там са виновни арендаторите, които искат по 5000-10000лв на месец. Ако за тях говориш.

Културни събития има бол. Утре например има някакво в кино Космос. Не помня какво точно беше.

По малки капанчета и разните му там алтернативни заведения, постоянно има разни уъркшоп-и и представляния/пърформънси (извинете ме за чуждицата, не се сещам за дума на Български език). Постоянни изложби по десетките галерии и т.н.

И кой по точно го следи какво прави кмета? Ти имаш ли бегла представа за какви "честни и прозрачни" търгове за тези проекти има, колко пари струват и колко пари присвоява той?

Ти имаш ли Чомаков, Гърневски и Атанасов колко завлякоха... всичките крадат, ама след някои не остава НИЩО... аз не казвам дали някой краде малко, много или въобще... казвам, че се полагат НЯКАКВИ усилия да се правят неща в града - по зелени площи, по булеварди... такива усилия преди това или са отсъствали или са били НИЩОЖНИ. 

Любимия ми пример е с дупките които НЕ се кърпеха с ГОДИНИ... да и в момента има незакърпени, но има и много които в рамките на 2-3 седмици се запълват. Та такива измишльотини не ми се слушат.

Ще ви дам пример отпреди няколко години. Открито заседание на Общински съвет за приемане на отпадъците на София. Присъстващи - членовете на съвета, журналисти и от цялото будно общество - трима граждани. Аз, Крум(cheese) и един старец. Това е. Може да ми говорите колкото си искате за контрол, обаче е само говорене.

Еми, т'ва че на будните граждани им е през к*ра за такива събития си е техен проблем. Никой не ги е спрял да присъстват...Просто всеки си гледа в канчето и псува вечерните новини..

Само да припомня, че проектите за асфалтирането на булевардите бяха още от Славчово време. Само, че когато се отцепи от ГЕРБ след като го избраха за за кмет, му резнаха парите и 4 години за почти нищо не даваха. А на кмета на Бургас, който си беше техен наляха с камиони кинти там.

Славчо никога не е бил от герб, та да се цепи! Беше си комунистическа подлога от където и да го погледнеш.

Виж там..., поразрови се ако искаш за един генерал... Дет после беше уж в люта вражда със Славчо... И дет човеко възмУтен и огОрчЕн ситръгна от общината.... И въпреки дълбокото си възмущение и огорчение си тръгна с богато осребрени дивиденти от това, че беше основна фигура (да не казвам, че самият той предварително парафира изборът на Славчо за кмет) в избирането на Атанасов. Специално за цирка около избирането на онова чучело много мога да говоря.

А пари за Пловдив и община не дойдоха, понеже Негово Високо Премалоумие, твърде рЕзко дръпна килимчето из под краката на тройната коалиция.

Почваш като Ангел да четеш дословно и трябва да обяснявам подробно. На изборите когато стана кмет на Пловдив беше в коалиция с ГЕРБ. Той си беше от ВМРО ли или там квото беше. Но като стана кмет се отказа от комбината с ГЕРБ и те му резнаха парите за всичко. Исках да кажа, че дори асфалтирането и т.н на булевардите не е даже идея на маминия, дето му се приписва, че правил нещо. Просто на него му дадоха парите за реализация. Но идеите не са били негови.

Аз доколкото си спомням парите за големите преасфалтирания дойдоха от боклука на София в с. Цалапица.

ПС. Ако наистина така изглежда новата лада и е за тия пари, ще удари здраво производителите в ниския клас. Защото това е една стъпка на пред :)

• Veno locked this topic

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

Guest
This topic is now closed to further replies.

• Create New...