HEMO Posted March 12, 2015 Share Posted March 12, 2015 ....Държавата не даваше лиценз и тя поддържаше монопола...Това не е регулация.Вика му се корупция.И не са просто чиновници а висши политици.За регулация говорим,когато има някакъв пазар,в случая трима търговци на дадена услуга.Държавата ги наглежда да не се наговарят да правят глупости.Мислиш ли че ще свалят цените ако не ги натискат непрекъснато?Не.Ще се договорят.Аз ти и Пешо продаваме услуга,знае се колко и е себестойноста,примерно минута е 5 стотинки.Аз идвам при вас и ви предлагам да я харчим по 35.Вие съответно немате нищо на въпреки разбираме се чат пат да пускаме по малко гювеч на плебса(нищо драстично еФтино за малко и с 2годишни договорченца).Плебса нема къде да ходи,все ще е при един от тримата.Разгледай им офертите,до преди година бяха копи/пейст едни от други...Държавата в един момент(разбира се не самосиндикално,натисната от ЕС) си влезе в ролята и вика ей пичове,така не става,надценка макс 30% (примерно)нема да се лакомите толкоз.Това е регулация.До скоро работих за една фармацевтична фирма.Там регулацията е още по-жестока.Държавата налага пределни цени на лекарствата,не може да ги продаваш колкото си поискаш.Лекарство Х-блистер излиза на производителя 20ст. и тъй като производителя е единствен а то се търси много,животоподържащо е,кое ще го спре да го продава да речем за 5 кинта?Нищо.Ами 10?Или пък 15?Пак така.Пазарна икономика,търсене,предлагане и тн.Е тук вече се намесва регулатора.Изисква от производителя да докаже как точно формира цената.И определя пределна,за да разреши да се продава на пазара.Избягва се злоупотребата с пазара на фирми монополисти.Това е регулация. Link to comment Share on other sites More sharing options...
djadomraz Posted March 13, 2015 Share Posted March 13, 2015 Това е идиличната представа на социалистите за "добрата държава, регулираща в името на народа". Истината е леко по-различна и именно факта, че бяха необходими лицензи спираше конкуренцията навремето с МТел и поддържаше монопола. Същото нещо сега е с ЕРП-тата и това, че не мога аз да направя фирма и да започна да прекарвам кабели. Регулация е всяка намеса на държавата ограничаваща бизнеса по един или друг начин. http://en.wikipedia.org/wiki/Regulation Имено регулациите и лицензите са причината за съществуване на монополи А пък какво зло са субсидиите (според мен) пък хич не искам да почвам да говоря даже. Link to comment Share on other sites More sharing options...
HEMO Posted March 13, 2015 Share Posted March 13, 2015 Това е идиличната представа на социалистите за "добрата държава, регулираща в името на народа". Истината е леко по-различна и именно факта, че бяха необходими лицензи спираше конкуренцията навремето с МТел и поддържаше монопола. Същото нещо сега е с ЕРП-тата и това, че не мога аз да направя фирма и да започна да прекарвам кабели. Регулация е всяка намеса на държавата ограничаваща бизнеса по един или друг начин.http://en.wikipedia.org/wiki/RegulationИменорегулациите и лицензите са причината за съществуване на монополиА пък какво зло са субсидиите (според мен) пък хич не искам да почвам да говоря даже. Имаш избор-отиваш в някоя откровено "капиталистическа" страна да прекарваш кабели и да си правиш ерп щом имаш мерак Ще откриеш на момента че и там има лицензи и регулации.Не може да си правиш каквото ти скимне.Утре някой ъъъ от "бизнеса" с достатъчно количество пари решава че ще направи аец вместо ерп?Пак ли да не му "пречат" гадните държавни "социалисти"?Лицензи има навсякъде по света,както и регулации на пазара за ключови браншове.С лицензи държавата пълни бюджета,с регулацията наблюдава тия дето се конкурират да не правят тъпотии и да отстранява директно тия дето не спазват условията в лицензите.Пресен пример е UBER.Идва и се настанява тихомълком на пазара, без да плаща нищо като лиценз,директно конкурира местните таксиметрови компании.Същите плащат лицензи,честоти,осигуровки,данъци.Викаш гадната държава да не пречи в името на бизнеса....да не се меси...няма как да стане.Справка Германия и какво се случая там с въпросната фирма. Link to comment Share on other sites More sharing options...
RaptoR Posted March 13, 2015 Share Posted March 13, 2015 НЕМО е АБСОЛЮТНО прав. Ники - пак неразбрал и пак социалисти му в главата... Link to comment Share on other sites More sharing options...
djadomraz Posted March 13, 2015 Share Posted March 13, 2015 НЕМО е АБСОЛЮТНО прав. Ники - пак неразбрал и пак социалисти му в главата... Те и в западна европа са социалисти вече. Не останаха истински капиталисти! Link to comment Share on other sites More sharing options...
RaptoR Posted March 13, 2015 Share Posted March 13, 2015 Слава богу, че все по-малко са хората, правещи глупости. Не знам как осмисляш тия работи, които пишеш, но чети внимателно какво ти пише НЕМО. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mladenski Posted March 13, 2015 Share Posted March 13, 2015 ..... @zlobile, честно, нищо лично, без да се заяждам, но не можах да устоя. i-маняци Link to comment Share on other sites More sharing options...
djadomraz Posted March 13, 2015 Share Posted March 13, 2015 Пресен пример е UBER.Идва и се настанява тихомълком на пазара, без да плаща нищо като лиценз,директно конкурира местните таксиметрови компании.Същите плащат лицензи,честоти,осигуровки,данъци.Викаш гадната държава да не пречи в името на бизнеса....да не се меси...няма как да стане.Справка Германия и какво се случая там с въпросната фирма. Идеален пример е UBER - имат бизнес модел, който работи, но какво става - синдикатите започват да ги тормозят. Нямали били лиценз, не плащали тук и там. Това не ти ли звучи малко като "абе ей тази твоя къща е толкова пожароопасна, ти плащаш ли на нашите момчета да я наблюдават и да извикат пожарната ако стане нещо?" Колкото до данъците, които не ги плаща UBER - ами че аз съм за това всеки да си плаща данък имущество (движимо, недвижимо), но не и данък доход. Откъде накъде това, че вадиш някакви пари е повод да ти взима процент от тях държавата? Я се замисли в тази посока. И не ми казвай "ама то навсякъде е така" защото има една държава, където това преди век не е било така. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kotora Posted March 13, 2015 Share Posted March 13, 2015 Като има вратични в закона и блее цялата администрация се получават такива работи.Номера е че фирмата не се води да е в България Всеки път като се возя плащам 2 лв за транзакция на POS в чужбина Link to comment Share on other sites More sharing options...
mIRCata Posted March 13, 2015 Share Posted March 13, 2015 Остави данъците настрана. Здравни, пенсионни на тия шофьори? Кой и от къде? Щото ако не плащат са малко като циганите, само с разликата, че вадят кинти за някой в чужбина. Link to comment Share on other sites More sharing options...
NEO_DDT Posted March 13, 2015 Share Posted March 13, 2015 Идеален пример е UBER - имат бизнес модел, който работи, но какво става - синдикатите започват да ги тормозят. Нямали били лиценз, не плащали тук и там. Това не ти ли звучи малко като "абе ей тази твоя къща е толкова пожароопасна, ти плащаш ли на нашите момчета да я наблюдават и да извикат пожарната ако стане нещо?" Колкото до данъците, които не ги плаща UBER - ами че аз съм за това всеки да си плаща данък имущество (движимо, недвижимо), но не и данък доход. Откъде накъде това, че вадиш някакви пари е повод да ти взима процент от тях държавата? Я се замисли в тази посока. И не ми казвай "ама то навсякъде е така" защото има една държава, където това преди век не е било така. Ако не се плаща данък доход държавата съвсем ще фалира и няма да има откъде да дава социални придобивки и да прави инфраструктурни проекти и прочие... Остави данъците настрана. Здравни, пенсионни на тия шофьори? Кой и от къде? Щото ако не плащат са малко като циганите, само с разликата, че вадят кинти за някой в чужбина. Ти пък ако знаеш реално таксиджиите колко данъци плащат, и колко пенсионни ще ти падне шапката... Link to comment Share on other sites More sharing options...
chistacha Posted March 13, 2015 Share Posted March 13, 2015 Идеален пример е UBER... Виж ся, и аз имам много работещи бизнес модели в главата, ама пусто, трябва се спазват законите... Тея тъпи закони, дето в крайна сметка БИ трябвало да ти гарантират качество и сигурност. Колко работят е друга бира... НО, по твоята логика, дай да разкараме държавата нацяло - махаме данъци, социални помощи, и всичко минава в частния сектор и го оставяме да се саморегулира. Много ми е интересен един такъв сценарий - никой не идва да ми иска данъци, аз си получавам заплатата в пълен размер. До тук добре, ама решавам, че искам да ида на море - скачам в автомобила и тръгвам...ОПА греда - за да се движа по дадено шосе, трябва си платя такса на фирмата, която го поддържа, възлизаща на 2 лева на километър, срещу което получавам път, който е в сегашното състояние на магистрала Тракия. Но нямам избор да не си я платя, щото нямам алтернатива... И няма начин да накарам тея, дето поддържат даденото шосе да го оправят, щото нали, те са частна фирма и се саморегулират. Или трябва да направят 3 магистрали една до друга, за да имам избор по коя да се движа и те да го карат на конкуренция? Или пък друг фактор - няма, държава, няма ограничения, аз имам пари, купувам 2 къщи в Стария град, бутам ги и строя хотел там... И никой копче не може да ми каже! Държава трябва да има, данъци трябва да има, контрол трябва да има! Ама да ги ИМА всичките тея неща! Link to comment Share on other sites More sharing options...
XMD Posted March 13, 2015 Share Posted March 13, 2015 От днес и аз съм в Ай групата! Iphone 5S, първите ми впечатления са доста добри, нищо общо с досегашното ми Galaxy S3. П.С. Ся ако успея да си сложа mp3 за ринг тоун и БДС клавиатура.... Link to comment Share on other sites More sharing options...
HEMO Posted March 13, 2015 Share Posted March 13, 2015 Идеален пример е UBER - имат бизнес модел, който работи, но какво става - синдикатите започват да ги тормозят.... Не ги "тормозят" никакви синдикати а държавата.В Германия ги забранява СЪД дори без да разглежда казуса по същество. Другите глупости дето си ги написал за данъците не ща да ги коментирам изобщо,едит-ни си поста че ще ти се смеят и децата. КРАТКО,ЯСНО и ТОЧНО все едно съм го писал аз: @chistacha:"Виж ся, и аз имам много работещи бизнес модели в главата, ама пусто, трябва се спазват законите...'' Link to comment Share on other sites More sharing options...
djadomraz Posted March 13, 2015 Share Posted March 13, 2015 Ако не се плаща данък доход държавата съвсем ще фалира и няма да има откъде да дава социални придобивки и да прави инфраструктурни проекти и прочие...Няма такова нещо. Просто държавата трябва да престане да харчи идиотски парите, които събира за субсидии и безумни социални придобивки, като последните се изместват към общините и хората си плащат за всяка оттях на отделна сметка. Защото пример сега - от твоите данъци една част отива за детска площадка в Каспичан, където има 5 деца на кръст, но хората имат бюджет и са преценили, че това ще направят, защото имат майстор правещ пързалки там и той е близък до кмета. Нищо няма да фалира, даже ще се изненадаш колко много пари държавата ще започне да има след като се премахне този данък и се опрости данъчната политика. Най-малкото като се икономисат заплатите на 80% от работещите в НАП, защото прото няма да бъдат необходими толкова проверяващи и обработващи неща, които няма да има вече, както и от тези, работещи в социалните служби... Звучи като ерес, а? Е да ама не. Погледни кога е въведен ДОД и защо? Било е следвоенна мярка с цел по-бързо съвземане на държавата и оправяне на последствията след войните. Виж ся, и аз имам много работещи бизнес модели в главата, ама пусто, трябва се спазват законите... Тея тъпи закони, дето в крайна сметка БИ трябвало да ти гарантират качество и сигурност. Колко работят е друга бира... Именно - ей това говоря, че законите са криви и ограбват работещите хора, за да може държавата да разхищава и да дава на "бедните" и да прави "инфраструктурни проекти" на такива цени, че ум да ти се завие. НО, по твоята логика, дай да разкараме държавата нацяло - махаме данъци, социални помощи, и всичко минава в частния сектор и го оставяме да се саморегулира. Държава остава, но не в такава степен. И да, повечето трябва да е в частния сектор. Държавен сектор е само правосъдието, отбраната и МВР. Толкова. ОПА греда - за да се движа по дадено шосе, трябва си платя такса на фирмата, която го поддържа, възлизаща на 2 лева на километър, срещу което получавам път, който е в сегашното състояние на магистрала Тракия. Но нямам избор да не си я платя, щото нямам алтернатива... Ами плащаш естествено - те също искат да ядат. От друга страна ако не ползваш въпросното шосе тези пари няма да си ги платил, докато сега няма такъв филм. И когато станат достатъчно недоволните се появява 2ра фирма предлагаща алтернативно и по-добро шосе от първата. Пазарна икономика в действие. При държавно регулиране подобно положение няма и се стига до "ми нямаме пари - това е положението". Където живее един приятел в щатите е пълно с подобни пътища и той си има абонамент за няколко - първо се стига доста по-бързо отколкото по държавната магистрала и второ са идеално поддържани. И трето изобщо не е висока цената. И няма начин да накарам тея, дето поддържат даденото шосе да го оправят, щото нали, те са частна фирма и се саморегулират. Или трябва да направят 3 магистрали една до друга, за да имам избор по коя да се движа и те да го карат на конкуренция? Което в крайна сметка ще стане ако едните се осерат откъм качество или цени. Не виждам проблем в случая Или пък друг фактор - няма, държава, няма ограничения, аз имам пари, купувам 2 къщи в Стария град, бутам ги и строя хотел там... И никой копче не може да ми каже! Архитектурните ценности, забележителности и т.н. няма как да не са държавен или общински ресор. Има си градоустройствен план и няма как да не се съобразяваш с него. Никой не ти говори за чак такава дивотия. Хората сме социални животни и се събираме на 1 място в повече с причина. Съответно си има достатъчно правила за съвместното съжителство като основното е да не се пречи на другите. Бъркаш ограничаването на функциите на държавата и това тя да не прави бизнес и да не се меси в този на хората с липсата на държава и закони. Разбирам те - често срещано явление е. Държава трябва да има, данъци трябва да има, контрол трябва да има! Ама да ги ИМА всичките тея неща! Държава трябва да има, данъци също, но не и ДОД. И държавата да не ПРАВИ бизнес а да служи като рефер при споровете на хората, правещи такъв. Другите глупости дето си ги написал за данъците не ща да ги коментирам изобщо,едит-ни си поста че ще ти се смеят и децата. Не мисля. Но ти ако искаш можеш да се запознаеш с това какво е либертарианство, да прегледаш австрийската икономическа школа, Карл Менгер, Фон Мизес... Света не започва и не свършва с Карл Маркс и Кейнс. Нищо, че всички в момента са глътнали плувката и карат яко на заеми както Кейнс препоръчва. Не ги "тормозят" никакви синдикати а държавата.В Германия ги забранява СЪД дори без да разглежда казуса по същество. Тъй де тъй. Не са синдикати, а държавата, която подкрепя статуквото. А като синдикат могат да се разглежда обединението на таксиджиите ревящи "ама тия ни взимат хляба" Ти защо не погледнеш какво се е случило в Детройт и как от един от най-проспериращите градове запада и е на път да не остане никой в него? Link to comment Share on other sites More sharing options...
djadomraz Posted March 13, 2015 Share Posted March 13, 2015 П.С. Ся ако успея да си сложа mp3 за ринг тоун и БДС клавиатура.... SwiftKey!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Link to comment Share on other sites More sharing options...
w00x Posted March 13, 2015 Share Posted March 13, 2015 От днес и аз съм в Ай групата! Iphone 5S, първите ми впечатления са доста добри, нищо общо с досегашното ми Galaxy S3. П.С. Ся ако успея да си сложа mp3 за ринг тоун и БДС клавиатура.... Не сравнявай телефони с 2 поколения разлика един от друг де.. Link to comment Share on other sites More sharing options...
djadomraz Posted March 13, 2015 Share Posted March 13, 2015 Да не дава Господ в твоите ръце някога да попада възможност за управленски решения на държавно ниво.... Ще се повторя, защото съм сигурен, че тази част не си я прочел. Хайде да се запознаеш с това какво е либертарианство, да прегледаш австрийската икономическа школа, Карл Менгер, Фон Мизес и пак да си говорим. Става ли? И се опитай да се абстрахираш от политикономията, която навремето ни говореха и си мислехме, че е абсолютна истина това. Link to comment Share on other sites More sharing options...
RaptoR Posted March 13, 2015 Share Posted March 13, 2015 Аз за разлика от тебе съм завършил икономика (не по време на политикономията). Това достатъчно ли е? Имаш ли представа какви глупости говориш? Те са толкова големи, че се простират и отвъд икономиката! Link to comment Share on other sites More sharing options...
djadomraz Posted March 13, 2015 Share Posted March 13, 2015 О радикални са идеите, особенно сравнени с глупостите на Кейнс, които е видно и за малките деца, че не работят. Та кога каза, че ще се запознаеш с либертарианството и австрийската школа? Щото както винаги твоите доводи са "абе аз съм прав, а ти нищо не разбираш", без реално да казваш нищо, което да обори моята теза или да подкрепи твоята. Разчиташ на тежката си дума и толкова. Link to comment Share on other sites More sharing options...
XMD Posted March 13, 2015 Share Posted March 13, 2015 Дядо, пробвах я сега тая клавиатура, не ми хареса, много са сгъчкани бутоните, а и при превключване от един език на друг като се натисне спейса оставя интервал. W00X, сравнявам удобствата и програмите, за пърформънс няма смисъл изобщо да говорим, примерно един фейсбук и месинджър при IOS преминават едно към друго неусетно сякаш са една програма. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mladenski Posted March 13, 2015 Share Posted March 13, 2015 Стига с тоя не сме в темата "Какво Ви минава през главата" Link to comment Share on other sites More sharing options...
RaptoR Posted March 13, 2015 Share Posted March 13, 2015 Ники, според тебе, доколкото чета неграмотностите ти тия дни, Държавата не трябва да има регулаторни функции. Ти нормален ли си? И нека не спорим тук, пренеси това барабар с радикалните ти теории и социалистическите призраци в другата тема. Това ако продължаваш да не осъзнаваш какво говориш.... Link to comment Share on other sites More sharing options...
netrootbg Posted March 13, 2015 Share Posted March 13, 2015 Ники, недей да спориш с вентилатора! Изцяло съм на твоето мнение. Почти на 100% имам същите виждания и разбирания като теб. Link to comment Share on other sites More sharing options...
netrootbg Posted March 13, 2015 Share Posted March 13, 2015 W00X, сравнявам удобствата и програмите, за пърформънс няма смисъл изобщо да говорим, примерно един фейсбук и месинджър при IOS преминават едно към друго неусетно сякаш са една програма.Тихо, тихо, че сега разни "специалисти" ще започнат да ти обясняват как няма такова нещо и как корейските тамагочита били номер едно. Съвсем скоро няма дори да си помисляш за това недоразумение наречено андроид. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.