Jump to content
BulForum.com

Какво ви минава през главата

Recommended Posts

Ама какъв хляб съм си изпекъл..... И след малко с правена от нас лютеница като го запукам....  :devil

Аз пък имам single barrel jack цяла бутилка :P 

• Replies 107k
  • Created
  • Last Reply

Аз пък имам single barrel jack цяла бутилка :P

Менте? :P

Мина ми през главата да се разровя за една допълнителна информация, по която дискутирахме с Ванчо във филмовата тема, та нещата се оказаха дори по-драстични, отколкото си мислех. Смяната на орбиталната инкланация (наклона на плоскостта на орбитата спрямо екваториалната плоскост) изисква неимоверни количества ракетно гориво, защото изискванията за разликата в скоростта (delta V) при промяната на наклона дори само с един градус са гигантски (малко проста математика за разбуждане :laughing: ):

eb641905eb98addb397ad7269b6a96fc.png

При скорости на движение в орбита от порядъка на десетки хиляди километри в час, не е чудно, че совалките са имали възможност да променят наклона на орбитата си с не повече от 3 градуса, при това ако изразходят всичкото гориво на борда. Та затова веднъж излетял в дадена плоскост си оставаш там до връщането обратно на земята. :)

Менте? :P

Едва ли. Услади ми се :)

... при това ако изразходят всичкото гориво на борда. Та затова веднъж излетял в дадена плоскост си оставаш там до връщането обратно на земята. :)

Смешното е че от 50 години насам има разработен ядрен двигател, където контролирана ядрена реакция се използва за да нагорещи газ, който се изстрелва, само че енергията идва не от химическа реакция а от ядрена. Хиляди пъти по-ефективен и точно толкова безопасен, само че хората като чуят адрена реакция и откачат от страх. А сравнението на двигателите е общо взето като да сравниш АЕЦ с ТЕЦ. 

Забележи - това го има от 50 години. Ясно е какво и как, тествано е - дори е по-безопасно от химическите двигатели ама нейсе.

Наскоро попаднах и на статия, че катастрофата във Фукушима е толкова силно преекспонирана, че хората са останали с впечатление, че там следващите 100 години дърво няма да поникне а мишките ще се раждат с по 2 глави. Реално замърсяването е съизмеримо с това да се обърне една цистерна с нафта на магистралата. (нещо подобно беше)  Възстановявам по памет 

Забележи - това го има от 50 години. Ясно е какво и как, тествано е - дори е по-безопасно от химическите двигатели ама нейсе.

Е дедо, ти пък отиде в другата крайност. Няма как тия двигатели да са по-безопасни от химическите. При взрив на подобен двигател огромен район се посипва с радиоактивни частици от най-различен характер и с период на полуразпад от няколко до десетки хиляди години. Пределно ясно е, че химическите ракетни двигатели не стават за нищо друго, освен да те докарат до ниска земна орбита или някоя от трите космически скорости (даже за третата нещата са много съмнителни), но всички тия неща са буквално първите стъпки. Пък и ефективността на тия ядрени двигатели не е кой знае каква, в смисъл, че биха улеснили значително разходките из Слънчевата система, ама само до там. Очевидно е необходима революция - някаква принципно нова технология в космическите двигатели. Това обаче върви успоредно с усвояването на принципно нови неограничени източници на колосална енергия. Затова аз винаги съм бил на мнението, че това трябва да е задача номер едно на човечеството изобщо и всяка година да се хвърлят стотици милиарди долари именно и единствено за усвояването на нови енергийни източници. Без това условие не само, че не можеш да постигнеш какъвто и да било напредък в космонавтиката, ами даже няма да можем скоро и да съществуваме на Земята. По дяволите, та ние още не сме овладяли ядрения синтез, който е разпространен под път и над път из космоса, на който дължим и съществуването си дори, пък какво остава за нещо по-сериозно. Една от най-адекватните авангардни теории за двигател способен да движи космически апарат със скорост далеч надвишаваща тази на светлината и който напълно съответства на Общата теория на относителността (всъщност на практика това е точно едно конкретно решение на уравненията на Айнщайн) е теорията на Мигел Алкубиер за т.нар. уорп двигател, нещо твърде силно наподобяващо методите на придвижване на космическите кораби в "Стар Трек". За съжаление едно от изискванията е използването на "отрицателна маса", с която да се манипулира пространствено-временния континуум. Такова чудо естествено не е ясно как и дали изобщо може да се направи. Въпреки всичко ефекта от този двигател - придвижването със скорост далеч надвишаваща тази на светлината, не противоречи по никакъв начин на познатата ни теория, напротив - явява се едно частично решение на уравненията на Айнщайн.

Тва детската бира е ебати разхищението раиш ли. Трицифрено число бири съм изпил и аз и съквартиранта ми за 1 месец....А ся съм си купил Загорка, ми удариш 2, чувстваш, че вече действат и на третата се спреш. Поне при мен е така.

едит: И това, че тракера при мен работи когато си пожелае ми бърка в дупенцето

едит2: Оказа се, че клип, който ми е спрян в ютюб заради някви миндилчета и техните закончета....мога да си го сваля като мп3-ка от един вълшебен сайт, така че могат да ме хванат лекинко и да ме разведат по левия тротоар на игрището :D

Един клиент ме кара да свърша нещо, дет ич ама ич не го обичам и му казах "100 лева на час, баце, инак нема кък". Тази услуга не струва повече от 15 лева на час, като няма да отнеме повече от 30 минути, като вероятно можем и да я направим като безплатна услуга.

Одеве дойде писмото с поръчката. Не съм сигурен да се радвам или да плача.

Е дедо, ти пък отиде в другата крайност. Няма как тия двигатели да са по-безопасни от химическите. При взрив на подобен двигател огромен район се посипва с радиоактивни частици от най-различен характер и с период на полуразпад от няколко до десетки хиляди години. Пределно ясно е, че химическите ракетни двигатели не стават за нищо друго, освен да те докарат до ниска земна орбита или някоя от трите космически скорости (даже за третата нещата са много съмнителни), но всички тия неща са буквално първите стъпки. Пък и ефективността на тия ядрени двигатели не е кой знае каква, в смисъл, че биха улеснили значително разходките из Слънчевата система, ама само до там. Очевидно е необходима революция - някаква принципно нова технология в космическите двигатели. Това обаче върви успоредно с усвояването на принципно нови неограничени източници на колосална енергия. Затова аз винаги съм бил на мнението, че това трябва да е задача номер едно на човечеството изобщо и всяка година да се хвърлят стотици милиарди долари именно и единствено за усвояването на нови енергийни източници. Без това условие не само, че не можеш да постигнеш какъвто и да било напредък в космонавтиката, ами даже няма да можем скоро и да съществуваме на Земята. По дяволите, та ние още не сме овладяли ядрения синтез, който е разпространен под път и над път из космоса, на който дължим и съществуването си дори, пък какво остава за нещо по-сериозно. Една от най-адекватните авангардни теории за двигател способен да движи космически апарат със скорост далеч надвишаваща тази на светлината и който напълно съответства на Общата теория на относителността (всъщност на практика това е точно едно конкретно решение на уравненията на Айнщайн) е теорията на Мигел Алкубиер за т.нар. уорп двигател, нещо твърде силно наподобяващо методите на придвижване на космическите кораби в "Стар Трек". За съжаление едно от изискванията е използването на "отрицателна маса", с която да се манипулира пространствено-временния континуум. Такова чудо естествено не е ясно как и дали изобщо може да се направи. Въпреки всичко ефекта от този двигател - придвижването със скорост далеч надвишаваща тази на светлината, не противоречи по никакъв начин на познатата ни теория, напротив - явява се едно частично решение на уравненията на Айнщайн.

Нещо също доста интересно близко по темата:

Аналогия – торпедото „Шквал“

Руският флот от края на 70-те години на миналия век разполага с уникално оръжие, торпедото „Шквал”. Скоростта на обикновените торпеда достига 60-70 възела, докато „Шквал” може да развива скорост от 200 възела (370 км/ч или 100м/с) под водата – абсолютен рекорд за подводен обект. „Шквал” е задвижван от ракетни ускорители, но даже реактивния двигател не може постоянно да преодолява съпротивлението на водната среда при такава огромна скорост. Тайната на „Шквал” е, че торпедото не плава, а лети в газов мехур, който създава сам.

Shkval.jpg

И поредното доказателство, че МАНГАЛА си остава мангал при всякакви условия. Както казва Стефчо - в тръстиката и на памука! Там им е мястото на такива боклуци.   :angry1

Е ти сега, като някой спенс... какво и правиш сметка на парите на момичето. Имала, купила си , боядисала го...

Какво толкова?!

Баси! Тъкмо вчера гледах по NG как го правят. И дето обикновено хич не ми харесват като визия, точно този модел ми хареса и на мен. И тая го е "осрала" е слабо казано.

Е дедо, ти пък отиде в другата крайност. Няма как тия двигатели да са по-безопасни от химическите.

Има и са. Ако държиш ще потърся статията, но това, което описа е точно параноята на всички противници. Правени са тестове, включително са го взривявали за да се измерят последствията в контролирана среда - нищо по-различно от другия. Проблемите от ядрените реактори се преекспонират много здраво.

Вчера вечерта докато преравях каналите за нещо интересно попаднах на предаване по Анимал Планет за русалките. Едни 2-3ма учени твърдяха, че са намерили тяло на бреговете на Африка + някакви сонарни записи - едно друго. Не разбрах точно, защото не го гледах дълго и не го хванах от начало. Но било конфискувано от властите - изследвания, реконструкция на череп, днк проби и т.н Или анимал планет съвсем са го закъсали и са почнали да пускат всякакви дивотии, или пък наистина има нещо вярно.

Проблемите от ядрените реактори се преекспонират много здраво.

Може и да си прав, но не виждам наплив хора да ходят да си купуват къщи в Припят и Чернобил - а там цените на имотите предполагам са доста ниски :) :)

Те русалките са странни животни. Нито да го е*еш, нито да го ядеш. Т.е. доста са безполезни.

Е уста има - все ще стане за нещо. Също изкараха и довода, че се споменават във всички култури по света, в различни епохи и до до сравнително късно - 18-19 век. Т.е един вид - не може всички да си измислят едно и също - нещо като потопа. Има го във всякакви митове и легенди на всякъде от Европа, Азия, Африка. Индиански не съм чел - не знам там има ли го.

Може и да си прав, но не виждам наплив хора да ходят да си купуват къщи в Припят и Чернобил - а там цените на имотите предполагам са доста ниски :) :)

Именно - всички са наплашени.

Освен това те изстрелват ракети от разни пустинни места. Там и да стане нещо пораженията няма да се отразят на никой.

Ето нещо на темата, въпрек, че не е онази статия, която бях чел: http://www.penny4nasa.org/2013/05/11/nuclear-thermal-rockets-an-old-propulsion-system-that-may-be-the-future-for-space-exploration/

Абе вече трябва да разсектретят разните там магнитни/гравитационни двигатели взети от извънземните, и да почват да ходят насам натам. Мани ги тия химии, атомни реактори и т.н :grin:

• Veno locked this topic

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

Guest
This topic is now closed to further replies.

• Create New...