Jump to content
BulForum.com

Какво ви минава през главата

Recommended Posts

Ванка, в това нещо няма никаква логика. Искаш да кажеш, че леля ти има до теб по-широка лента, отколкото до Гугъл? Най-вероятно ефекта е чисто субективен.

Има си друга причина:

netrootbg@netrootbg-laptop ~ $ traceroute facebook.com

traceroute to facebook.com (173.252.110.27), 30 hops max, 60 byte packets

1 192.168.1.1 (192.168.1.1) 1.026 ms 1.860 ms 2.426 ms

2 ge-0.aggregation.cooolbox.bg (78.130.172.129) 4.544 ms 4.993 ms 5.623 ms

3 94.155.94.252 (94.155.94.252) 5.307 ms 5.859 ms 6.188 ms

4 xe-1-0-50-fra.eu-exchange.net (80.81.192.156) 6.511 ms 6.919 ms 7.197 ms

5 ae1.br02.fra1.tfbnw.net (80.81.195.40) 37.298 ms 38.281 ms 38.598 ms

и

netrootbg@netrootbg-laptop ~ $ traceroute gmail.com

traceroute to gmail.com (173.194.44.54), 30 hops max, 60 byte packets

1 192.168.1.1 (192.168.1.1) 0.991 ms 1.268 ms 2.973 ms

2 ge-0.aggregation.cooolbox.bg (78.130.172.129) 4.612 ms 4.870 ms 5.127 ms

3 94.155.94.252 (94.155.94.252) 5.390 ms 5.745 ms 6.060 ms

4 xe-1-0-50-fra.eu-exchange.net (80.81.192.156) 6.338 ms 6.657 ms 6.961 ms

5 de-cix20.net.google.com (80.81.193.108) 38.378 ms 37.985 ms 38.653 ms

Cooolbox имат директна свързаност с големите интернет сайтове, чрез офис във Франкфурт. Реално тези сайтове ми са все едно локални. Това не се ограничава само до тези де. Преди няколко месеца бях правил няколко теста. Трябва да ти пусна нови да видиш резултатите като скорост и пингове. И това на цена от 30 лева на месец заедно с телевизията и телефона... При мен не е 30 поради допълнителните пакети.

• Replies 107k
  • Created
  • Last Reply

Виж сега, твоят интернет колкото и да е добър, няма как да предоставя по-широка лента от сървърната инфраструктура на Гугъл и Фейсбук, нещо се заблуждаваш в случая. Става въпрос как така леля ти от Канада ще има значително по-добър достъп до теб, отколкото до Гугъл и Фейсбук. Защото това е определящото в случая, там е ботълнека, а не твоята лента до Гугъл, колкото и добра да е.

Виж сега, твоят интернет колкото и да е добър, няма как да предоставя по-широка лента от сървърната инфраструктура на Гугъл и Фейсбук, нещо се заблуждаваш в случая. Става въпрос как така леля ти от Канада ще има значително по-добър достъп до теб, отколкото до Гугъл и Фейсбук. Защото това е определящото в случая, там е ботълнека, а не твоята лента до Гугъл, колкото и добра да е.

Факт е. Даже и техниците на местния доставчик не вярваха. Показа им как се отваря с включен и изключено прокси. По - бързо е с включено. В момента така е свикнала, че даже не си го гаси.

Може бе, Комкаст предлагат 20 мбит-а. Какво гледаш най-големите дъски от AT&T? Те до скоро и Dial-up предлагаха.

eВал ли съм..ще ги разуча, ама са си кинти :)

Хм, ти си в неква дупка явно, недостъпна за широколентов интернет. В моето село най-ниския пакет започва от 10 Мбит, а този, които аз ползвам е 100 Мбит, като най-високата скорост на пакет е 250 Мбит. Както знаеш, тук това е скоростта на чистия "международен" достъп, защото тук няма такова нещо като национален/щатски/провинциален пиъринг.

Ми не знам майна, уж третия по големина град ама шита си е голям :) Има и други скорости ама цифрите бяха нещо от сорта на 60 ли 70 долара само за нета

Факт е. Даже и техниците на местния доставчик не вярваха. Показа им как се отваря с включен и изключено прокси. По - бързо е с включено. В момента така е свикнала, че даже не си го гаси.

Ами няма никаква логика в това. За да е реална тази ситуация, леля ти трябва задължително да има по-широка лента до твоята домашна мрежа в сравнение с тази към Гугъл. Просто е лишено от всякаква логика.

ПП. Макар и с малко повече хопове заради отдалечеността на селото ми, моят достъп до Гмейл е значително по-добър. :P

traceroute to gmail.com (173.194.33.22), 64 hops max, 52 byte packets
 1  www.asusnetwork.net (192.168.1.1)  1.114 ms  0.743 ms  0.667 ms
 2  * * *
 3  gw15vt.vc.shawcable.net (64.59.148.69)  18.435 ms  17.002 ms  15.939 ms
 4  rc2wh-tge0-4-2-0.vc.shawcable.net (66.163.69.97)  10.373 ms  20.152 ms  12.070 ms
 5  66.163.76.138 (66.163.76.138)  17.415 ms  18.883 ms  18.780 ms
 6  rc5wt-tge0-7-5-0.wa.shawcable.net (66.163.68.50)  19.186 ms  14.935 ms  12.741 ms
 7  209.85.249.32 (209.85.249.32)  18.163 ms  15.849 ms  12.272 ms
 8  209.85.253.24 (209.85.253.24)  14.489 ms  20.458 ms  20.435 ms
 9  sea09s01-in-f22.1e100.net (173.194.33.22)  17.233 ms  12.985 ms  15.107 ms

Ами няма никаква логика в това. За да е реална тази ситуация, леля ти трябва задължително да има по-широка лента до твоята домашна мрежа в сравнение с тази към Гугъл. Просто е лишено от всякаква логика.

ПП. Макар и с малко повече хопове заради отдалечеността на селото ми, моят достъп до Гмейл е значително по-добър. :P

Ти на деветият хоп още не си влезнал в мрежата на Гугъл..

Ще я накарам да си направи тест за колко време зарежда страниците директно и през проксито.

Ти на деветият хоп още не си влезнал в мрежата на Гугъл..

Точно това е фронтенда на Гмейл в моя случай. Нали не си мислиш, че облака на Гугъл се вижда по един и същи начин от всички краища на света?

Точно това е фронтенда на Гмейл в моя случай. Нали не си мислиш, че облака на Гугъл се вижда по един и същи начин от всички краища на света?

Това ясно. Предполагам заради големият трафик към тези сайтове се получава някакво забавяне. Пътят до мен явно го няма този проблем.

От канада до бг и обратно до франкфурт или директно към us servers на гугъл. Колкото и да е ниско твоето закъснение, нейнoто до теб  би трябвало да си е цифричка + след това твоето собствено, а високото закъснение = по-ниски скорости :). Връзката и с тези сайтове трябва да е наистина в ... че да се получи такъв ефект :))

Това ясно. Предполагам заради големият трафик към тези сайтове се получава някакво забавяне. Пътят до мен явно го няма този проблем.

Няма как да съществува голям трафик към тези сайтове, който да ги задръства, не и в облака на Гугъл. Отиди на http://just-ping.com и пингни gmail.com за да видиш колко различни IP-та излизат на различни места по света. И това не е цялата инфраструктура, защото например IP-то, което излиза при мен го няма. Смятай как се разпределя трафика в този случай. Просто единственото обяснение е, че нещо не мерите лентата както трябва. Ако гледаш само забавянето на HTTP заявките, това може да е просто поради по-бавните DNS сървъри на доставчика на леля ти, защото когато е вързана към твоето прокси, DNS заявките се правят от него, като в случая и достъпа съответно се осъществява до "локалната" за теб част от облака на Гугъл.

Говоря за връзката и вътре в доставчика. Вече в мрежата на Гугъл е друга история. Сложно е да и обяснявам как да направи разни тестове. Остава само визуалното усещане.

Говоря за връзката и вътре в доставчика. Вече в мрежата на Гугъл е друга история. Сложно е да и обяснявам как да направи разни тестове. Остава само визуалното усещане.

Най-добрият вариант е да кажеш на леля ти да сложи DNS сървърите на Гугъл, вместо тези на доставчика й:

8.8.8.8

8.8.4.4

Ако и в този случай усети разлика (твоето прокси трябва да е изключено разбира се), значи причината е там.

Хм, тия хамериканци имат късмет, че изворчето има що-годе дебит и е с песъчливо дъно. Щото ако беше сифон и имаше кал, щяха да му ядат главата.

а не може ли просто сървърчето да лъже, че е у франкфурт на майната си, а всъщност да е на отсамния край на минимум 1200километровата оптика?

едит: аа не, загледах се че точно на последния хоп на нетрутбг все пак се появяват 20те милисекунди, които да докажат че все пак някоя вълничка се е разходила до Германия поне.

Спокойно може доставчика да дава последен приоритет на пощите за да се освободи другото, както и за ФБ, и също така онези сървъри от облака да са по-натоварени от европейските. То цялата работа с облаците е леко мъгла тъй или иначе, така че е напълно възможно да е по-бързо през европейското прокси. Звучи абсурдно, но е напълно възможно

а не може ли просто сървърчето да лъже, че е у франкфурт на майната си, а всъщност да е на отсамния край на минимум 1200километровата оптика?

едит: аа не, загледах се че точно на последния хоп на нетрутбг все пак се появяват 20те милисекунди, които да докажат че все пак някоя вълничка се е разходила до Германия поне.

ITD си имат офис във Франкфурт. Предлагат услугата и на други доставчици.

http://www.itdnet.net/bg/international.html

Имаха и друг сайт,но не мога да се сетя в момента за името.

а на български може ли да говорите? :D :D :D

Ти не ги мисли тях, те всичко си разбират. :))

А аз само не разбрах защо тази вечер като се прибирах с колата, едно лъскаво SL (в тъмното не видях дали беше 350 или 500) реши, че искам да се гоня с него...пък аз само си го изпреварих още преди КЦМ-то, просто защото си караше бавно. После след камерата като се лепна зад мен, та чак до Мебелната къща, където трябваше да завивам към Тракия. ;)

П.П. Чефо, това е вече на български, нали? B)

Ти не ги мисли тях, те всичко си разбират. :))

А аз само не разбрах защо тази вечер като се прибирах с колата, едно лъскаво SL (в тъмното не видях дали беше 350 или 500) реши, че искам да се гоня с него...пък аз само си го изпреварих още преди КЦМ-то, просто защото си караше бавно. После след камерата като се лепна зад мен, та чак до Мебелната къща, където трябваше да завивам към Тракия. ;)

П.П. Чефо, това е вече на български, нали? B)

Тва е друга бира...аз днеска пък се возих на Ево 10...леееко пипнато, не е истина как от 60 до 100, 110 мили(само не видях дали на 4-та или на 5-та беше) успя да ускори. Направи ми кефа и когато BOV-a изпиука като славейче...е те това е звук, накарах го да спре гадното радио, че пречи :D :D

Най-добрият вариант е да кажеш на леля ти да сложи DNS сървърите на Гугъл, вместо тези на доставчика й:

8.8.8.8

8.8.4.4

Ако и в този случай усети разлика (твоето прокси трябва да е изключено разбира се), значи причината е там.

Това между другото е много добра идея. Но ако техните сървъри са по-натоварени а доставчика нарочно е сложил последен приоритет на социалните мрежи и пощите разликата ще е нулева.

Това между другото е много добра идея. Но ако техните сървъри са по-натоварени а доставчика нарочно е сложил последен приоритет на социалните мрежи и пощите разликата ще е нулева.

Значи дедо, ако доставчика наистина е направил такава ултрагениална глупост - да шейпва социалните мрежи и облачни услуги като Gmail, то същия трябва да бъде здраво наритан и никога повече никакъв бизнес с него. Това лично на мен ми звучи адски абсурдно. Моят доставчик не шейпва нищо, дори торентите. Единственото ограничение е блокиран порт TCP 25, което е съвсем разбираемо. Няма абсолютно никакви други ограничения (освен скоростта на канала според тарифата разбира се) и дори съм си пуснал разни уеб сървъри в домашната си мрежа, които са публично достъпни отвсякъде. Затова лично на мен такъв шейпинг ми се струва наистина безумен пък и е лишен от всякакъв смисъл. Ако нещо трябва да се шейпва, това са единствено торентите. Ако доставчика е кабелен (т.е. интернета върви с негова телевизия) да речем може да му минават тъмните идеи да шейпва сайтове като Netflix, обаче да се прецаква Gmail е безумие. А и идеята за задръстеност на самия Gmail според различната геолокация е напълно безпочвена.

в америките просто сте по-разпиляни и с по-разклонена мрежа. затова имате повече хопчета. нормално е. там разстоянията от по 500 километра не са между държави, а между градове/области.

а в Япония като всичко им е на 1-2 хопа и флаш паметите ги смятат за отживелица кво да кажат? ей сега ми рекламират измервателни уредчета дето освен УСБ-порт имали и уайфай-Н на 300 мегабита та да съм си запазвал измерванията директно на офис сървъра, а като натисна Ф1 два пъти и се свързва автоматично с техн. поддръжка в завода и някое японско инженерче почва да си чати с потребителя да установят какъв е проблема. за следващото поколение освен по-голям екран сигурно ще предвидят

, само не знам как ще се сгъне хайвана, как ще го нося и с кво ще го храня.

Болни не се хващайте да вършите работа ... Както си одитирам разни сървъри преди да ги преместим в production environment–а, така съм се набутал без да искам в един production server, и си плескам по него ... апф

• Veno locked this topic

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

Guest
This topic is now closed to further replies.

• Create New...