Jump to content
BulForum.com

Какво ви минава през главата

Recommended Posts

Здравейте! :) Изчетох много внимателно какво сте написали до момента по темата 10% данък върху лихвите и пак не разбрах добре.

Този данък върху спестовните влогове ли ще бъде или върху всички влогове? Имам предвид, че има разплащателни, влог ценни книжа, временен влог, отворен влог и т.н.

Също не ми става ясно дали следва да плащам 10% по лихвата ако примерно просто имам паричен банков превод, тъй като реално лихва се начислява на такива преводи...

А и още нещо, което много ще съм ви задължена ако ми обясните: таксите на банките биха ли се променили ( и как?!), ако на всяка такава банкова операция се начисляват тези проценти върху лихвите?

• Replies 107k
  • Created
  • Last Reply

да само върху така наречения "доход" от лихвата е данъкът. засега.

винаги се започва от нещо дребно и незначително. кво са някакви си стотинки от левчетата, които банката ти дължи, защото си й предоставил собствения си финансов ресурс, за да обезпечи с него "стабилността" си и правото да отпуска по-големи кредити, на някой друг в нужда......

0.50 лв/ден за паркиране в центъра на града - що не?! толкова е малко, че не си струва да се занимаваш и е по-лесно да ги платиш. после е 1.00 лев. за час. после годишна такса за въображаемо право да паркираш някъде около местоживеенето си. евентуално. ако намериш място. и въпреки че си платил дължимия годишен данък МПС, който пък уж се ползва за подобряване на пътната инфраструктура на територията на общината, ама не съвсем. а след година ще я удвоим. веднъж да мине само......

след година финансовия министър ще е друг и може елегантно да пробута семпла идейка за удвояване на налога върху дохода от лихви. защото така е по-справедливо и трябва да вземем парите от тия изедници/реститути/чорбаджии/бизнесмени/ гадни милионери. нищо че те са едва 5% от всички влогове. а всъщност основния прицел е върху останалите 95%.

ама няма проблеми ще приложим малко алабалгебра като със скока на цената на тока - виновни са фотоволтаиците и тук-там някой ветрогенератор. Много са скъпи и им е скъп тока. Малки подробности са че генерират не повече от 10% от общата генерирана мощност за страната, за разлика от няколко ТЕЦ-а, които не е удобно да обсъждаме.

едит: а колко ще ни струва да приберат този данък?!

Аз не обсъждам дали идеята е хубава или лоша, правилна или грешна - аз коментирам изказването, че нещо се облага 2 пъти с данък, което според мен не е така.

Пък това дали ще го приемат не знам. Все пак в това правителство сме се нагледали на доста неща, които уж ги приемат и после след 1-2 седмици извъртят гъза и се откажат - до не беше ДДС%, следенето в интернет, пушене или не на обществени места(това на края го направиха някво изродче на основната идея), сега ще видим и тъпотията за минимални заплати по региони. Имаше и още няколко такива пример, но не се сещам подробности. Та шанса да не стане това е голям.

Здравейте! :) Изчетох много внимателно какво сте написали до момента по темата 10% данък върху лихвите и пак не разбрах добре.

Този данък върху спестовните влогове ли ще бъде или върху всички влогове? Имам предвид, че има разплащателни, влог ценни книжа, временен влог, отворен влог и т.н.

Също не ми става ясно дали следва да плащам 10% по лихвата ако примерно просто имам паричен банков превод, тъй като реално лихва се начислява на такива преводи...

А и още нещо, което много ще съм ви задължена ако ми обясните: таксите на банките биха ли се променили ( и как?!), ако на всяка такава банкова операция се начисляват тези проценти върху лихвите?

Според мен идеята е върху лихвите от каквото и да е било, независимо от типа сметка, която е получава.

Хух! Така излиза, че за всяка парична операция следва да се плаща този данък. Примерно когато човек си плаща сметките за ток, вода, телефон, парно, въглища, зарежда гориво или си е купил тоалетна хартия от и-бей; също и ако се застрахова, пенсионни фондове, ценни книжа, имуществени сделки и изобщо всички пари! Където има паричен поток, там има лихва, защото реално без пари не можеш да правиш пари. А има и още нещо, което се сещам - наказателните лихви, които ти начисляват ако случайно нещо не бдиш зорко над всяка своя възможна дължимост. Наказателните лихви също би следвало, по тази логика, да се облагат. И тук вече стигаме до един порочен кръг, в който не само, че ни облагат поне два пъти с данък парите, които получаваме като граждани (данък общ доход и ДДС за всяка стока и услуга, за която решим да ги похарчим), ами и всичко, което притежаваме (или ползваме) по собствено желание или не, се облага с данък. Имаме дом - данък имущество, имаме куче - данък куче, имаме автомобил - данък за автомобила, имаме здраве - здравно осигуряване и т.н.

Реално всяка наша стотинка е обложена с данък, много преди да се засили към нашия джоб, че тогава да бъде евентуално насочена към разплащателна сметка, с която да си платим примерно тока, че и тази процедура да обложат с допълнителен данък, да не би внезапно да забогатеем от огромната лихва. laughing.gif

На мене ми е толкова втръснало тази тема да я мразя, че чак ми е смешно вече.

Предлагам решението да инвестираме в плащане в натура на монети от ценни метали с малки емисии. tounge.gif

Хух! Така излиза, че за всяка парична операция следва да се плаща този данък. Примерно когато човек си плаща сметките за ток, вода, телефон, парно, въглища, зарежда гориво или си е купил тоалетна хартия от и-бей; също и ако се застрахова, пенсионни фондове, ценни книжа, имуществени сделки и изобщо всички пари! Където има паричен поток, там има лихва, защото реално без пари не можеш да правиш пари. А има и още нещо, което се сещам - наказателните лихви, които ти начисляват ако случайно нещо не бдиш зорко над всяка своя възможна дължимост. Наказателните лихви също би следвало, по тази логика, да се облагат. И тук вече стигаме до един порочен кръг, в който не само, че ни облагат поне два пъти с данък парите, които получаваме като граждани (данък общ доход и ДДС за всяка стока и услуга, за която решим да ги похарчим), ами и всичко, което притежаваме (или ползваме) по собствено желание или не, се облага с данък. Имаме дом - данък имущество, имаме куче - данък куче, имаме автомобил - данък за автомобила, имаме здраве - здравно осигуряване и т.н.

Реално всяка наша стотинка е обложена с данък, много преди да се засили към нашия джоб, че тогава да бъде евентуално насочена към разплащателна сметка, с която да си платим примерно тока, че и тази процедура да обложат с допълнителен данък, да не би внезапно да забогатеем от огромната лихва. laughing.gif

На мене ми е толкова втръснало тази тема да я мразя, че чак ми е смешно вече.

Предлагам решението да инвестираме в плащане в натура на монети от ценни метали с малки емисии. tounge.gif

Чакай, чакай, чакаааай! Къде отиде?

Да не бъркаш такса и лихва? Защо когато си плащам сметката да дължа нещо си?!?!? И наказателната лихва не ти е приход - лихвата е плащаш ти на банката - т.е банката взима пари, тя ще дължи пари от тази лихва, която ти е шибнала. Никой не е казал, че когато ти даваш пари ще плащаш тия 10%, ще ги плаща този, който получава лихвата, не тоя дето му я дава.

Е да де, ама така излиза примерно:Закъсняваш с плащане към ЕВН.Те си слагат лихвата за това.Държавата им взима 10% от лихвата, ама ЕВН не са прости и ти шибват по-голяма сметка, за да си избият тези 10%..И к'во става...Не вярвам да е точно по този начин.Ако го приемат, според мен ще има данък само върху лихвата по депозита..а не от всички лихви.....

Работата е много проста и елементарна. Чувалът е изпразнен, изтупан, обърнат и вече съдран! Започват се безумия от този сорт, за да се смуче и пак от ТОП КРЕТЕНА, който по същия начин е делил бананите на Зимбабве и Конго (примерно). Тиквата му казва "намирай пари" и той понеже е тъп, ги дере пак от грешната страна! Ама ще дойде ден, когато няма какво откъде да се дере и тогава ще го видя тоя тъпак! Фирмите са съсипани, едва се оправят. От цялата работа в крайна сметка страда народът, естествено, защото всички клинове свършват в него. Как грам не се поучихме от наглите гърци, които със зъби и нокти се борят за нещо, което нито са заслужили, нито са изработили! angry1.gif

(колега Феранте, финансови консултации не раздавам безплатно, затова не коментирам разни графики от разни банки)

Е да де, ама така излиза примерно:Закъсняваш с плащане към ЕВН.Те си слагат лихвата за това.Държавата им взима 10% от лихвата, ама ЕВН не са прости и ти шибват по-голяма сметка, за да си избият тези 10%..И к'во става...Не вярвам да е точно по този начин.Ако го приемат, според мен ще има данък само върху лихвата по депозита..а не от всички лихви.....

EVN като ти слагат "лихва" да не мислиш, че не са я отчитали? Те не са банка, за тях това е наказателна такса, която им е приход и сега им е облагат. Само името и е такова "лихва". На края на месеца отчитат 100 лв сметка, 10 такса закъснение, разходи 5 лв и си плащат данъка върху разликата.

Истинската лихва, предмет на спора и данъка е дава банката върху парите в сметките на нейните клиенти. Толкова. Това кой как си кръщава таксите и другите неща няма значение. Тук се говори за лихва по банкови сметки.

Предполагам големия им проблем е, че да речем Гошо собственик на фирма - цялата печалба дето му остава, вместо да я държи във фирмената сметка и на която предполагам му се осчетовоядва като приход лихвата и плаща нещо от горе( не съм сигурен, но предполагам така правят), я тегли, слага си я на лични депозит и прибира лихвите. 1млн лева на 1годишен депозит ти носят 60-70 хиляди лева. И Дянков е хвърлил око на тия пари да цоцне и от тях. Покрай тях дето вика mobo на такива като нас, ще им закръглят нагоре стотинката и ще прибере още едни пари бонус.

Дърпам си 100те милЬОна и никви лихви, никви банки. :laughing1:

edit: Искам да видя очите на касиерката като и кажа: Имам да внеса 100 милиона КЕШ. Дали ще изтръпне :laughing1:

Дърпам си 100те милЬОна и никви лихви, никви банки. :laughing1:

edit: Искам да видя очите на касиерката като и кажа: Имам да внеса 100 милиона КЕШ. Дали ще изтръпне :laughing1:

Трябва като в оня виц - да влезеш и да кажеш - "Искам да си направя шибан влог в шибаната ви банка." и т.н.

Лихвите могат да се начисляват не само върху налични, но и върху дължими пари. Разплащателните влогове на практика са именно такива, че и те могат да са кредитни. Сиреч може да имаш лихва върху даден кредит и съответно данък върху тази лихва, нали така? Това дали имаш да вземаш пари или имаш да даваш, не определя лихвата с какъв знак ще бъде. Тя все си е лихва. И нали горе изказа мнение, mIRCata, че на всякакви сметки ще се дължи въпросния данък? Това значи на всякакви възможни лихви по влогове. Ама че си дължал пари на ЧЕЗ примерно и върху тези пари са начислили лихва, то следва да си платиш данъка и върху начислената лихва, независимо, че ги дължиш тези пари, а не ги имаш налични. По същата логика, когато примерно ти Топлофикация ти дължи пари, защото си надплатил, когато ти ги изплаща със закъснение и в тях има някакъв % лихва, та на последната пак дължиш данък.

Иначе би било елементарно да се заобиколи този проектозакон. Т.е. не би имал смисъл. Защото просто обявяваш кредитно плащане и си свиркаш. ;)

Лихвите могат да се начисляват не само върху налични, но и върху дължими пари. Разплащателните влогове на практика са именно такива, че и те могат да са кредитни. Сиреч може да имаш лихва върху даден кредит и съответно данък върху тази лихва, нали така? Това дали имаш да вземаш пари или имаш да даваш, не определя лихвата с какъв знак ще бъде. Тя все си е лихва. И нали горе изказа мнение, mIRCata, че на всякакви сметки ще се дължи въпросния данък? Това значи на всякакви възможни лихви по влогове. Ама че си дължал пари на ЧЕЗ примерно и върху тези пари са начислили лихва, то следва да си платиш данъка и върху начислената лихва, независимо, че ги дължиш тези пари, а не ги имаш налични. По същата логика, когато примерно ти Топлофикация ти дължи пари, защото си надплатил, когато ти ги изплаща със закъснение и в тях има някакъв % лихва, та на последната пак дължиш данък.

Иначе би било елементарно да се заобиколи този проектозакон. Т.е. не би имал смисъл. Защото просто обявяваш кредитно плащане и си свиркаш. ;)

Моме, ти май не искаш да захапеш какво ти се казва. 10% са върху ДОХОД. Който взима парите ги плаща, не тоя дето ги дава. Когато ти вземаш пари от лихва, че си дала пари в банката по влог, ти ще ги платиш, когато някой ти начисли да му платиш допълнителна лихва, било наказателна, било нещо си друго, той ще си ги плати, щото той ПРИБИРА парите. На теб в тоя случай тая лихва ти се води разход. Да пак ще се вземат 10%, но тоя който те е глобил ще ги плати. По твоята логика, като ми дадат заплата, работодателя ми плаща от него си 10%, защото ми е дал парите, а не аз защото съм ги взел.

Гонзалина вече не е треньор на Локо :) - Ха-ха. Много ме изкефи новината, дано да е истина.

Бил си тръгнал ядосан от тренировката :) - той оня хубаво каза, че си купува много непотребни неща, е сега поне разбра, че гонзолина няма да му е потребна и го разкара :) :)

Трябва да му направиш чиста преинсталация. Само с Uninstall/Install няма да стане. Трябва да му изтриеш папките от AppData/Roaming.

Тц, не става...А беше добро предложение, не се бях сетил...Не ми се преинсталира бозата баси...И само да разбера кой ми е изключил бекъпа на системата, ще му цепна дупенцето...с таралеж.

Да, това ми е ВЪПРОСЪТ, галакси. Ако имаш отговор, заповядай, сцената е твоя. Ако нямаш - марш в ъгъла.

Междувременно видях, че са по 15 санта, може утре да ги пробвам.

Моме, ти май не искаш да захапеш какво ти се казва. 10% са върху ДОХОД. Който взима парите ги плаща, не тоя дето ги дава. Когато ти вземаш пари от лихва, че си дала пари в банката по влог, ти ще ги платиш, когато някой ти начисли да му платиш допълнителна лихва, било наказателна, било нещо си друго, той ще си ги плати, щото той ПРИБИРА парите. На теб в тоя случай тая лихва ти се води разход. Да пак ще се вземат 10%, но тоя който те е глобил ще ги плати. По твоята логика, като ми дадат заплата, работодателя ми плаща от него си 10%, защото ми е дал парите, а не аз защото съм ги взел.

Момко, ти можеш ли да четеш?! Сериозно те питам в момента и изобщо не търси тука сарказъм или каквато и да е подигравателна нотка.

Гле'й какво ти казват хората:

10% данък върху лихвите по депозитите на физическите лица*

(*най-използваният медиен цитат)

Сега, без да се сърдиш или нещо да се фръцваш, те моля да провериш какво ще рече червената дума? Лихва в тълковния речник - цък.

Малко да те осветля сега какво ще рече "депозит". Депозитите, освен че могат да бъдат "парични средства или ценни книжа, оставени на съхранение в кредитните учреждения и подлежащи на възстановяване на внеслото ги лице при предварително уговорени условия", могат да бъдат и кредитни депозити.

Последно и за зеленото словосъчетание искам да ти обърна внимание. Физическо лице ще рече, че това сме ти, аз, комшията, но не е фирма. Банката е фирма, ЧЕЗ, ЕОН, Топлофикация, мобилни оператори и т.н. все са фирми. Те няма да плащат такъв данък.

И съвсем последно едно изречение имам.

Ако ти, аз или примерно комшията дължим пари на някоя фирма, като ЧЕЗ, ЕОН, Топлофикация, мобилни оператори и т.н., и просрочим задълженията си докато фирмата (която се явява кредитор) прецени че следва да платим лихва върху просрочените задължения, то ти, аз или съседът ще следва да платим и тези 10% данък върху тази лихва! Защото ние сме физическите лица, които вместо да си платят навреме, сме си държали милионите в банка и сме си направили лапаница от лихвите на същите тези пари. По този начин (забележи!) ще платим 2 пъти въпросния 10% данък върху лихвите на същите тези дължими пари - разбира се, ако сме си ги държали в банка и сме напавили коментираната лапаница от лихварство. ;)

Да, Трити и таксата ти за интернет е депозит, и нея ще я обложат с 10%...

Само не разбрах логиката - питаш някой за нещо, след като получиш някакво обяснение - започваш да обясняваш дълго и подробно защо човека, дал ти обяснението не е прав. Защо въобще питаш?

Ако ти начислят лихва върху тая такса - да.

А иначе по втория ти въпрос, коментирам защото не искам просто "някакво обяснение", а обяснение което не си противоречи само на себе си.

Искам да кажа, че или лихвите на всички депозити няма да са облагаеми или ако са на всички, то следва да се облагат и дължими суми. Та затова питам - току виж изскочи някой с аргументирано непротиворечащо само на себе си мнение.

Ако ти начислят лихва върху тая такса - да.

А иначе по втория ти въпрос, коментирам защото не искам просто "някакво обяснение", а обяснение което не си противоречи само на себе си.

Искам да кажа, че или лихвите на всички депозити няма да са облагаеми или ако са на всички, то следва да се облагат и дължими суми. Та затова питам - току виж изскочи някой с аргументирано непротиворечащо само на себе си мнение.

Пи ли си хапчетата ? И един ден да пропуснеш е фатално за теб.

Трити, един приятелски съвет - не се занимавай повече с финансови въпроси, безнадеждно е. Да слагаш знак за равенство между лихва, която ти дължат на теб и лихва, която ти дължиш на някой друг плюс приравняване на депозит в банка с дължими сметки за услуги е постижение, което напълно заслужава един гигантски ултра-мега-хипер-мулти-фейспалм. :Facepalm:

Godfather, кой е този някой друг, се пита, обаче в задачата? Ако ти дължиш лихва към юридическо лице, то кой би платил тези 10% данък върху нея?

Освен това, питам просто нещо - ако всяка лихва се облага с този данък, то наистина ли всяка лихва следва да се облага с такъв данък? (Последното от физически лица.)

Пък ти, вместо да се плескаш по челото, обясни, моля те? Не разбирам от лихви и икономически хватки, така е, но все още мога да чета, а и се надявам, че мога все още да мися върху прочетеното. И съзирам противоречие.

Ако ти дължиш лихва към юридическо лице, то кой би платил тези 10% данък върху нея?

Никой бе Трити. Ти прочете ли какво сама си отбелязала в зелено? Там пише изрично за физически лица. Като добавиш и определението "депозити в банки", изобщо не ми идва на акъла как реши да намесиш наказателните лихви върху неизплатени сметки. Става въпрос само за доходи от лихви на физически лица. Тези доходи никога не са били облагани до този момент. Дали това е правилно или не, е вече съвсем отделна тема.

• Veno locked this topic

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

Guest
This topic is now closed to further replies.

• Create New...