Jump to content
BulForum.com

Какво ви минава през главата

Recommended Posts

• Replies 107k
  • Created
  • Last Reply

Много лекомислено сравнявате с Моцарт.

Направо е жалко...

То няма как да има някакво сравнение, при положение, че стиловете музика са различни. Изкуството е поредното индивидуално нещо. Само, защото някой е творял по-отдавна или е имал по-голямо влияние, не го прави по-добър за всеки един човек на света.

Аз не разбирам по-сложните произведения на класиците. Тежки са ми, объркват ме и ме натоварват. Понякога се чувствам сякаш се опитвам да разбера текста на някое Death Metal парче. Това обаче не означава, че някой друг не ги намира за гениални или не са сложни за написване. Просто не усещам емоцията, която търся в музиката, която слушам.

PS: Ангеле,не всичко е транс :)

В случая това е Progressive ,което е хибрид между транс музиката и house музиката (музиката на черните,която те кара да танцуваш).

Това защо го казваш? Аз транса обсъждам. В хауса емоционален заряд не намирам.

И кое е Progressive? Tiesto - Forever Today?

Аз не разбирам по-сложните произведения на класиците. Тежки са ми, объркват ме и ме натоварват. Това обаче не означава, че някой друг не ги намира за гениални. Просто не усещам емоцията, която търся в музиката, която слушам.

Това е един от малкото добре аргументирани отговори на този чиляк. Дами и господа имаме напредък!

То няма как да има някакво сравнение, при положение, че стиловете музика са различни. Изкуството е поредното индивидуално нещо. Само, защото някой е творял по-отдавна или е имал по-голямо влияние, не го прави по-добър за всеки един човек на света.

Аз не разбирам по-сложните произведения на класиците. Тежки са ми, объркват ме и ме натоварват. Понякога се чувствам сякаш се опитвам да разбера текста на някое Death Metal парче. Това обаче не означава, че някой друг не ги намира за гениални или не са сложни за написване. Просто не усещам емоцията, която търся в музиката, която слушам.

Хммм, направо не знам какво да напиша и дали има смисъл.

Ама ти въобще даваш ли си сметка каква разликата между примерно симфония за пиано и оркестър и хмммм.... електронна музика.

Това, че ти не го усещаш не променя факта, че Моцарт е бил гений и неговото творчество няма да умре, докато има човечество, а Тиесто в най-добрия случай ще го слушат още 20-ина години и то твоите набори.

Не че ти почна сравнението, ама както казваше моята учителка по музика - "Музиката постига своя връх в класическите произведения, оттогава върви към опростяване, а в някои стилове и към изпростяване."

И ако си говорим за качествена съвременна музика, абстрахирайки се от лични предпочитания, свързани с текстовете, аз бих предложил това:

http://www.youtube.com/watch?v=vr0NBPRMe2E

Ама ти въобще даваш ли си сметка каква разликата между примерно симфония за пиано и оркестър и хмммм.... електронна музика.

Това, че ти не го усещаш не променя факта, че Моцарт е бил гений и неговото творчество няма да умре, докато има човечество, а Тиесто в най-добрия случай ще го слушат още 20-ина години и то твоите набори.

Не че ти почна сравнението, ама както казваше моята учителка по музика - "Музиката постига своя връх в класическите произведения, оттогава върви към опростяване, а в някои стилове и към изпростяване."

И ако си говорим за качествена съвременна музика, абстрахирайки се от лични предпочитания, свързани с текстовете, аз бих предложил това:

Каквато е разликата между всеки 2 стила музика. Аз нали точно това казвам? Че това, че не ме кефят произведенията, не означава, че отричам уменията на момчето. Това дали ще умре творчеството му, няма да го обсъждаме. Причината да не умре - също. А Тиесто и музиката му, винаги ще са първите парчета, които хората ще асоциират с транс звученето. А транс музиката няма да умре за 20 години. Може да мутира, но няма да умре. Още повече, че в момента, всичката електронна музика е във възход.

Учителка по музика... Защо изобщо споменаваш човек с подобен тип консервативно мислене? Дали учителката ти е слушала Ambient, New Age, различните разновидности на РОК музика и т.н.? Най-вероятно не.

По логиката на твоята учителка, това Ambient парче, което си поместил - не струва. Ти така ли мислиш? Защото на мен лично, ми харесва.

Е, щом учителката по музика, е тесногръда, а ти си широко скроен, съответно, явно, имаш по-добра преценка, не знам как да го коментирам, освен като типично българска черта.

Тиесто е комерсиален и толкова. Аз съм ок, че ти харесва, за теб може да е Бог, само моля, не го сравнявайте с Моцарт, защото това е все едно да сравнявате светулка със светкавица!

Пожелавам му на Тиесто, да композира нещо такова, тогава ще му сваля шапка.

http://www.youtube.com/watch?v=GD3VsesSBsw&feature=related

А Тиесто и музиката му, винаги ще са първите парчета, които хората ще асоциират с транс звученето.

Да бе да. Той транса почва и свършва с него. Недей така генерализира нещата. Това си е твоята гледна точка, не на хората.

Не че ти почна сравнението
Тоя, дето пусна фитилите с това сравнение в момента се опитва да си успокои нервите с едно от най-любимите си класически произведения:

http://www.youtube.com/watch?v=GRxofEmo3HA

Да сравняваме електронната музика и класическата е все едно да сравняваме Лада Нива с лимозина. Едното е предназначено да гази в калта, докато другото е за по-тясно специализирани поводи/хора. Демек, са създадени с различна цел.

За мен лично, пак повтарям - за мен, да не кажете, че генерализирам или че налагам мнението си, музиката на композитори като Бетовен, Моцарт, Вивалди, творбите на художници и склуптори като Ван Гог, Микеланджело, Да Винчи са създадени в името на самото изкуство. Музиката и изкуството, което се създава днес се създават в името на продажбите.

Мдам, и ако си говорим за основите, те са всъщност тук:

http://www.youtube.com/watch?v=qBGNlTPgQII

После тук...

http://www.youtube.com/watch?v=N4oSXmnkPUU

Самия транс се смята, че започва от KLF!

http://www.youtube.com/watch?v=LXEOESuiYcA

Тиесто, а и другите като него просто правят транса много по-поп. Той е етап в тази музика, нищо повече.

Съпоставянето с Моцарт и Guy J беше с цел ,не да се срявнят 2мата (то и няма база за сравнение) а просто - mind blowing усещането породено от музиката която са създали.Когато първият е бил жив и творял дали всички хора са му били привърженици и са го слушали .Със сигурност много са му игнорирали музиката,защото не е имало друг като него ,преди това,а хората тогава не са били отворени към нова музика (примерно... забравил съм вече какво съм учил по музика преди ~15 години).

Ако времето на Моцарт ви се струва твърде отдавна ,ами спомнете си 70-80те години на изминалия век с навлизането на чуждестранните изпълните.Нашите примерно са слушали музика която техните родители са отричали като такава (обществото също !) Същото се получава и сега .Тук си мислите - " ...къв е тоя нов стил ,и кво са тия Progressive глупости... "

Сигурен съм,че след много години ,хората ще го почитат (ако щете) Guy J като иноватор в съвременната музика (която е електронната).

И какво като е правено с frooty loops,ableton или reason ??? Ми това е технологията,всичко се изменя с времето.и дали музиката се прави с една програма (и 3,4 аудио контролера в ЦЯЛО аудио студио) какво значение има ? Дайте тогава да спрем да ползваме електричество ,и мобилни телефони.

Е, щом учителката по музика, е тесногръда, а ти си широко скроен, съответно, явно, имаш по-добра преценка, не знам как да го коментирам, освен като типично българска черта.

Използвах думата тесногръда. Прав си. Щом е учителка...

А на мен пък, учителката ми по информатика изпадаше в истерия като направиш нещо, което тя не знаеше, пишеше забележка в дневника и крещеше, че ще скапеш системата и ще "струва много пари" да се преинсталира. Аз, на онзи етап, знаех около 4 пъти повече от нея.

Интересно, ако Моцарт не го споменаваха в учебниците по музика и хората не го спрягаха за щяло и нещяло като име, символизиращо нещо, без изобщо да имат реална представа какво е написал, дали щеше да "се помни вечно"? Факта, че той не е единственият класик, а е най-споменаваното име, трябва да ти говори достатъчно. Другите не са ли писали музика по онова време? Само Моцарт ли е? Защо той се споменава най-много тогава?

Ти сещаш ли се за музика от преди 1800 година, която да се е запазила до сега и да не е класическа музика? Или то преди е нямало? Ако музиката от преди това се беше запазила и се обсъждаше толкова силно, колкото класическата музика, името Моцарт, далеч нямаше да означава това, което означава сега. И пак ще кажа, че това не омаловажава творчеството му.

Всички знаят кой е Моцарт и могат да използват името му за щяло и нещяло, когато се опитват да направят сравнение, но дали всички знаят какво реално е направил и защо е известен? Тц.

Ти, като един възпитаник на Учителката по музика, можеш ли да ми кажеш какво различно намираш между творчеството на Моцарт, Бетовен и Рахманинов и дали творчеството на първия е повлияло на останалите двама?

Тъй като аз съм пълен лаик на тема класическа музика, не мога да отговоря. Ти, и останалите, след като ме осъждате толкова остро, сигурно знаете?

Дори ще проявя дързост и ще кажа, че ако не е някое класическо произведение, което и преди съм чувал, няма да направя никаква разлика на кой композитор е.

Мдам, и ако си говорим за основите, те са всъщност тук:

Не си говорим за основите обаче.

Да бе да. Той транса почва и свършва с него. Недей така генерализира нещата. Това си е твоята гледна точка, не на хората.

Не съм твърдял подобно нещо, много ще ме извиняваш тоя път. Не ми слагайте за пореден път думи в устата само, защото сте чели по диагонала.

Аз знам, че няма как да остана отгоре.

Афектирах се, защото ежедневно забелязвам как истинските, стойностни неща и хора биват заменяни от евтини еднодневки, само защото са по-разбираеми за плебса.

В крайна сметка, на кого да се сърдим накрая, като се оказва че поне половината българи са нефелни лумпени с високо самочувствие? Ами те са плод на средата...

Аз знам, че няма как да остана отгоре.

Афектирах се, защото ежедневно забелязвам как истинските, стойностни неща и хора биват заменяни от евтини еднодневки, само защото са по-разбираеми за плебса.

В крайна сметка, на кого да се сърдим накрая, като се оказва че поне половината българи са нефелни лумпени с високо самочувствие? Ами те са плод на средата...

Exit ... stage left.

Ами аз не съм от тях, пък ти каквото си искаш си мисли. Вярвам,че прекрасно разбираш какво имам предвид.

Днес с колко малоумници се разправя вече? Аз с 4-5...

Гледам, преди няколко страници се обяснявахте за тежки филми. Аз откакто изгледах "A clockwork orange", не съм същата. И (недай Боже) чуя "I'm singin' in the rain", тръпки ме побиват. Заради потреса си от насилствените сцени, не можах да схвана половината скрити идеи и метафори във филма... Защо, защо го гледах?! :cry Не можех да ям доста време. Гадеше ми се чак... Само за него мислех... А съм гледала и други тежки филми, не е като да не съм...

Жоро, 4-5 малоумника. Не се хвали. Аз всеки ден се разправям поне с 50 броя.

Само да спомена, че ако продължиш да се занимаваш с музика има два варианта. Единия вариант е си останеш на сегашното ниво, което ще е жалко. Самото ниво е жалко, без да се обиждаш. В смисъл, че на 40 ще си някакъв ретард, дето още се радва на разни малоумни ди-джейчета, дето приноса им за музиката е точно нулев. Другия вариант е по-добрия. Да еволюираш. И ако ти се случи това, тогава след някоя друга година, ще почнеш да разбираш класическата музика и ще премахнеш изцяло бозата която се излива в момента от музикалната индустрия. Не че не се прави и хубава музика днешно време, но е много, много малко. Ясно е, че не разбираш какво ти говоря, в смисъл разбираш, но няма да го приемеш преди да ти се случи. Повечето хора са така. Не че и аз не бях така. Единственото, което ти пожелавам е да се развиваш. В един момент ще установиш, че това което ти пише е така :)

Това е един от малкото добре аргументирани отговори на този чиляк. Дами и господа имаме напредък!

Ванка, и ти ли искаш да демонстрираш ниска музикална култура или ще зарежем тоя спор там където е, поради причините изредени по-горе в мнението ми :)

Гледам, преди няколко страници се обяснявахте за тежки филми. Аз откакто изгледах "A clockwork orange", не съм същата. И (недай Боже) чуя "I''m singin' in the rain", тръпки ме побиват. Заради потреса си от насилствените сцени, не можах да схвана половината скрити идеи и метафори във филма... Защо, защо го гледах?! :cry Не можех да ям доста време. Гадеше ми се чак... Само за него мислех... А съм гледала и други тежки филми, не е като да не съм...

Жоро, 4-5 малоумника. Не се хвали. Аз всеки ден се разправям поне с 50 броя.

Още не мога да разбера как хората успяват да се филмират от филми. В крайна сметка, това е филм. Или те забавлява или майната му. Нееднократно съм ставал и излизал по средата на прожекция в киното. Че и по-рано понякога. Малко ли филмиране имат хората всеки ден, че да гледат някакъв филм, който ги товари и се определя като тежък филм. Така и не повярвах в ролята на киното, да го играе някакъв вид проповедник. Гледаш филма, ако ти е кеф окей, ако не - да повторим, майната му. Защо ще искаш да си вкарваш допълнителни и нереални съответно, историйки в главата. Може би няма друго вътре ? Галя, не говоря конкретно за тебе, ти не си стигнала до точката на пречупване все още. По-скоро мисля, че трябва да излезна нахилен до уши и не мислещ за нищо. Съответно пълен с пуканки и другия крап дето си го купува човек за да гледа филм. Щото може и да не ви се вярва, но познавам хора дето ако не им се спре телевизията или филмите, просто няма да остане нищо от тях накрая. И те не са малко тия хора. Не знам, аз така и не мога да седна и да повярвам, че това на екрана се случва наистина.

Гледам, преди няколко страници се обяснявахте за тежки филми. Аз откакто изгледах "A clockwork orange", не съм същата. И (недай Боже) чуя "I''m singin' in the rain", тръпки ме побиват. Заради потреса си от насилствените сцени, не можах да схвана половината скрити идеи и метафори във филма... Защо, защо го гледах?! :cry Не можех да ям доста време. Гадеше ми се чак... Само за него мислех... А съм гледала и други тежки филми, не е като да не съм...

Тоя филм едва го изгледах. Направо не можех да си намеря място докато свърши. Супер скучнотия.

А това е един от емблематичните филми във филмовото изкуство. Както и Blade Runner.

Само да спомена, че ако продължиш да се занимаваш с музика има два варианта. Единия вариант е си останеш на сегашното ниво, което ще е жалко. Самото ниво е жалко, без да се обиждаш. В смисъл, че на 40 ще си някакъв ретард, дето още се радва на разни малоумни ди-джейчета, дето приноса им за музиката е точно нулев. Другия вариант е по-добрия. Да еволюираш. И ако ти се случи това, тогава след някоя друга година, ще почнеш да разбираш класическата музика и ще премахнеш изцяло бозата която се излива в момента от музикалната индустрия. Не че не се прави и хубава музика днешно време, но е много, много малко. Ясно е, че не разбираш какво ти говоря, в смисъл разбираш, но няма да го приемеш преди да ти се случи. Повечето хора са така. Не че и аз не бях така. Единственото, което ти пожелавам е да се развиваш. В един момент ще установиш, че това което ти пише е така :)

Аз си се занимавам чисто като хоби, а и колкото и да се развивам, мога да се развия без да заобичам класическа музика. Ти искаш да ми кажеш един вид, че който не харесва класическа музика, не разбира от музика и има ниска музикална култура? Недей, че звучиш като фен на Епъл, дето и парче сапун с надпис iPhone 6 да им дадат, пак ще го купят.

Само да спомена, че факта, че не отричам нито един музикален стил само, защото не го харесвам, за разлика от теб, ме прави много по-музикално грамотен и широко скроен.

Сега чакаме Виден да изригне... :D

А относно това, което написа Килеринчо...

Всеки голям музикант, в който и да е стил, е повлиян силно от любимите си групи и изпълнители, които съответно са назад.

Не мисля, че има дори и един човек, който се занимава професионално и разбира от музика, който да каже, че класическата музика не става.

Никой, освен woox, разбира се.

Та в този ред на мисли, ако идолът ти е Тиесто, нищо няма да излезе от теб...

Аз си се занимавам чисто като хоби, а и колкото и да се развивам, мога да се развия без да заобичам класическа музика. Ти искаш да ми кажеш един вид, че който не харесва класическа музика, не разбира от музика и има ниска музикална култура? Недей, че звучиш като фен на Епъл, дето и парче сапун с надпис iPhone 6 да им дадат, пак ще го купят.

Само да спомена, че факта, че не отричам нито един музикален стил само, защото не го харесвам, за разлика от теб, ме прави много по-музикално грамотен.

Защо мислиш, че се занимавам професионално с музика ? Аз не съм фен на класическата музика, в смисъл вкъщи не гърми по цял ден Чайковски. Обичам да слушам класическа музика в определени моменти. Обаче не знам дали аз звуча като фен на Епъл или ти в случая. "Аз не отричам другите, просто не ги разбирам и затова транса е teh shit." Да си замислял защо не можеш да разбереш класическата музика ? Или някакъв друг стил, от малко по-сложните, джаз например. Или блус. Но както казах, няма да приемеш това което ти пиша днес. Може да се надяваш да го приемеш някой ден. Музиката не е просто слушане на каквото там пуснат по радиото, музиката дори като хоби иска отдаване в някаква степен. В началото е трудно много, но в крайна сметка си заслужава. Последното изречение няма да го коментирам, виждам че искаш да ме обидиш по някакъв начин, пък аз от такива работи не се обиждам. Нали знаеш приказката: "Всеки с вкуса си" - казало кучето и си облизало задника :) И между другото, музикален вкус се изгражда с години и наистина зависи много какъв човек си като цяло.

А относно това, което написа Килеринчо...

Всеки голям музикант, в който и да е стил, е повлиян силно от любимите си групи и изпълнители, които съответно са назад.

Не мисля, че има дори и един човек, който се занимава професионално и разбира от музика, който да каже, че класическата музика не става.

Никой, освен woox, разбира се.

Та в този ред на мисли, ако идолът ти е Тиесто, нищо няма да излезе от теб...

Защо мислиш, че се занимавам професионално с музика ? Аз не съм фен на класическата музика, в смисъл вкъщи не гърми по цял ден Чайковски. Обичам да слушам класическа музика в определени моменти. Обаче не знам дали аз звуча като фен на Епъл или ти в случая. "Аз не отричам другите, просто не ги разбирам и затова транса е teh shit." Да си замислял защо не можеш да разбереш класическата музика ? Или някакъв друг стил, от малко по-сложните, джаз например. Или блус. Но както казах, няма да приемеш това което ти пиша днес. Може да се надяваш да го приемеш някой ден. Музиката не е просто слушане на каквото там пуснат по радиото, музиката дори като хоби иска отдаване в някаква степен. В началото е трудно много, но в крайна сметка си заслужава. Последното изречение няма да го коментирам, виждам че искаш да ме обидиш по някакъв начин, пък аз от такива работи не се обиждам. Нали знаеш приказката: "Всеки с вкуса си" - казало кучето и си облизало задника :) И между другото, музикален вкус се изгражда с години и наистина зависи много какъв човек си като цяло.

За пореден път се убеждавам, че или аз пиша прекалено сложно, за да се разбира, или сте предубедени в това, което пиша, или никой не чете какво пиша.

Тоя път във всеки пост повтарях едно и също изречение по различни начини (както при психо-тестовете), но отново никой не го е видял (разбрал) и ми се пишат небивалици, които нямат почти нищо общо с това, което аз съм написал. На всичкото отгоре, въз основа на тия небивалици, ме нападате на личностна основа.

@Killerincho: Аз и джаз слушам. Защо реши пък, че не го разбирам или слушам? И New Age слушам. И класически произведения харесвам. И Alternative, и Рок, и Метъл. И на цигулка съм свирил. Какво мислиш, че съм свирил на цигулка с удоволствие? Tiesto - Lethal Industry?

Изказвате се без да четете и без да ме познавате. Бас мога да хвана, че в плейлиста си имам повече жанрове музика от 80% от критиците си.

И какво има да му се разбира толкова? Това е музика. Тя носи емоционален заряд. Като всяко изкуство, музиката изразява моментната емоция на твореца по някакъв начин и носи неговия емоционален заряд. Освен ако създаването не е подбудено от комерсиални цели.

• Veno locked this topic

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

Guest
This topic is now closed to further replies.

• Create New...