Jump to content
BulForum.com

Какво ви минава през главата

Recommended Posts

Дубре, пичелиш! Щом тъй придпочиташ, така ши говора :)

П.П. Не може ли да говоря за рънътъ, борбътъ, на д'ге, за сраньето, да пратим коня у барата? Далеч не съм тръгнал да меря шопския диалект с тилифонити, просто тия турцизми са ми малко байгън, викам сиктир вече, аферим, анджък, искам да ида на тифирич :)

Определено предпочита, да. Особено пред е-кането. Кога стана калайджия, кога ти почерня гъзъ.

• Replies 107k
  • Created
  • Last Reply

Чукча писател, чукча не е читател.

Да беше прочел? Къде съм тръгнал да ти налагам точно шопския диалект? Или за какво да четеш какво съм ти написал, като можеш да прочетеш каквото искаш да прочетеш. Хейтвай си колкото си искаш шопите. На мен ми е през члена, най малкото защото не се чувствам такъв, въпреки, че дядо ми е от шоплъка и аз самия съм роден в София.

И понеже както винаги пак няма да си разбрал, ще ти дам по подробни обяснения, които ти пак няма да прочетеш де:

П.П. Не може ли да говоря за рънътъ, борбътъ, на д'ге, за сраньето, да пратим коня у барата?
Понеже виждам не си схванал - ще обясня, ъ-кането е към Свищов, тамошния диалект, д'ге-то май беше към Плевен, сранье, сиренье и т.н. са от северозападналаа България (от където също имам роднини).
Далеч не съм тръгнал да меря шопския диалект с тилифонити
Ама ти все пак реши да ми опонираш, все едно са само шопския и майненския диалекти.

Днеска пак ходихме на еко-пътеката и беше егаси гъча.Толкоз народ никога не е имало.Някой път трябва на бяла река да си направим форумна среща.

Едит:Снимката е :bowdown:

Към параклиса нагоре ли?

Не мога да се сетя за кое точно говориш.Пътеката е след калоферският мъжки манастир.Параклиса мисля,че му се казва малкото манастирче(поне така знам от кореняците калоферци )

Добре, хубаво. Но с какво е по-специална тази дума, че да изберат нея, пред "навън" примерно? Щото и баща ми си умира да я използва. Както и други дългогодишни пловдивчани. Понякога имам чувството, че могат да гледа новините на турски без превод...

Да повторя: Кога стана калайджия, кога ти почерня гъзЪТ.

Хейтвай си колкото си искаш шопите.

Хейтвам налагането а Е-кането и "ме"-то след думите. Както и намекването, че всеки говорещ различно от тЕх е от провинцията следователно и простак. нЕма толкова просто животно като добичета домъкнали се в Софията я от Враца я от Перник я от кой да е край на страната и след 3 години там имащи се за 10 пъти по-умни от всичките си роднини и обясняващи им колко прости изглеждат говорейки различно от хората в София. А ти точно това направи мило момче. Ти ни обясни как тръгвайки от 1 турцизъм, за който междувпрочем не се бях замислил, че е такъв, понеже израза "хапване на теферич" не познавам един човек, който да не го знае и ползва точно в този контекст.... та на база тази една дума ти ни обясни как Пловдивчани (а ти не си измежду тях схващайки от контекста или поне вече не) можели да гледат новините на турски без превод. А другия ти пост с "тилифонити" си беше чиста проба заяждане и затвърди впечатлението с което останах от предния ти пост.

Ай със здраве Пешо и да знаеш, че нищо лично просто винаги си реагирам така, когато се сблъскам с подобна столичанско-провинциалистко мислене.

ПС: А на думата "провинция" реагирам още по-бурно. Ако може тук четящите да не я употребяват в мое присъствие, моля.

ПС2: Единия ми дядо също е от Софийско. Имам приятели Софианци и не мога да кажа нищо лошо за тях. Защото са културни хора, а не превземки дошли от майната си, но с високо самочувствие имайки се за голямо нещо, само защото живеят в София, а всъщност са на квартира при това в Люлин 6, Дружба 1 (или малко след гара Искър примерно). А това, което ти демонстрира по-рано днес е твърде характерно за този втория вид Софианци, оттам и реакцията ми.

Сотбисе, глей си работата. Много си ни е хубава природата, дори уникална. А за диалектите - абе що са не пърцате на чъкрък?

Добро утро.

П.П. Дедо е прав за "столичаните".

ПС2: Единия ми дядо също е от Софийско. Имам приятели Софианци и не мога да кажа нищо лошо за тях. Защото са културни хора, а не превземки дошли от майната си, но с високо самочувствие имайки се за голямо нещо, само защото живеят в София, а всъщност са на квартира при това в Люлин 6, Дружба 1 (или малко след гара Искър примерно). А това, което ти демонстрира по-рано днес е твърде характерно за този втория вид Софианци, оттам и реакцията ми.

+1

Мога да споделя, че през последните години а и не само, направих доста добри приятелства със софиянци, които са родени там и софиянци, които са на по 1-2 туба бензин от София. Но досега една забележка или бъзик нямам от такъв софиянец който е роден там, че "и-към" примерно или въобще, че не говоря правилно. Всички бъзици идват от тия псевдо софиянците, което на моменти ме дразни адски много...

Само за протокола - никой не говори книжовно. Книжовният език е изкуствен. Да, може да се говори в ежедневието книжовно, но...

И ми е интересно, в коя част на България се говори най-правилно? Някак си си мисля, че телевизионните или радио говорителите не са самия еталон?!

Точка 18 :D

Сотбисе, глей си работата. Много си ни е хубава природата, дори уникална.

Ангеле, не си гледай работата, обаче природата си ни е уникално хубава. Т.е. цитирам Атанас, защото съм съгласна с него.

Само за протокола - никой не говори книжовно. Книжовният език е изкуствен. Да, може да се говори в ежедневието книжовно, но...

Аз се старая. Дори да ми е наср*на работата, през много голяма част от времето говоря доста книжовно. Казвали са ми много хора, че не могат да познаят откъде съм, защото не си личи диалект. И това не го казвам, за да се правя на велика или да покажа престиж (хахаха), а просто да ти кажа, че има и такива хора, ако ме вземаш за човек де :laughing1:

Румба, по принцип и аз знам, че в Пловдив и Търново се говори правилно. Обаче във ВТ проблемът им е "ъкането", т.е. тревътъ, рекътъ и т.н. А на Плд е "икането", сещаш се - отивами, ши правими и т.н. В Добрич и тамошния край говорят наистина изкуствено правилно, натяквайки "а" накрая на думата. Звучи много смешно (поне за мен) - метА, четА, ама едно силно и натрапено.

Приятни почивни дни. Ние се изнасяме за Старосел :punk

Един въпрос ми се върти в главата...

Що, въпреки, че хората масово твърдят, че търсят искреност, когато в крайна сметка се натресат на нея и изпадат в панически ужас?

Някой, някакво мнение да има?

Един въпрос ми се върти в главата...

Що, въпреки, че хората масово твърдят, че търсят искреност, когато в крайна сметка се натресат на нея и изпадат в панически ужас?

Някой, някакво мнение да има?

Аз! Щото май имаш предвид жени, или мъже с характер на жени! Хората си носят на искреността.

майчица плаче :D изкукал съм последно време. Харесах си неща за малко над 5 бона, а като ги погледнеш на куп...не са кой знае какво :D :D :D. Сега въпроса е....има ли жени с РД-та скоро, че да им излизам от тортите :D :D :D

срамна работа няма, кво? :D :D

Дедо, я па че ти кажем - не ти говорим за шопскио диалект. Добре де, не се сдържах, говорех за ширещите се турцизми в пловдивския говор. Щото айляк, тиферич, сикиме, сикана и прочие примери извън града рядко ще срещнеш човек, който да ги говори. За столичаните няма да говоря, защото срещам такива в доста по-големи количества от теб и отдавна съм спрял да им обръщам внимание. На работата ми имам двама софианци, родени и израстнали там и са свестни пичове, няма да чуя от тях думата провинция и лафове от типа "бЕгай си обратно на село". Ся че перничани, врачани, монтанци, видинчани и т.н. поради немотията по родните им места са окупирали София и вече са столичани няма да говоря. Братовчед ми е типичен пример. Лично мое мнение е, че свестните хора от въпросните градове се броят на пръстите на несръчен стругар. Но пак натъртвам - въобще не съм налагал шопски, македонски, северозападнал или друг диалект пред пловдивския. Просто натъртих върху турцизмите, които определено повече ме дразнят от е-кането, мякането, ъ-кането и другите диалектни изкривявания.

Асене, ай да ходим да пием бири!?

С удоволствие, ама днес и утре съм вързан с децата, че жена ми е на работа. Ако искаш през седмицата можем да го направим. :beer:

С удоволствие, ама днес и утре съм вързан с децата, че жена ми е на работа. Ако искаш през седмицата можем да го направим. :beer:

Гребната база? Има един чуден ресторант - Гребеца. Хем децата доволни хем носят бира там...

Просто натъртих върху турцизмите, които определено повече ме дразнят от е-кането, мякането, ъ-кането и другите диалектни изкривявания.

Ок. Мир. 5 думи са които аз лично употребявам от лиготия за да стане по-цветист изказа. Не очаквах някого да го дразнят

E, тоя па, де*а, как развали хубавия скандал с тоя мир :P Чаках просто Ваньо и той да скочи срещу един от двамата и да си развием една типична форумна дрязга :) Да, липсва ми Triti, щеше да се включи с поне един пост от по два-три абзаца, с четири-пет цитата на гръцки :]

Върти ми се разходка са лодка....ама ми е студено още......

Върти ми се скара бира.....ама хората избягаха вече и сигурно по....щат вече...

Май закъснях с въртележките в главата аз :laughing1: :blink:

Я дайте мнение, става ли като карикатура? Изключае, че е ужасно сканирано и трябва малко да се позачисти самото изображение, говоря за идея/рисунка.

https://lh3.googleusercontent.com/-0Z8O_i9tFbA/T558ziH24EI/AAAAAAAABIs/5psed9XY1CE/s800/Scan-120430-0001.jpg

В Събота излезнах със 100лв и се прибрах с 25.

Снощи излезнах с 85лв и се прибрах с 2.

Трябва да се запра малко.

Върти ми се разходка са лодка....ама ми е студено още......

Върти ми се скара бира.....ама хората избягаха вече и сигурно по....щат вече...

Май закъснях с въртележките в главата аз :laughing1: :blink:

Важното е мерак да има... другото е лесно.

• Veno locked this topic

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

Guest
This topic is now closed to further replies.

• Create New...