Jump to content
BulForum.com

Какво ви минава през главата

Recommended Posts

Не, просто си много малък. :P За хората над една определена възраст, "Смяна" може да означава единствено фотоапарат и нищо друго, както за теб "Галакси" може да означава...знаеш какво. :))
Без да съм много по-голям от него - знам какво е "Зенит". Най-малкото, защото вкъщи има такъв и бях минал обучителен курс за употребата и настройките му :)

• Replies 107k
  • Created
  • Last Reply

За две марки Зенит ли говорим в момента или за една и съща, която ти твърдиш, че е Руска, а аз твърдя, че е Швейцарска? Не разбирам така без интонация. :) Тъпа онлайн комуникация..

Руски са.Цък. В къщи имаме един от моделите.Сестра ми си взе филми и сега снима.

Няма черно бял фотоапарат. Зависи от филмчето това

Дообре. Разрешавам ти да дадеш пари за цветен филм и аз ще дойда със Зенита да направим цветни снимки ;)

Дообре. Разрешавам ти да дадеш пари за цветен филм и аз ще дойда със Зенита да направим цветни снимки ;)

Оптиката си е оптика. Снимал съм с такива фотоапарати по времето когато ти сигурно не си знаел какво е бленда, скорост и как се комбинират и какви са настройките когато снимаш срещу слънцето и ти гарантирам че зависи от филмчето (всъщност и от препаратите с които се обработва филмчето и фотохартията върху която се проявяват снимките)

Оптиката си е оптика. Снимал съм с такива фотоапарати по времето когато ти сигурно не си знаел какво е бленда, скорост и как се комбинират и какви са настройките когато снимаш срещу слънцето и ти гарантирам че зависи от филмчето (всъщност и от препаратите с които се обработва филмчето и фотохартията върху която се проявяват снимките)

Грешката е вярна, дедо, просто се заблудих щото моята лабораторийка не може да вади цветни снимки. Старческа памет, знаеш как е, пък и вече доста сме разлигавени от новите технологии, та забравяме основите на фотографията. Сега си изрових двата апарата от едно време, кога не знаех какво е бленда и т.н. и радостната новина е, че работят перфектно. Така че, фотоманиаците да завиждат :D Зенит-С и Смяна Символ, даже и свткавица работеща имам :) Особено съм доволен, че Зенита работи, щото навремето баща ми не ми го даваше много-много. Снимах със Символа по разни паркове, градини, ексКУРзии и т.н. Сега вече Зенита е МОЙ !!! Ако някой успее да ми изрови и албумите ще е супер, но това е задача с повишена трудност. Като се замисля, ще се зарибя пак да снимам с лента. Мисля, че ще е фън !

Горе-долу в такова състояние е и моя, но трябва да се почисти :)

Zenit-s.jpg

Баба ми (Бог да я прости), работеше в магазин за фотоапарати и фотоматериали - в годините, когато основно вървяха ORWO консумативите, но все пак имаше и Кодак, Практика и др. утвърдени имена по онова време. От 5-6 годишен ходех редовно в магазина и се интересувах кое и как - от снимането, до промиването. Така че с чиста съвест мога да кажа, че когато съм влизал в стаичката с червените лампи, повечето от тук присъстващите просто не са били родени.

П.П. На 9-годишна възраст вече имах първия си фотоапарат с Карл Цайс оптика, с който започнах да снимам главно звездите през нощта, понеже тогава силно се интересувах от астрономия (Винил Мастера да не ме пита как съм снимал тогава през телескопа, защото ще ми е много трудно да обясня какви "побългарявания" бях направил, за да изкарам фокусирани снимки на планетите например). :P

(Винил Мастера да не ме пита как съм снимал тогава през телескопа, защото ще ми е много трудно да обясня какви "побългарявания" бях направил, за да изкарам фокусирани снимки на планетите например). :P

Е щом е само той да не пита добре. Аз ще питам - как си снимал тогава през телескопа, че да извадиш хубави снимки?

... Така че с чиста съвест мога да кажа, че когато съм влизал в стаичката с червените лампи, повечето от тук присъстващите просто не са били родени...

Нормално, то по това време даже Лили Иванова не е била родена...

Така като му показа снимката на апарата и ние имахме подобен "струг" :D :D

Предпочитам Ролекс пред Восток

Ферари пред Маруся

Ман пред Краз

Том и Джери пред Ну погоди

Армани пред...коя да е руска марка дрехи и т.н и т.н

В това отношение сме много креативни. А-фокално си снимал, както и аз до ден днешен :). Креативноста идва от това, как се закрепва апарата към телескопа, сега има ясякакви представки, които го правят това доста по лесно. :)

Пламене, сложи някой друг скан евентуално ако имаш запазени снимки. Признавам, на филм в ония времена, заснемането на нощното небе с наличната техниха си е чисто изкуство. Не знам по онова време какъв е бил прага на светлосилата на лентата?!

В това отношение сме много креативни. А-фокално си снимал, както и аз до ден днешен :). Креативноста идва от това, как се закрепва апарата към телескопа, сега има ясякакви представки, които го правят това доста по лесно. :)

Пламене, сложи някой друг скан евентуално ако имаш запазени снимки. Признавам, на филм в ония времена, заснемането на нощното небе с наличната техниха си е чисто изкуство. Не знам по онова време какъв е бил прага на светлосилата на лентата?!

По онова време - никакви преходници, не питай как съм задържал апарата на окуляра (беше бая тежичък), а и как съм задържал отворена блендата, че да поема повече светлина и същевременно да завъртам телескопа така, че да не получа размазан образ или "линийки", вместо звезди. :laughing: Иначе за светлосилата - основно имаше само Орво филми (чернобели) ; "стандартът", а и най-разпространените бяха 100 ASA, 200 ASA също се намираха чат-пат, а аз като връзкар (покрай магазина, където работеше баба ми) се снабдявах дори с 400 ASA, които тогава практически не внасяха в BG, защото нямаше много луди, дето да снимат при пълна тъмнина.

За сканове - не съм правил, но мога да направя някой ден, само че директно от снимки (които снимки сега дори не са и при мен в Пловдив)....както почти правилно отбеляза Весо, всичкото туй беше "по времето, когато Лили Иванова беше млада", тя е Първата, преди нея не се е раждал никой...даже и аз. :laughing1:

Освен мен, Галин и Жоро, за неделя други мераклии има ли за езерото ???

Желание, в изобилие ; възможности - никакви (цял ден в неделята имам хора)...и в тоя дух ще е до 24-ти май....вий сте айляк хора, направо ви завиждам, че ви остава време за шматкане насам-натам...:(

Така като му показа снимката на апарата и ние имахме подобен "струг" :D :D

Предпочитам Ролекс пред Восток

Ферари пред Маруся

Ман пред Краз

Том и Джери пред Ну погоди

Армани пред...коя да е руска марка дрехи и т.н и т.н

Това само показва к'во селско парче си и колко си ограничен....

П.п. ...Тцъ! Опитвам се, ама друго не мога да видя, колкото и да го въртя....

Това само показва к'во селско парче си и колко си ограничен....

П.п. ...Тцъ! Опитвам се, ама друго не мога да видя, колкото и да го въртя....

добре :D

Отмина една мноооого тежка работна седмица....И само като си помисля, че следващите, около два месеца ще са като отминалата седмица.. :wacko: Лошичко ми става....

днес минах над 400 км с 26+ годишна кола, седяла цял живот в гаража и на 62 000 км. Ми... няма такова густо, заклевам се! :bowdown:

Да не е някоя Волга?

За незнаещите - Шкода са правили и танкове. При това доста добри. Ако някой търси връзка - Шкода.

• Veno locked this topic

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

Guest
This topic is now closed to further replies.

• Create New...